Dzisiaj restauracje, konoby i inne lokale
Jedzenie i picie
100 lat temu w Zagrzebiu ludzie chodzili do eleganckiego lokalu jak do kościoła, wystrojeni tak, że bardziej się nie da
To samo dotyczyło eleganckich lokali nad Jadranem, np. tego w dzielnicy Opatiji :
Elegancka knajpa w Dubrowniku
Baaardzo elegancka sala bankietowa Kvarner w Opatiji, gdzie Henio Sienkiewicz zrobił imprezę z okazji otrzymania nagrody Nobla
Klienci restauracji robili sobie zbiorowe fotki, jak ci obywatele ze Splitu
W konobach nie było już tak sztywno
Żeby ludzie mieli co pić, zakładano browary, np. Ożujsko w Zagrzebiu i w mieście Karlovac
http://www.forum.sasanki.pl/viewtopic.p ... 538884ce41Po I wojnie światowej bardzo popularne stały się eleganckie dancingi, rok 1932, Crikvenica:
Na szczęście moda stała się bardziej luźna, dosłownie i w przenośni
Hotel Esplanade w Zagrzebiu, najlepszy w Chorwacji
Niektóre restauracje były dosłownie położone przy torach kolejowych
Modne były lokale w uzdrowiskach, np. ten w miejscowości Varazdinske Toplice
W czasach Tito większość restauracji przejęło państwo, a w zasadzie państwowe spółki, które zarządzały bazą turystyczną. Ale to był inny socjalizm niż w Polsce. Lokale działały w oparciu o zysk, ceny nie ustalało państwo, tylko rynek
i nikt nie słyszał o tym, żeby np. zabrakło piwa czy jedzenia
Co w Polsce w czasach PRL zdarzało się dość często
Czasem w lokalu wisiał Tito, jak w tym w Rijece
Te butelki na stole to Ożujsko
Restauracja w pokazanym wcześniej hotelu Esplanade w Zagrzebiu
Restauracja w Kupari koło Dubrownika, przed ostatnią wojną, biznes się kręcił
Teraz zniszczony przez Serbów w czasie wojny kompleks hotelowy to ruina
I tak doszliśmy do współczesności
Cóż, nie dostrzegam związku 1 skały z 2 piwami
Piramida to nie jest, ale ktoś jest pracowity