Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - nie polecam

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.10.2012 13:06

Mosqito napisał(a):No to na potrzeby tej dyskusji przyjmijmy że to Krk. Jest wyspa ? Jest ! Połączenie z lądem jest ? Jest !
I gitara :D

W rzeczywistości to inna wyspa, też na trzy litery :lol:
I mandolina :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.10.2012 13:08

anakin napisał(a):
Rysio napisał(a):Wyspa połączona z lądem i wszystko jasne :wink:

Myślę, że styknie.
Za chwilę będzie tam gorzej niż na Stradunie w sezonie :!: :evil: :roll:

:wink:

No przeca takiej Novaliji to niewiele brakuje a każdy wie że to najładniejsze miejsce na wyspie, może pomijając widok z przekaźnika w Pagu :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.10.2012 13:11

Rysio napisał(a):No przeca takiej Novaliji to niewiele brakuje a każdy wie że to najładniejsze miejsce na wyspie, może pomijając widok z przekaźnika w Pagu :wink:

Oj, tak! Widoku z przekaźnika nic nie pobije :!: :mrgreen:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 24.10.2012 13:51

Janusz Bajcer napisał(a):
Mosqito napisał(a):No to na potrzeby tej dyskusji przyjmijmy że to Krk. Jest wyspa ? Jest ! Połączenie z lądem jest ? Jest !
I gitara :D

W rzeczywistości to inna wyspa, też na trzy litery :lol:
I mandolina :D

Wiem, ale nie chciałem od początku napisać że to Vir. Jest wyspa ? Jest ! Połączenie z lądem jest ? Jest !
I gitara :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.10.2012 15:51

Ja tylko się wtrące odnośnie punktu 5, czyli "Niemieccy kierowcy jeżdżą zgodnie z przepisami"

Wiem, skąd wziął się ten mit przepisowo jeżdżących Niemców, bo kilka razy w Reichu byłem - i tam rzeczywiście jeżdżą przepisowo.

Natomiast poza granicami swojego kraju - to już inna bajka! Czym dalej od Niemiec, tym gorzej.

W tym roku wakacje spędziłem na Krku - wiadomo, "niemiecka" wyspa. I tego co kierowcy na niemieckich blachach wyprawiali, to nawet w Polsce nie widziałem. Wymuszanie pierszeństwa to standard, jazda pod zakaz, parkowanie prawie na środku drogi, zastawianie bram i wjazdów, przejeżdżanie prawie po palcach przechodniom na pasach - i tak dalej. Niemiec w Chorwacji zachowuje się jak dziedzic, któremu wszyscy mają schodzić z drogi.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.10.2012 16:11

Raul73 napisał(a):Ja tylko się wtrące odnośnie punktu 5, czyli "Niemieccy kierowcy jeżdżą zgodnie z przepisami"

Wiem, skąd wziął się ten mit przepisowo jeżdżących Niemców, bo kilka razy w Reichu byłem - i tam rzeczywiście jeżdżą przepisowo.

Natomiast poza granicami swojego kraju - to już inna bajka! Czym dalej od Niemiec, tym gorzej.

W tym roku wakacje spędziłem na Krku - wiadomo, "niemiecka" wyspa. I tego co kierowcy na niemieckich blachach wyprawiali, to nawet w Polsce nie widziałem. Wymuszanie pierszeństwa to standard, jazda pod zakaz, parkowanie prawie na środku drogi, zastawianie bram i wjazdów, przejeżdżanie prawie po palcach przechodniom na pasach - i tak dalej. Niemiec w Chorwacji zachowuje się jak dziedzic, któremu wszyscy mają schodzić z drogi.

Ok nie na temat......

.....Rafał zobaczyłbyś co się dzieje w Turcji , tam się dopiero dzieje , przepisu ruchu drogowego tam nie istnieją i o tyle dziwne , że dla tubylców..... 8O.
Przeżyłem tym roku przejazd prawie po palcach nie raz , że czasami to aż miałem ochotę wyciągnąć Turka z tej swojej "gabloty" i mu wpierd........ć.
Pieszy w Turcji jest trędowatym i ma spierd......nawet z przejścia dla pieszych , ........ STOP , światła , pierwszeństwo przejazdu , pieszy jak już wspomniałem to coś , czego nie znają w tym kraju...... 8O
Tak sumie jak patrzyłem na Tureckie fury to nie zdziwił mnie fakt że każda jedna , dosłownie każda , ma coś urwane , zderzak , lusterko itd , pęknięta lampa .... lub jest porysowana lub gdzieś ma wgniątkę......
....no ale co kraj to obyczaj. 8O
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.10.2012 16:20

maniust napisał(a):
.....Rafał zobaczyłbyś co się dzieje w Turcji , tam się dopiero dzieje , przepisu ruchu drogowego tam nie istnieją i o tyle dziwne , że dla tubylców..... 8O.

Tak, zgadza się - ale o tym że w krajach azjatyckich i północnoafrykańskich nie ma praktycznie przepisów, powszechnie wiadomo - i to od dawna.

Mnie chodziło o obalenie tego mitu niemeieckiego wspaniałego kierowcy - bo wspaniali to oni byli może z 10 lat temu.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 24.10.2012 19:12

Niemcy, czy chorwaccy gastarbeiterzy pracujący na co dzień w DE i przyjeżdżający na chatę na niemieckich blachach ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.10.2012 20:48

Mosqito napisał(a):Niemcy, czy chorwaccy gastarbeiterzy pracujący na co dzień w DE i przyjeżdżający na chatę na niemieckich blachach ?

Niemcy, Niemcy - przecież Krk to od lat ulubione miejsce ich wypoczynku

Zresztą Niemców z daleka można poznać - po "pięknych" kobietach :mrgreen: :mrgreen:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 24.10.2012 20:55

może to jakieś "młodzieniaszki"...czy faktycznie starsi ludzie...

a ja zauważyłem, że kultura jazdy jest już lepsza na Węgrzech...
wszyscy jadą jeden za drugim...tylko oczywiście ja chciałem kolumnę wyprzedzać, ale się opamiętałem...:/
na autostradzie nit mnie nie poganiał gdy "ślimaczym" tempem wyprzedzałem kogoś, a za mną ktoś inny chciał jechać jeszcze szybciej...
na zakręcie podwójna ciągła...wszystko widać jak na dłoni...jedzie ciągnik rolniczy, za nim 5 samochodów Węgrów, a na końcu ja...no i oczywiście tylko Polaczek pojechał i wszystkich wyprzedził...
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 24.10.2012 21:57

Raul73 napisał(a):Zresztą Niemców z daleka można poznać - po "pięknych" kobietach :mrgreen: :mrgreen:

Stąpasz po grząskim gruncie :D :D
Popatrz i posłuchaj http://www.youtube.com/watch?v=FZXyC8A3fbw&feature=related
Nie jest piękna ?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.10.2012 08:21

Sol-Wagon napisał(a):a ja zauważyłem, że kultura jazdy jest już lepsza na Węgrzech...
wszyscy jadą jeden za drugim...tylko ...

Odpowiedź jest prosta, np odcinek od Budapesztu do Balatonu to jeden ciąg radarów odcinkowych.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.10.2012 08:26

Mosqito napisał(a):
Raul73 napisał(a):Zresztą Niemców z daleka można poznać - po "pięknych" kobietach :mrgreen: :mrgreen:

Stąpasz po grząskim gruncie :D :D
Popatrz i posłuchaj http://www.youtube.com/watch?v=FZXyC8A3fbw&feature=related
Nie jest piękna ?

Oj tam, jedna się znalazła - w dodatku pewnie nie ma niemieckich korzeni. :D :D

Sol-Wagon
Również zauważyłem, że z krajów, w których byłem, największa kultura jazdy jest na Węgrzech - szczególnie zaskoczony byłem ciągłym przepuszczaniem na pasach w Budapeszcie

A co do twojego pytania - niestety byli to właśnie głównie starsi Niemcy.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.10.2012 08:30

Raul73 napisał(a):Ja tylko się wtrące odnośnie punktu 5, czyli "Niemieccy kierowcy jeżdżą zgodnie z przepisami"

Wiem, skąd wziął się ten mit ....
Niemiec w Chorwacji zachowuje się jak dziedzic, któremu wszyscy mają schodzić z drogi.

Pełna zgoda.

Potwierdzają to m.in. moje tegoroczne obserwacje z Breli, Makarskiej i z wycieczki po Hvarze.
Jeden gagatek mało nie wypchnął mnie z drogi swoim Vito, ściął zakret i jeszcze darł ryja.

Jeżdżą po dobrych drogach przez cały rok, a jak się pojawi jakaś trudniejsza, to jadą środkiem z trzęsącymi rękami na kierownicy.
Może to uogólnienie, ale takie są moje doświadczenia.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.10.2012 08:39

Niemcy u siebie jeżdżą porządnie.
Bo tak trzeba, tak wypada i lepiej nie ryzykować sporego mandatu. :)
Ale w innych krajach- zwłaszcza "tych" postkomunistycznych czy na południu- można więcej i oni to wiedzą.
Jest większa dowolność i frywolność.

Nie zapominajmy też- że cała masa aut na niemieckich blachach to nie Niemcy. Nawet jak Niemców bardzo udają...
Jak ktoś ma we krwi bałkańską porywczość i upartość, to go nie zmieni nawet 20 lat szwargotania i mieszkania wśród szwargocących.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja - nie polecam - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone