Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja oczami i smakiem Makłowicza

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Chorwacja oczami i smakiem Makłowicza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.04.2013 11:47

darek1 napisał(a):Bo to nie była prowokacja tylko szczera prawda.

No więc tylko współczuć wyjazdów...
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.04.2013 11:50

Nie ma czego, głodny nie chodzę i chorwatom ogórków i pomidorów z ich skromnych ogródków nie wyjadam. Poświęcam na to 15 dni dodatkowego urlopu. :wink: Reszta pozostaje na inne doczesne przyjemności. :)
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.04.2013 11:59

Ego Makłowicza ostatnio przerasta.
Dawno nie widziałem nikogo, kto tak delektowałby się swoją osobą... :roll:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.04.2013 12:01

Poznałem gościa w Borku, jak wpadł do nas na plażę. Dał się poznać jako miły, wesoły, skromny gościu.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.04.2013 12:02

FUX napisał(a):Ego Makłowicza ostatnio przerasta.
Dawno nie widziałem nikogo, kto tak delektowałby się swoją osobą... :roll:



Zgadza się. Wpadł w samouwielbienie czy tudzież kulinarny narcyzm.
greenrs
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5844
Dołączył(a): 30.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.05.2013 19:49

"Makłowicz w podróży" nie jest programem stricte kulinarnym. Moim zdaniem jest raczej czymś w rodzaju przewodnika po świecie z elementami kuchni, kultury i historii krajów, które odwiedza. Dlatego go oglądam.

A co do jego ego... Znam wielu bardziej zapatrzonych w siebie autorów programów parakulinarnych w naszej telewizji niż Makłowicz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2013 19:57

Nie zazdraszczać Robertowi tylko podpatrywać i czerpać globtroterskie inspiracje. Zawsze lubiłam go oglądać i chyba się to nie zmieni. Znałam jego ojczulka i powiem tak ... z tego synalka może być naprawdę dumny.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.05.2013 20:39

Kenik napisał(a):Nie zazdraszczać Robertowi tylko podpatrywać i czerpać globtroterskie inspiracje. Zawsze lubiłam go oglądać i chyba się to nie zmieni. Znałam jego ojczulka i powiem tak ... z tego synalka może być naprawdę dumny.


Po polsku będzie.

zazdrościć.. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2013 21:44

FUX napisał(a):Po polsku będzie.

zazdrościć.. :wink:


A kto powiedział, że musi być po polsku :wink: To tylko malutka licentia poetica :lol:

FUX napisał(a):Wyścig z czasem zanabyłem; T. Clancy.


A po jakiemu to ? :wink: :lol:
krispinus
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 933
Dołączył(a): 17.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 05.05.2013 11:30

Dla zapominalskich.
Zaczyna się.
Dzisiaj RAB.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2013 12:00

krispinus napisał(a):Dla zapominalskich.
Zaczyna się.
Dzisiaj RAB.


Właśnie skończyłam oglądać. :)
bonar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2166
Dołączył(a): 18.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 05.05.2013 12:42

Oglądam Makłowicza ze względu na jego barwne opowieści kulinarne na tle chorwackich miejscowości.
Natomiast, czym innym jest typowy pokaz kulinarny, oglądany w tvp.

Innym rodzajem pokazu kulinarnego jest też propagowanie naszej kuchni polskiej, coraz częściej inspirowanej owocami morza, tak jak to robi mój przyjaciel Wiesiek Bober.



Z każdego z tych programów można zaczerpnąć własne inspiracje i przynajmniej próbować wprowadzać do domowego menu.
Np. pierogi i żurek polski.


Zamiłowanie do gotowania można też poprzez różnego rodzaju konkursy. Jednym z takich konkursów jest BlogerChef w Kudowie-Zdroju. (tvK Kłodzka popełniła błąd, Wiesiek Bober jest Dyrektorem w Hotelu Verde Montana)
(6.24 - 6.44 zaproszenie)

Smacznego :D
Ostatnio edytowano 05.05.2013 13:15 przez bonar, łącznie edytowano 4 razy
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2013 12:46

W zeszłym miesiącu wyjechał od nas Chorwat po wymianie międzyszkolnej.
Zachwycony był sałatka warzywną z majonezem, pasztetem mojego wyrobu, ciastem Żony.
Przepisy przetłumaczone pojechały pod Zagrzeb... :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2013 20:17

FUX napisał(a):, pasztetem mojego wyrobu,


może pochwalisz się przepisem o ile jest z zająca ;)
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2013 20:37

Może być cielęcina, wieprzowina.
0,5 kg karczku, łopatki, nerkówki
0,4 kg wątroby (ja daję połowę z tego)
0,25 kg podgardla lub tłustego boczku, może być karczek, łopatka, etc.
0,06 kg sloniny
0,01 kg grzybów suszonych
0,1-0,4 kg włoszczyzny; cebula, marchew, pietruszka wg uznania; ilość także
1 bułka 3 jaja
2 liście laurowe, ziele ang., gałka muszk., imbir, sól, pieprz
0,03 tłuszczu do formy

wszystko, prócz wątroby i słoniny, gotować na lekkim ogniu. Posolić w połowie gotowania. Na koniec wrzucić slonine i wątrobę. bułkę zamoczyć w rosole. Wszystko drobno zmielić 2 X, utrzeć na pulchną masę, można dolać rosołu, warto zmielić warzywa, w których się gotowały, formę wyłożyć plastrami słoniny tak, aby zachodziły na siebie. Zakryć szczelnie i piec koło godziny. Jeżeli masz termometr, to do 80 stopni wewnątrz.
SMACZNEGO !!!!!!!!!

P.S. Zające po polu biegają. Ten przepis powinien spełnić oczekiwania. Do niego ćwikła z chrzanem, śliwka w occie, dynia w occie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Chorwacja oczami i smakiem Makłowicza - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies