tomekruk999 napisał(a):Właśnie to, że zjechaliśmy Chorwację od Istri po ocypel Prevlaka, gdzie ten piękny kraj się kończy powoduje, że tak trudno wybrać, jednocześnie zdając sobie sprawę z faktu, że w tak wielu miejscach nas nie było. A także znając plusy i minusy niektórych miejsc, nigdy, nie przyszło mi na myśl (po tak wielu wakacjach spędzonych w Cro) że wiem wszystko, stąd ta prośba do użytkowników forum.
Zdaję sobie także sprawę, że gusta są różne, miejsce idealne dla jednych staje się koszmarem wakacyjnym drugich. Znam ludzi, których zawiozłam na wydawało mi się cudną plażę (Divna!) a w ogóle im się nie spodobała i uciekli z niej w ciągu 5 min., drudzy moi znajomi nie rozumieją zachwytów nad Plitvicami (???), a całkowicie przesadziłam polecając innym rafting na Cetinie, zaliczyli wywrotkę i ich posiniaczone nogi i opowiadania o płaczących dzieciach ,poszukiwaniach w krzakach i łapaniu tych których porwał nurt, skutecznie studziły moje zachwyty.
Dlatego proszę o pomoc, napiszcie gdzie było fajnie (relacje czytam regularnie), fajne plaże, knajpki (lubimy wyjść wieczorem), nie przy magistrali. Jak dotąd idealne okazało się Igrane, ale przecież jest wiele miejsc do niego podobnych. Pomóżcie mi je znaleźć.
Jako że miałem trochę podobnie i najpierw zaliczyłem całą linię brzegową z góry na dół (po Cavtat i Ćilipi) więc mogę tylko polecić w miarę podobny schemat planowania "co dalej" jaki sam przyjąłem.
Dla mnie logiczne było zawsze, że jeśli już lubię tam jeździć i jeżdżę nadal to konsekwentnie zwiedzę kolejne największe wyspy- bo te zostawiłem sobie na deser gdyż jak wiadomo one smakują najlepiej...
A Chorwacja bez wysp to jakby nie do końca Chorwacja...
Są jeszcze na lądzie miejsca, których nie znam, ale udało się zobaczyć te ważniejsze i wyrobić sobie zdanie i skalę porównawczą.
I prawdę mówiąc nie ma znaczenia kolejność w jakiej je zwiedzamy bo na którą by nie pojechać- i tak będzie naprawdę fajnie. Kwestia ilości wolnego, odległości i własnych preferencji. A każda wyspa jest inna i ma inny "klimat" choć pewne rzeczy są podobne. Jest tu dość opisów, relacji, zdjęć aby wyrobić sobie pewną opinię.
Dlatego- na podstawie własnego doświadczenia mogę zachęcić do takiego kolekcjonowania Chorwacji.
Nie ma sensu robić ankiety która wyspa lepsza - bo każda z większych ma swoje atuty innego rodzaju - ale jeżeli ktoś lubi różnorodność i przy tym "czuje CRO" to każda kolejna wyspa będzie dla niego kolejną, miłą przygodą.