Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja (pag) 2010 ! - Pierwszy Raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
domen
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) domen » 08.03.2010 23:41

Witajcie.
Jestem tutaj nowy i chciałbym się na początku przedstawić.
Mam na imię Dominik, mam 20 lat i mieszkam aktualnie w Krakowie.

W lipcu tego roku zamierzam z dziewczyną i parą znajomych wyruszyć do Chorwacji. Termin naszego "urlopu" zaplanowany jest od 3 do 10 lipca. Wiec 7 dni w Chorwacji + podróż.
Wyruszamy z miasta Tarnobrzeg (okolice Sandomierza, Stalowej Woli).
Narazie znaleźliżmy apartament za 55€ dobę. Jeżeli ktoś by widział o jakims apartamencie dla 4 osób na wyspie PAG w mniejszych pieniążkach to proszę o inofmrację.

Wracając do trasy z tego co mi wiadomo znalazłem najkrótszą trasę przez: Tarnobrzeg - Barwinek - Kosice - Budapeszt - Senj - "PROM" - PAG.
Jeżeli macie inne typy trasy jaką powinniśmy jechać to bardzo proszę o informacje. Jak mamy jechać i mniej więcej jakie koszta. Bo jestesmy studentami i nie mamy bardzo dużo pieniądzy na autostrady, ale jesteśmy świadomi tego że płacić będzie trzeba. Wogole jak jest z winietami,, gdzie trzeba kupować ? - wogole proszę o info ile taka podróż będzie kosztować (chodzi mi o przejazd winiety + oplaty za drogi).

Chciałem się was jeszcze zapytać o jakies wskazówki, co mamy zabrać, na co uważać, i wogole co i jak.
Jedziemy pierwszy raz i chcemy się dobrze przygotować do tej podróży.

Z góry wszystkim serdecznie dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam i życze Wam wszystkim udanych WAKACJI 2010 ! w Chorwacji ! :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.03.2010 00:31

domen napisał(a):Jeżeli ktoś by widział o jakims apartamencie dla 4 osób na wyspie PAG w mniejszych pieniążkach to proszę o inofmrację.

Pag - Mandre : Wakacje 2009

domen napisał(a):Wracając do trasy z tego co mi wiadomo znalazłem najkrótszą trasę przez: Tarnobrzeg - Barwinek - Kosice - Budapeszt - Senj - "PROM" - PAG.

Tarnobrzeg - Pag

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej

domen napisał(a):Bo jestesmy studentami i nie mamy bardzo dużo pieniądzy na autostrady, ale jesteśmy świadomi tego że płacić będzie trzeba.

Jak to studenci. . .

domen napisał(a):Wogole jak jest z winietami,, gdzie trzeba kupować ? - wogole proszę o info ile taka podróż będzie kosztować (chodzi mi o przejazd winiety + oplaty za drogi).

Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe, a koszt paliwa chyba umiecie obliczyć?

domen napisał(a):Chciałem się was jeszcze zapytać o jakies wskazówki, co mamy zabrać, na co uważać, i wogole co i jak.
Jedziemy pierwszy raz i chcemy się dobrze przygotować do tej podróży.

Witam-prośba, co zabrać do Chorwacji i o czym nie zapomnieć

tym się nie stresować - humoru dużo, a buty gumowe na plaże kupicie na miejscu

domen napisał(a):Z góry wszystkim serdecznie dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam i życze Wam wszystkim udanych WAKACJI 2010 ! w Chorwacji ! :)

Proszę.
Ps. Na wszystko jest odpowiedni dział/temat.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 09.03.2010 07:12

:D Dziękuje w swoim imieniu i społeczności "Cro.pl" za życzenia udanych wakacji - Wam również tego życzymy.

P.S. Moim zdaniem post "domena" i odpowiedź "pasażera" powinny być wzorcem rzeczowo i miło zadanego pytania i wyczerpującej i kulturalnej odpowiedzi.Nie ma tu tak często występującego ataku na nowicjusza jak np. użyj wyszukiwarki,nie chcę ci się,użyj googli itp.Miło zobaczyć ,że na naszym forum można normalnie podyskutować i wymienić informację.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 09.03.2010 09:48

domen napisał(a):Wracając do trasy z tego co mi wiadomo znalazłem najkrótszą trasę przez: Tarnobrzeg - Barwinek - Kosice - Budapeszt - Senj - "PROM" - PAG.
Jeżeli macie inne typy trasy jaką powinniśmy jechać to bardzo proszę o informacje. Jak mamy jechać i mniej więcej jakie koszta. Bo jestesmy studentami i nie mamy bardzo dużo pieniądzy na autostrady, ale jesteśmy świadomi tego że płacić będzie trzeba. Chorwacji ! :)

Cena promu Senj-Pag dla 4osoby plus auto to będzie w sezonie około 16 euro.
http://www.jadrolinija.hr/cjenicieng/ok ... ekaeng.htm

Przejazd autostradami Gorican-Maslenica to około 140kun, różnica kilka euro, paliwo - oszczędność niewielka. Rozumiem że do Senj chcecie jechać Senjską Drogą, to jest jak dla początkującego dość odważna trasa - serpentyny o zakrętach 180stopni nachyleniu kilkunastu procent i wątłe barierki po bokach. Widoki ładne, nawet bardzo ładne ale kierowca może mieć pełne gacie, pasażerowie rzygają a hamulce i sprzęgło na granicy stopienia. Trasa Gorican- Zagrzeb poza autostradą też szybko nie pojedziesz mimo że jest dość równo

Młodzi jesteście, zamiast szukać taniej kwatery poszukajcie taniego kempingu. Zamiast za noc płacić 50E zapłacicie za 1 samochód, 2 namioty, 4 osoby, prąd, jakieś 160 kun czyli 23 euro. Zamiast jechać taki kawał na 7 dni, pojedziecie na 10, zamiast siedzieć w jednym miejscu gdy wam się znudzi plaża zwiniecie manatki i pojedziecie coś pozwiedzać w inne miejsce
domen
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) domen » 09.03.2010 11:17

Właśnie chodzi o to że dziewczyny nie chcą na kampingi :P
My chłopy to wiesz - wszystko jest dla ludzi :)

A ja jeśli ta trasa którą mam wybraną jest zła to poproszę o jaką inną trasę. Znalazłem jeszcze nocleg Biograd na moru za 40Euro za dobę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2010 11:31

Ja tez bym sie nie pchal na jakies podrzedne krete drogi i prom tylko grzal autostrada do samego zjazdu na Pag. Szybciej, bezpieczniej a jak juz chcecie cos ladnego poogladac to po dotarciu na miejsce. A co do cen i apartamantow to wyslij zapytanie do agencji turystycznych w Pagu. Bedziesz mial porownanie z tym co znalazles. Ja w zeszlym roku bylem w Pagu w czerwiec/lipiec. Za 2-osobowy typowy apartament placilem 25 euro. Zalatwialem poprzez Perle.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.03.2010 11:44

Artur68 napisał(a):P.S. Moim zdaniem post "domena" i odpowiedź "pasażera" powinny być wzorcem rzeczowo i miło zadanego pytania i wyczerpującej i kulturalnej odpowiedzi.Nie ma tu tak często występującego ataku na nowicjusza jak np. użyj wyszukiwarki,nie chcę ci się,użyj googli itp.Miło zobaczyć ,że na naszym forum można normalnie podyskutować i wymienić informację.

Cześć, oj jakoś tak samo wyszło . . . "Nieee, ja tylko pociągnął..."

Pozdrav :wink:
Ostatnio edytowano 10.03.2010 15:09 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.03.2010 11:50

domen napisał(a): Znalazłem jeszcze nocleg Biograd na moru za 40Euro za dobę.

Nawet jak znajdziesz za 30e wille z basenem w tym miejscu to podziękuj.

TU masz linki do ładniejszych miast o których wspomniał zebik. :oczko_usmiech:
domen
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) domen » 09.03.2010 12:10

Własnie tak jak pisałem wcześniej znalazłem nocleg w miejscowości Biograd na Moru za 40E. Więc więc myślę ze cena jest okej. Tylko jak możecie to powiedzcie mi jaką najlepszą drogą jechać, żeby była w miare dobra i nie droga ;)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.03.2010 12:22

domen napisał(a):Własnie tak jak pisałem wcześniej znalazłem nocleg w miejscowości Biograd na Moru za 40E. Więc więc myślę ze cena jest okej. Tylko jak możecie to powiedzcie mi jaką najlepszą drogą jechać, żeby była w miare dobra i nie droga ;)

Proszę, aby nikt nie podpowiadał drogi do Biograd na Moru.

Kolego przeczytaj raz jeszcze co napisałem wyżej.

A co z Pag, bo o to kolega pytał i tego wątek dotyczy? Chaotycznie się zrobiło w tym temacie.

Ps. Na wszystko jest odpowiedni dział/temat.
darajawahusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darajawahusz » 10.03.2010 19:28

ja tez jade 03-07 na Pag a konkretnie do Mandre.Jedziemy na Koszyce ,Miskolc ,Budapeszt,jesli chcesz to odezwij sie ..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.03.2010 19:42

domen napisał(a):Własnie tak jak pisałem wcześniej znalazłem nocleg w miejscowości Biograd na Moru za 40E. Więc więc myślę ze cena jest okej. Tylko jak możecie to powiedzcie mi jaką najlepszą drogą jechać, żeby była w miare dobra i nie droga ;)

Wyobraź sobie, że w Polsce jedziesz na Mierzeję Wiślaną do załóżmy Krynicy Morskiej i zamiast iść nad morze na plażę, idziesz w odwrotną stronę i zaczynasz szukać miejsca do kąpieli nad Zalewem Wiślanym (gdzie nikt się nie kąpie, nawet nie ma za dużo osób przechadzających się obok zalewu).

Tak samo jest z Biogradem na Moru - to dla mnie taka enklawa, którą należy omijać i zajechać tylko na zakupy.

Proponuję Ci poszukaj sobie kwatery:
Sv. Filip i Jakov, Pakostane,Sv. Petar na Moru,

albo dalej parę kilometrów:
Vodice, Srima, Rogoźnica

linki do kwater:
http://www.apartmani-hrvatska.com/osobna.asp?BR=0859
http://www.apartmani-hrvatska.com/osobna.asp?BR=5335
http://www.apartmani-hrvatska.com/osobna.asp?BR=2073
http://www.apartmani-hrvatska.com/osobna.asp?BR=6861

i wiele innych ślij maile będziesz miał odpowiedź - unikaj Biogradu. :D :D
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 13.03.2010 15:24

Zebik - zgadzam się w 100%! Biograd przypomina mi Mielno - chciałem tam sobie obejrzeć kwatery, kiedy jechaliśmy "w ciemno", ale żona powiedziała - "Ja tu nie wysiadam" i miała oczywiście rację. Podobne wrażenie zrobił na nas Sukosan - choć są tacy którzy chwalą - kwestia gustu.
JaKubCn
Autostopowicz
pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) JaKubCn » 30.03.2010 08:59

Witam
Ja z rodziną byłem na pagu dwukrotnie w tym roku po raz trzeci wybieramy się na ta piękną wyspę, ale dzielimy tydzień Ciovi i tydzień Novalja, co do dojazdu, polecam nie kombinować, autostradą do samego zjazdu na pag, przejazd pięknym mostem darmowym łaczącym wyspę z lądem i na kwaterę na wspaniały wypoczynek, jazda na prom jest nie opłacalna pod każdym względem po pierwsze dłużej, po pierwsze cena promu równa się większym kosztom za autostradę plus paliwo opcja przez nas sprawdzona, po drugie jeżeli będziecie po 10 godzinach jazdy to droga na prom jest kręta i górzysta, a przy zmęczeniu tylko stres i szkoda nerwów, chodź widoki fantastyczne....., ale czy warto...., no i czas jest ten sam, jak nawet nie dłużej....

w razie pytan gg 3563233
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 01.04.2010 13:43

Zgadzam się z JaKubCn nie ma sensu na Pag płynąć promem, szkoda kasy, tym bardziej, że jest wygodna droga i most, ja w tym roku też na Pag tylko do Mandre
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone