Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja po 12 latach

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jarski
Turysta
Chorwacja po 12 latach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarski » 08.05.2006 16:33

Witam
Jestem nowy na tym forum, więc się przedstawię. Jak wynika z mojego niku mam na imię Jarek i jestem z Żywca. W Chorwacji byłem 12 lat temu. Mieszkałem w zarezerwowanym wcześniej domku na Istri. Było fajnie. Obecnie planuję wyjazd z namiotem. Poszukuje, a raczej będę poszukiwał cichych, nie dużych i spokojnych kempingów z pustymi lub prawie pustymi plażami, gdzieś między Senj a Zadarem. Z lektury tego forum wiem, że takich miejsc jest dużo i ciężko się zdecydować, ale jeżeli ktoś ma coś konkretnego na myśli, to proszę o informację. Zastanawiam się na jakąś wyspą, ale zniechęcają mnie problemy transportowe. Czy poruszanie się promami sprawia jakieś kłopoty? Na stronie
http://www.chorwackie.pl/region/content ... romem.html
znalazłem ceny przejazdów. Czy za przejazd promem samochód i 2+2 osoby płaci się osobno? Tz. za przejazd promem np. z Zadaru na wyspę Ugljan samochodem i 2+2 osoby płacimy 66 kun za samochód i 4*13kun=118 kun, czy tylko 66 za samochód?
I ostatnie pytanie. Jak wygląda sytuacja z prądem na kempingach? Muszę sam przygotować instalację do namiotu i nie wiem jakim złączem (wtyczką) zakończyć kabel? Jaki długi musi być kabel, aby sięgnął z namiotu do zasilania?

Pozdrawiam
Jarek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2006 19:39

Jarski napisał(a):Witam
Jestem nowy na tym forum, więc się przedstawię. Jak wynika z mojego niku mam na imię Jarek i jestem z Żywca. W Chorwacji byłem 12 lat temu. Mieszkałem w zarezerwowanym wcześniej domku na Istri. Było fajnie. Obecnie planuję wyjazd z namiotem. Poszukuje, a raczej będę poszukiwał cichych, nie dużych i spokojnych kempingów z pustymi lub prawie pustymi plażami, gdzieś między Senj a Zadarem. Z lektury tego forum wiem, że takich miejsc jest dużo i ciężko się zdecydować, ale jeżeli ktoś ma coś konkretnego na myśli, to proszę o informację. Zastanawiam się na jakąś wyspą, ale zniechęcają mnie problemy transportowe. Czy poruszanie się promami sprawia jakieś kłopoty? Na stronie
http://www.chorwackie.pl/region/content ... romem.html
znalazłem ceny przejazdów. Czy za przejazd promem samochód i 2+2 osoby płaci się osobno? Tz. za przejazd promem np. z Zadaru na wyspę Ugljan samochodem i 2+2 osoby płacimy 66 kun za samochód i 4*13kun=118 kun, czy tylko 66 za samochód?
I ostatnie pytanie. Jak wygląda sytuacja z prądem na kempingach? Muszę sam przygotować instalację do namiotu i nie wiem jakim złączem (wtyczką) zakończyć kabel? Jaki długi musi być kabel, aby sięgnął z namiotu do zasilania?

Pozdrawiam
Jarek
Witam,za prom płacisz osoby+samochód,natomiast z prądem to bywa różnie,tzn.są różne odległości gniazdek od namiotów,myślę że 20m przedłużacza(do kosiarek)powinno wystarczyć,może ktoś inny jeszcze się wypowie,natomiast końcówki z reguły są europejskie(standartowe)jeżeli jest inaczej to na kampie za niewielką kaucją pożyczają przejściówki.Pozdrawiam nową duszę na forum i życzę miłych wrażeń. :wink:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 08.05.2006 20:08

Jarski napisał(a):Jaki długi musi być kabel, aby sięgnął z namiotu do zasilania?

Kabel musi być tak długi, aby sięgnął z namiotu do zasilania!
Jak będzie krótszy, to nie sięgnie... :idea:

A tak serio, to nie ma żadnej reguły - są kampingi bardziej cywilizowane, gdzie punkty z elektrycznością są naprawdę gęsto rozmieszczone, ale możesz trafić miejsce, że będzie daleko. Ja wożę przedłużacz bębnowy (zwijany) 20m + przedłużacz do kosiarki 20m. Jak dotąd zawsze starczało...

PozdraV
J.

P.S. jak wynika z mojego nicka, mam na imię Jacek... :wink:
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 15.06.2007 12:05

Pozdrawiam Żywczanina :)

Powrót do Kempingi