Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja i jej mieszkańcy

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pitons
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitons » 05.08.2006 08:47

czesc
niedługo wyjeżdżam do chorwacji i chce się dowiedzieć czy w chorwacji żyją kraby jak tak to jakie i jakie są szanse że spotkam jakiegoś i jacy są inni mieszkańcy chorwacji ze zwierząd proszę o szybką odpowiedź
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 05.08.2006 08:59

W Chorwacji żyją kraby.Jakie ich gatunki to nie mam zielonego pojęcia.Prawdopodobieństwo spotkania kraba w Adriatyku oceniałbym na 100%.Z innych ciekawych zwierzątek dosyć powszechne są osiołki :lol: .

pozdrav
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 05.08.2006 10:08

Osiołki to moze bardziej w BiH.
A w HR w morzu widziałem różne rybki ale jak się nazywają nie wiem.
Najbardziej do dziś pamiętam jak towarzyszyła mi pod wodą długa na jakieś 45-50 cm i bardzo cienka, w paski trochę takie jak okoń ryba. Podobno nazywa się Iglicznia.
Ale...
Mam też w Polsce miejsca, w których snurkując widzę przyczajone w roślinach Szczupaki i duże Okonie. Można do nich podpłynąć na około 50-60 cm. Dopiero wtedu uciekają. Szczupaki to nawet tak jak strzała :D
Widoki w wodzie słodkiej też są niesamowite :!:
Ostatnio edytowano 05.08.2006 10:53 przez Wiła wianki, łącznie edytowano 1 raz
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 05.08.2006 10:27

Osiołki to moze bardziej w BiH.

Na Pagu,Korculi czy Peljasacu osiołki to dosyć powszechny widok :lol:

pozdrav
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 05.08.2006 10:37

Mieszkańcy Chorwacji są raczej otwarci i sympatyczni choć kraby zwłaszcza te z większych metropolii bywają trochę nieprzystępne. Łatwiej dogadać się z rozgwiazdami bo one przynajmniej nosa nie zadzierają. Z lądowych najczęściej można się napatoczyć na Bośniaków (głównie w Zagrzebiu)ale jak nie będziesz zaczepiać to nie ugryzą, a osiołkom turystyka wyszła bokiem i 90% wyemigrowało w nieznanym kierunku :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.08.2006 11:25

maalena napisał(a): Z lądowych najczęściej można się napatoczyć na Bośniaków (głównie w Zagrzebiu)ale jak nie będziesz zaczepiać to nie ugryzą,

bardzo smiesznie!!!!!!

moze nie wies Bosniacy, to narodowosć w Chorwacji
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 05.08.2006 11:32

Wiem o tym, mam wielu znajomych Bośniaków i nie miało to zabrzmieć obraźliwie, tak po prostu walnęłam bez sensu bo mi nic innego do głowy nie przyszło,nie trzeba się zaraz tak unosić. A z drugiej strony jakoś nie zauważyłam żeby Chorwaci traktowali Bośniaków ze szczególnym szacunkiem. Skąd się w takim razie wziął ten nieszczęsny -Bosanac- z masy niewybrednych dowcipów, bo chyba sami ich nie powymyślali...
inače, oprosti ako sam Te uvrijedila...
pozdrav
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 05.08.2006 14:39

Na 100% natkniesz się na kraby,dość pospolite są też jeżowce i ogórki morskie.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.08.2006 16:18

maalena napisał(a):Wiem o tym, mam wielu znajomych Bośniaków i nie miało to zabrzmieć obraźliwie, tak po prostu walnęłam bez sensu bo mi nic innego do głowy nie przyszło,nie trzeba się zaraz tak unosić. A z drugiej strony jakoś nie zauważyłam żeby Chorwaci traktowali Bośniaków ze szczególnym szacunkiem. Skąd się w takim razie wziął ten nieszczęsny -Bosanac- z masy niewybrednych dowcipów, bo chyba sami ich nie powymyślali...
inače, oprosti ako sam Te uvrijedila...
pozdrav

Piccola, Piccola!!!!

non sono Bosniacco,
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 05.08.2006 20:41

lo so:)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.08.2006 20:51

Mirko
Temat postu: Chorwacja i jej mieszkańcy
także nie złość się :wink: Z pewnością nikt nie chciał nikogo urazić :lol: :wink: Srdecan Pozdrav
Jurri78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurri78 » 05.08.2006 23:17

Weźcie sie tak nie denerwujcie jak ktoś palnie głupote.Przecież życie jest zbyt piękne,żeby się unosić o jakieś głupie słowa :wink:.
Jurri78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurri78 » 05.08.2006 23:18

A Te ogórasy morskie samczne są??Nie wiem...Może ktoś jadł czy coś w tym stylu.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 05.08.2006 23:52

...a na co ci zybka odpowiedz o fauni Chorwacji ?? Inni badaja faune cale zycie a ty potrzebujesz szibka odpowiedz :lol: Sa amebi... na prziklad...lub mrowki..jezeli nie posprzantasz po jedzeniu balkonu nie dlugo ich zobaczysz. W morzu jest wiele gadutkow krabow. Ktore cie interesuja? Do jedzenia lub inne ?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 01:09

Leon mrówki to jeszcze płół biedy ale osy pięknie szynkę wyżerają (nie tylko w Chorwacji zresztą).
Ps. Za tydzień już będę w Twoich stronach z czego się bardzo cieszę :D

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone