Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja... nie dziękuję

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 21.02.2024 22:00

marcinbb napisał(a):Cro nie moja bajka już tam nie wrócę. Może nie rozumiem CRO (ceny z tyłka w euro) wszędzie wszystko płatne. Niestety CRO stało się dojnią z kasy na wszelkie sposoby, we Włoszech kawka 0,5e a w cro za 0,5e co kupimy? No plasterek pomidora w sezonie 25e/kg. wyciągam jakieś 150 kg z 2 tuneli foliowych i jakoś nie czuję abym zarobił ponad 16k zł. Cyba zacznę tam wozić pomidory tańsze będzie paliwi i transport niż koszt pomidora! Do tego wezmę destylator na miejscy będę bimber pędził i wędzarnie.

Ceny dóbr konsumowanych (przeze mnie) nie zapadają mi w pamięci jakoś szczególnie, ale jak Chorwacja długa (no bo raczej nie szeroka) pomidorów w cenie 25 euro za kilogram nigdzie nie uświadczyłem. We Włoszech kawę piłem ostatnio dwa lata temu i cena 5-6 euro za dwie to był standard w miejscach normalnych, nie tych ze szpicy atrakcji turystycznych. Espresso po pół euro to trzeba się cofnąć o 20 lat.
Odnośnie opłat w Cro, to naprawdę nie można uogólniać. Przykład z zeszłego roku - okres wakacji czyli lipiec i sierpień. Parking pod hotelem 4 gwiazdkowym znanej sieci na wschodnim wybrzeżu Istrii kosztował 12 euro za dobę. Na wybrzeżu zachodnim, hotel tej samej kategorii i o zbliżonym standardzie, tyle że innej znanej sieci hotelarskiej - 2 euro za dobę. Na tej podstawie można powiedzieć, że parkowanie na Istrii jest bardzo tanie albo, że jest drogie. Ten sam okres czasu, obie lokalizacje to Istria - tylko różne sieci hotelarskie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.02.2024 22:51

Jako ze nowy to mysle, poczytam, czemu nie, dziekuje. Czytam, czytam i dopiero patrze a to staroć jakaś. Mam nadzieje ze będą inne odczucia. Wszystko mozna pewnie sprawdzic, ceny tez. A za info o metrach pod folia, szacun :D
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 22.02.2024 07:36

Przeczytałem sobie ten starożytny wątek. Przyznam wciągnęła mnie ta napyerdalanka ;)

Moim skromnym zdaniem autor miał po prostu problem z kasą. Zostawiam na boku jazdy z małym dzieckiem na takich trasach. Widać na bilet lotniczy do babci było za drogo. A u babci, jak to u babci, wyro za darmo, wałówa za darmo i inne gratisy, winka, oliwa. Dolce vita, więc Włochy mogą wydawać się rajem. I tu nagle przeskok do Chorwacji pełnej paragonów grozy. W środku sezonu, do znanego do kurortu. W Chorwacji babci nie było, trzeba było znaleźć samem kwaterę, zapłacić za nią, zapłacić za jedzenie, picie i gadżety wakacyjne. No i jeszcze paliwo w cenie wyższej niż dzisiaj. Wtedy też była wojna w Ukrainie? No więc wyszedł szok i dysonans poznawczy.

Skoro ceny chorwackie tak mroziły 11 lat temu, to teraz zostaje tylko babcia ;)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.02.2025 09:50

Katerina napisał(a):Dzień dobry.
Tak sobie tu zajrzałam, po dłuugim czasie..
Kiedyś to forum było określone - dla Miłośników Chorwacji :faja:
Teraz dzieje się inaczej - i to w dziale "Relacje z podróży"..

Szkoda :nie:

Trafione w punkt.
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja... nie dziękuję - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies