Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - nie polecam

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 16.07.2014 11:10

Bocian napisał(a):Wystarczy chodzić na plażę gdzie nie ma betonu, kapać sie w czystej wodzie i nie jeść owoców morza.
Tak z ciekawości, jak można leżeć na płaskiej, twardej powierzchni jak fakir na gwoździach? Istotą leżenia fakira jest to, że leży na ostrych końcach gwoździ, jak to sie ma do płaskiego betonu?
Popieram rozważenie innego kierunku. Po co sie męczyć?
Co do temperamentu Chorwatów to widać , że południowy :)

Kwestia wyobraźni. Zawsze da się znaleźć miejsce w którym można jakoś przeżyć. Jeśli nie na betonie to na kamieniach albo żwirku. Ale nie bez karimaty, no nie? Ja w sumie jednak wybrał bym beton. Chociaż ten który widywałem w Chorwacji to chyba po pijaku wylewali.
Na płaskiej i twardej powierzchni zapewne nie leży się jak fakir na gwoździach tyle że ja takiej w Chorwacji nie spotkałem.
Jak Chorwat dostaje wścieklizny to kwestia południowego temperamentu jak my to kwestia kultury? No cóż, tak nas wytresowano.
Dziękuję za poparcie w poszukiwaniach, niestety chyba nigdzie nie jest idealnie więc nie jest łatwo o dobry wybór. O zły łatwiej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2014 11:16

Nie chodzi o to aby jakoś przeżyć tylko aby dobrze przeżyć. Jak ktoś wybiera plaże z betonu to czemu się dziwi, że ma plażę z betonu i dupa go boli? Co do skał i żwiru w cro to chyba norma, oczekiwanie piachu jest podobne do oczekiwań pierogów w konobie. Można zamiast karimat używać leżaków. Wolę chorwacka wściekliznę niż polską zawiść przez lata. Poznałem taką wściekliznę kiedyś w Stonie. Bardzo ładny tam mają komisariat :) Rozstaliśmy się w zgodzie, było minęło...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2014 11:20

Calapula napisał(a):
Oloo napisał(a):Byłem zobaczyłem, nie dziękuję. Kraj betonu i żwiru aż do pożygania, gdyby się dało, wszystko zrobione byłby z betonu. Kamienie i żwir na plaży psuja cały wypoczynek wakacyjny, bola stopy, tyłek, plecy - chodzenie w butach do wody to jakiś koszmar. Byłem w Bułgarii, Grecji piękny piaseczek. Omijam ten kraj szerokim łukiem. Konkludując lepiej dołożyć 300 km i znaleźć się na pięknej szerokiej prawie bezludnej piaszczystej plaży w Grecji na Chalkidiki niż mordować się z rodakami ręcznik w ręcznik na Chorwackich kamieniach. Czystość wody też pozostawia wiele do życzenia, byłem na kilku plażach i nie widziałem ani jednego jeżowca.
Pozdrawiam, więcej raczej tu już nie zagoszczę.

W sumie głos wart wysłuchania i refleksji. Betonowo kamienne nabrzeża trudno jest nawet nazwać plażą. Powinno być na to jakieś inne określenie. Leży się na tym jak fakir na gwoździach. Byłem 3 x w Chorwacji i w zasadzie nie widzę możliwości obrony przed postawionymi zarzutami. Zachwyty na temat słońca bez przerwy, wody przeczystej i jedzenia jakiegoś morskiego paskudztwa wydają mi się o wiele bardziej przesadzone niż przedstawiona opinia. We wrześniu jadę po raz 4 ale zaczynam brać pod uwagę inne możliwości poniekąd z powodów przedstawionych przez Oloo.

Jak sie nie podoba, to jezdzenie do Chorwacji to masochizm :D
Zaglonowana i syfiasta Bulgaria czeka 8)

Pozdro z Banjole :D
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 16.07.2014 11:25

Bocian napisał(a):Nie chodzi o to aby jakoś przeżyć tylko aby dobrze przeżyć. Jak ktoś wybiera plaże z betonu to czemu się dziwi, że ma plażę z betonu i dupa go boli? Co do skał i żwiru w cro to chyba norma, oczekiwanie piachu jest podobne do oczekiwań pierogów w konobie. Można zamiast karimat używać leżaków. Wolę chorwacka wściekliznę niż polską zawiść przez lata. Poznałem taką wściekliznę kiedyś w Stonie. Bardzo ładny tam mają komisariat :) Rozstaliśmy się w zgodzie, było minęło...

Oloo i poniekąd ja też zwraca uwagę na minusy pobytu w Chorwacji i jak rozumiem zgadzasz się co do tego tylko proponujesz, żeby sobie z tym poradzić zabierając ze sobą leżak, nie jedząc morskiego świństwa i nie wchodząc do brudnej wody. No to ja właśnie tak robię i dam dolara na to że Oloo też tak robi. Tyle, że nie wpadam w zachwyt.
Co do tej zgody to bym był ostrożniejszy w ocenie i wolał drugi raz tego Chorwata nawet po 100 latach nie spotkać.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2014 11:29

Proponuję nie jęczeć jak się wybiera beton, że na plaży był beton.
To, że nie wpadasz w zachwyt to już twój problem :)
A ja chętnie bym go spotkał i powspominał :)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 16.07.2014 11:31

Lednice napisał(a):Jak sie nie podoba, to jezdzenie do Chorwacji to masochizm :D

Na szczęście w Chorwacji jedzą nie tylko ślimaki, małże i ośmiorniczki więc nie jest tak do końca źle. Poza tym jak można zabrać leżak, karimatę, buty do wody z pancerną podeszwą to co szkodzi wziąć trochę swojego jedzenia?
Zagadka: co moje konto ma wspólnego z Banjole? Nagroda za trafną odpowiedź niewykluczona.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2014 11:33

No popatrz, ja nie używam do wody żadnych butów a tym bardziej z pancerną podeszwą :)
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 16.07.2014 11:38

jechać do Chorwacji i mieć pretensję, że wszędzie jest żwir i skały to tak jakby pojechać nad Bałtyk i narzekać, że wszędzie nieznośny piach, który przylepia się do ciała i wszędzie włazi :)
Skoro ktoś uwielbia piaseczek to po co jedzie do Chorwacji?! Dlaczego nie jedzie tam, gdzie są piaszczyste plaże, a przecież są takie w Chorwacji również.
Rozumiem, że nie wszystko w Chorwacji musi się każdemu podobać, ale takich wpisów zupełnie nie rozumiem.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 16.07.2014 11:42

Bocian napisał(a):Proponuję nie jęczeć jak się wybiera beton, że na plaży był beton.

Wybór między betonem a skałą to wybór między dżumą a cholerą.
Niewpadanie w zachwyt z byle powodów to jeszcze nie problem.
Ciekawe jak by się na to spotkanie przygotował Chorwat? Radził bym małą, wprawną rewizję osobistą na początek.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2014 11:46

Calapula napisał(a):
Bocian napisał(a):Proponuję nie jęczeć jak się wybiera beton, że na plaży był beton.

Wybór między betonem a skałą to wybór między dżumą a cholerą.
Niewpadanie w zachwyt z byle powodów to jeszcze nie problem.
Ciekawe jak by się na to spotkanie przygotował Chorwat? Radził bym małą, wprawną rewizję osobistą na początek.

Bzdura. Skały to coś naturalnego w Cro i jak ktoś tego nie wie przed wyjazdem to daje tylko o sobie słabe świadectwo. Jechać na wakacje gdzie ktoś z premedytacją wybiera pomiędzy dżuma a cholerą to dla mnie głupota. Szczególnie, ze potem na to narzeka.
Uważam, że Chorwat by sie nie przygotował, bo po co? Ale to już wynika z charakteru, otwartości na ludzi, wiarę w spiski itp :)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 16.07.2014 11:48

magg5 napisał(a):jechać do Chorwacji i mieć pretensję, że wszędzie jest żwir i skały to tak jakby pojechać nad Bałtyk i narzekać, że wszędzie nieznośny piach, który przylepia się do ciała i wszędzie włazi :)
Skoro ktoś uwielbia piaseczek to po co jedzie do Chorwacji?! Dlaczego nie jedzie tam, gdzie są piaszczyste plaże, a przecież są takie w Chorwacji również.
Rozumiem, że nie wszystko w Chorwacji musi się każdemu podobać, ale takich wpisów zupełnie nie rozumiem.

Ja tu nie widzę u nikogo pretensji. Widzę opinie negatywne i tyle. Gdybym pierwszy raz wybierał się do Chorwacji to bym brał je pod uwagę właśnie po to żeby nie mieć pretensji o to jak to miało być przecudnie.
To tak dla łatwiejszego zrozumienia.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2014 11:51

Calapula napisał(a):Ja tu nie widzę u nikogo pretensji.

Oloo napisał(a): Kraj betonu i żwiru aż do pożygania, gdyby się dało, wszystko zrobione byłby z betonu. Kamienie i żwir na plaży psuja cały wypoczynek wakacyjny, bola stopy, tyłek, plecy - chodzenie w butach do wody to jakiś koszmar. .............. Czystość wody też pozostawia wiele do życzenia, byłem na kilku plażach i nie widziałem ani jednego jeżowca.

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2014 11:52

Calapula napisał(a):
Lednice napisał(a):Jak sie nie podoba, to jezdzenie do Chorwacji to masochizm :D

Na szczęście w Chorwacji jedzą nie tylko ślimaki, małże i ośmiorniczki więc nie jest tak do końca źle. Poza tym jak można zabrać leżak, karimatę, buty do wody z pancerną podeszwą to co szkodzi wziąć trochę swojego jedzenia?
Zagadka: co moje konto ma wspólnego z Banjole? Nagroda za trafną odpowiedź niewykluczona.

Pula to Pula do ktorej nalezy Banjole,
a cala to cala od Puli :P

Cala to mala zatoka :?:
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 16.07.2014 12:02

Calapula napisał(a): Ja tu nie widzę u nikogo pretensji. Widzę opinie negatywne i tyle. Gdybym pierwszy raz wybierał się do Chorwacji to bym brał je pod uwagę właśnie po to żeby nie mieć pretensji o to jak to miało być przecudnie.

A ja pretensję widzę.
Właśnie o to chodzi, jeśli ktoś jedzie 1 raz do Chorwacji to niech się najpierw 10 razy zastanowi, czy odpowiada mu żwir i skały na plaży itd., a nie jedzie, a potem jęczy, bo skoro się taki kraj na wakacje wybrało to trzeba się pewnych rzeczy spodziewać.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 16.07.2014 12:02

Lednice napisał(a):
Calapula napisał(a):...

Pula to Pula do ktorej nalezy Banjole,
a cala to cala od Puli :P

Cala to mala zatoka :?:

Ciepło, ciepło ale jeszcze nie to. Podpowiem że wystarczy do zgadnięcia ten wpis i spostrzegawcze oko. Dodatkowy spacer nad zatoczką w Banjole i już będzie gorąco.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja - nie polecam - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone