Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - plan wyjazdu - 14 dni.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
benedetti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) benedetti » 24.07.2010 17:48

Witam. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i planuję swoją pierwszą podróż do Chorwacji. Jak myślicie, czy taki plan jest realny do wykonania w ciągu max. 14 dni. Jestem oczywiście zdecydowanie nastawiony na zwiedzanie, nie plażowanie :)

Wyjazd z Katowic - Plitwicka jezera - dojazd do wybrzeża - zwiedzanie Splitu, ew. pobieżnie Sibenik, Trogir - dalsza jazda wzdłuż wybrzeża (sv.Jure) - Objazd Hvaru (z Drvenika i z powrotem) - Dubrownik - przejazd płw. Peljesac - Orebic - Korcula (objazd wyspy) - powrót do Polski

Proszę o sugestie i ew. propozycje korekty.
Z góry dziękuję :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2010 18:30

Niemożliwe to spodnie przez głowę założyć ...

Twój plan jest możliwy do zrealizowania, tylko po co? 8O

Nie wolałbyś i trochę zwiedzić i trochę odpocząć i dowiedzieć co i jak,
a za rok i następnymi razami kontynuować i wykorzystywać zdobytą wiedzę?
benedetti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) benedetti » 24.07.2010 21:02

No tak, wiem, że to MOŻLIWE.
Proszę właśnie o radę, czy to ma sens? Zależy mi na tym aby raczej zwiedzać niż odpoczywać, ale nie na "wariackich papierach". Po prostu spokojne zwiedzanie. Może ktoś zaproponuje jakąś modyfikację.
I od razu uprzedzam odpowiedzi. Nie oczekuję zaplanowania idealnej, skondensowanej wycieczki tylko subiektywnych propozycji, z których sam sobie coś wybiorę.
Dzięki raz jeszcze :)
blato
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blato » 24.07.2010 21:31

benedetti napisał(a):Witam. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i planuję swoją pierwszą podróż do Chorwacji. Jak myślicie, czy taki plan jest realny do wykonania w ciągu max. 14 dni. Jestem oczywiście zdecydowanie nastawiony na zwiedzanie, nie plażowanie :)

Wyjazd z Katowic - Plitwicka jezera - dojazd do wybrzeża - zwiedzanie Splitu, ew. pobieżnie Sibenik, Trogir - dalsza jazda wzdłuż wybrzeża (sv.Jure) - Objazd Hvaru (z Drvenika i z powrotem) - Dubrownik - przejazd płw. Peljesac - Orebic - Korcula (objazd wyspy) - powrót do Polski

Proszę o sugestie i ew. propozycje korekty.
Z góry dziękuję :)

Przy takich temperaturach ciągłe zwiedzanie to katorga.
Moje 14 dni wyglądało w ten sposób
1 Trasa
2 Plitvice
3, 4, plaża Primosten
5 Sibenik
6 Trogir, Klis, Split
7 plaża Primosten
8, 9, plaża Podgora
10 Makarska, Brela, Igrane, plaża Podgora
11 Bośnia i nocleg Zaton
12 Dubrovnik
13, 14 Powrót
i myślę ze dużo zwiedziłem :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2010 21:32

Zrobisz wszystko po łebkach.

Jedź na Paljesac. Będziesz samochodem? W tydzień oblecisz.
Dubrownik, Mostar ... Pltvickie na powrót sobie zostaw.

A dlaczego na Paljesac? Jest najdalej.
Jak ci się po drodze coś spodoba - zatrzymaj się. Wyspy?
Podobno warto kilka dni na każdej.

Jak sam napisałeś. Będzie pobieżnie to , pobieżnie tamto ...
Nie będziesz miał czasu zasmakować, zakontemplować się ...

Popatrz na mapę i zaplanuj zwiedzanie regionami.

Paljesac - Trogir ... Chyba raczej nie :?
Po drodze jest tyle ciekawych miejsc. Starczy na ten jeden raz.
benedetti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) benedetti » 24.07.2010 22:23

weldon napisał(a):Zrobisz wszystko po łebkach.

Jedź na Paljesac. Będziesz samochodem? W tydzień oblecisz.
Dubrownik, Mostar ... Pltvickie na powrót sobie zostaw.

A dlaczego na Paljesac? Jest najdalej.
Jak ci się po drodze coś spodoba - zatrzymaj się. Wyspy?
Podobno warto kilka dni na każdej.

Jak sam napisałeś. Będzie pobieżnie to , pobieżnie tamto ...
Nie będziesz miał czasu zasmakować, zakontemplować się ...

Popatrz na mapę i zaplanuj zwiedzanie regionami.

Paljesac - Trogir ... Chyba raczej nie :?
Po drodze jest tyle ciekawych miejsc. Starczy na ten jeden raz.

Dzieki :)
No to odpuszczę chyba te Plitwickie i od razu na wybrzeże. A którą wyspę z logistycznego punktu widzenia lepiej odpuścić? (bo niewątpliwie obie są piękne)
Choćby jedna to obowiązkowy dla mnie punkt :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.07.2010 23:02

benedetti napisał(a):No tak, wiem, że to MOŻLIWE.
Proszę właśnie o radę, czy to ma sens? Zależy mi na tym aby raczej zwiedzać niż odpoczywać, ale nie na "wariackich papierach". Po prostu spokojne zwiedzanie. Może ktoś zaproponuje jakąś modyfikację.
I od razu uprzedzam odpowiedzi. Nie oczekuję zaplanowania idealnej, skondensowanej wycieczki tylko subiektywnych propozycji, z których sam sobie coś wybiorę.
Dzięki raz jeszcze :)

Sens ma wszystko to, co da Ci radochę i zadowolenie z wyjazdu.
Nie rozumiem, po co te wszystkie pytania...
Po prostu zrób plan ramowy i jedź.
Co z planu zrealizujesz- to jedno. A co dołożysz na miejscu- wskutek okazji, trafu i zapasu czasu- to drugie.
Nie ma sensu sztywno trzymać się sztywnych planów- bo jak nie znasz kraju, to nie wiesz co będzie na miejscu. Wiesz tylko o kolejnych przystankach na trasie.
A przecież pomiędzy nimi może się tyle wydarzyć...
Nie zamęczaj się "odhaczaniem" kolejnych miejsc wg. planu, bo nie zostawiając miejsca na spontaniczność i kontakty z ludźmi i zdobycie przydatnych informacji sam się wpędzisz w błędne koło.
Po zakończeniu wyjazdu będziesz już wiedział, gdzie jechać kolejnym razem... :) :wink:

A na zrobienie planu ramowego i wyznaczenie priorytetów jest prosta rada: zrób sobie tabelkę i wypisz to, co koniecznie i musowo chcesz zobaczyć.
Poniżej określ jakie rodzaje miejsc i atrakcji interesują Cię najbardziej.
Spojrzyj na całość tak ze trzy razy jednego dnia, potem raz nazajutrz rano i... skoryguj jeśli trzeba. Wyznaczywszy priorytety (ale sensownie) wiesz już jak zaplanować trasę, bo nanosisz je na mapę i masz punkty, które łączysz linią (albo wystarcza Ci wyobraźnia).
Sprawdź co jest na tej trasie (dodatkowe atrakcje, które są warte zjechania w bok).
Nie przeładowuj dnia. :) :wink:

Pozdrawiam (krajana?).
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 25.07.2010 11:42

Moim skromnym zdaniem - być w Chorwacji i nie zobaczyć Plitvic to jak być w Rzymie i nie widzieć Papieża. Aczkolwiek rozumiem Twój dylemat bo topowych miejsc w Cro jest "niestety" wiele.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.07.2010 19:05

Plitvice to mus 1 nocleg. Zwiedacie Plitwice trasa 4-6h i jedzieciena wybrzeze bp Primosten.

Potem np 2 noclegi okolice Primosten. Zwiedzasz Sibenik, Primosten, Trogir.

W drodze na riwierę Makarską zwiedzasz Split.

Riwiera Makarska - 2-3 noclegi. Zwiedzasz sw Jure i udajesz sie do Bośni w celu zwiedzenia Mostari i Pocitej. Wieczorami mozna odwiedizć miejscowosci riwiery - Brelę, Makarską, Baskę Vodę, Podgorę w zlaeznosci gdzie bedziesz nocował.

Kierujesz sie na Drvenik i promem na Hvar - na Hvarze 2 noclegi - zwiedzasz Jelse, Vrboske, Stari Grad i starą drogą jedziesz do Hvaru. Wracasz na kontynent.

Udajesz sie na Peliasec tam osiadasz na reszte urlopu - z tamtąd zwiedzasz Dubrownik, Orebic i przedostajesz sie na Korculę aby zwiedzić miasto i wyspę.

W taki sposób da radę. Nie powinno by bardzo męczące a nie zaliczysz tego po łebkach.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.07.2010 19:43

Ja proponuję mocną modyfikację planu .
Dwa tygodnie podziel przez dwa i wychodzi pierwszy tydzień na Korculi , a drugi na Peljescu :) ... I nie bądż od razu taki zachłanny na tą Chorwację ... bo możesz dwa razy stracić :wink:
Weldon dobrze radzi :)
benedetti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) benedetti » 25.07.2010 22:28

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :) Dla mnie są one bardzo cenne.
Odnosząc się do wypowiedzi kolegów, chciałbym sobie wypracować kompromis między przeładowaniem zwiedzania a "podzieleniem planu na 2 tygodnie w dwóch miejscach". No i poza tym oczywiście, że w praktyka pewnie ten plan zweryfikuję i nie muszę się się koniecznie go kurczowo o trzymać. Ale wydaje mi się konieczne mieć jakąś ramówkę jeśli chce się dużo zobaczyć w krótkim okresie.
Pozdrawiam.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 26.07.2010 09:06

a ja robię tak:
Po przyjeździe jeden dzień lub dwa (w zalezności od dobrej woli) nie tykam kierownicy wogóle, a potem co drugi dzień wypad na zwiedzanie. Wycieczki są całodniowe lub tylko popołudniami. Jak niegdzie nie jeździmy to oczywiście byczymy sie na plazy - urlopik to urlopik, po co dobrowolnie odwalać katorgę? :)
habr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) habr » 26.07.2010 12:06

Za pierwszym razem,też chciałem wszystko na raz.Niestety Korćula jest tak piękna,że grzechem jest tam być krócej niż 5 dni.Miasteczko jest przepiękne,co prawda wszystko nazywa się Marco Polo.My mieszkaliśmy w Lombardi.Raj na ziemi,a wszystko jak w afryce.Daj sobie spokój z piaszczysta plażą,u nas taki "piasek"to w żwirowni,a i na drugą stronę wyspy trzeba jechać.Dubrownik jest piękny,a byłby piękniejszy gdyby nie włosi.Ciągle krzyczą,przypływają olbrzymimi statkami i robią sztuczny tłok.Potem byłem na Pagu,a tam było więcej polaków niż w Pobierowie(koszalinskie) ludzie są mili i świetna rakija.Jak bardzo pragniesz kilka fotek jest na stronie.www.fotochaber.com.pl.Jak coś jeszcze pisz,na stronie jest adres.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone