Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja... nie dziękuję

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 21.08.2013 15:28

Całego paliwa nie liczę bo we Włoszech ze 3 pełne baki poszły.
Z centrum Polski na Krk będzie z 1200 km w obie strony 2400 samochód pali około7l/100.
Potrzebne nam prawie 170l ropy. Tylko co z tego że w Polsce paliwo kosztuje 5.5 PLN jak za granicą udało mi się zatankować na Shellu za 1,997 e za ON. Więc samo Paliwo 1000 PLN przy założeniu że NIGDZIE więcej nie jedziemy. Do tego jeszcze Winietki + autostrada Chorwacka. A to założenia wyjazdu na Krk a nie na Makarską.

Nie wiem skąd wziąłeś ceny paliw. Wczoraj na OMV na autostradzie w Cro 9,99 kn za litr ON, w Słowenii 1,39E za litr ON.
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 21.08.2013 15:40

radekp napisał(a):
globtrotuar napisał(a):Co do cen to dwutygodniowa wycieczka do Egiptu to ~3300 PLN na osobę (w moim przypadku) natomiast dwutygodniowy pobyt w Dalmacji to wydatek ~2500 PLN. Zatem różnica nie jest kolosalna.

Czyli do najtanaszego obok Tunezji w chwili obecnej kraju na wycieczki w ktorym na dodatek mozna teraz zarobic w czape. Ponadto koszty takiej wycieczki sa takie pod warunkiem ze siedzisz bite 2 tygodnie nad basenem albo morzem w enklawie nie ruszajac sie z miejsca (normalnie wypas ze hej).

Nie, piszę o cenach średnich z ubiegłych 3 lat. W tym roku byłem w Chorwacji i był to zdaje się 11 mój wyjazd do tego kraju, nie licząc wcześniejszych pobytów w Jugosławii. Do cen pobytu w Egipcie nie doliczam kosztu wycieczek fakultatywnych tak samo jak do pobytu w Chorwacji nie doliczam wypadu do Wenecji, zwiedzania Postojnej, Plitvic czy Dubrovnika.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.08.2013 15:50

marcinbb napisał(a):w sklepie inne ceny dla mieszkańców inne dla turystów.

Komentarzy tu tyle, że mój zbędny - ale ma pytanie:
-jakie to sklepy miały inne ceny dla mieszkańców, a inne dla turystów :?: towary miały wywieszone podwójne ceny :?: :roll:
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem w czasie moich pobytów w Chorwacji :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2013 16:01

A ja nie neguję tego co marcinbb napisał.
Sam mam kilku znajomych, którzy pojechali raz do Chorwacji i więcej nie pojadą ze względu na czas dojazdu.
Wolą All'a w Egipcie, ale mam też znajomych, którzy jeżdżą nad Bałtyk rok rocznie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.08.2013 16:16

Serce w pasy napisał(a):Sam mam kilku znajomych, którzy pojechali raz do Chorwacji i więcej nie pojadą ze względu na czas dojazdu.

No niby tak, ale o tym ile jest kilometrów do Chorwacji i ile czasu zajmuje przejazd to mógł sobie przed wyjazdem sprawdzić.

Niewątpliwie, wiedząc ile spala jego samochód i sprawdzając ceny paliw po drodze mógłby sobie to dokładnie wyliczyć, co by mu pozwoliło uniknąć rozczarowań.

W zasadzie równie dobrze mógłby mieć pretensje nie do Cro, ale do producenta samochodu i napisać, żeby nie kupować tej marki bo ... spala paliwo :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.08.2013 16:18

weldon napisał(a):W zasadzie równie dobrze mógłby mieć pretensje nie do Cro, ale do producenta samochodu i napisać, żeby nie kupować tej marki bo ... spala paliwo :D

Argument nie do obalenia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 21.08.2013 16:33

marcinbb napisał(a):Skoro plażujemy to może warto było by wziąć maskę i rurkę aby coś obejrzeć pod wodą shit 120 kun :!: Best price my friend. Jak się cena nie podoba to zawsze ten sam sprzęt można wypożyczyć za jedyne 30 kun/h
Bym wiedział to bym z domu 2 maski zabrał i jeszcze 3 rurki.

120 kuna za maskę i rurkę, pewnie żadna markowa, czyli wychodzi cirka 68,40 zł ?? Dużo ????
W Polsce zestaw również nie "firmowy" (w sklepie raczej z rzeczami w przystępnych cenach, nie mówię o jakości)
Zestaw Maska Fajka MT500 nieb. 69,99 zł
upss .. w tej Chorwacji naprawdę łupią, muszę pogadać ze znajomym Chorwatem, dla niego cena pewnie 60 kuna za zestaw maska rurka. Zakupi się tego całego TIR'a i w Polsce sprzeda.
A ile kosztują takie zestawy (maska + rurka) w Międzywodziu, Łebie, na Helu czy Sopocie na straganach ???
Ostatnio edytowano 21.08.2013 16:50 przez ubidigi, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.08.2013 16:39

ubidigi napisał(a):A ile kosztują takie zestawy (maska + rurka) w Międzywodziu, Łebie, na Helu czy Sopocie na straganach ???

Dawno nie pływałem w Bałtyku - jest tam coś do obejrzenia w odległości 1-10 m od brzegu :?: :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2013 16:45

ubidigi napisał(a):A ile kosztują takie zestawy (maska + rurka) w Międzywodziu, Łebie, na Helu czy Sopocie na straganach ???

Nie mam pojęcia.
Tylko po co Ci w nadbałtyckich "kurortach" maski do nurkowania? Przecież tam w wodzie maks na metr widać :wink:
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 21.08.2013 16:46

Janusz Bajcer napisał(a):Dawno nie pływałem w Bałtyku - jest tam coś do obejrzenia w odległości 1-10 m od brzegu :?: :wink:

A po co ma być "widać":
- trzeba by dopłynąć na taką odległość, wcześniej nie wychładzając się i nie inwestując w piankę (najlepiej suchą)
- fajnie się wygląda na "promenadzie" z takim sprzętem spacerując, zupełnie jak z nartami na Krupówkach.

To było czyste porównanie cen. Argument za argument.
Ostatnio edytowano 21.08.2013 16:53 przez ubidigi, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2013 16:49

Cała ta dyskusja jest bez sensu. Jadąc 1,5 rocznym dzieckiem planuję wczasy szybciej, szukam niewielkiej miejscowości z fajną plażą dla malucha (jakbym wybierał ten all w tym Egipcie czy gdziekolwiek indziej to chyba bym też sprawdził gdzie jadę i jak tam wygląda, co by mnie na miejscu nie zaskoczyło np lotnisko blisko hotelu ;) ).
W dobie internetu, CRO.PL i Google SV bez problemu można sobie wybrać miejsce gdzie nam się będzie podobało. :wink:

Aha i tytuł powinien brzmieć Baška... nie, dziękuję :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 21.08.2013 16:57 przez dids76, łącznie edytowano 2 razy
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 21.08.2013 16:50

Zgodzę, się że tam jest pewnie drożej - jedni piszą, że dużo inni, że nie aż tak. Nie byłem, dopiero pojadę i sprawdzę, ale zanim podjąłem decyzję o wyjeździe, wszystko przemyślałem, przeliczyłem, zaplanowałem, poczytałem.... i co nieco wiem. Teraz pozostaje tylko ocenić na żywo :D ale i tak sądzę, że się zakocham :) Za przyjemności się płaci, nie od dziś ;) Po to charuję, żeby ujrzeć namiastkę raju. Relację przeczytałem na spokojnie, choć koniec końców zawiódł mnie szybki koniec :/ wobec czego też miałem wrażenie, jakoby Marcin zachwalał Włochy, do których planowałem jechać za rok. Ale jakoś foty mnie nie zachęciły :( nawet sądzę, że mi się z leksza odwidziały... Ale kto wie? Może za jakiś czas się przekonam i postanowię sprawdzić? Na razie stawiam na Chorwację! :D Żonę namówię, to może będzie jakaś relacja :D ona uwielbia pisać ;)

weldon, z tym spalaniem to trafiłeś w 10 ! Jak ktoś się chce czegoś czepić, to się czepi ;) I może spalaniem podsumujmy ten wątek, bo jest the best! heh :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.08.2013 16:54

dids76 napisał(a):Aha i tytuł powinien brzmieć Baška... nie dziękuję :oczko_usmiech:

I teraz Ty?! Przecinek gdzie? A tyle postów już w tej relacji było na ten temat i tyle nieporozumień:).
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 21.08.2013 16:55

Zastanawiam się, gdzie Autor znalazł olej napędowy w cenie niemal 2 euro. Odnoszę wrażenie, że nawet w Austrii był tańszy-chyba, nie jestem pewien, bo tankuję benzynę. Niemniej jednak byłem teraz pierwszy raz w Chorwacji, o spalaniu 7/100 to mogę marzyć (na austriackim paliwie wyszło mi niespotykane dotąd 8.5/100), za piwo płaciliśmy 20kn za butlę 2l (ale nie w Ninie), pizza kosztowała koło 40kn. Fakt-nie jadaliśmy na wyspie (Nin) tylko w mniej eksponowanym miejscu-tam była smaczniejsza i miała więcej dodatków, mimo, że ta z wyspy w menu wyglądała podobnie i kosztowała tak samo.
Cóż-wygląda na to, że może wybraliśmy dobry lokal, bo przychodziło tam więcej Chorwatów niż turystów, którzy tylko przejeżdżali obok.
A, jeśli 40kn za pizzę to dużo, to przypominam, że Kuna to nie euro i kosztuje ~0.60PLN a nie ~4.20, czyli za placek z dodatkami wychodzi 24 złote. W Polsce pizza kosztuje podobnie, ale smakuje inaczej... in minus.
Żeby nie było-w Zadarze byliśmy w lokalu przy zatoce (ale nie na "starówce")-ceny jak w Ninie: pizza 40kn, lasagne (czy jak to się pisze): ~50-55kn.
W Polsce podobnie to kosztuje z tą różnicą, że jest tego mniej. A-tu przepraszam-na wyspie porcja lasagne była mniejsza niż w Zadarze i nie taka smaczna. Ale wiadomo-różne lokale.
Piwo (0.5l) w lokalu na plaży-15kn, podane w schłodzonym kuflu, frytki 20kn (podaję cenę z plaży, bo nie pamiętam ceny z lokalu, ale jak było drożej to nic, bo porcja była bardzo wystarczająca a i tej z plaży też nic nie brakowało).
Maska z fajką: piszesz przerażony, że kosztuje 120kn. To idź do Decathlonu i kup 10-15 złotych taniej. Nadal tak zdzierają? Dla mnie to są normalne ceny po wzięciu pod uwagę, że Chorwacja jest droższa od Polski i pytałeś w miejscowości turystycznej a nie sklepie jak wspomniany przeze mnie Dacathlon, który też nie jest tani, ale jednak sporo ich rzeczy widać jak się jest np na plaży, nawet w Polsce. Ciekawe ile kosztuje maska z fajką w takim Władysławowie...
Pisałem o pizzy i lasagne a nie o owocach morza-z prostej przyczyny-nam nie kalmary podeszły. Może trafiliśmy na niewłaściwy lokal, a może po prostu nam nie smakują. Z tego, co mi mówią inni-prawda leży po środku, ale z wyraźnym wskazaniem na problem smakowy.
Płatne parkowanie-cóż, liczyłem się z tym, doświadczyłem tylko w obu poniżej wymienionych parkach.
Byliśmy w Plitwickich i Krku. I co mogę powiedzieć? Że nie znam Chorwacji, a to zobaczyliśmy nam się podobało i za rok chcielibyśmy znowu tam pojechać. Ludzie sympatyczni, jak mi któryś stragan nie odpowiadał-szedłem gdzie indziej pytać o olej, rakiję czy co tam jeszcze. Najczęściej jednak było inaczej-odmawialem degustacji ze względu na kluczyki do samochodu w kieszeni ;)
O zostawieniu maski z fajką w domu podczas wyjazdu nad morze nie będę się wypowiadał bo i po co ;)
Zacząłem pisać swoją relację, ale po pierwszych odpowiedziach uświadomiłem sobie, że nawet po Ninie nie pochodziliśmy za dużo i nie wiem, czy będę miał o czym pisać.
A z małym dzieckiem to szukałbym piaszczystej plaży z wolno opadającym dnem, ale ja może jestem dziwny :mrgreen: zaś poważniej-na wyjazd z maluchem idealne byłyby np te rozlewiska w Ninie-woda jak zupa, po kostki, żadnych fal tylko czasme kraby chodziły.

I wyszedł mi elaborat... co ja napiszę w mojej relacji? ;)

@Janusz Bajcer: kumpel mówił, że w Makarskiej ludzie mieli coś jakby karty do Konzuma-po zeskanowaniu opłata spadała i to wyraźnie. Pachnie mi to programem lojalnościowym...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2013 16:57

MRK napisał(a):
dids76 napisał(a):Aha i tytuł powinien brzmieć Baška... nie, dziękuję :oczko_usmiech:

I teraz Ty?! Przecinek gdzie? A tyle postów już w tej relacji było na ten temat i tyle nieporozumień:).

Teraz z przecinkiem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja... nie dziękuję - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone