Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja pierwszy raz

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
korzik
Plażowicz
Chorwacja pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) korzik » 11.08.2012 23:20

Witam,

planuję pierwszy raz wybrać się do Chorwacji, jedziemy we cztery osoby (po 20 lat).

Chciałbym prosić doświadczonych forumowiczów o pomoc w wyborze miejsca. Jedziemy w ciemno, apartamentu planujemy szukać na miejscu dlatego w naszej docelowej miejscowości zamierzamy stawić się już o 8 rano (21 lub 22.08). Na wszelki wypadek zabieramy ze sobą namiot, gdybyśmy (odpukać) natrafili na problem ze znalezieniem kwatery.

Zdecydowaliśmy się na północną część kraju, najlepiej Zatoka Kvarnerska lub wyspa Krk. Szukamy raczej spokojnego miejsca, z ładnymi widokami, i wąskimi uliczkami na wieczorne spacery.

I tutaj pytanie do Was, gdzie szukać żeby było i tanio i wymagania były spełnione? Za apartament 2+2 możemy zapłacić maks. 50 euro/doba.

Główne kryterium to ceny, może znacie jakieś miejsca w okolicy gdzie jest znacznie taniej?

Osobiście myślałem o mieście Novi Vinodolski.

Pytanie z innej beczki, chcę się tylko upewnić, że do Chorwacjii wjadę z dowodem osobistym zamiast paszportu?

Proszę o rady.

Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.08.2012 18:22

Cześć.

Zatoka K i Krk są OK.
Za wjazd na wyspę Krk trzeba płacić więc pod rozwagę.
Popatrz też na Selce (Crikvenica).

Kwatera - szukaj tu

Na D.O. spokojnie można jechać.

Pozdrawiam
korzik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) korzik » 12.08.2012 19:19

Decyzja zapadła, że poszukamy na miejscu, będziemy wiedzieli co bierzemy i o cenę zawsze można się potargować ;)

Jaki jest koszt wjazdu na Krk?

Jakie miejscowości polecacie na Krk, czytałem, że ładniej jest na południu?

Jak z pogodą w tej okolicy, bo czytałem, że częściej tam pada niż w południowej części, chciałbym to zweryfikować.

Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2012 19:34

korzik napisał(a):Jaki jest koszt wjazdu na Krk?

35 kun
korzik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) korzik » 13.08.2012 16:47

Jaką miejscowość polecicie na wyspie Krk? Może ktoś był i mógłby podać ile płacił za apartament 2+2?

A może warto wybrać się na południe w rejon Splitu, może Tribunj lub okolice inna opcja to wyspa PAG? Są jakieś różnice w cenach między tymi regionami?

Proszę o porady.

Pozdrawiam.
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 15.08.2012 22:19

My też zamierzamy się wybrać się wybrać do Krk albo do Pag'u czy ktoś mogłby sie wypowiedzieć jak jest w tym roku ? Bo wybieramy sie we wrześniu na spokojny studencki urlop;) Możecie polecić ew jakieś miejscowości na tych wyspach ? Czy do Krk na wyspie Krk czy do Pag'u na wyspie Pag ? Czy jechać w okolice Splitu, Brać czy Makarska ? Bo nie bardzo wiemy co wybrać żeby coś zobaczyć a też nie jechać niepotrzebnie 350km dalej..
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.08.2012 22:26

We wrześniu to raczej Pag na Pagu, w Krk na Krku może być już zimno :wink:

Ale równie dobrze może być odwrotnie, dlatego trzeba na tydzień przed wyjazdem sprawdzić gdzie jest lepsza pogoda zapowiadana :idea:
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 16.08.2012 10:45

mayka napisał(a):My też zamierzamy się wybrać się wybrać do Krk albo do Pag'u czy ktoś mogłby sie wypowiedzieć jak jest w tym roku ? Bo wybieramy sie we wrześniu na spokojny studencki urlop;) Możecie polecić ew jakieś miejscowości na tych wyspach ? Czy do Krk na wyspie Krk czy do Pag'u na wyspie Pag ? Czy jechać w okolice Splitu, Brać czy Makarska ? Bo nie bardzo wiemy co wybrać żeby coś zobaczyć a też nie jechać niepotrzebnie 350km dalej..

Wybrałabym okolice Makarskiej. Cała Chorwacja jest piękna, ale ten region jakoś najbardziej przypadł mi do gustu.
Po drodze możecie obejrzeć Split. A jak już odpoczniecie pojedzcie do Dubrovnika lub Mastaru.
asiula75
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiula75 » 16.08.2012 11:03

My spędziliśmy wakacje w Marusici. Polecam wszystkim :) Spokojna miejscowość, a blisko do Splitu, Trogiru i wodospadów KRKA
korzik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) korzik » 17.08.2012 22:41

My jedziemy do miejscowości Baska na Krk, prognozy są optymistycznie gdyby coś się zmieniło to będziemy korygowali na trasie, ewentualnie będzie Brela lub Tribunj, ruszamy we wtorek :)
Neuromancer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Neuromancer » 19.08.2012 20:48

Przepraszam, że zaśmiecam komuś temat, ale dziś przyjechaliśmy po raz pierwszy do Chorwacji i mam pytanie jak jest z meldunkiem. Ponieważ właścicielka poprosiła nas o dowody lub paszporty (niedziela rano), niestety nie można się z Nią dogadać po angielsku, i nie wiem czy odda je jutro jak pozałatwia meldunek, czy zwracają dokumenty jak się wymeldowujesz? No i jak wygląda zazwyczaj sprawa płatności z płatnością za apartament? Na razie zapłaciliśmy za połowę pobytu, kiedy zazwyczaj domagają się reszty? przy wykwaterowaniu? Czy np w połowie pobytu? Lub dnia następnego po przybyciu przy zwrocie dowodów (pod warunkiem że jutro je nam oddadzą).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.08.2012 20:55

Dokumenty są wymagane do meldunku, płatność za kwaterę - nie ma reguły, ja płaciłem w ostatni dniu pobytu.
Neuromancer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Neuromancer » 20.08.2012 07:10

Janusz Bajcer napisał(a):Dokumenty są wymagane do meldunku, płatność za kwaterę - nie ma reguły, ja płaciłem w ostatni dniu pobytu.

I co? Zwracają dnia następnego? Czy na koniec pobytu? Bo dla mnie to trochę dziwne, że biorą i nie spisują przy mnie do jakiejś swojej "książki meldunkowej" i nie oddają od razu. Udają się z tymi dokumentami do urzędu lub jakiejś innej instytucji chorwackiej? :oops:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.08.2012 07:17

Zwracają następnego dnia , czasem w tym samym - przynajmniej ja tak miałem w tym roku.
Jak bywałem na kempingach z Rodziną, to dokument jednej osoby zawsze był w recepcji do końca pobytu.
luckyboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckyboy » 20.08.2012 07:32

Ja w tym roku jechałem pierwszy raz do Chorwacji i za cel wyjazdy obrałem Makarską - strzał w "10".
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Chorwacja pierwszy raz
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone