Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja... nie dziękuję

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 21.08.2013 05:52

no to już nie WTF :)
Ostatnio edytowano 21.08.2013 12:29 przez cooleczka, łącznie edytowano 1 raz
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 21.08.2013 06:17

cooleczka napisał(a):WTF???? 8O 8O 8O

Też nie wiem może dlatego że jeszcze kawy nie wypiłem. Czuje że ktoś na siłę chciał się uszczęśliwić i przeczytał ten wątek, a przecież mógł wybrać wątek o objeździe autostrady słoweńskiej albo forum o tuningowaniu kuchenki gazowej.

Cronet ( brzmi trochę jak dostawca usług internetowych ) podziwiam że tyle miałeś/łaś siły aby ten wątek przeczytać do końca ja po samym tytule bym sobie darował. Ale wiem że taki oczytany ktoś chętnie podejmiesz próbę napisania swojej relacji z wyjazdu do...?

Szerokiej drogi i połamania wiosła :papa:
Ostatnio edytowano 21.08.2013 07:13 przez marcinbb, łącznie edytowano 1 raz
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 21.08.2013 06:40

ja zawsze twierdzę, że jak piłeś, nie jedź (lub nie pisz na forum) :)
a Ty Maniek pisz i się nie przejmuj :)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 21.08.2013 08:03

Jedziem dalej do Chorwacji tam musi być jakaś cywilizacja.
Wyjazd o jedynej słusznej godzinie 5:20 do celu 600 km z czego 300 km z jakimiś polakami którzy jechali wprost do Katowic.
Już w Trieście widać ile ludu ciągnie do Chorwacji wszyscy z karteczkami przy drodze: Krk, Pag, Rijeka następnie wizyta na przejściu granicznym gdzie wopista na przejściu granicznym był strasznie zdziwiony że Polaki wjeżdżają od strony Włoch ale puścił. Słowenia bardzo ładna trzeba będzie się tam kiedyś wybrać na dłużej, jednak ich organizacja ruchu ustawienie znaków no bo kto na prostej drodze ustawia zakaz wjazdu i objazd przez las?
Jechałem za takim Włochem wjechał w las ja zaraz za nim po czym Pan zarzucił kotwicę i wyjął mapę.
Wsteczny wyjechałem od tej niewidocznej strony znaku i pojechałem droga pusta.
Kolejne przejście graniczne i już Chorwacja piękna autostrada jak okiem sięgnąć zupełnie bez samochodów.
Jechaliśmy w niedzielę, w środku sezony ale myślę sobie na forum pisali że może ktoś będzie stał z karteczką że chce coś wynająć to się zatrzymamy i obczaimy. Wymieńmy jakąś gotówkę w euro na kuny przy drodze standardowy kiosk EURO bez prowizji yhy 100e=702kuny.

No ładnie powiem Wam w tej Chorwacji, drogi super, widoki jeszcze lepsze, a morze lazurowe. Do dziś pamiętam z relacji jędruli co było jak pierwszy raz zobaczyli morze i szczęki im opadły i w ogóle stracił panowanie nad kółkiem. U nas było podobnie ;)
Przejechaliśmy most na Krk żona z córą poszły spać a przede mną jedna z najważniejszych decyzji gdzie jechać?
Na pierwszy odstrzał poszło Omisalj ludzi masa, plaża a właściwie jej brak skalista tak być nie może jedziemy dalej.
Dalej rondo Malińska albo Vrbnik wybrałem bramkę numer 2 i jedziemy do dnia dzisiejszego nie zapomnę widoku za jednym zakrętem stragan a tam wina, wódeczki, miody istny supermarket jednak nie było sensu się zatrzymywać bo nawet jeszcze nie wiedzieliśmy gdzie wylądujemy.
Vrbnik to samo... skały, skały i drabinki do morza żona zaczyna już mieć dość tej mojej wyprawy do Chorwacji.
Ale pamiętam w Baśce jest ładna plaża i ktoś coś wspominał o tłumach ludzi - niewiele się mylił.
Jedziemy do Baśki ludzi z karteczkami brak nikt niczego nie chce wynająć. Pierwszy lepszy tourist information wyskakuje z samochodu zostawiając samochód na środku jezdni ( od włochów się tego nauczyłem ) poszedłem zapytać co mają wolnego w środku kolejka około 10 osób wszyscy oglądają mapy, a ja idę bo kobitki przy biurku
Pytam czy mają coś wolnego?
- tak ostatni apartament.
(tak rozglądam się dookoła po tym przybytku 1 apartament a tłum ludzi?)
Gdzie? no i dostałem i ja mapę...
W samym centrum i w ogóle air condition, łajfaj, grill i good price 100e.
Serdecznie podziękowałem pojechaliśmy do centrum tam promocyjna opłata za parking 15 kun i mówię do żony bierzemy małą i idziemy szukać lokum.

I tak jak mówiliście na każdym komu na każdej szopie Apartamenty i pokoje nie mieliśmy jakiś wygórowanych wymagań aneks kuchenny i 1 duże łóżko, mała miała swoje turystyczne w samochodzie.
Wiedziałem że w centrum nie ma czego szukać bo tam jest już wszystko zajęte jakieś 100m dalej zacząłem poklei pukać do drzwi i pytać o coś wolnego - nic wszystko zajęte.
No ale tak środek sezonu, jedna z najbardziej obleganych miejscowości czego wymagać.

W końcu jakiś przełom otwiera starsza kobieta mówi że ma pokój zaprasza abyśmy obejrzeli - pokój jak pokój meblościanka rodem z PRL`u, i stół nakryty ceratom. Łazienka znajdowała się na "przedpokoju" zwanym korytarzem, WC wspólne na tym samym przedpokoju pani powiedziała że w pokoju jest jeszcze balkon... owszem był należało wyjść udać się do kuchni wyjść na balkon... a tam 3 balkony i ten ostatni to mógł być nasz 50e. Dzięki bardzo idziemy szukać dalej.

Poszliśmy do konkurencyjnej informacji turystycznej oni też mieli 1 apartament... i 5 gości... ale ten jeden apartament postanowiliśmy zobaczyć 3 noce = 76e / 4 noce =60e za noc.
Jeszcze tylko trzeba wrócić po samochód... dziewczyny zostały oglądając plac zabaw przez płot a ja poszedłem po samochód. Apartament znajdował się na samym końcu miejscowości jakieś 2km od plaży.
Cicha spokojna okolica apartament bez wifi, i klimy ale w środku chłodno i przyjemnie. Bierzemy jeszcze tylko wizyta w agencji turystycznej dopełnić wszelkie formalności i jesteśmy.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 21.08.2013 08:13

Kilka fotek jeszcze z drogi, akcja Włochy w budowie:

Obrazek

Obrazek

Objazd Słoweńskiej autostrady... bo od strony Włoch zapomnieli o autostradzie
Obrazek

i jest :!:
Obrazek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.08.2013 08:42

marcinbb napisał(a):i jest :!:

No to jesteśmy w domu :)
BTW... teraz aż strach opisywać miejsca, które zwiedziło się po drodze do Cro, bo to normalnie grozi linczem ;)

Czekamy na KRK :)
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 21.08.2013 10:27

Pisz Marcin pisz , (czyta się od początku) nie zaglądaj do wątku wydzielonego, tam ujadają, rób swoje i wklejaj zdjęcia, każda relacja to lubi (i ja też) :)
Taki mały mój komentarzyk; wniosek mój taki, lubisz siedzieć za kierownicą, dużo zwiedzać, fajnie, że jesteś już w Chorwacji a po drodze mogłeś "zaliczyć" tyle pięknych włoskich miejscowości, że tylko wspomnę Rimini.
Vrbnik bardzo nam się podobał, ale też tam nie kwaterowaliśmy, zakotwiczyliśmy w Njivicach, ale to było b. dawno temu, w 1999 roku.
Jesteś już w Baśce, z daleka widać kościółek na górze, wejdź tam http://www.fmix.pl/zdjecie/3880353/zdjecie , wokół cmentarz i studnia (tylko nie pij z niej wody) z góry zobaczysz piękno Baśki.

Pozdrav :papa:
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 21.08.2013 10:59

Póki co lokalizacja średnia (jak dla mnie trochę daleko do morza), ale ja za pierwszym razem też miałem kawałek do najbliższej plaży i to z pewnością nie był powód do narzekania na Chorwację - mój wybór.

Czekam na cd ...

DDW 12

:papa:
JEDIdarkSIDE
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JEDIdarkSIDE » 21.08.2013 11:13

Jak ktoś jedzie środku sezonu na tzw "pałę" to czego innego oczekiwać i w Polsce miał by trudności ze znalezieniem przyzwoitego noclegu. Ja dzieci mam już właściwie dorosłe ale nigdy szczególnie jak były bardzo małe nie jeżdziłem nigdzie bez sprawdzenia warunków. Ale "de gustibus... "
Osobiście nigdy nie jeżdżę w sezonie chyba że na Kajta ale wtedy jadę sam motocyklem nie stoję w korkach i mam wszystko inne w...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2013 11:19

Marcin, cały czas czytam z zaciekawieniem i ogromnie żałuję, że pod presją elllyyyty się uginasz i pomijasz niektóre zakątki na skróty. Udawaj, że nie zauważasz i pisz dalej. :)

PS. cronet to też członek wyżej wymienionego zgrupowanka tyle, że obecnie nadający z ukochanej Cro, więc nie ma się co dziwić wysublimowanym kąśliwościom.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.08.2013 11:27

Kenik napisał(a):PS. cronet to też członek wyżej wymienionego zgrupowanka tyle, że obecnie nadający z ukochanej Cro, więc nie ma się co dziwić wysublimowanym kąśliwościom.

Dwa tygodnie na forum i już w Klubie :?: 8O Czy to nie jakieś fantazje :roll:
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 21.08.2013 11:29

Do rozpakowania zbyt wielu rzeczy nie mieliśmy spakowaliśmy się tak że zabraliśmy 1 walizkę na górę a samochód stał pod domem. Idziemy w miasto... a raczej jedziemy pierwsze rozeznanie samochodem.
Zjechaliśmy do miasta i tu znów miłe zaskoczenie każdy parking w mieście kosztuje 6 kun/h ale co tam stawiamy i idziemy zwiedzać.

Obrazek
Plaża jak plaża dokładnie takiej się spodziewałem, zatłoczonej, żwirowo-kamienistej, i nieszczególnie szerokiej. Brak zaskoczenia.

Połaziliśmy po miasteczku nie sposób nie znaleźć marketu który znajduje się przy samej plaży.
Trzeba zakupić to Chorwackie piwko, jadło na kolację, wodę dla małej, jakąś cole, sprite, słowem wszystko co niezbędne.

I pierwsze Chorwackie piwko w takiej scenerii:
Obrazek

Obrazek

Następnego dnia nic nadzwyczajnego kilka chwil na plaży ze względu na to że małej nie specjalnie podobało się morze. Później trochę spacerku i do domu ponieważ mała po południami idzie jeszcze spać na około 3 h. Bardzo dobrze bo w okolicach 12 robiło się już nieznośnie na dworze.
Popołudniami kiedy robiło się trochę chłodniej mogliśmy spokojnie wychodzić na miasto:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po pierwszych 2 dniach wiedziałem że tu łupią na każdym kroku:
Parking 6kun/h
Piwo 30 kun/ 2l
woda mineralna 5 kun
o owocach i wędlinach to już lepiej wspominać nie będę.
I wtedy olśnienie... no tak to już wiemy dlaczego wszyscy/większość wożą jedzenie z polski.

No ale nie zniechęcajmy się chodźmy do restauracji wrzucimy coś na ząb:
Pizza 50 kun
piwo 20 kun
frytki 25 kun
Dobra więc pizzy już jeść nie będziemy.
To może kalmary i Sardynki odpowiednio 55 i 38 kun.
Sałatka 18 kun
Piwko jw.

Dobra więc wiemy że w Chorwacji nie podobały mi się ceny. No ale przecież to nie powód aby powiedzieć że nie pojadę więcej do Chorwacji. Żarło wezmę z Polski, obiadki wezmę z Polski, "gumisok" też wezmę z Polski.
Pogoda piękna i gwarantowana nie to co nad Polskim morzem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2013 11:34

walp napisał(a):Dwa tygodnie na forum i już w Klubie :?: 8O Czy to nie jakieś fantazje :roll:

Na forum to już bądź ile. Przeczytaj jego posty... jaki jest zorientowany kim jest np. Morski Pas :lol:
To jest tylko kolejny profilek. :wink:
Costa.TM
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Costa.TM » 21.08.2013 11:36

Szkoda było czytać, co innego ciśnie mi się na usta ale nie wypada......
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.08.2013 11:40

Kenik napisał(a):
walp napisał(a):Dwa tygodnie na forum i już w Klubie :?: 8O Czy to nie jakieś fantazje :roll:

Na forum to już bądź ile. Przeczytaj jego posty... jaki jest zorientowany kim jest np. Morski Pas :lol:
To jest tylko kolejny profilek. :wink:

Aha, no możliwe. Ja się w tych przeobrażeniach, przynależnościach specjalnie nie orientuję. :wink:
marcinbb napisał(a):Objazd Słoweńskiej autostrady... bo od strony Włoch zapomnieli o autostradzie

Na swoje potrzeby logistyczne mam pytanie do Autora relacji: jak przekraczaliście granicę włosko-słoweńską :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja... nie dziękuję - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone