Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - nie polecam

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 24.05.2004 21:57

Koniec na tym...nie miałam zamiaru psuć nastroju tej stronki...
Danusiu, rzuć temu złaknionemu widoków Jadrana forumowiczowi, bo coś czuję, że nie będzie spokojnie spał...A zdaje mi się, że wiem, co czuje...
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 24.05.2004 22:26

"Bez kawy, wody bieżącej ..........ale z winem i miodem"

"zaledwie cztery kilometry od pulsującego życiem Bolu leży maleńka wieś Murvica, w której mieszka zaledwie 20 osób. Do dziś jest pozbawiona bieżącej wody.Dlatego gospodarze wolą częstować gości winem, którego akurat tutaj nie brak.
Stąd w głąb lądu prowadzi kamienista droga,po pokonaniu kilku kilometrów dochodzi się do słynnej Smoczej Jamy(Zwajewa Spilja).
Po dwugodzinnym spacerze dochodzi się do osady Braca, w której kapłani założyli samostan-pustelnię przyklejoną do skał.Budowa trwała dwa wieki. Mnisi utrzymywali z produkcji wina, miodu i masła wyrobionego z owczego mleka.Nie uznawali pieniędzy, prowadzili handel wymienny.Zgromadzili cenny księgozbiór z kolekcją mszałów pisanych głagolicą.W 1926 r. astronom N.Milićević urządził tu niewielkie obserwatorium."

Mieszkał tam - nie pijąc kawy, zagryzając chipsów, nie patrzac w TV.........pewnie był szczęśliwy! :D :D :D
KASIA_16
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KASIA_16 » 16.06.2004 17:58

żeby nie było zbytniej sielanki, to:
-nie podobały mi się jeżowce w H2O
-nie podobał mi sie tłok w Splicie
-nie podobało mi się 60 stopni C na murach w dubrowniku (w samo południe :D )
-nie podobały mi sie kamienie na plaży, które wbijały się w stopy...........

Mimo to w tym roku też jadę do Chorwacji (Brac) i juz sie ciesze na sama myśl 8) DZIWNE???
He he he................
KASIA_16
Plażowicz
co mi sie nie podoba...............

Nieprzeczytany postnapisał(a) KASIA_16 » 16.06.2004 17:59

żeby nie było zbytniej sielanki, to:
-nie podobały mi się jeżowce w H2O
-nie podobał mi sie tłok w Splicie
-nie podobało mi się 60 stopni C na murach w dubrowniku (w samo południe :D )
-nie podobały mi sie kamienie na plaży, które wbijały się w stopy...........

Mimo to w tym roku też jadę do Chorwacji (Brac) i juz sie ciesze na sama myśl 8) DZIWNE???
He he he................
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 16.06.2004 18:09

Witanko !!!
To juz prawie rok jak założyłem to forum no i jakoś się kręci.Oczywiście bez rewelacji.W tym roku zawitam w Chorwacji tylko na chwile ,jadąc z Włoch na Wegry.Przejadę całą Słowenię w poprzek.Ciekawe ile mnie będzie kosztowała jazda słoweńskimi autostradami.We Włoszech to chyba majątek stracę, i na autostrady, i przyjemności ( nie mam na myśli cielesnych).Życzę udanych wakacji LUDKOWIE. Bayo !!!
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 16.06.2004 21:24

Danuta napisał(a):"Bez kawy, wody bieżącej ..........ale z winem i miodem"

"zaledwie cztery kilometry od pulsującego życiem Bolu leży maleńka wieś Murvica, w której mieszka zaledwie 20 osób. Do dziś jest pozbawiona bieżącej wody.Dlatego gospodarze wolą częstować gości winem, którego akurat tutaj nie brak.
Stąd w głąb lądu prowadzi kamienista droga,po pokonaniu kilku kilometrów dochodzi się do słynnej Smoczej Jamy(Zwajewa Spilja).
Po dwugodzinnym spacerze dochodzi się do osady Braca, w której kapłani założyli samostan-pustelnię przyklejoną do skał.Budowa trwała dwa wieki. Mnisi utrzymywali z produkcji wina, miodu i masła wyrobionego z owczego mleka.Nie uznawali pieniędzy, prowadzili handel wymienny.Zgromadzili cenny księgozbiór z kolekcją mszałów pisanych głagolicą.W 1926 r. astronom N.Milićević urządził tu niewielkie obserwatorium."

Byłem w Murvicy w ubiegłym roku na wycieczce rowerowej-jechaliśmy z Bolu ,b.to miło wspominam chociaż żar lał się z nieba wróciliśmy zmęczeni
ale b.zadowoleni
:lol: :papa:

pzdr :papa: :papa:

Mieszkał tam - nie pijąc kawy, zagryzając chipsów, nie patrzac w TV.........pewnie był szczęśliwy! :D :D :D
hannulcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hannulcia » 06.07.2004 10:39

nie podobają mi się wredni i niekulturalni Czesi będący w HR oraz to, że Chorwaci na wąskich drogach jeżdżą środekim i nie trudno o czołówkę.

POZA TYM KOCHAM TEN KRAJ !
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 02.08.2005 11:41

POWRACAJĄCY !!!
Proszę wpisywać swoje oznaki niezadowalonie z pobytu w Chorwacji !!!
- droga autostrada,nieciekawe parkingi,brak miejsc zacienionych
- mała ilość promów na wyspy
- złe oznakownie drogi na Dubrovnik ze zjazdu z autostrady w Splicie ( jechałem przez jakieś pipidówki)
- drogie płyty CD

No jak widać to wiele nie pomarudziłem.
Jak mi się coś jeszcze przypomni to oczywiście dopiszę.
:D
darious
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darious » 02.08.2005 13:21

No i jeszcze w Chorwacji świeci słońce i wieje też wiatr,

no i jest mało deszczu latem a jak już przyjdzie burza to "leje jak z cebra"

no i za dużo gór jest

i wody też za dużo, tylko morze, morze i morze

no i wyspy tak daleko, nie mogłyby być bliżej lądu

i po co te autostrady wybudowali :?: przecież jak tylko ja bym tam jeździł to wystarczyłaby wąziutka dróżka

a ci Chorwaci nie mogliby się polskiego nauczyć

no i po co im tyle winnic, że im się tak chciało tyle winogron sadzić
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 02.08.2005 16:20

Bo do chorwacji jest bardzo daleko. Bo niema wogule slonca. Bo jest drozej niz w innych krajach morza srodziemnego. Bo jest malo plaz. Bo jest fatalne zarcie. Bo niema ani jednego parku narodowego. Bo maja paskudne wino. Bo niema ani jednego zabytkowego miasta. Bo nie mozna kupic przy drodze rakiji. Bo nie ma mozliwosci wyczarterowac jachtu. Bo niema zadnych kolorowych imprez. Bo nie mozna surfowac i nurkowac tez nie bo woda jest bardzo brudna. A wogole jest SYF, KILA I MOGILA. A teraz tak na powaznie pozdrawiam " dariousa " a ty James Bond lepiej juz nie powracaj w takim stylu.
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 02.08.2005 20:14

Te dwie ostatnie odpowiedzi to przegięcie. :D
Z natury jestem marudą, to i szukam pokrewnych dusz !!!
darious
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darious » 03.08.2005 12:08

We mnie nie znajdziesz pokrewnej duszy.
Oczywiście, że przegiąłem, tylko z takim podejściem, że płyty drogie, że promów za mało, można sobie zepsuć najlepszy urlop.
Promy w Chorwacji to nie są autobusy linii miejskiej, które kursują co 10 minut, chociaż i tak na krótkich trasach jak np. Orebic-Korcula kursują co godzinę. Można przyjąć, że tak po prostu jest a można też narzekać jaki ten świat zły i niedobry. W życiu można być optymistą lub pesymistą. Pesymista to ten co narzeka, natomiast optymista zawsze stara się dostrzec pozytywne strony. Łatwiej się żyje kiedy jest się optymistą, człowiek jest radośniejszy i więcej satysfakcji czerpie z życia.
Na koniec optymistyczny uśmieszek :)
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 03.08.2005 13:36

darious napisał(a):W życiu można być optymistą lub pesymistą. Pesymista to ten co narzeka, natomiast optymista zawsze stara się dostrzec pozytywne strony. Łatwiej się żyje kiedy jest się optymistą, człowiek jest radośniejszy i więcej satysfakcji czerpie z życia.

Pięknie prawisz Ziomalu !!!
Brawo !!!
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 03.08.2005 14:36

No to wreszcie inga!!! dotknęła istoty sprawy. Otóż to - nie jedźcie tam, gdzie jadą WSZYSCY, to będziecie mieli i spokój, i intymność i całą resztę, no, oczywiście za wyjątkiem cen, które wszędzie są takie same, czyli dla nas naprawdę za wysokie (a owoce to skandal!). Chociaż oczywiście są i półcienie sprawy. Przykład? Ze 2 lata temu przyjechałem z Cro z fatalną opinią o Chorwatach: bezczelność na stacjach paliw, kelnerzy, którzy sami sobie rąbali napiwki i oszukiwali w knajpach, sklepy, które oszukiwały dzieci, wydając resztę z zakupów "do równego". Ale to były wyspy KWARNERU. A w tym roku w Dubrovniku i okolicach nie spotkałem się z najmniejszym choćbym przejawem nieuczciwości Chorwatów. Wszystko było OK. Nie wiem, czy to przypadek, czy zależy to od regionu. Już nie mówię o kilku przypadkach w Bośni i Slawonii, kiedy to kierowcy (np. na światłach) widzieli nas z rozłożoną mapą w kabinie. Na migi kazali otwierać okna auta, pytali z czym mamy problemy i udzielali szczegółowych informacji. Miło, sympatycznie, z dużą wolą pomocy. Mieliście takie przypadki?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2005 21:16

Plusów HR jest dużo więcej...i dlatego tam jeżdżę....ale temat o minusach...więc po 4 pobycie przedstawiam moje typy:
- drogie owoce - jak zawsze, nawet w sierpniu,
- sprzedawcy na straganach warzywno-owocowych coraz częściej próbują oszukać, dotyczy to także stacji paliw.....niestety trzeba im patrzeć na ...ręce.wagę, wyświetlacze....itp.,
- reszta np. 50-80 lip nie jest wydawana...nawet w Studenacu czy Konzumie......ale 20-30 lip nikt nie podaruje.....
- nie obsłużono mnie w Splitska Banka w Orebicu (20 m od plaży), bo byłem bez koszulki, wiem...to nie jest strój do załatwiania sprzedaży eurasów w banku, ale to tez nie był bank w Zagrzebiu lub w centrum miejscowości...to był bank przy plaży i wcześniej mi się to nie zdarzyło....
- ogólnie rzecz biorąc ...brudne plaże w Orebicu.....
- nadskakiwanie w restauracji makaroniarzom....a nie wszystkim nacjom...(po otrzymaniu 8 kn napiwku...wielkie "hvala"...)
to tyle....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja - nie polecam - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone