Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja (i nie tylko) z rocznym dzieckiem- wrzesień 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
izunia23
Globtroter
Re: Chorwacja (i nie tylko) z rocznym dzieckiem- wrzesień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) izunia23 » 10.08.2012 11:21

edytas napisał(a):
izunia23 napisał(a):hej :) bardzo fajny wątek :)

Do auta zabieram nowe książeczki, których jeszcze nie widziała, laptop edukacyjny i może jeszcze jakieś zabawki.
Mam też dvd na zagłówek ale mojej niuni bajki nie interesują chyba, że zgram jej reklamy bo niektóre lubi oglądać.
Zastanawiam się na zrobieniu kilku słoiczków z zupkami ponieważ tych sklepowych nie chce jeść a tam raczej nie będę miała jej co podać do jedzenia. Co myślicie na ten temat?

:)

Z reklamami mam to samo, ciekawsze niż bajki, ewentualnie Tomek i Przyjaciele przez jakieś 15 minut. Z tego powodu w grę wchodzą tylko i wyłącznie zabawki. W zeszłym roku hitem okazał się zabawkowy zegarek na rączkę. Przez pół trasy moje dziecko siedziało jak zaczarowane i wpatrzone w to co ma na rączce, w tym roku też spróbuję z zegarkiem, ale nie powiedziane, że się sprawdzi. Oprócz tego inne drobiazgi, książeczki itp.
Co do słoiczków to świetny pomysł. Sprawdziły się w podróży idealnie. Mam o tyle lepiej, że Mały akceptuje Gerbera (tylko), więc słoiczki były kupne. W tym roku na podróż już zrobiłam zapas słoiczków. Dzięki temu jestem spokojna, że dziecko nie jest głodne a i z brzuszkiem nie będzie miał problemów.

A gdzie się wybieracie jeśli można wiedzieć?
edytas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytas » 10.08.2012 11:22

izunia23 napisał(a):edytas a gdzie się wybieracie jeśli można wiedzieć?

Jedziemy do Mastrinki na Ciovo we wrześniu.
Kuba Pigóra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba Pigóra » 10.08.2012 11:26

My mamy takie szczęście, że nasz król wciąga słoiczki bez żadnego "ale". Poza tym raczej nie będzie problemu z karmieniem go tym samym, co my będziemy jeść. Nie mam na myśli krewetek i ostryg, ale rybki i mięso z grilla jak najbardziej.
izunia23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) izunia23 » 10.08.2012 11:41

Kuba Pigóra napisał(a):My mamy takie szczęście, że nasz król wciąga słoiczki bez żadnego "ale". Poza tym raczej nie będzie problemu z karmieniem go tym samym, co my będziemy jeść. Nie mam na myśli krewetek i ostryg, ale rybki i mięso z grilla jak najbardziej.

No to fajnie macie,że dziecina je sklepowe słoiczki.
Moja kluska to tylko mamine zupki no i ewentualnie sklepowe deserki :)
Pewnie też załapie się na tamtejszą ribe :) tyle, że my jesteśmy pizzoholikami i głównie tym żyjemy w HR no i oczywiście lignije :)
Agulek777
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 11.08.2012 15:54

:hut:
Bardzo fajny wątek.
W przyszłym roku też planujemy wyjazd we wrześniu, a nasza córeczka będzie miała wtedy 1,5 roku. Czekamy na relacje, bardzo nam się przyda.
kardek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kardek » 11.08.2012 19:44

Agulek777 napisał(a)::hut:
Bardzo fajny wątek.
W przyszłym roku też planujemy wyjazd we wrześniu, a nasza córeczka będzie miała wtedy 1,5 roku. Czekamy na relacje, bardzo nam się przyda.

ja dzis wróciłem z 2-tygodniowego pobytu z 2,5-miesiecznym smykiem. Podróz niestety dała w kośc tymbardziej ze jechalismy w samym szczycie z piątku na sobotę i korków nie ominęliśmy ( 19h podrózy), spowrotem juz o niebo lepiej. A na samym miejscu raz po raz temperatura dała się we znaki maluchowi i bez marudzenia sie nie obeszło. Za rok będzie lepiej :)
Leosia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leosia » 14.08.2012 13:12

Super wątek! Za tydzień wybieram się z dwuletnim brzdącem do Igrane, cieszę się i jednocześnie "trzęsę portkami".
Apteczka już skomponowana, trzeba mi teraz ogarnąć inne "klamoty".

Pozdrawiam
donia11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia11 » 17.08.2012 11:39

A my startujemy dziś o 18.30 do Zadaru, będą z nami 6latka i 2latek. To nasz pierwszy raz, więc mam wiele obaw, min. to czy dzieciaki będą spały tyle godzin w fotelikach?pocieszcie jak to wygląda na trasie.... :roll:
Kuba Pigóra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba Pigóra » 17.08.2012 11:41

Wygląda super. Będą spały całą drogę ;)
ani5500
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ani5500 » 17.08.2012 13:04

Fajny temat jak na relację i jak dla mnie również aktualny :)
My planujemy wyjazd ale na drugą połowę września z 5 miesięcznym synusiem :D to będzie nasz 4 wyjazd do Cro - tym razem Rovinj, bo bliżej no i szybciej się zajedzie :wink: a poza tym pewno więcej nie nadarzy się okazja by zwiedzić Istrię (z opinii na forum Dalmacja cieszy się "wiekszym" powodzeniem), a tak to będziemy mogli pozwiedzać cały ten region, a plażowanie i tak w tym roku z takim maluszkiem zeszłoby na dalszy plan... a za rok spowrotem wrócimy gdzieś "niżej" do Dalmacji :D
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 17.08.2012 15:47

donia11 napisał(a):A my startujemy dziś o 18.30 do Zadaru, będą z nami 6latka i 2latek. To nasz pierwszy raz, więc mam wiele obaw, min. to czy dzieciaki będą spały tyle godzin w fotelikach?pocieszcie jak to wygląda na trasie.... :roll:

Nasze zawsze śpią :)
greg1595
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) greg1595 » 25.08.2012 12:10

My w tym roku wybieramy się do HR po raz czwarty ale pierwszy z 15 miesięczną córcią. Jedziemy na tydzień do Makarskiej i na drugi tydzień nie mamy pomysłu gdzie?Chciałabym coś na wzór Makarskiej lub Tucepi bo te miejscoości najbardziej mi się podobają ale nie wiem co wybrać. Może pomożecie?

Co do apteczki to ja zabieram tak:
Fenistil na ukąszenia
Polfergan (na receptę) na podróż, działa przeciwwymiotnie i powoduje senność u dziecka a na tym i najbardziej zależy bo mała nie lubi jeździć w aucie
Panthenol na oparzenia słoneczne
Amoksiklav antybiotyk o szerokim spektrum działania
Czopki Viburcol - uspokajające
Bactrim antybiotyk w razie jelitówki
Gastrolit na uzupełnienie płynów w razie biegunki i smecte
Sterimer i fride do czyszczenia noska
wszelkie bandaże opatrunki itp
octanisept i woda utleniona
środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe ibuprofen itp
syrop na kaszel dexa pico
wapno w syropie
czopki glicerynowe
probiotyk Trilac

i chyba tyle. No może jeszcze coś jak mi się przypomni.

Do auta zabieram nowe książeczki, których jeszcze nie widziała, laptop edukacyjny i może jeszcze jakieś zabawki.
Mam też dvd na zagłówek ale mojej niuni bajki nie interesują chyba, że zgram jej reklamy bo niektóre lubi oglądać.
Zastanawiam się na zrobieniu kilku słoiczków z zupkami ponieważ tych sklepowych nie chce jeść a tam raczej nie będę miała jej co podać do jedzenia. Co myślicie na ten temat?

No i oczywiście wykupujemy dodatkowe ubezpieneczenie zdrowotne dla całej rodzinki :)

fajna lista, skonsultowałem z pediatrą i wyszło:

Probiotyk
antybiotyk Amoksiklav
smecta
tantumverde
Octenisept zamiast wody utlenionej
zestaw plastów opatrunkowych
fenistil żel
Pantenol
krem z filtrem 50+
czopki glicerynowe
czopki na goroączke
panadol w płynie
syrop eurespal
puder w płynie na ukąszenia i wypryski
dicortinef na ew. zapalenie ucha
neomecyna sterylna
rivanol
gaziki jałowe
jak dziecko żle znosi jazdę to lokomotiv, naszczęście nasze jest zmotoryzowane

Pozdrawiam :D
kardek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kardek » 25.08.2012 23:04

odpukać ani 10 latek ani 2,5 miesięczny maluch nie potrzebował w ciągu 2 tygodniowego pobytu żadnych z tych specyfików; choć krople do oczu bardzo wskazane szwagier śmigał po aptekach w poszukiwaniu czegos na oczy dla 2 latka :(

greg1595 napisał(a):
My w tym roku wybieramy się do HR po raz czwarty ale pierwszy z 15 miesięczną córcią. Jedziemy na tydzień do Makarskiej i na drugi tydzień nie mamy pomysłu gdzie?Chciałabym coś na wzór Makarskiej lub Tucepi bo te miejscoości najbardziej mi się podobają ale nie wiem co wybrać. Może pomożecie?

Co do apteczki to ja zabieram tak:
Fenistil na ukąszenia
Polfergan (na receptę) na podróż, działa przeciwwymiotnie i powoduje senność u dziecka a na tym i najbardziej zależy bo mała nie lubi jeździć w aucie
Panthenol na oparzenia słoneczne
Amoksiklav antybiotyk o szerokim spektrum działania
Czopki Viburcol - uspokajające
Bactrim antybiotyk w razie jelitówki
Gastrolit na uzupełnienie płynów w razie biegunki i smecte
Sterimer i fride do czyszczenia noska
wszelkie bandaże opatrunki itp
octanisept i woda utleniona
środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe ibuprofen itp
syrop na kaszel dexa pico
wapno w syropie
czopki glicerynowe
probiotyk Trilac

i chyba tyle. No może jeszcze coś jak mi się przypomni.

No i oczywiście wykupujemy dodatkowe ubezpieneczenie zdrowotne dla całej rodzinki :)

fajna lista, skonsultowałem z pediatrą i wyszło:

Probiotyk
antybiotyk Amoksiklav
smecta
tantumverde
Octenisept zamiast wody utlenionej
zestaw plastów opatrunkowych
fenistil żel
Pantenol
krem z filtrem 50+
czopki glicerynowe
czopki na goroączke
panadol w płynie
syrop eurespal
puder w płynie na ukąszenia i wypryski
dicortinef na ew. zapalenie ucha
neomecyna sterylna
rivanol
gaziki jałowe
jak dziecko żle znosi jazdę to lokomotiv, naszczęście nasze jest zmotoryzowane

Pozdrawiam :D
Kuba Pigóra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba Pigóra » 29.08.2012 12:54

Auto wysprzątane, leki spakowane, gacie powiewają na sznurku.
Za jakieś 48 godzin wyjeżdżamy z Piotrusiem i jeśli tylko połączenie internetowe na to pozwoli, damy znac jak poszła podróż.

Gdyby ktoś nasz szukał w CRO lub na trasie to jedziemy Passatem na blachach DWR z najlejką cro.pl na dachowym boxie. Niestety nie mamy CB radia.

Aha, w międzyczasie doszedłem do wniosku, że w tym roku skuszę się na wydatek 15 euro na słoweńską autostradę. Zbliżające się trzydzieste urodziny chyba sprawiają, że czuję się już dziadkiem za kółkiem i 1200 km to już spora wyprawa dla moich starych kości. Wiele nie zaoszczędzimy czasu, ale trochę wygodniej będzie. Jakby ktoś wyjezdżał z Wrocławia koło 16tej w piątek- spotkamy się gdzieś po drodze ;)

Przypomniało mi się jeszcze coś. Parę dni temu zaczęliśmy (za Waszą radą) podawać Piotrusiowi probiotyk (saszetki do picia), które skończy brać chyba w niedzielę. Zobaczymy, czy pomoże mu to ominąć żołądkowe rewolucje na miejscu.
karolcia1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolcia1 » 29.08.2012 13:16

Ja wyjeżdżam w piątek o piątej rano z Bystrzycy Kłodzkiej.Jedziemy z noclegiem w Austrii.W sobotę o 5rano kierunek Chorwacja :) :) :) Może gdzieś się miniemy.Jedziemy toyota avensis verso srebrna.Pozdrawiam.A kierunek Stanici :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży