maciekkrk napisał(a):"Dopiero później zrozumiałem o co chodzi. To miejscowi sprzedawcy domowego wina pozyskują w ten sposób opakowania do swoich trunków. Obrzydliwstwo - ciekawe czy je chociaż myją, czy od razu wlewają wino i opylają nieświadomym turystom po 20 kn za litr?
" Andy z tego co wiem to te butelki można oddac w skupie , zdajsie po 0,50 kuny za sztuke .Wiele ludzi tak sie utrzymuje bo 14 butelek to 1 euro ...
helen napisał(a):My nie byliśmy świadomi tego, że butelki się skupuje i pozgniataliśmy je tak jak w domu, żeby zajęły w śmietniku mniej miejsca. Przed naszym budynkiem stał śmietnik na plastiki, widzieliśmy męża naszej gospodyni jak cierpliwe te nasze butelki "prostował".
helen napisał(a):My nie byliśmy świadomi tego, że butelki się skupuje i pozgniataliśmy je tak jak w domu, żeby zajęły w śmietniku mniej miejsca. Przed naszym budynkiem stał śmietnik na plastiki, widzieliśmy męża naszej gospodyni jak cierpliwe te nasze butelki "prostował".
lolek80 napisał(a):A ja myślę, że Chorwacja nie jest dla osób typu"wczasy nad basenem"
Wielu moich znajomych, którzy lubią spędzać czas nad basen z drinkami, choć do morza mają 100m Chorwacja nie zauroczyła.
Jadą do Egiptu, Tunezji..siedzą przy basenie i tam też pływają, piją drinki, pojadą może na jedną wycieczkę i czego chcieć więcej...
Torac napisał(a):To że tunezja ma więcej do zaoferowania niż Chorwacja jak dla mnie bardzo odważna teza ale nie o to chodzi.
Największą wadą Tunezji jest fakt że mieszkają w niej Tunezyjczycy
kaszpir napisał(a): Nie zgadzam się ...
Lechu67 napisał(a):kaszpir napisał(a): Nie zgadzam się ...A ja się zgadzam i mógłbym napisać tu długi post dokładnie przeciwny twoim argumentom.
W tamtym roku miałem tą przyjemność być w Cro i potem w Tunezji.
Koszty :
- Cro - 16 dni - około 5,5 tys. zł
- Tunezja - 6 dni - około 4 tys. zł
Standard, możliwość zobaczenia ciekawych miejsc, morze - na pewno zdecydowanie lepiej w Cro.
Jedzenie, taksówki faktycznie taniej w Tunezji.
Ale do szewskiej pasji doprowadzają mnie stwierdzenia, "że 3 godziny lotu i jesteś na plaży" - za przeproszeniem gówno prawda.
Naprawdę to jest tak (w moim przypadku) : 2 h - dojazd do lotniska, 1,5 do 2 h odebranie wałczerów, odprawa, 3,5 h faktycznie lot, 2 - odprawa i odbiór bagaży w Tunezji, 3 h dojazd do hotelu. Razem daje to minimum 10 h lub nawet 12,5 jak ja miałem. Powrót był jeszcze dłuższy -13,5 h, więc porównując to do czsu przejazdu do Cro 15 - 17 h i w dużo bardziej komfortowych warunkach to wybieram Cro.
AnetaA napisał(a):Torac napisał(a):To że tunezja ma więcej do zaoferowania niż Chorwacja jak dla mnie bardzo odważna teza ale nie o to chodzi.
Największą wadą Tunezji jest fakt że mieszkają w niej Tunezyjczycy
No nie do końca to,dla mnie największą wadą jest bałagan i brud
Mnie Tunezja nie powaliła na kolana,choć zdaję sobie sprawę,że nie wszystko widziałam,będąc tam tęskniłam za... Chorwacją
Powrót do Nasze relacje z podróży