Witam.
Po kilku latach przerwy przyszedł czas na powrót do Chorwacji, tym razem już nie Ładą (stare, dobre czasy: cro.pl/chorwacja-2009-t25918.html ), a motórem. Typowa objazdówka. Bez konkretnych celów, no może oprócz tego, że chciałbym większość wysp objechać, ale oczywiście nic na siłę.
Temat założyłem, bo - jako że scenariusz wycieczki zakłada głównie jeżdżenie - trzeba będzie prawie każdego wieczora gdzieś indziej się zatrzymać na nocleg.
I teraz powstaje pytanie: czy moglibyście mi napisać, opierając się najlepiej na doświadczeniu własnym, najtańsze miejsca noclegowe w Chorwacji NIE BĘDĄCE kempingami, z tego prostego powodu, że nie biorę namiotu, bo: 1) nie mam go gdzie umieścić, 2) nie chce mi się go codziennie składać i rozkładać. No chyba, że na kempingu wynajmą mi domek albo przyczepę i zapłacę za siebie, a nie za całość, ale takie rzeczy, to tylko w erze.
Więc potrzebuję tanich hosteli, hoteli półgwiazdkowych, zimmer frei-ów, czegokolwiek pod dachem, bez żadnych wygód (może być późny Tito, mogą być ze trzy, góra cztery karaluchy na em kwadrat), byleby nie kradli, nie padało na głowę, było w miarę ciepło (co raczej w sierpniu jest niezagrożone, ale jakoś średnio chce mi się spać w dworcowej poczekalni) i można było skorzystać z WC i prysznica. Lokalizacja obojętna. Cała Chorwacja. Od Istrii po Dubrownik. Ale najlepiej blisko wybrzeża.
Domyślam się, że czegoś tak taniego jak hostel w Budapeszcie za 7 euro, w sierpniu w Chorwacji nie uświadczę, ale coś za 14 byłoby już przymusowo zadowalające.
Tematy na forum przeglądałem, ale Wy w większości podróżujecie całymi rodzinami, z dziećmi i macie nieco inne wymagania co do noclegów, więc istniejące propozycje nie przydały mi się. Również strony typu booking, hostelworld, itp. są tak skonstruowane, że wyszukując każdorazowo muszę podać konkretne miasto, a jeśli ktoś napisze mi tu coś sprawdzonego, oszczędzi mi 3-miesięczne przeglądanie podstron.
Przy okazji, ze swojej strony mogę polecić przetestowany w zeszłym roku hostel Fair w Belgradzie ( hostelfair.rs ), gdyby ktoś potrzebował taniego noclegu w Serbii.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.