Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja jest passe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.05.2011 20:01

Fotkam napisał(a):Sorry,byłem 9 razy
;)

To czemu się logujesz jako Fotkam pierdoło. :D Jesteś passe. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2011 20:12

Fotkam napisał(a):Byłem tam 8 razy i uwierzcie,ze potrafi się znudzić.

W 100% się z Tobą nie zgadzam w tym zdaniu. Choć w tym roku jadę gdzie indziej niż do Chorwacji to jednak jest to piękny i nie do końca odkryty kraj. Na pewno tam wrócę jeszcze nie raz i nie dwa - już sam fakt wyjazdu samochodowego - powolnego dojeżdżania do poszczególnych bramek autostradowych, kwaterowania się, schodzenia na plaże jest niezapomianel. Można i samolotem do hotelu w Egipcie, a potem nad basen i 2 tygodnie miną równie szybko ale to się nie umywa do Chorwacji w żaden sposób.

Moja rada będzie podobna jak wcześniej udzielane - skoro Chorwacja Ci się znudziła to jedź pare razy w inne rejony kraju czy świata, a potem ocenisz sam czy było warto. Tylko pamiętaj, że przez ten czas stracisz pare pobytów w tym pięknym kraju.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 10.05.2011 12:42

kilka słów od "nowego" na forum.
Przez kilka lat pracowałem w turystyce jako sprzedawca. Chorwacja przez wiele lat była postrzegana jako kraj wojny do którego strach jechać i zaraz kogoś zamordują. Od taki poziom ignorancji nie mający kompletnie pokrycia w rzeczywistości. Do tej pory jak się mówi, ze ktoś tam jedzie to niektórzy biorą Cię za wariata. Tak naprawdę jest :lol: .
Pierwszy raz byłem w tamtym roku i od razu się zakochałem. Ludzie gościnni, uczynni, kraj przepiekny. Może to, ze nie ma jakiś większych plaż (tzn. są, ale raczej małe w porównaniu do np. do Hiszpanii, ale chyba przecież nie o to w Chorwacji chodzi. Za 5 dni znowu tam będę (w tym roku Peljesac i zapewne okolice), bo lubię przedsezonową pustkę. I zapewne nie będzie to mój ostatni wyjazd w tym kierunku.
Fakt, może nie jest tanio, ale wakacje nie są do oszczędzania.
I ktoś tu wspominał o reklamie w TV. Sama reklama trochę słaba, ale hasło genialne :).
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.05.2011 12:48

Bardzo dziękuję, że podzieliłeś się ze mną swoimi przemyśleniami.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2011 12:54

jacusek napisał(a):I ktoś tu wspominał o reklamie w TV. Sama reklama trochę słaba, ale hasło genialne :).

Melodia też w reklamie super, ale krótka ... tu jest dłuższa :lol:
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 10.05.2011 12:59

Muzyczka rzeczywiście sympatyczna. nie zwróciłem uwagi :oops:
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 10.05.2011 13:18

Reklama faktycznie przeciętna, hasło faktycznie rewelacyjne, ale czy prawdziwym Cromaniakom zależy żeby pojechała tam na urlop jakaś porażająca ilość Rodaków (a w szczególności tych "kulturalnych" inaczej)? :lol:
Trochę się tego boję, tym bardziej, że nie wiadomo jak będzie z Egiptem i Tunezją...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.05.2011 13:30

jacusek napisał(a): Chorwacja przez wiele lat była postrzegana jako kraj wojny do którego strach jechać i zaraz kogoś zamordują. Od taki poziom ignorancji nie mający kompletnie pokrycia w rzeczywistości. Do tej pory jak się mówi, ze ktoś tam jedzie to niektórzy biorą Cię za wariata. Tak naprawdę jest :lol: .

Też się ostatnio zetknąłem z taką opinią... co prawda wyrażoną nie w stosunku do Chorwacji, ale do ogólnie Bałkanów, BiH, MNE, MK.
Jak powiedziałem że tam się wybieram, czy też bywałem w ciągu kilku ostatnich lat, padło stwierdzenie, ze muszę być bardzo odważny, bo przecież to są dzikie kraje gdzie grasują "bandy" 8O :lol:
Mimo zapewnień że to stereotyp, że jest tam bezpiecznie i pięknie, osoba z którą rozmawiałem wciąż miała sporą podejrzliwość w głosie i oczach co do stanu mojego umysłu :wink:
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 10.05.2011 13:31

Moim zdaniem tak masowo nie pojadą. Pomyślcie ile to zachodu.
Trzeba zaplanować, poczytać, o zgrozo nie ma rezydenta :), co to za rączkę poprowadzi.
No i po polsku nie mówią - chociaż akurat dogadać się można - nam się przynajmniej w Breli w tamtym roku udało......
Schody do plaży - na plaży kamienie, nie ma al ekskluzif :D
Szczęśliwie Cro nie ma inklinacji do jakieś masowwej turystyki w postaci Hiszpanii czy Włoch i dziękować, przynajmniej w tym niedużym skrawku który widziałem, nikt na razie nie buduje jakiś molochów. Nawet Makarska wyglądała o niebo sympatyczniej niż miejścowości pod np. Barceloną. Choć rzeczywiście byłem tylko w maju, więc nie wiem jak to wygląda w szczycie sezonu.

Z takich ciekawostek - w tamtym roku jechałem przez Słoweńską autostradę i kupowałem winietę na jakiej stacji w okolicach Grazu w Austrii. I słysząc że rozmawialiśmy z żoną po polsku podeszła do nas para i z takim zdziwieniem zapytali - to w Słowenii jest obowiązek winiet 8O 8O 8O
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 21.05.2011 12:19

to ja ewa napisał(a):
Fotkam napisał(a):Ten rok jeszcze będzie dość obfity w rodaków z powodu upadku turystyki w Egipcie,Grecji i innych pobliskich krajach.
Ale mi się Chorwacja przejadła.

No pierwsze slyszę,że turystyka w Grecji upadła 8O

ja jestem dowodem że nie:)
Jeffrey
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeffrey » 03.07.2011 22:42

Autor tematu napisał że Chorwacja jest passe, tylko że z moich obserwacji i rozmów z ludźmi to wydaje się że w tym roku do CRO to chyba pół Polski jedzie...
Mogę się domyślać o co chodziło autorowi...po prostu to już nie ta Chorwacja co na poczatku...W 1997 roku plaże były puste a ceny normalne.Co mamy dzisiaj? I proszę nie wyjeżdżać z textami, że można znaleźć zaciszne miejsce bo wiem że to możliwe, ale trzeba troszkę przysiąść.No a co do cen to niestety wszystkiego przeskoczyć się nie da...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2011 23:02

Jeffrey napisał(a):.po prostu to już nie ta Chorwacja co na poczatku...W 1997 roku plaże były puste a ceny normalne..

Tak się składa,że w 1997 roku pierwszy raz pojechałem do Chorwacji :lol:
i w widokówce do Mamy pisałem "ceny wysokie, ale damy radę" :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 03.07.2011 23:14

Janusz Bajcer napisał(a):
Jeffrey napisał(a):.po prostu to już nie ta Chorwacja co na poczatku...W 1997 roku plaże były puste a ceny normalne..

Tak się składa,że w 1997 roku pierwszy raz pojechałem do Chorwacji :lol:
i w widokówce do Mamy pisałem "ceny wysokie, ale damy radę" :wink:

...pewnie w mniemaniu niektórych nadal są wysokie, a to już graniczy z cudem, że nadal dajemy radę... :D
Jeffrey
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeffrey » 04.07.2011 08:50

...pewnie w mniemaniu niektórych nadal są wysokie, a to już graniczy z cudem, że nadal dajemy radę...

Niech Pani zaprzeczy że nie są...

Tak się składa,że w 1997 roku pierwszy raz pojechałem do Chorwacji
i w widokówce do Mamy pisałem "ceny wysokie, ale damy radę"

A ma Pan skalę porównawczą? Cena bagietki,loda,coli,obiadu 1997 a 2011? Oczywiście ceny rosną wszędzie, ale nie do poziomu 750KN za obiad rybny w co większych miejscowościach...nie dajmy się zwariować.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.07.2011 08:56

kulka53 - a byliście w Kosowie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja jest passe - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone