Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja... nie dziękuję

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 29.12.2023 12:01

Nowość w Chorwacji ... Bardzo dużo Francuzów :) ... Nie wiem, czy to Francuzi ;) ...Ale samochodów osobowych i kamperów z blachami "F" multum ...Przynajmniej tak było w 2023
:) :) :) ... Heh turyści wybrzydzacze :) :) :) ... Ta, wszędzie, a zwłaszcza we Francji, za gratis :) :) :) Tylko Francuzi, jełopy, ? :grzybki: :lol: ..o tym nie wiedzą :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 29.12.2023 20:39 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 29.12.2023 13:57

Coś mi się wydaje, że kolega nie potrzebuje od Chorwacji tego co większość forumowiczów. Różnimy się, nic w tym dziwnego ani złego. Jestem w stanie zrozumieć zwolenników All inclusive, chociaż nie podzielam. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że oni rzadziej rozumieją inne preferencje. :chytry:
Możliwość darmowego pobytu we Francji wiele tłumaczy, jednak chyba nie powinien być argumentem w powyższej dyskusji ;) .
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 29.12.2023 20:53

pomorzanka zachodnia napisał(a): ...Możliwość darmowego pobytu we Francji wiele tłumaczy, .... ;) .

A widzisz //.. Czyli wychodzi na to, że kolega z tych letnich poszukiwaczy, czy wkręcaczy się :sm: ... do różnych znajomych i rodziny (nawet tej najdalszej), którzy mają jachty, atrakcyjne działki, czy mieszkania nad morzem :oczko_usmiech: ... Znamy ten styl :oczko_usmiech:
Jak taki dobry synek, to niech odwiedzi ich w listopadzie :grzybki: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.01.2024 19:58

Rzuciłem okiem i w tej relacjo-dyskusji się nie udzielałem. Chyba wiem dlaczego... mam nieodparte wrażenie, że część z userów zmieniła nicki i nadal jest na forum.

W zakresie tytułu - bardzo kojarzył mi się z relację @Kaszubskiego "Chorwacja. Nigdy więcej", ale jednak to nie ten deseń.

Tak poza tym... co kto lubi.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 02.01.2024 23:29

Cro nie moja bajka już tam nie wrócę. Może nie rozumiem CRO (ceny z tyłka w euro) wszędzie wszystko płatne. Niestety CRO stało się dojnią z kasy na wszelkie sposoby, we Włoszech kawka 0,5e a w cro za 0,5e co kupimy? No plasterek pomidora w sezonie 25e/kg. wyciągam jakieś 150 kg z 2 tuneli foliowych i jakoś nie czuję abym zarobił ponad 16k zł. Cyba zacznę tam wozić pomidory tańsze będzie paliwi i transport niż koszt pomidora! Do tego wezmę destylator na miejscy będę bimber pędził i wędzarnie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 03.01.2024 06:53

marcinbb napisał(a):Cro nie moja bajka już tam nie wrócę.

Trzymamy za słowo!

Może nie rozumiem CRO (ceny z tyłka w euro) wszędzie wszystko płatne.

W pozostałych krajach Europy za to połowa rzeczy jest zapewne darmowa ...

Właśnie rezerwowałem pobyt w Chorwacji (Biograd) i noclegi na powrocie - zaplanowałem sobie zwiedzanie Włoch (rejony Tarvisio) i górnej Bawarii (rejony Berchtesgaden). I pomimo zauważalnego wzrostu cen, Chorwacja nadal jest tania w porównaniu z Italią czy Niemcami. O Francji nie wspomnę, bo Lazurowe to w ogóle jest kosmos cenowy.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 03.01.2024 17:46

ziemniak napisał(a):Nam w tym roku udało się budżetowo, ale po sezonie...

Wyjazd 16-23 września, dwie rodziny 2+2 busem.

Przejazd (winiety, bramki, paliwo): 1840 zł /: 2 rodziny = 920 zł
Apartament (7 nocy x 50 EUR): 1600 zł
Wydatki na miejscu: 1900 zł

suma: 4400 zł

@marcinbb moim zdaniem demonizujesz. Oczywiście wszystko zależy gdzie, w jakim czasie i w jakim standardzie, ale dla mnie zawsze w Chorwacji trzeba było trochę poszukać, potargować się i po czasie coś można znaleźć, a przerabiałem rezerwacje na chyba każdy możliwy sposób. Ja np. szukam miejsc cichych, a plaż tylko dla siebie, a takie bez problemu można znaleźć nawet w lipcu. Podczas tego wyjazdu byłem trzy razy w restauracji i za posiłki z napojami wychodziło ok. 50 euro. Na powrocie zatrzymaliśmy nad Balatonem i to była najdroższa restauracja podczas tego wyjazdu. Niewiele drożej, ale jednak.

W przeciągu ostatnich dwóch lat przerabiałem wczasy w Grecji, Albanii, Czarnogórze i Chorwacji. Jedynie w Albanii widać większe różnice w cenie. Na przykładzie piwa: Grecja 1,10 - 1,70 EUR (2023 r.), Czarnogóra 0,75 - 0,90 EUR (2022 r.), Chorwacja 0,95 - 1,25 EUR (2023 r.). W Albanii nie pamiętam.

Czy aby na pewno kawa we Włoszech kosztuje 50 centów?

Poniżej jeszcze zestawienie cen noclegów:

ziemniak napisał(a):1) 08.2011 - Brela, Pag - 60 (5 os - 12 EUR/os) - oba miejsca w ciemno, a nawet miejscowości
2) 06.2012 - Hvar, Krk – 40 (5 os - 8 EUR/os) - oba miejsca w ciemno
3) 08.2013 - Istria – 37,5 (5 os - 7,5 EUR/os) - w ciemno

4) 06.2015 - Rab – 40 (4 os - 10 EUR/os) - w ciemno
5) 08.2015 - Korcula - 40 (4 os - 10 EUR/os) - w ciemno
6) 09.2016 - Murter - 45 (4 os - 11,25 EUR/os + 1 dziecko) - w ciemno
7) 06.2017 - Omis - 40 (4 os - 10 EUR/os + 1 dziecko) - rezerwacja e-mail z zaliczką
8) 09/10.2018 - Brac - 70 (6 os - 11,67 EUR/os + 3 dzieci) - rezerwacja e-mail z zaliczką

9a) 09.2019 - Vrsar - 80 (6 os - 13,34 EUR/os + 4 dzieci) - rezerwacja e-mail z zaliczką
9b) 09/10.2019 - Vrsar - 42 (2 os - 21 EUR/os + 2 dzieci - hotel 4* z HB) - rezerwacja typu portal travlist w kwietniu

od tego roku wliczam moich synów do ceny za osobę (2016 i 2017 rok)

10a) 08.2020 - Klada - 52 (4 os - 13 EUR) - rezerwacja e-mail z zaliczką
10b) 08.2020 - Pag - 50 (4 os - 12,5 EUR/os) - w ciemno
11a) 08.2021 - Dugi Otok - 50 (4 os - 12,5 EUR/os) - rezerwacja e-mail z zaliczką
11b) 08/09.2021 - Pag - 50 (4 os - 12,5 EUR/os) - w ciemno
12) 07.2022 - Pag - 60 (4 os - 15 EUR/os) - 'buking'
13) 09.2022 - Solta - 50 (5 os - 10 EUR/os) - buking
14) 09.2023 - Pag - 50 (5 os - 10 EUR/os) - buking

Historia Pagu 2020-2022 jest ciekawa, bo znaleźliśmy apartament w ciemno nad samym morzem, na uboczu małej miejscowości Vlasici. W zasadzie to już na końcu jej. Cisza i spokój. W 2021 pojechaliśmy drugi raz tam w ciemno. Na lipiec 2022 próbowałem się kontaktować e-mail i telefonicznie, ale bez skutecznie. W końcu zarezerwowałem na buking i udało nam się nawiązać kontakt z właścicielką. Jednak po wymianie kilkunastu wiadomości tak zostało. We wrześniu chcieliśmy pojechać drugi raz w tym roku, a w sumie już czwarty raz do tego apartamentu. Znowu wymiana kilkunastu wiadomości: cena 65 EUR, ale jak dla nas to 60 EUR. Piszemy, że to wrzesień i chcemy 4x przyjechać do niej i sama mówiła, że my super goście, bo nas całymi dniami nie ma, a poza tym na buking dużo taniej, bo niecałe 40 EUR. Obraziła się i nie odpisała. W ten sposób zarezerwowaliśmy piękny apartament na Solcie z dosłownie panoramicznym widokiem z kuchni i tarasu na zatokę/port w Stomorskiej. Również było widać Split, szczególnie nocą robił wrażenie. Pojechaliśmy razem z moim teściem. Mieliśmy do dyspozycji dwupiętrowy apartament z 3 sypialniami, dużym salonem i jadalnią, osobną kuchnią i dwoma łazienkami. Właściciele nalegali dosłownie żeby zarezerwować przez buking.

Absolutnie nie jestem zakochany w Chorwacji. Uważam również, że na przestrzeni lat trochę się zmieniło i sami ludzie również, niekoniecznie tak jakbym tego sobie życzył. Jednak póki Chorwacja gwarantuje mi komfortowy dojazd, budżetowe wakacje oraz miejsca gdzie mogę poczuć się jak na bezludnej wyspie to nie mam co narzekać.

Życzę dużo wspaniałych podróży i mniej rozczarowań!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.01.2024 19:16

ziemniak napisał(a):Czy aby na pewno kawa we Włoszech kosztuje 50 centów?
Spokojnie 10 lat temu taka cena mogła być. W tym roku Sycylia - espresso po 1 eur, cappuccino przy stoliku (a to zawsze drożej) maksymalnie płaciłam 2,5 eur.

ziemniak napisał(a):13) 09.2022 - Solta - 50 (5 os - 10 EUR/os) - buking
Możesz podesłać namiar na ten app.? na priv może być.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 04.01.2024 09:00

marcinbb napisał(a):Cro nie moja bajka już tam nie wrócę. Może nie rozumiem CRO (ceny z tyłka w euro) wszędzie wszystko płatne. Niestety CRO stało się dojnią z kasy na wszelkie sposoby, we Włoszech kawka 0,5e a w cro za 0,5e co kupimy? No plasterek pomidora w sezonie 25e/kg. wyciągam jakieś 150 kg z 2 tuneli foliowych i jakoś nie czuję abym zarobił ponad 16k zł. Cyba zacznę tam wozić pomidory tańsze będzie paliwi i transport niż koszt pomidora! Do tego wezmę destylator na miejscy będę bimber pędził i wędzarnie.

Farmazony waść prawisz. Byłem na Visie w 2023, gdzie transport produktów jest najdroższy i nie widziałem pomidorów po 25e. Ale jak nie potrafisz euro od kun odróżnić, to sorry.
Załączniki:
Screenshot_20240104_085624_Messenger.jpg
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 26.01.2024 21:17

rufus295 napisał(a):Farmazony waść prawisz. Byłem na Visie w 2023, gdzie transport produktów jest najdroższy i nie widziałem pomidorów po 25e. Ale jak nie potrafisz euro od kun odróżnić, to sorry.

Faktycznie masz rację 400g koktajlowego pomidora w środku sezonu 3,3e więc kilogram!!! PONAD 40zł. W środku lata! 1kg malinowych w Polsce poniżej 4 zł za kg!!!
Faktycznie jedź po te pomidory 1000km spalając dziesiątki litrów paliwa, płacąc za pokój - bez jadłą, czasami z klimą, a czasami będzie najgorsze wifi. Te pomidory prawie przekonują mnie aby tam wrócić... a nie czekaj pod domem mam ponad 40m2 tuneli foliowych z których zbieram około 0,5t kb pomidorków, i jakieś 15 kg. najdroższej papryki na świecie z której robię ciekawy sosik wraz z śliwkami węgierkami.

EDIT: w macu ktoś mądrze policzył 2 plasterki ogórka kosztują 6zł, więc 1kg pokrojonych kiszonych ogórków kosztuje ponad 50zł. mnie ten sam słoik zrobiony dla siebie kosztuje poniżej 5zł/kg (jak kupię słowik).

Karpacz środek zimy, Hotel Gołębiewski 380zł/d dla 3 osób (śniadanie, obiad i kolacja), basen, sauna. W sezonie taniej bo turyści wybierają morze:)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 27.01.2024 23:08

AdamSz napisał(a):A widzisz //.. Czyli wychodzi na to, że kolega z tych letnich poszukiwaczy, czy wkręcaczy się :sm: ... do różnych znajomych i rodziny (nawet tej najdalszej), którzy mają jachty, atrakcyjne działki, czy mieszkania nad morzem :oczko_usmiech: ... Znamy ten styl :oczko_usmiech:
Jak taki dobry synek, to niech odwiedzi ich w listopadzie :grzybki: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Przepraszam nie chciałem mówić wszystkiego, ten obiekt jest w 100% własnością mnie i mojego Brata. Więc nie muszę się umawiać na jakieś Listopadowe wizyty na święto zmarłych. Dobry synek.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 01.02.2024 02:12

Dzień dobry.
Tak sobie tu zajrzałam, po dłuugim czasie..
Kiedyś to forum było określone - dla Miłośników Chorwacji :faja:
Teraz dzieje się inaczej - i to w dziale "Relacje z podróży"..

Szkoda :nie:
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 21.02.2024 20:58

AdamSz napisał(a):Nowość w Chorwacji ... Bardzo dużo Francuzów :) ... Nie wiem, czy to Francuzi ;) ...Ale samochodów osobowych i kamperów z blachami "F" multum ...Przynajmniej tak było w 2023
:) :) :) ... Heh turyści wybrzydzacze :) :) :) ... Ta, wszędzie, a zwłaszcza we Francji, za gratis :) :) :) Tylko Francuzi, jełopy, ? :grzybki: :lol: ..o tym nie wiedzą :lol: :lol:

W 2022 roku w lipcu byłem w hotelu, w którym 50-70% stanowili Francuzi. Organizatorem były francuskie biura podróży, lądowali w Kaštel Štafilić. Co ciekawe oprócz dań kuchni typowo śródziemnomorskiej i chorwackiej szef hotelowej kuchni serwował również specjały kuchni francuskiej, chcąc zapewne przypodobać się gościom z Francji. Wieczorami można było obejrzeć w ramach organizowanego kina letniego francuskie klasyki filmowe albo potańczyć w rytmach klasków muzyki francuskiej sprzed 30 lat :D .
Fajne zderzenie - francuskie kino i muzyka tuż przy brzegu Jadranu z widokiem na jachty klasy A.
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 21.02.2024 21:37

marcinbb napisał(a):
rufus295 napisał(a):Farmazony waść prawisz. Byłem na Visie w 2023, gdzie transport produktów jest najdroższy i nie widziałem pomidorów po 25e. Ale jak nie potrafisz euro od kun odróżnić, to sorry.

Faktycznie masz rację 400g koktajlowego pomidora w środku sezonu 3,3e więc kilogram!!! PONAD 40zł. W środku lata! 1kg malinowych w Polsce poniżej 4 zł za kg!!!
Faktycznie jedź po te pomidory 1000km spalając dziesiątki litrów paliwa, płacąc za pokój - bez jadłą, czasami z klimą, a czasami będzie najgorsze wifi. Te pomidory prawie przekonują mnie aby tam wrócić... a nie czekaj pod domem mam ponad 40m2 tuneli foliowych z których zbieram około 0,5t kb pomidorków, i jakieś 15 kg. najdroższej papryki na świecie z której robię ciekawy sosik wraz z śliwkami węgierkami.

EDIT: w macu ktoś mądrze policzył 2 plasterki ogórka kosztują 6zł, więc 1kg pokrojonych kiszonych ogórków kosztuje ponad 50zł. mnie ten sam słoik zrobiony dla siebie kosztuje poniżej 5zł/kg (jak kupię słowik).

Karpacz środek zimy, Hotel Gołębiewski 380zł/d dla 3 osób (śniadanie, obiad i kolacja), basen, sauna. W sezonie taniej bo turyści wybierają morze:)

Tak z ciekawości sprawdziłem rzeczony hotel. Jedna doba od jutra dla trzech osób z trzema posiłkami to w najtańszym pokoju 1 846,85 zł. Jedna doba od 1 lipca to 1 636,14 zł. Ceny z systemu rezerwacyjnego hotelu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja... nie dziękuję - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone