napisał(a) magg5 » 21.08.2013 14:50
marcinbb - szanuję Twoje zdanie na temat Chorwacji, ale wydaje mi się, że zbyt mało zobaczyłeś, aby tak się zrazić. Masz pretensję o to, że wynajem sprzętu kosztuje 30 kun i piszesz, że gdybyś wiedział, to byś wziął.
Jak można jechać do Chorwacji bez masek i rurek, skoro ma się je w domu i mieć pretensje, że wynajem kosztuje?! Przecież Ci ludzie na tym zarabiają, turysta nigdy nie ma tanio.
Ja we wrześniu jadę do Chorwacji 8 raz. Wiedząc z wcześniejszych wyjazdów, że ceny w sklepach w Chorwacji są nieco wyższe niż w Polsce to zawsze biorę ze sobą trochę jedzenia, bo po co przepłacać, skoro można wrzucić do samochodu. Biorę te produkty, które rzeczywiście są znacznie droższe.
W zeszłym roku na 1 tydzień byłam w Pakostane, a 2 tydzień w Omisiu. Chodziłam do knajp, sporo zwiedzałam (Zadar, Primosten, Sibenik, Biograd na Moru itd.). Wyjazd dla 2 osób kosztował nas po 1800zł, czyli 3600 zł łącznie z przejazdem w obie strony. Za taką kwotę z biur podróży nigdzie bym nie pojechała, bo nawet last minute w dużych biurach podróży zaczyna się od ok. 2500zł od osoby.
Wiadomo, że owoce na straganach w Chorwacji będą drogie,bo to są stragany dla turystów, a nie dla mieszkańców Chorwacji. To tak samo, jakbyś pojechał do Sopotu i narzekał, że kawa kosztuje 20 zł - przecież to są kurorty.
W tym roku pojechałam w sierpniu na weekend nad Bałtyk. Choć pogoda dopisała to ceny noclegów, wszechobecny brud i zalewający stragany plastikowy kicz był nie do opisania. No i woda oczywiście zimna, nie mówiąc już o przejrzystości.