Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja jesień-zima

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
G. Drzycimski
Croentuzjasta
Chorwacja jesień-zima

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 23.10.2006 20:11

Czy może ktoś bywa w Chorwacji późną jesienią albo zimą. Jak tam wygląda w te sześć ciemnych, chłodnych miesięcy. Co porabiają Chorwacji żyjący z turystyki poza zasadniczym sezonem ?? Czy wygląda tam trochę jak u nas na Helu czy w Krynicy Morskiej czyli zupełne pustki, głód i chłód ??
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 23.10.2006 20:28

Pustki i chłód to rozumiem, ale głód? Przecież przejadają tą wcale nie taka małą kapuche wyciśniętą z turystów ... 8O
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 23.10.2006 20:35

Może i racja mają co przejadać, ale miałem na myśli czy lokale są otwarte ?? Sam bywam często np. w grudniu czy listopadzie w tzw. morskich polskich kurortach i wszystko zamknięte na cztery spusty, knajpy pozamykane, smażalnie pozamykane, kawiarnie pozamykane, hotele pozamykane w większości, ciężko nawet czynny sklep spożywczy czy kiosk znaleźć. Ciekawy jestem czy w Chorwacji wygląda tak samo ubogo poza sezonem czy może mają jakiś tajemny pomysł na wydłużenie sezonu.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 23.10.2006 20:43

nie wiem jak gdzieindziej ale w Puli duzo turystow(hokeisći)
temperatura powietrza-23st.C
temperatura morza-20st.C
glodni nie jestesmy, mamy zapasy od lata

pozdrawiam
Bob
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bob » 24.10.2006 19:23

jakie 6 miesięcy ? temperatury zbliżone do naszego lata są tam od marca do końca października, zimy nad morzem nie ma, ludzie cały rok mają w ogródkach warzywa, ja kąpałem się w Primostenie w Święto Zmarłych parę lat temu, woda miała +21, u nas był już mróz w nocy a tam noce cieplutkie i zapraszające do długiego siedzenia na zewnątrz, knajpki czynne choć nie wszystkie ale nie było problemu pójść na obiad, do konoby czy na pizzę

pomyliłeś CRO z Bałtykiem, co więcej, nasz czas zimowy w CRO jest idealny np na wyjazd na wspinaczkę do Paklenicy czy wędrowanie po górach na wyspach :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 24.10.2006 20:52

...panie Drzycimski...
zymo odpocziwami... i sie rozmnazmy.....
niema mrozow, nie jestesmi glodni i nie kisimy kapusti...probujemy mlode wyno i dopiero wypendzona rakije. Koniec listopada na wsiach w gurach sa swiniobicia, trzeba porobic prszuti, kielbasy i poprubowac kaszanki. Kto niema swin pomaga znajomim. Kto ma oliwki, mandarinki i pomorancze ma troche roboti poniewarz teras sie zaczinaja zbiory. Zorjentowani na morze wypliwaja co wyeczur na kalmary. Czensc knajp jest zamknienta ..to sa te do ktorich latem zachodza turisci...Na wyspach najbardzie odczuwa sie brak turistow. Na koncu sticznia i w lutim sa prawdziwe pustki nad morzem poniewarz chorwaci wyjerzdzaja na narty do Wloch i Austrii, oraz Sloweni (wypady 1-2 dniowe).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.10.2006 21:55

Leonie - a korzystacie ze swoich ośrodków narciarskich, też je macie :lol:
http://www.skijanje.co.yu/index.htm
:papa:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 24.10.2006 22:18

..raczej nie, ciekawa sprawa ale Spliczanie musza zaliczic Austrie lub Wlochi ze by sie pochwalic ze byli na nartach (tropche pruznosc a troche wygoda bo u nas sa szlaki za krutke a kolejki na wyciagach za dluge, a w Alpach jak jusz pojedziesz w gure to cali dzien zjezdzasz), ja jade do Bosni. W chorwacji sa jednodniowe wypadi...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.10.2006 16:58

Muszę powiedzieć, że zawsze jezdziłem na narty do Słowacji, ale ostatno od ubiegłego roku jezdze do Czarnej Góry koło Stronia Śląskiego (zawsze to bliżej z warszawki). Warunki bardzo dobre, dużo tras , wyciagi i urozmaicenie dla starszych i dzieci + basen kryty w Stroniu i jaskinie, kopalnie uranu itp.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone