Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja... nie dziękuję

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 21.08.2013 22:09

Marcin, zrobiłeś jeden błąd. Tak naprawdę nie chciałeś poznać Chorwacji (podejrzewam że Ty albo raczej żona). Niepotrzebnie tam pojechałeś. Jechać na siłę nie ma sensu. Powodzenia.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.08.2013 22:23

anakin napisał(a):
romuald22 napisał(a):No cóż. Patent na zrozumienie mają tylko wybrańcy :smo:

A jednak coś, czasem udaje Ci sie zrozumieć. :smo:

Staram się, staram się, staram się jak mogę :smo: :lol:
Wiem, że do najlepszych nigdy nie dołączę ale staram się...
:lol:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 21.08.2013 23:29

anakin napisał(a):
romuald22 napisał(a):
anakin napisał(a):...
Ja Ci też miłego nie życzę.
Niczego.

Czyli - życzę niczego co mogłoby być niemiłe. :)
Pogodziliście się.
Fajowo. Tak trzymać :) .

Zrozumiałeś tyle co zwykle. :D

Podwójne przeczenie to ....
Owocnych przemyśleń. :papa:
Sitek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sitek » 22.08.2013 01:33

_Piotrek_ napisał(a):Autor przesadza, być może, to drogie Włochy i zmęczenie spowodowane podróżowaniem po nich wprawiły go w tak podły nastrój, że Chorwacji się oberwało. Prawda jest taka, że zarówno zarobki jak i siła nabywcza Polaków są jedne z najniższych w Europie i wszędzie będzie dla nas drogo. Mimo wszystko w stosunku do tego co Chorwacja oferuje i tak wychodzi przyzwoicie cenowo (co nie znaczy tanio), a porównywanie cen do tych jakie są w zapyziałych miejscowościach Włoch, gdzie autostrady i pizza (chociaż najlepsza na świecie) są droższe, do tego ceny paliw najwyższe w Europie jest chyba nie na miejscu.

W tym sezonie Włochy - Bibione - (dla niekojarzących, kurort nieopodal Wenecji z ilością ludzi, hoteli i kwater jak jeden potężny hipermarket - ale również z ogromną infrastrukturą restauracyjną i rozrywkową dla dzieci) ceny kształtowały się na poziomie:

Piwo 0.4 L - (knajpa, niezależnie czy centrum, promenada czy boczne uliczki) - 5 EUR
Piwo 0.5 L w sklepie typu bitburger lub inny dyskontowy sikacz - 0.5 - 0.6 EUR
Wino stołowe do obiadu 0.75 L - 6 EUR w sklepie od 2 EUR
Pizza duża, wyśmienita, 6-10 EUR w zależności od ilości dodatków
Makarony również 6-10 EUR
Jakiekolwiek danie z mięsem typu "kotlet" z dodatkami - 15 EUR w górę
Jakiekolwiek danie "owocowomorskie" - (pomijam kalmarowe krążki) - 15 - 30 EUR
Reszta produktów spożywczych (z wyjątkiem pieczywa, serów i mięsa) nie odbiegała od polskich cen "lidlowych" oczywiście porównując ceny z włoskimi dyskontami w Bibione, w normalnym małym sklepiku ceny jak wszędzie na europejskim wybrzeżu (czyt. drożej).
Paliwo 1.8 EUR/L
Wypożyczenie rowerka wodnego ze zjezdzalnią - 10 EUR/h
Wypożyczenie 4 osobowej "rykszy" elektrycznej - 18 EUR/h
2 leżaki plus parasol - 52 EUR/tydzien - ale w 70% kwater jest "wliczone" w cene wynajmu.

Piszę o rzeczach z których korzystałem. Jak na północ Włoch to ceny do przeżycia - południe ( poniżej Rzymu) - niższe. Paliwo i alkohol w knajpie faktycznie zabija - reszta jak wszędzie w sródziemnomorskiej cywilizowanej europie.

Co do CRO to wybieramy się już czwarty raz (tym razem z dzieckiem) i podczas poprzednich pobytów nie zauważyłem aby było jakoś drożej czy też drastycznie taniej niż we Włoszech czy Hiszpanii a parkingi, wstępy do atrakcji, wypożyczalnie itp są płatne relatywnie sporo na całym świecie i nic dla mnie w tym dziwnego ani oburzającego (popyt generuje cenę - niestety). Przymusu do korzystania ze wszystkiego nie ma. Jak dla mnie południowe Włochy (Amalfi) cudowne tak jak i cudownie jest w południowej i środkowej dalmacji - mówie o walorach "klimatowo-wzrokowych", ceny i dojazd to jak dla mnie sprawa drugorzędna i skreślanie kraju za te 2 sprawy to raczej faktycznie lekkie nadużycie ;-) Oczywiście szanuję poglądy innych - wypowiadam tylko swoje.

Pozdrawiam - 8DDW ;-)
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 22.08.2013 07:00

Janusz Bajcer napisał(a):
ubidigi napisał(a):A ile kosztują takie zestawy (maska + rurka) w Międzywodziu, Łebie, na Helu czy Sopocie na straganach ???

Dawno nie pływałem w Bałtyku - jest tam coś do obejrzenia w odległości 1-10 m od brzegu :?: :wink:

Janusz, byłbyś zaskoczony że oprócz piasku coś jednak Bałtyk ma... Zobacz co oferują Międzyzdroje (fotka z piątku 16 sierpnia) :D
Załączniki:
cro9.JPG
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.08.2013 09:25

Pewnie oglądalibyśmy więcej zdjęć z Chorwacji, ale chęć zaistnienia kilku forumowiczów zniechęciła autora do szerszej relacji.

Oczywiście marcinbb mógł od razu napisać, że nie podobają mu się ceny w Chorwacji. Tytuł był zapewne małą prowokacją, ilość odwiedzin daje autorowi prawo do noszenia miana mistrza PR-u. :wink:

Furia miłośników Chorwacji odebrała im zdolność uważnego czytania.
Dowód poniżej.
marcinbb napisał(a):No ładnie powiem Wam w tej Chorwacji, drogi super, widoki jeszcze lepsze, a morze lazurowe. Do dziś pamiętam z relacji jędruli co było jak pierwszy raz zobaczyli morze i szczęki im opadły i w ogóle stracił panowanie nad kółkiem. U nas było podobnie ;)

lizka26 napisał(a):Mi po tegorocznych wakacjach zostały mieszane uczucia do Chorwacji więc doskonale Cię rozumiem marcinbb.Siedzę i czekam na ciąg dalszy :-)

Mój pierwszy pobyt w Cro kilkanaście lat temu to były same ochy i achy, kolejny również, potem zacząłem również dostrzegać cwaniactwo i chęć golenia frajerów, stąd moja już prawie pięcioletnia przerwa. W przyszłym roku jadę po 6 latach ponownie i gdy czytam o cenach 60-80 euro za pokój to 8O

Ostatnio w Baśce Vodzie za apartament przy plaży zapłaciłem 28 euro. To był rok 2008, zobaczymy jak będzie w 2014.

Piteroo napisał(a):Kto normalny jedzie z dzieckiem na takie długie trasy, non stop w samochodzie, tyle km dziecku zafundować....

Większość ma dzieci, więc większość tak robi.
Piteroo napisał(a):Kto normalny jedzie z dzieckiem w dnień?

Po lekturze wielu relacji śmiem twierdzić, ze większość.
Piteroo napisał(a):Kto normalny narzeka że dziecko się huśta?

Uważasz, że autor narzekał 8O Zdjęcia dziecka z basenem i placem zabaw temu przeczą.
Piteroo napisał(a):Kto normalny w sezonie w kurorcie jadąc z dzieckiem nie ma rezerwacji?

Ktoś kto pojechał tam spontanicznie. Wielu tak robi, jazda w ciemno to ulubiony temat tego forum.
Piteroo napisał(a):Kto normalny siedzi 5 dni w jednym miejscu, nie ruszając się nawet na chwilę?

Również wielu.
Piteroo napisał(a):Kto normalny płacze na ceny w kurortach?

Każdy kto ciężko pracuje na swoją kasę.

Pozdrawiam.
:hut:
radekp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radekp » 22.08.2013 09:34

kaszubskiexpress napisał(a):Pewnie oglądalibyśmy więcej zdjęć z Chorwacji, ale chęć zaistnienia kilku forumowiczów zniechęciła autora do szerszej relacji.

Ale wiecej zdjec z czego ? Z siedzenia na d... w jednym miejscu ? Bronicie kolegi ktory wszedl tu TYLKO i wylacznie po to zeby zrobic prowokacje co do razu dalo sie wyczuc. Mial przedstawic jakies hiper mocne dowody po czym sam sie osmieszyl co bylo do przewidzenia. I naprawde nie chodzi tu o to ze Chorwacja mu sie nie podobala, klazdy ma swoje preferencje (widac kolega marcinbb woli po prostu ALL u Arabow) i naprawde nie o tym tutaj dyskutowalismy. Szkoda ze kolega marcinbb nie wybral sie na jakas wyspe promem bo jeszcze dodatkowo mialby na co utyskiwac.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.08.2013 10:07

radekp napisał(a):...

Obawiam się, że nie zrozumiałeś.
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 22.08.2013 10:11

Ja po dwóch latach uporczywego reklamowania i proponowania wspólnego wyjazdu znajomym (sąsiadom) poddałem się!
Oni są z tej niereformowalnej grupy, która patriotycznie spędza każde wakacje w Polsce, a ewentualny wyjazd za granicę budzi w nich niczym nieuzasadnione lęki.
Sam osobiście bardzo lubię podróżować po Polsce (głównie południe) i nie mam nic przeciwko spędzaniu czasu w naszym pięknym kraju. Najważniejsze chyba jest to żeby znaleźć sposób na udany wypoczynek i nie nastawiać się z góry na jakieś "mega" atrakcje, tylko odkrywać je powoli.

Autorowi tego postu pozostaje mi tylko współczuć, bo niektórzy CROmaniacy trochę na wyrost naskoczyli na niego.
Każdy ma prawo mieć własne zdanie, a autorowi po prostu ten wyjazd nie udał się.

Pozdrawiam wszystkich!

12 DDW

:papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.08.2013 10:18

kaszubskiexpress napisał(a):'''

Zrozumiane są dla mnie Twoje uwagi, ale myślę, że Piteroo przedstawił w punktach Swój sposób spędzania wakacji w Cro.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.08.2013 10:24

jara napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):'''

Zrozumiane są dla mnie Twoje uwagi, ale myślę, że Piteroo przedstawił w punktach Swój sposób spędzania wakacji w Cro.

Myślę, że może i Kaszubski masz trochę racji, przy czym...kolega Marcin chyba nie do końca potrafił przelać swoje przemyślenia na "papier". Z jednej strony chwali, o czym wspomniałeś, a z drugiej ceny przesłaniają Mu wszystko...w dodatku pisze dużymi uogólnieniami...a tak naprawdę, to spędził 5 dni w jednej mieścinie na jednej wyspie, nic nie robiąc i nic nie "widząc"... O to się wszystko rozeszło :lol:

Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2013 10:29

MRK napisał(a):a tak naprawdę, to spędził 5 dni w jednej mieścinie na jednej wyspie, nic nie robiąc i nic nie "widząc"... O to się wszystko rozeszło :lol:

Pzdr

Oj, nie o to. :D Jatka zaczęła się od nieszczęsnego tytułowego przecinka, przysłoniła i skróciła Włochy i nie dziwota, że odebrała chęć pisania o 5-dniowym rozleniwieniu w Chorwacji.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.08.2013 10:33

To też... Jakoś przez tyle dni nie mógł poprawić...tudzież stwierdzić, że jest dobrze. Sam tez podgrzewał atmosferę. Potem jeszcze doszły te ceny z kosmosu (2E za litr ON) i inne rzeczy i...let's get ready to rumble!:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2013 10:36

MRK napisał(a): Potem jeszcze doszły te ceny z kosmosu (2E za litr ON) i inne rzeczy i...let's get ready to rumble!:)

Bo on był w kosmicznej Cro, a Wy reszta tacy przyziemni. ;) :lol:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.08.2013 10:38

Kenik napisał(a):
MRK napisał(a): Potem jeszcze doszły te ceny z kosmosu (2E za litr ON) i inne rzeczy i...let's get ready to rumble!:)

Bo on był w kosmicznej Cro, a Wy reszta tacy przyziemni. ;) :lol:

Aaaaaaaaa.....chyba że tak.... :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja... nie dziękuję - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone