Hej,
dość niespodziewanie kupiliśmy z żoną bilety Wizz do Splitu, wtloy na tydzień. Jesteśmy tam w sobotę wieczorem, powrót tydzień później. Trzy dni po nas dolatuje moje kuzynostwo (4os) (wtorek) też na tydzień.
Mamy więc pół wyjazdu wspólnie i drugą połowę oddzielnie. Nigdy nie byliśmy w Chorwacji, a musimy coś na szybko zaplanować. Z reguły ja odpowiadam za ułożenie całego planu, ale pech chciał że ten tydzień do wyjazdu jestem zawalony robotą i innymi rzeczami. Przyznam się, że nie będę miał za dużo czasu na to. Zwracam się dlatego z prośbą do Was o pomoc.
Wiek w grupie to 25-30lat. Z reguły aktywnie spędzamy urlopy, zwiedzając dużo miejsc. Chciałbym zobaczyć jakieś fajne miejscówki, miasta. Chwilę w ciągu dnia pobyczyć się na plaży, skorzystać z uroków snorkelingu, jeśli będzie taka możliwość, a wieczorem zaznać uroków życia nocnego. Wróciliśmy z żoną 2msc. temu z treku w Nepalu (Gokyo,Everest Base Camp) i bardzo nam podpasowało ten typ spędzania czasu, ale tutaj może być problem z resztą.
Na szybko poczytałem co można zrobić i myślę, żeby niedzielę, poniedziałek i wtorek przeznaczyć na Split, Trogir i Makarską. Rodzina przylatuje we wtorek wieczór, w środę popłynąć promem na którąś z pobliskich wysp, np. Hvar, Brac. Tam spędzić czas do soboty, wrócić. Oni by zadecydowali czy wracają z nami i robią te miasta, które my wcześniej, czy może dalej byczą się na wyspie.
1) Wolałbym nie pożyczać samochodu. Czy transportem publicznym można bez problemu poruszać się miedzy Trogir-Split-Makarska? Czy można na dzień, dwa pożyczyć skuter? Czy to się opłaca?
2) Czy z lotniska lepiej udać się na nocleg do Trogiru czy Splitu?
3) Którą wyspę wybrać? Czy jest sens jechać na jedną i tam spędzić kilka dni, czy lepiej skakać po wysepkach? Czy poza plażowaniem można coś jeszcze tam robić? Analogicznie jak w pyt.1, czy damy radę bez furki?
4) Czy w sezonie nie będzie problemów z transportem na wyspy? Sprawdzałem Jadrolinija i w miarę sensownie to wygląda, bez problemu będzie miejsce, jeśli kupimy już tam?
5) Noclegi zamawiać z booking czy na miejscu kombinować?
6) Makarska w jeden dzień - tylko samą miejscowość czy również okolice? Damy radę w jeden dzień pojechać do Omis, Brela, Biokova, Mostar, Kravica, jeśli byśmy wzięli samochód?