Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- hmm za drogo

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 26.05.2014 17:18

kaszubskiexpress napisał(a):
Fanka napisał(a):Na Półwyspie Helskim, 250 zł za dobę kosztował 5 lat temu biały domek kampingowy na kółkach, pełen mrówek i dodatkowo waliło z kolanka (kanaliza)...

Jakoś nie dziwi mnie, że czytając o naszym wybrzeżu w kontekście Chorwacji czytam takie perełki.

Brałeś w ciemno domek campingowy za 250 zeta ? Czy dopiero jak przyjechałeś ?
W sumie nie ma znaczenia, bo w jednym i drugim przypadku wystawiasz sobie słabe świadectwo.

Chcesz niedrogo w dobrych warunkach ?
Znajdziesz bez trudu.
Proszę bardzo
W filtrach ustawiasz cenę za osobę i oglądasz, niestety nie ma opcji "smród jak z kolanka ( kanaliza )".

W linku ustawiłem 100 za osobę.

He,he to nie mój był ten domek, znajomych odwiedzałam w Jastarni i do tego byli zadowoleni, że coś znaleźli...Ja mam nocleg free nad morzem i nigdy nie płacę, ciekawe jakie to mi wystawia świadectwo...

:mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.05.2014 18:13

Fanka napisał(a):He,he to nie mój był ten domek, znajomych odwiedzałam w Jastarni i do tego byli zadowoleni, że coś znaleźli...Ja mam nocleg free nad morzem i nigdy nie płacę, ciekawe jakie to mi wystawia świadectwo...

:mrgreen:

Gdybyś napisała, że znajomi byli zadowoleni, nie byłoby mojego wpisu.
A tak wyglądało, że piszesz o sobie i że się nie podobało.
:hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2014 18:32

Anai napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):O co chodzi z tym pytaniem ?
Dziwi Ciebie, że kolega lubi jeść na dworze w Chorwacji ?

Czy po prostu uznałeś, że to błąd ortograficzny, bo większość błędnie mówi "na dworzu" ?

Co niektórzy piszą/mówią "na polu" - może o to kaman ;)

Ot i właśnie ;)
Zwłaszcza, że kolega z południa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2014 18:40

5 lat temu nad Bałtykiem fajny, nowy domek w fajnym miejscu dla 3-4 osób wynajmowałem za 160 zł. 3 lata temu za ten sam płaciłem 180 zł. Nie wiem ile w tym roku. Pewnie ok. 220. Nie znajdę porównywalnego w Chorwacji. I nie chodzi mi bynajmniej o wyższość Bałtyku nad Jadranem, a o porównanie cen.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2014 18:44

sandomingo napisał(a):Nie chodziło mi o to, że nad Bałtykiem nie ma apartamentów tylko podałem przykład, że większość osób które znam a wakacje spędzają nad Bałtykiem wynajmuje pokój - względnie domek ale to już rzadkość (cena domku mniej więcej odpowiada cenie apartamentu w Chorwacji).
Skoro piszecie, że ceny mieszkań są porównywalne to ok, w takim razie nie można mówić, że nad Bałtykiem lokum jest tańsze

Pamiętam, że jak my jeździliśmy nad Bałtyk, to znalazłem dwa razy pod rząd kawalerkę za 100 złotych/doba.
Za pierwszym razem, w 2007, było kilkaset metrów na plażę, ale wyposażenie takie sobie.
Za drugim razem, w 2008. standard był świetny, ale na plażę 25 minut 8)
Apartamenty były wtedy za 200 złotych/doba, standard nie rzucał na kolana, tylko 1 pokój więcej. Nie skorzystaliśmy 8)

Nie wiem, jakie teraz są ceny nad Bałtykiem, ale w lipcu i sierpniu nikt nas tam nie wyciągnie, nawet siłą :wink:

Za pierwszym razem była pogoda jak w tropikach.
Za drugim razem kąpaliśmy się jeden raz na dwa tygodnie.
Gdyby nie to, że byliśmy w ciekawym miejscu, jakim jest Świnoujście, gdzie jest co pozwiedzać, szczególnie w okolicy, w Niemczech,
gdyby nie aquapark w Ahlbeck, to wczasy by były spier... :roll:

Znajomi płacili za apartament jak za zboże, 400 zł/noc, ale mieli na samej plaży i full wypas.
Ale przez tydzień nie kąpali się ani razu, było zimno i często padało,a to był koniec sierpnia :!:

Inni znajomi pojechali do miejscowości koło Kołobrzegu, wynajęli cały dom za 500 zł/doba. Pojechały 2 rodziny.
Lało prawie cały czas w sierpniu, chłopy się rozpiły, flaszki szły jak woda, baby wszystkich oplotkowały i pomstowały na chłopów, dzieci od rana do wieczora grały na komputerach 8)

Nie jest to wina Bałtyku, taki mamy klimat.
Ale porównywać Jadran w Chorwacji można do Jadranu w innych krajach, wtedy to ma sens :roll:
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 26.05.2014 19:10

Jeszcze nie jest tak drogow tej Chorwacji, choć oczywiście mogłoby być taniej.
Widac jednak efekty wstąpienia do UE...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2014 19:35

UE nie ma z tym nic do rzeczy 8)
Szybciej rewolucje w krajach arabskich. :wink:
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 26.05.2014 19:57

ołowiany napisał(a):

"Na dworze" ? Z Krościenka?
Apartament na odludziu w lesie? :)

Też na początku nie wiedziałem o co chodzi :?:
Ale prawdą jest, że tutaj często się mówi "na polu"
Jednak, tak mówią dzieci i nastolatki.... kontakt ze światem :mrgreen: wypacza już ową mowę a szczególnie nasza mowa, prawdziwa góralska jest coraz mniej spotykana.
W Krościenku pozostał już tylko jeden prawdziwy góral... mój wujek; Jan Kubik - jest kilka filmików na youtube.
Na jednym jest nawet taki apartament na odludziu w lesie.... :oczko_usmiech:

Lody w Krościenku są pyszne... ale nowe smaki jakie w tym roku wprowadził "Jacak" w Szczawnicy... niebo w gębie.

Niektóre apart. lub robinsonady nie graniczą bezpośrednio z morzem; często są położone nieopodal w lesie.
A las w Cro jest inny; znam się na tym bo jestem leśnikiem... zresztą każdy cromaniak przyzna mi rację, że takich zapachów lasu jak w Cro próżno szukać u nas w Polsce lub gdzie indziej w Europie.

Jedzenie pod drzewem laurowym w otoczeniu mięty, rozmarynu i innych ładnie pachnących roślin wprowadza człowieka w taki nastrój.... las sosnowy, cykady....
Warto za to płacić :oczko_usmiech:
hej :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.05.2014 20:13

Tak w kwestii formalnej.............. :mrgreen:

Obrazek

A żeby nie było OT, to w Chorwaji drogooooooooooooooooo panie, że hej. :mrgreen:
Nie to co w Tunezji, na ten przykład. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2014 20:27

No, u nas na południu:
nikt, nigdy, przenigdy, nie wychodzi na dwór, :!:
wszyscy wychodzą na pole, :!:
choćby to pole było w centrum miasta :!: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2014 20:45

anakin zacytował właściwy obrazek:)
A lody to w Szczawnicy i Nowym Targu są najlepsze. Jakoś w Krościenku nie pamiętam z autopsji choć jadłem , ale słyszałem wiele nowszych, dobrych opinii.
Noo, ale te lody to są dużo droższe niż w HR! I mniejsze gałki!

ps. Tak, "pole" może być centrum metropolii :)
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 26.05.2014 20:48

Mniejsze gałki i do tego drożej....?? :)
Nie wiedziałem że na Podhalu są takie zależności.... :oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.05.2014 21:16

alias21 napisał(a):Nie wiedziałem że na Podhalu są takie zależności.... :oczko_usmiech:

A, bo widzisz........
Na Podhalu jak dostaniesz "liścia z plaskacza", to efekt jest taki jakbyś w stolycy dostał z bejsbola. :mrgreen:
Podobnie z tymi lodami jest. :smo:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 26.05.2014 21:46

ołowiany napisał(a): A lody to w Szczawnicy i Nowym Targu są najlepsze. Jakoś w Krościenku nie pamiętam z autopsji choć jadłem , ale słyszałem wiele nowszych, dobrych opinii.

Były dwie lodziarnie ,gdzie u dziadka była cały czas kolejka a obok były luzy
...na pewno kupowałeś u konkurencji i dlatego nie pamiętasz :D
...gdzieś tu....widzę że most drugi zrobili :roll:

https://www.google.pl/maps/dir/49.44072 ... m2!1m0!1m0

...acha... u nas mówi się ...idę na dwór :wink:

anakin napisał(a):Na Podhalu jak dostaniesz "liścia z plaskacza", to efekt jest taki jakbyś w stolycy dostał z bejsbola. :mrgreen:

...ciężkie macie te liście :lol:
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 27.05.2014 03:50

Prof. Bralczyk:
Otóż dwór drzewiej nie oznaczał wyłącznie budynku jak go pojmujemy obecnie. Dwór oznaczał cały, zwykle ogrodzony teren, który należał do dworu jako budynku, w tym wszystkie zabudowania dworskie bądź gospodarcze, sady, ogrody, majdan etc. Stąd wychodząc z budynku dworu wychodziło się na dwór tj. zorganizowaną i zwiazaną funkcjonalnie z budynkiem głównym przestrzeń dworską.

NO I CO??? I gasicie się, wychodzący na pole 8)

Napisałam to ja- zazwyczaj wychodząca "na dwór", choć od kilku lat także "na pole" ;) :papa:

Z tym polem to Wam powiem anegdotę: gdy przyjechałam do Krakowa, zatrzymałam się początkowo u znajomej-w domku jednorodzinnym z ogrodem, za którym było pole. Kiedyś znajoma wychodząc do pracy rzuciła mi: "Wychodzę! Zrobiłam pranie i rozwiesiłam na polu! Zbierz, gdy wyschnie." A ja 8O
Nie zdążyłam zapytać, ale wydało mi się dziwne, że rozwiesiła pranie na polu, zamiast w ogrodzie. Przecież mógł ktoś ukraść te ciuchy, krowy mogły zjeść, czy coś w tym stylu :oczko_usmiech: Śmieję się z tego do dziś i z tej konsternacji aleocochodzi, hihi.

A na temat wątku nie chce mi się wypowiadać, bo nie widzę sensu. Ceny są jakie są, jak komuś nie pasuje, proszę wybrać się nad Bałtyk i sobie porównać ceny, pogodę, ofertę turystyczną.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja- hmm za drogo - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone