Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - nie polecam

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 24.05.2004 09:32

Witanko !!!
Na tym forum zapadła cisza.Myślę, że zapełni sie waszymi opiniami po powrocie.Mamy rok 2004 i ciekawi mnie czy jest OK w Chorwacji czy też coś się zmieniło na lepsze lub na gorsze. Napewno ceny poszły w góre.
No to troszkę sie rozgadajcie na tym forum. Zapraszam. James Bond
AndAn
Odkrywca
Re: Powróciłem !! Napiszcie co sie Wam nie podoba w Chorwacj

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndAn » 24.05.2004 11:15

James Bond napisał(a):Napiszcie co sie Wam nie podoba w Chorwacji !!!

Fatalne są IMO te betonowe tarasiki nadmorskie przy prywatnych domach.
Czy nie mogły by one mieć jakichś ciekawszych kształtów, może by dało się je pokryć jakimś konglomeratem czy innymi płytkami ?
Tymczasem finał jest tak, że przy eleganckch domkach są prawie w 100% przypadków obskurne placki betonu pokryte mieszaniną soli, drobnych glonów i opalających się wczasowiczów :).

AndAn
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 24.05.2004 11:28

AndAn napisał(a):

Czy nie mogły by one mieć jakichś ciekawszych kształtów, może by dało się je pokryć jakimś konglomeratem czy innymi płytkami ?
Tymczasem finał jest tak, że przy eleganckch domkach są prawie w 100% przypadków obskurne placki betonu pokryte mieszaniną soli, drobnych glonów i opalających się wczasowiczów :).

AndAn

Bardzo słuszna uwaga !! Siadaj do ławki.Otrzymujesz ocenę BDB !!!
Podaj dzienniczek.
Pozdrówko
James Bond
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.05.2004 11:53

Leon napisał(a):Mni sie tam w chorwackiej turistice wiele tego nie podoba...
ale tym wam nie zawracam glowi bo o tym mowe rodakom a wam tez radze jak jesteszcie w chorwacji zwruc cie uwage gospodazom, kelnerom, kuchazom sprzedawcom na t co wam sie nie podoba. Powieccie im ja w nastempnim roku tu nie wruce bo:.....
Ja jak jestem w polsce choc nie jestem tam w celach turisticznich zawsze mowie
Jusz nie wruce do pani w smarzalnie bo olej rzadzej pani zmienia niz moja siasiadka w zastawie 101.
Jusz nie wruce do pana na parking (strzezoni) bo jest pan burakowaty a usluga za droga.
Nie wruce do was do restauracji bo toaleta jest nieczysta.
itd itd....
Ale dopuki jest wiele turistow wiele sie nie zmieni i na tym to wszistko polega. Nikt nikomu nie kaze pic piwo za 18 kun, broskwinie za 35 itd kogo stac ten kupuje.

Leon- tylko ze powiedzenie w twarz ze sie nie podobalo, ze nie skorzysta sie juz wiecej z czyjes uslugi...itp wymaga duzej odwagi cywilnel.. zwykle ludzie odchodza z niezadowoleniem w sercu, wsztydza sie powiedziec ze bylo za drogo...itp Poza tym w takim momecie rozmowa robi sie niemila.. a ludzie na urlopie chcieliby by bylo milo... i nie chca innym psuc atmosfery - gdyby np operatorzy GSm robili sobie cos z tego co mysla o nich klienci rynek uslug GSM wygladalby inaczej (przynajmniej u nas)- nie byloby co chwile zmieniania numeru i operatora, klent nie odliczalby dni do mozliwosci zakonczenia sie umowy...ITP

Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.05.2004 11:58

Jasiu napisał(a):mi sie nie podobaly 4 rzeczy:
ceny wszystkiego3xwieksze niz u nas
brak rozkladow jazdy autobusow na przystankach
i za duszno bylo w nocy
ah no i te betonowe plaze w niektorych miasteczkach

Z tymi cenami to lekka przesada..... u nas w nadmorkich miejscowosciach tez jest wiele drozej niz wewnatrz kraju!
A co do tego co mi sie niepodoba to - brak tablic z odleglosciami do miejscowosci do ktorych prowadzi droga/szosa.

Piotr
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 24.05.2004 11:58

James Bond napisał(a):
AndAn napisał(a):

AndAn

Podaj dzienniczek.
Pozdrówko!

James Bond

Ups stare wraca!
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 24.05.2004 13:20

James Bond napisał(a):Witanko !!!
Na tym forum zapadła cisza.Myślę, że zapełni sie waszymi opiniami po powrocie.Mamy rok 2004 i ciekawi mnie czy jest OK w Chorwacji czy też coś się zmieniło na lepsze lub na gorsze. Napewno ceny poszły w góre.
No to troszkę sie rozgadajcie na tym forum. Zapraszam. James Bond

Kurna wpadła mi dzisiaj mucha do rosołu i też mi się to nie podoba!
A na Chorwacji jak była juha od rajcića to juhy w niej nie było! :D
tryk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tryk » 24.05.2004 13:27

Też mam wrażenie, ze ceny poszły w góre od poprzedniej wizyty w 2001 roku... Ale ceny wszędzie rosną...

Nie podobała mi się obsługa w Marinie Zadar - była opryskliwa i nastawiona negatywnie do Polaków. Do tego w cenie 350 kun za łódkę (standard to 200-250) były do dyspozycji łazienki i prysznice pamiętające chyba jeszcze czasy Dioklecjana...

Nie podobało mi się też na Silbie - opłata za cumowanie była pobierana, a w zamian nie dostawało się własciwie nic. Nie było wody, nie było ubikacji. W sumie - w ogóle dużo ciekawych rzeczy tam nie było. :? Jedna przyzwoita knajpa może - zamykana o północy...

Jak już tak narzekam - na Pagu będac, w Novaliji dokładnie - mimo pełnej cywilizacji, pryszniców na plaży rzadnej nie uświadczyłem. A fajnie jest się z wody słonej opłukać, szczególnie jak potem 3eba iśc parę kilometrów. Bolało :?
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 24.05.2004 13:31

tryk napisał(a):Też mam wrażenie, ze ceny poszły w góre od poprzedniej wizyty w 2001 roku... Ale ceny wszędzie rosną...

Nie podobała mi się obsługa w Marinie Zadar - była opryskliwa i nastawiona negatywnie do Polaków. Do tego w cenie 350 kun za łódkę (standard to 200-250) były do dyspozycji łazienki i prysznice pamiętające chyba jeszcze czasy Dioklecjana...

Nie podobało mi się też na Silbie - opłata za cumowanie była pobierana, a w zamian nie dostawało się własciwie nic. Nie było wody, nie było ubikacji. W sumie - w ogóle dużo ciekawych rzeczy tam nie było. :? Jedna przyzwoita knajpa może - zamykana o północy...

Jak już tak narzekam - na Pagu będac, w Novaliji dokładnie - mimo pełnej cywilizacji, pryszniców na plaży rzadnej nie uświadczyłem. A fajnie jest się z wody słonej opłukać, szczególnie jak potem 3eba iśc parę kilometrów. Bolało :?

A już miałam nadzieję ,że ten Saylor ma polot i fantazję i na takie du........nie zwraca uwagi, idę się powiesić na maszcie! :evil:

"Darty orzeł" dla Jamesa!
tryk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tryk » 24.05.2004 13:48

Miało być o minusach w końcu.

Wybierając na miejsce cumowania bezludną wysepkę, albo odludną wioskę - moje wymagania maleją do minimum (Karlovacko w lodówce byle by było...), ale gdy bulę niemałe pieniądze, to zaczynam oczekiwać czegoś w zamian. Nigdy na przykład nie rozumiałem akcji w stylu - parking płatny, niestrzeżony :?

Brak słodkiej wody jest upierdliwy. Szczególnie jak jest to trzeci dzień bez prysznica po mocno "potliwej" walce z żaglami. Do tego zbiornik wody jest suchy i nie ma szans na poranną kawę...

Ale polecam Veli Losinj, mimo że wody słodkiej ani sanitariatów w porcie nie ma :D Tam jest ładnie (w przeciwienstwie do Silby...).
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 24.05.2004 13:49

James Bond napisał(a):
AndAn napisał(a):

AndAn

Podaj dzienniczek.
Pozdrówko
James Bond

Dobra sorry-przepraszam-ale napiszcie teraz jak zachowują się Polacy w Chorwacji i czego nie wolno im robić,żeby Chorwaci o nas nie myśleli,że skończeni malkontenci przyjechali i wybrzydzacze!

No co wyeliminowali byśmy ze swojego zachowania!? :oops:

Siedzę w oślej ławce i nie podam dzienniczka!
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 24.05.2004 13:58

tryk napisał(a):Miało być o minusach w końcu.

Wybierając na miejsce cumowania bezludną wysepkę, albo odludną wioskę - moje wymagania maleją do minimum (Karlovacko w lodówce byle by było...), ale gdy bulę niemałe pieniądze, to zaczynam oczekiwać czegoś w zamian. Nigdy na przykład nie rozumiałem akcji w stylu - parking płatny, niestrzeżony :?

Brak słodkiej wody jest upierdliwy. Szczególnie jak jest to trzeci dzień bez prysznica po mocno "potliwej" walce z żaglami. Do tego zbiornik wody jest suchy i nie ma szans na poranną kawę...

Ale polecam Veli Losinj, mimo że wody słodkiej ani sanitariatów w porcie nie ma :D Tam jest ładnie (w przeciwienstwie do Silby...).

No cóż i z tydzień bym się nie myła, żeby tylko odbyć taki rejs- ciągle to samo-że apetyt rośnie w miarę jedzenia!

Błagam -tylko nie sanitariaty!i zbiornik suchy, i kawy porannej nie ma- wiszę dalej na tym maszcie i nawet o tym nie mogę pomarzyć, a co dopiero o sanitariacie!

Szczerze teraz- za jakie swoje zachowania wstydziłbyś się w Chorwacji? podołasz?
tryk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tryk » 24.05.2004 14:08

tiaaa...

No nie podołałem w tym roku travaricy na Żilje... Moze mocniejsza była niż Pażska, albo ja miałem młodszy organizm :?

Cóż jeszcze? Powiem szczerze, że staram się być miły, przyjaźnie nastawiony i ogólnie optymistycznie podchodzę do życia. Zazwyczaj to działa w drugą stronę i wszyscy są zadowoleni :D Nie kojarzę żadnych wpadek specjalnie...

Jeśli chodzi o zachowanie Polaków - bardzo różni ludzie w Polsce żyją i tak samo bardzo różni do Cro przyjeżdżają... Widziałem pstrykajacych na kelnera palcami, widziałem nawalonych gości obrażajacych obsługę (myslących pewnie, ze nikt ich nie rozumie), ogólnie iwdziałem wielu buraków. Ale do Niemców nam jeszcze troche brakuje... :wink:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 24.05.2004 14:20

Dzięki za pare słów szczerych i za tiaa.....

Mówmy o tym jak my się staramy ,żeby było mile nam i Chorwatom i weźmy pod uwagę ,że pomimo całego temperamentu -Chorwackie pokojówki też mogą być zmęczone- upierdliwymi uwagami ,kelnerzy wykończeni . Wiem -biorą za to pieniądze,ale też napewno oczekują na miłych a nie na nadętych turystów wiecznie sprawdzających czy zgadza się to co im zaoferowano z tym co jest.Może foldery biur podróży -za dużo obiecują!?

Jednak wyobrażenia o Chorwacji jako o kraju-raju mogą czasami spowodować,że oczekujemy gruszek na wierzbie- a przecież nie ma takiej potrzeby -bo i tak jest fajnie. A braki są wszędzie, więc.......to czy urlop będzie super, może tym razem niech nie zależy od słodkiej wody, braku kawy czy czego tam jeszcze. Ważne ,że jedziesz dobrze nastawiony do tego co tam Cię czeka ; dobrego i mniej dobrego!
Koniec wymądrzania w oślej ławce!
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 24.05.2004 14:24

przechodzisz do pierwszej ławki - bardzo dobry
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja - nie polecam - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone