Witajcie
Na początku kwietnia wybieram się rekreacyjnie do Chorwacji. Liczę na bezludne plaże, brak korków i w miarę ładną pogodę oraz piękne widoki Wyjazd ma być niskobudżetowy - jadę sam, śpie w specjalnie przygotowanym aucie, zabieram zapas żywności itd itp. Głównym celem jest Rab. Nigdy nie byłem w Chorwacji, jak do tej pory wyjeżdżałem tylko na wędkowanie do Norwegii i Szwecji więc i kraje przejazdowe są mi nieznane
Jako że mi się nigdzie nie pali i nie mam ograniczonego czasu pobytu chcę trochę zaoszczędzić na samej podróży. Przekopałem trochę forum ale jest na nim taka masa informacji że ciężko znaleźć istotne dla mnie rzeczy. Wszycy piszą o konieczności wykupienia winiet na autostrady, ich koszt to powiedzmy około 300 zł a to tyle samo co koszt paliwa na około tysiąc kilometrów dla mojego auta ! Wolał bym więc tych winiet nie kupować a jechać jakimiś bocznymi drogami choćby miało to trwać dzień-dwa dłużej. Wyprawa ma być krajoznawcza więc szybkie pokonanie trasy jest nieistotne.
Tak więc czy można dostać się do Chorwacji nie wykupując winiet w ogóle?
Z innej beczki.
Jakie są mi potrzebne waluty i w jakich ilościach? Jakie też mieć najlepiej nominały, lepiej drobne czy coś grubszego to też nie problem?
Ciekawi mnie też czy np mogę zabrać ze sobą jakiś zapas paliwa w kanistrach. Mam możliwość zakupu po niskich cenach u nas w Polsce więc po co kupować drożej za granicą. Jadę sam więc miejsca w aucie pod dostatkiem Jeśli są jakieś rzeczy, których nie można wwozić do Chorwacji to też bym prosił o informacje. Do Skandynawii np nie można zabierać ziemniaków. O np czy mała turystyczna butla gazowa to nie problem?
Kolejna rzecz to dokumenty. Czy sam dowód osobisty wystarczy czy lepiej mieć też ze sobą paszport. No i w ogóle jakie dokumenty (po za oczywistymi dla mnie) mogą być mi jeszcze potrzebne?
Na razie tyle, jak mi się coś jeszcze przypomni to będę pytał.
Za pomoc oczywiście się odwdzięcze relacją z wyjazdu.
Adam