Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja po raz 10-ty ale gdzie???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.01.2014 21:06

tomekruk999 napisał(a):Właśnie to, że zjechaliśmy Chorwację od Istri po ocypel Prevlaka, gdzie ten piękny kraj się kończy powoduje, że tak trudno wybrać, jednocześnie zdając sobie sprawę z faktu, że w tak wielu miejscach nas nie było. A także znając plusy i minusy niektórych miejsc, nigdy, nie przyszło mi na myśl (po tak wielu wakacjach spędzonych w Cro) że wiem wszystko, stąd ta prośba do użytkowników forum.
Zdaję sobie także sprawę, że gusta są różne, miejsce idealne dla jednych staje się koszmarem wakacyjnym drugich. Znam ludzi, których zawiozłam na wydawało mi się cudną plażę (Divna!) a w ogóle im się nie spodobała i uciekli z niej w ciągu 5 min., drudzy moi znajomi nie rozumieją zachwytów nad Plitvicami (???), a całkowicie przesadziłam polecając innym rafting na Cetinie, zaliczyli wywrotkę i ich posiniaczone nogi i opowiadania o płaczących dzieciach ,poszukiwaniach w krzakach i łapaniu tych których porwał nurt, skutecznie studziły moje zachwyty.
Dlatego proszę o pomoc, napiszcie gdzie było fajnie (relacje czytam regularnie), fajne plaże, knajpki (lubimy wyjść wieczorem), nie przy magistrali. Jak dotąd idealne okazało się Igrane, ale przecież jest wiele miejsc do niego podobnych. Pomóżcie mi je znaleźć.

Jako że miałem trochę podobnie i najpierw zaliczyłem całą linię brzegową z góry na dół (po Cavtat i Ćilipi) więc mogę tylko polecić w miarę podobny schemat planowania "co dalej" jaki sam przyjąłem.
Dla mnie logiczne było zawsze, że jeśli już lubię tam jeździć i jeżdżę nadal to konsekwentnie zwiedzę kolejne największe wyspy- bo te zostawiłem sobie na deser gdyż jak wiadomo one smakują najlepiej... :) :lol:
A Chorwacja bez wysp to jakby nie do końca Chorwacja... :roll: :mrgreen:
Są jeszcze na lądzie miejsca, których nie znam, ale udało się zobaczyć te ważniejsze i wyrobić sobie zdanie i skalę porównawczą.

I prawdę mówiąc nie ma znaczenia kolejność w jakiej je zwiedzamy bo na którą by nie pojechać- i tak będzie naprawdę fajnie. Kwestia ilości wolnego, odległości i własnych preferencji. A każda wyspa jest inna i ma inny "klimat" choć pewne rzeczy są podobne. Jest tu dość opisów, relacji, zdjęć aby wyrobić sobie pewną opinię.

Dlatego- na podstawie własnego doświadczenia mogę zachęcić do takiego kolekcjonowania Chorwacji.
Nie ma sensu robić ankiety która wyspa lepsza - bo każda z większych ma swoje atuty innego rodzaju - ale jeżeli ktoś lubi różnorodność i przy tym "czuje CRO" to każda kolejna wyspa będzie dla niego kolejną, miłą przygodą.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.01.2014 22:46

travel napisał(a):No nieeeeeee :!: 10-ty raz do Chorwacji :?: To człowieku musisz być albo młody tzn. nie czuć jeszcze ,że może Ci zabraknać życia na zwiedzenie innych krajów albo co :?: Ja niestety już to poczułam.

Ja w tym rok 13 raz do Chorwacji :lol:
Byłby 18 raz ... ale musiałem iść na ustępstwa i pięć razy zdradzić ten kierunek :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2014 22:53

No...a może tak Tomek powinien wybrać wybrzeże Słowenii :?: :wink:

Chorwacja o rzut beretem, a jest tam kilka perełek jak Piran :!: :wink:
Obrazek

A Jadran jak zawsze czaruje :D
Obrazek
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 07.01.2014 23:05

Janusz Bajcer napisał(a):
travel napisał(a):No nieeeeeee :!: 10-ty raz do Chorwacji :?: To człowieku musisz być albo młody tzn. nie czuć jeszcze ,że może Ci zabraknać życia na zwiedzenie innych krajów albo co :?: Ja niestety już to poczułam.

Ja w tym rok 13 raz do Chorwacji :lol:
Byłby 18 raz ... ale musiałem iść na ustępstwa i pięć razy zdradzić ten kierunek :mrgreen:

Tak sobie rozmawiam z przypadkowo poznanym żeglarzem, miejsce to dość daleko położona wyspa.
Opowiadał dużo o Chorwacji widzianej od strony morza i poprzez pryzmat wyspiarskich klimatów (nie publicznych plaż na wyspach-to trochę co innego).
Opowiadał dużo i bardzo ciekawie. ... w końcu ją na to:
tyle przeżyć i taka wiedza- ile razy już tu Pan był? On na to -8, słownie: osiem. ..,,widząc moje zdziwienie, dodał:
-zaczynamy w majowy weekend a kończymy we wrześniu.

ps Fatamorgana napisał wyżej bardzo rzeczowy post, warto go przeczytać przed ewentualnym elaboratem. .....
:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.01.2014 23:41

baunty napisał(a):Tak sobie rozmawiam z przypadkowo poznanym żeglarzem, miejsce to dość daleko położona wyspa.
Opowiadał dużo o Chorwacji widzianej od strony morza i poprzez pryzmat wyspiarskich klimatów (nie publicznych plaż na wyspach-to trochę co innego).
Opowiadał dużo i bardzo ciekawie. ... w końcu ją na to:
tyle przeżyć i taka wiedza- ile razy już tu Pan był? On na to -8, słownie: osiem. ..,,widząc moje zdziwienie, dodał:
-zaczynamy w majowy weekend a kończymy we wrześniu.

Fajnie ma :lol: ale nie każdy ma takie możliwości :idea:
:papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 08.01.2014 08:43

rodaivuk napisał(a):

Ja mam zarezerwowany 15 raz w sierpniu... Coś ze mną nie tak? 8) No i niestety nie jestem już młody :)

Każdy ma inny sposób spędzania urlopu, ja tam wolę co roku coś innego i w innym kraju - taka wariacka ciekawość świata :mrgreen: :papa:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.01.2014 17:07

Proponuję coś niezwykłego :?

Latarnie morskie
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 08.01.2014 17:11

mirko napisał(a):Proponuję coś niezwykłego :?

Latarnie morskie

dokładnie, Palagruża będzie dobra, chociaż Svetac też super- i jeszcze kilkanaście lat temu miał stałych mieszkańców (mieszkankę) .
Ewentualnie wynajęcie jachtu motorowego- i od wysepki do wysepki.
A jak coś bliżej, to Mała Bisaga.
Ostatnio edytowano 08.01.2014 17:55 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 08.01.2014 17:13

Latarnie morskie

Zapewne zachęcają cenami...
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 08.01.2014 17:20

rodaivuk napisał(a):

Latarnie morskie

Tam jeszcze nie ma dramatu, natomiast na prywatnych wysepkach widziałem w necie oferty 5tys € tydzień na wysepce Mała Bisaga.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 08.01.2014 20:55

.
Ostatnio edytowano 09.01.2014 09:02 przez rodaivuk, łącznie edytowano 1 raz
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.01.2014 00:08

rodaivuk napisał(a):
baunty napisał(a):
rodaivuk napisał(a):

Latarnie morskie

Tam jeszcze nie ma dramatu, natomiast na prywatnych wysepkach widziałem w necie oferty 5tys € tydzień na wysepce Mała Bisaga.

http://www.adriatica.net/lighthouses/lighthouses_hr.htm
Tanizna. Wklejam jako ciekawostkę, później skasuje bo to jakby nie patrzeć apartmany.

Ciekawy link.
Palagruża w miarę tania, tylko dostać się trudniej :D

ps A tak generalnie to kurde ciekawe rzeczy czasem tu wrzucasz, trochę inne od tzw masowej turystyki.
Fotki w tym linku są zaje...ste :!:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 12.01.2014 09:47

Ten rodzaj turystyki w ostatnich latach w Istrii jest bardzo popularny :hut:
http://www.villasadagio.com/en/index.php
ewelka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewelka1 » 18.01.2014 18:02

Ja również polecam wam Hvar :D byłam,zobaczyłam i zakochałam się :papa:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.01.2014 18:48

...taaak, Hvar na pewno warto zobaczyć i odwiedzić :D

ewelka1 napisał(a):... polecam wam Hvar :D byłam,zobaczyłam i zakochałam się

Oprócz tego jednak, zdecydowanie proponuję Korculę :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Chorwacja po raz 10-ty ale gdzie??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone