Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- nie zawiodłam się

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agassi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agassi » 27.07.2012 12:16

Witam
Przez ostatnie 10 lat, różnie w moim życiu bywało.W poszukiwaniu pracy, 7 lat spedziłam na południu Włoch, oczywiście z przerwami .
Wróciłam do Polski na stałe,bo.... nie wiem co ? chciałam tu pracować i być w domu. Niestety już po pół roku ,zatęskniłam za słoneczkiem,morzem itd
Od 3 lat ,co roku obiecuję sobie ,że pojadę...no nie może mi si udać.
Tęsknota za południowym klimatem była z roku na rok coraz większa,aż tu nagle, w maju tego roku OLŚNIŁO MNIE:)
Przecież jest Chorwacja!!!! Też jest słońce,ciepłe morze, no i jest o 1100 km bliżej.
No i zaczęło się szukanie,przeglądanie,jak jechać, za ile, gdzie.
Tak trafiłam na cro.pl. Dzień i wieczór upływał mi na czytaniu Waszych relacji. Szlak mnie trafiał jak widziałam te piękne fotki,a na nich morze,góry,ryby itd.
Decyzja zapadła JEDZIEMY.
Ze względu,że to był już maj ,zdecydowaliśmy się jechać jak najtańszym kosztem,czyli na kemping.
Nasza rodzina liczy sobie 3 istnienia ludzkie i 1 zwierzęce,jednak zdecydowaliśmy,że zabierzemy jeszcze córkę naszej sąsiadki (dziewczę ma 19 lat i nigdy nie widziała morza,ani polskiego, ani innego)Moja córka ma 17 lat ,więc będzie miała towarzystwo.
Wyjazd zaplanowaliśmy na 14 lipca na 3 rano
Nasza trasa to:
Leszno-Wrocław-Kłodzko-Boboszów-Śvitavy-Brno- Znojmo-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj-Zagrzeb a dalej się zobaczy.
To dzięki waszemu forum wiedziałam jak ominąć płatną drogę na Słowenii oraz gdzie znajdują się stacje LPG WIELKIE DZIĘKI
:D
No to ruszamy o 3:30 z Leszna i kierujemy się na przejście w Boboszowie,jeszcze tankowanie LPG przed granicą i wjazd do Czech. Jedziemy do Znojma, by dziewczyny zobaczyły zamki,sklepy no i zrobiły sobie zaopatrzenie w słodycze :lol:Obrazek

Obrazek

To ja i mój "małż"
Obrazek

Obrazek

A tutaj dziewczyny:) moja ,to ta blondi
Obrazek

Zdjęcia zrobione,teren zwiedzony,jeszcze tylko zakupy i w drogę.
A... zapomniałam o tankowaniu:)
Jadąc do Znojma, należy zatankować gaz w samym mieście Znojmo. W kierunku strefy bezcłowej są dwie stacje benzynowe i widnieje na nich,że posiadają gaz. Niestety po podjechaniu pod dystrybutor okazuje się,że gazu nie ma.

No to jedziemy dalej.Kierujemy się na Wiedeń. Oczywiście podziwiamy widoki oraz robimy sobie przerwę na "stacji pulkowo"

Obrazek

Obrazek

Przeczytałam na tym forum ,że jakieś 100 km od Wiednia w kierunku Graz znajduje się stacja benzynowa z LPG. Potwierdzam jest, ale dodam jeszcze ,że 6 km od Wiednia jadąc również w kierunku Graz też jest stacja po prawej stronie BP z gazem.

Jedziemy zatankowani w kierunku Graz a dalej w stronę Słowenii.Mijamy piękne widoki np ten dom z ogródkiem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest Mureck( stare przejście graniczne)

Zatrzymujemy się aby oddać nadmiar płynów :wink: zaraz za mostkiem.
Najpierw my,potem dziewczyny i pies.
Lżejsi o jakieś 1,5 litra stoimy sobie i podziwiamy rzeczkę,jak tu nagle dobiega do nas przeraźliwy krzyk, a z zza krzaków pędzą dziewczyny z majtami prawie na dole:)))
Myślę sobie" Trupa znalazły,bo blisko wody,to się może ktoś utopił"
8O
Ale nie.... jedna z nich nasiusiała na ...węża:))[/img]

cdn[/img]
Ostatnio edytowano 27.07.2012 12:21 przez Agassi, łącznie edytowano 1 raz
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 27.07.2012 12:19

Dobrze, że skończyło się tylko na nasiusianiu :lol:

Zgłaszam obecność i czekam na ciąg dalszy. Tęsknię za Chorwacją i chłonę wszystkie relacje ;)
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 27.07.2012 12:24

druga :)

też już tęsknie za Cro, a dopiero wróciłam...
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 27.07.2012 12:36

Dołączam do ekipy czytających. :D
Fajnie opisujesz Wasze przygody. 8)

Pozdrawiam serdecznie. :papa:
Agassi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agassi » 27.07.2012 12:36

Witajcie:)
Cieszę się,że ktoś to czyta:))

Wracając do przejazdu
Zapomniałam o psie.
Maxiu ,uwielbia podróże samochodem.
Nie straszne mu kilometry i upał.
Obrazek

Obrazek
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.07.2012 13:21

To i ja się dołączę, bo zapowiada się ciekawie. A Maxiu jest the best. Jeszcze nie widziałem tak relaksującego się czworonoga w aucie. :lol:
Pozdrawiam.
Agassi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agassi » 27.07.2012 13:25

Jest Lenart
Obrazek

jest i Ptuj
Obrazek

no i jest granica
Obrazek

Stojąc w kolejce znów słyszymy hałas,ale tym razem dobiega on z... naszego samochodu.
Co jest? coś jakby z rury,tak jakby tłumik poszedł,albo obejma od tłumika.
Zatrzymujemy się na pierwszym parkingu zaraz za przejściem.Małż nurkuje pod auto.
Urwała się śrubka mocująca podłogę silnika.Śróbka ta dostała si gdzieś do środka i w trakcie pracy silnika o coś waliła .Taka mała ,a tyle nerwów :evil:
Docieramy do Zagrzebia. Ja kierowca chcę jechać dalej ,ale po co mi się pchać nad morze jak to już zaraz wieczór ,a w nocy jak dotrzemy na wybrzeże to i tak będziemy czekać do rana,by znaleźć kemping.
Krótka decyzja: ŚPIMY
Temperatura dość wysoka jak na noc 24 stopnie,w aucie 4 spocone istoty i pies piąty.No nie da się tak spać.
Po 2-3godzinach zasypiamy.Budzimy się nad ranem około 5 i nie byłoby w tym nic dziwnego ,bo przecież wielu ludzi nocuje na parkingach,gdyby nie fakt, że dupkami siedzieliśmy w aucie a nogami na zewnątrz.Komicznie to wyglądało:)))
Mycie ,śniadanie i dalej w drogę.Gdzie jedziemy?
Kierunek Plitwice, bo po drodze:) a jak już będziemy nad morzem,to po co specjalnie tracić dzień by dojechać nad jeziora?
Po drodze oczywiście piękne widoki

Obrazek

Wiem,że zdjęć z Jezior Plitwickich jest tu pełno,ale myślę,że za każdym razem jak się pojawiają kolejne,robi się tak.... miło

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęć z Plitvic mamy mnóstwo,ale nie da się wszystkich tu wstawić:)
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 27.07.2012 13:31

Agassi napisał(a):Wiem,że zdjęć z Jezior Plitwickich jest tu pełno,ale myślę,że za każdym razem jak się pojawiają kolejne,robi się tak.... miło

oj, miło...miło... szmer strumyków, szum wodospadów, hipnotyzujący turkus... hmmm... :)
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 27.07.2012 13:34

Agassi :) BARDZO MNIE SIĘ PODOBIE Twoja relacja :wink: 8)
oczyma wyobraźni jestem z Wami "w drodze" bo znajome widoki i w ogóle widzę żeście luzaki to i wyjazd LUŹNY! :D

dołączam & pozdrav
karolcia1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolcia1 » 27.07.2012 13:36

Zasiadam i ja :) :) Świetnie się czyta :wink:
lubczyk38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lubczyk38 » 27.07.2012 13:41

piesek jest the best! zasiadam i czytam
Agassi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agassi » 27.07.2012 13:56

Po zwiedzaniu,szczerze powiem,że mieliśmy dość.Ja po schodach wchodziłam po kolanach, a tu trzeba jechać dalej.Pada na Zadar a dalej na Pakostane.

Widoki:) miodzio :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piiiiiiiiiik !!!!!!!!!????????????
" CHECK OIL LEVEL"
Domyślałam się ,że wcześniej czy później się zaświeci.
Zatrzymujemy się na pierwszym lepszym parkingu.
Małż podnosi maskę i odkręca korek od wlewu oleju i.... k.....a małż upuścił korek(bo niby gorący)
Korek wpadł do silnika ,no w każdym razie gdzieś tam. Bez korka nie pojedziemy.Musimy odkręcić podłogę,by znaleźć ten cholerny korek
Żar z nieba się leje,a my na patelni jakiegoś parkingu z podłogą w rękach :twisted:
Ale korek się znalazł. Już nie wspomnę o tym,że w podłodze reszta śrub ułamana/ z nerwów/ i dalszą podróż kontynuujemy z podłogą w bagażniku
Ruszamy dalej,mijamy Bibinje i dale Sukośan.
Agassi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agassi » 27.07.2012 14:00

Po przygodzie z podłogę tylko Maniuś(Maxz znaczy się) jakiś taki bez nrwów
Obrazek
Agassi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agassi » 27.07.2012 14:20

Sukośan.
Zostajemy tutaj.Jest spokój i cisza. Jest tani kemping przydomowy
Obrazek
Dla wyjaśnienia dodam,że w okresie letnim do każdej pozycji na tablicy należy doliczyć 2 kuny
Ja za 4 osoby + samochód + namiot +prąd i woda+ pies za dobę płaciłam 120 kun. CZYSTO!!!!!
Do morza 20 sekund. Plaża kamienista ale tylko nasza
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jedno, nasz namiot słabo naciągnięty bo .... no właśnie młotek się złamał, ale to zostawiam bez komentarza :roll:
Agassi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agassi » 27.07.2012 14:23

Obrazek

CDN później albo jutro :)
ZAPRASZAM
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone