Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- hmm za drogo

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 23.05.2014 18:03

Też uważam, że jest dość drogo i pewnie będą ceny z czasem coraz bardziej podnosić. Chociaż jak się poszpera, to da się znaleźć w miarę rozsądne ceny za godziwy nocleg... Chorwaci widzą przecież jakie tłumy tam się garną ;) Ale uważam, że warto zbierać cały rok na wakacje w tym cudownym kraju! Dla nas wciąż jeszcze jest nieodkryty (bo co to jest 1 wyjazd??), tak więc ciułam dalej na kolejne wyprawy. Tyle jeszcze mamy do zobaczenia, że życia braknie :D
raffaell2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffaell2 » 23.05.2014 18:53

A mojej 90 letniej babci nigdy nikt nie przekona, że Pogoria w Dąbrowie Górniczej jest gorsza od Bałtyku, czy Jadranu. :wink:
A poważnie, to jeśli nie sprawdzisz, to nie dowiesz się.
Ja zawsze z niechęcią myślałem o tych skałach, jeżowcach ... Bo przeciez moja córcia musi mieć piach, łopatkę i babeczki.
A teraz? Jedziemy 4 raz z rzędu do Chorwacji i jak mówię córce, że w pobliżu jest piaszczysta zatoczka, to mówi: "tylko nie tam, nie będę nurkować w zmąconej wodzie. Chcę poskakać ze skał ... "
I teraz, mimo że z chęcią pojechałbym nad Bałtyk, bo klimat, lasy, zapach i szum morza są tam boskie, to moje baby mi już na to nie pozwolą :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.05.2014 20:55

maksikaz napisał(a): Na początku płaciliśmy po 30- euro za rodzinę, dziś w tym samym czasie Chorwat liczy sobie 130 euro za rodzinę za dobę!!!!!!!

Albo od Twojej pierwszej wizyty już trochę wiosen upłynęło, albo do basenu złote kible wstawili... :roll: :oczko_usmiech:

O różnicach między jednym a drugim morzem było trochę tu. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2014 21:35

130 euro :?: :!: :roll:

Faktycznie złote klamki, może jeszcze w prysznica leci szmapan :wink:

Chorwacja jest droższa od Polski, ale jak ktoś szuka kraju na południu,
nad morzem,
gdzie da się w miarę szybko dojechać z Polski, w ciągu jednego dnia lub nocy,
jest bardzo ładnie i ludzie są OK,
to konkurencją dla Chorwacji są tylko Włochy i Słowenia :roll:

Grecja, Bułgaria i Rumunia czy Czarnogóra są dla mnie za daleko autem, tak samo jak Hiszpania.
A podróż samolotem zwiększa ogólny koszt i zawsze będzie drożej niż w Chorwacji

Bałtyk jest po prostu inny, zimne morze, jest wiele fajnych rzeczy do zobaczenia,
ale w lipcu i sierpniu pobyt tam to czysta loteria pogodowa :roll:
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 23.05.2014 21:43

Bravo Lednice za rzeczowy wpis ;-)
Już myślałem, że dasz się sprowokować takim tytułem.
Pozdrawiam,
Tomek
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.05.2014 21:56

Lednice napisał(a):Chorwacja jest droższa od Polski, ale jak ktoś szuka kraju na południu,
nad morzem,
gdzie da się w miarę szybko dojechać z Polski, w ciągu jednego dnia lub nocy,
jest bardzo ładnie i ludzie są OK,
to konkurencją dla Chorwacji są tylko Włochy i Słowenia :roll:
Grecja, Bułgaria i Rumunia czy Czarnogóra są dla mnie za daleko autem, tak samo jak Hiszpania.
A podróż samolotem zwiększa ogólny koszt i zawsze będzie drożej niż w Chorwacji

Racja, Lednice.
A kolejna rzecz, to ileż można nad Bałtyk jeździć i się nie znudzić. Ja byłam chyba osiem razy odkąd zaczęliśmy z dziećmi szukać tam jodu (bo ponoć taki zdrowy). Zjeździliśmy polskie wybrzeże od Krynicy Morskiej po Świnoujście + kawałek Niemiec. Nie mówię, że widziałam już wszystko, co było tam interesującego, bo tak pewnie nie jest, ale coraz trudniej byłoby mi znaleźć miejsca na ciekawe wycieczki.
W Chorwacji wybrzeże wraz z wyspami jest znacznie dłuższe, większość miejsc (szczególnie wyspy) pozostała dla mnie nieodkryta, zwiedzania mam na długie lata, co bardzo mi odpowiada, bo nie lubię ani plackiem leżeć na plaży przez cały urlop, ani też jeździć wciąż w te same miejsca. Kraj piękny, bardzo zróżnicowany krajobrazowo i przyrodniczo, bogaty w zabytki, w zasięgu podróży samochodem z całą rodziną, do tego gwarancja pogody przynajmniej w sezonie, czyste morze... Być może kiedyś tam także odczuję jakiś przesyt, ale na razie Chorwacja spełnia moje oczekiwania i wciąż zachwyca.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 23.05.2014 22:47

Mikromir napisał(a):A kolejna rzecz, to ileż można nad Bałtyk jeździć i się nie znudzić.

Codziennie jak tylko jest pogoda :lol:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.05.2014 23:15

Lechoo napisał(a):
Mikromir napisał(a):A kolejna rzecz, to ileż można nad Bałtyk jeździć i się nie znudzić.

Tak, nie wątpię... Nadbałtyckie plaże w słońcu są kuszące, choć nieco bardziej monotonne niż wybrzeże Chorwacji.
Kiedy jednak rozważam wyjazd nad polskie morze, dziwnie uporczywie powraca wspomnienie pewnego lipcowego tygodnia w Krynicy Morskiej, gdy padało non stop, a trójka dzieci miotała się rozpaczliwie po apartamencie (800m od plaży w standardzie i za cenę taką samą jak chorwacki 100m od plaży). Gdy zagraliśmy już we wszystkie dostępne gry, ze skrajną determinacją zwiedzaliśmy Frombork w strugach deszczu i podmuchach wiatru... o ulewie w Gdańsku nie wspominając. :roll: Kolejnego lata były jeszcze wycieczki rowerowe po okolicach Świnoujścia w urokliwej mżawce i tym podobne atrakcje. Oczywiście kilka ciepłych i słonecznych dni także było, więc nie narzekam... :mrgreen: Ale w tym sezonie też wybieram Chorwację, nawet gdyby apartman miał być droższy. :D
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 23.05.2014 23:21

Mikromir napisał(a):
Lechoo napisał(a):

Tak, nie wątpię... Nadbałtyckie plaże w słońcu są kuszące, choć nieco bardziej monotonne niż wybrzeże Chorwacji.
Kiedy jednak rozważam wyjazd nad polskie morze, dziwnie uporczywie powraca wspomnienie pewnego lipcowego tygodnia w Krynicy Morskiej, gdy padało non stop, a trójka dzieci miotała się rozpaczliwie po apartamencie (800m od plaży w standardzie i za cenę taką samą jak chorwacki 100m od plaży). Gdy zagraliśmy już we wszystkie dostępne gry, ze skrajną determinacją zwiedzaliśmy Frombork w strugach deszczu i podmuchach wiatru... o ulewie w Gdańsku nie wspominając. :roll: Kolejnego lata były jeszcze wycieczki rowerowe po okolicach Świnoujścia w urokliwej mżawce i tym podobne atrakcje. Oczywiście kilka ciepłych i słonecznych dni także było, więc nie narzekam... :mrgreen: Ale w tym sezonie też wybieram Chorwację, nawet gdyby apartman miał być droższy. :D

A to wszystko nie zmienia faktu, że w Chorwacji w dość zauważalnym stopniu wzrastają ceny (chyba głównie ceny apartmanow) , ale kształtuje je duży popyt.

Czy warto wydawać coraz więcej aby spędzić urlop w Chorwacji?
Ja nie wyobrażam sobie wakacji z pominięciem Chorwacji.
Jak wielu innych forumowiczów, jestem zauroczony tym krajem, ale nie ZASLEPIONY- a tacy też się zdażają- więc wady wady też dostrzegam, ale wolę wakacje w Chorwacji za przysłowiowe 10k niż w np w Egipcie za pół ceny.
Takie realia, ten kraj ma bardzo dużo do zaoferowania.

Nie wiem co wspólnego ze wzrostem cen w Chorwacji ma pogoda nad Bałtykiem-zmieniła się w ciągu ostatnich kilku lat?
Ostatnio edytowano 24.05.2014 07:44 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2014 23:28

Cieszmy się tym Bałtykiem jaki jest. "Efekt cieplarniany", temperatury jak z południowej Europy i nam zadepczą plaże Chorwaci i inni Europejczycy..;)
A ceny będą takie, że nam tylko do Chorwacji przyjdzie jeździć.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 24.05.2014 00:28

Nasz kraj jest położony troszkę na opak:
- tam gdzie inne kraje mają morze (na południu) u nas są góry,
- tam gdzie inne kraje mają góry (na północy) my mamy Bałtyk,
Dzięki temu w zimę najcieplej jest w górach, a w lato najzimniej jest nad naszym morzem :D
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 24.05.2014 03:40

kibic hr napisał(a):Akurat nastawienie mam całkiem dobre bo jestem tym wyjazdem mocno podekscytowany i już od jesieni czytam wszystko co dotyczy rejonu w który jedziemy- za karę tam w końcu nie jadę tylko mam nadzieję przeżyć coś nowego i ciekawego. Chcę na własne oczy skonfrontować te wszystkie opowieści o pięknie Chorwacji i samemu przekonać się skąd się wzięła jej popularność- ale to nie znaczy że nie będę zauważał złych rzeczy jeśli się trafią. Wątpie też bym się wku.... w okolicach Brna a to z tej przyczyny że jadę inną drogą ha ha.

Będziesz zawiedziony. .. Cro to zuo... przede wszystkim to skwar po 39st c. A schować się do apsrtamentu z klima to lepiej w domu siedzieć. Woda w morzu gorąca, ryby w konobach drogie jak fix... Jedziesz cała noc lub cały dzień i potem 3 dni musisz odpoczywac by wrócić do normy. .. Jedziesz autostrada, płacisz jak Hitler za gaz. .. słońce od rana i jodu juz od wschodu brak. Jak przyjdzie burza to chce chałupy rozwalić, jak susza to się znów fajkę oliwne pala. .. no i ta odległość. . 1150 km vs 700 nad Bałtyk. Zostaje trochę w kieszeni a i piasek jest którego w Cro brak. , a i morze nie przejrzyste i nie ma strachu takiego przy pływaniu jak w Cro, gdzie głębiny widać. Nie, nie... gdyby nie sesje które muszę tam zrobić, nie pojechałym w tym roku ani nigdy więcej. .. do tego jeszcze te ceny rosnące... w du..ach się chorwatom poprzewracało.... zapomniałem jeszcze o smrodzie od tych drzewek. Kwiatów i owoców. .. fuj. ..
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.05.2014 07:36

baunty napisał(a):
Mikromir napisał(a): trójka dzieci miotała się rozpaczliwie po apartamencie (800m od plaży w standardzie i za cenę taką samą jak chorwacki 100m od plaży)
...zwiedzaliśmy Frombork w strugach deszczu i podmuchach wiatru... o ulewie w Gdańsku nie wspominając. :roll: Kolejnego lata były jeszcze wycieczki rowerowe po okolicach Świnoujścia w urokliwej mżawce...

Nie wiem co wspólnego ze wzrostem cen w Chorwacji ma pogoda nad Bałtykiem-zmieniła się w ciągu ostatnich kilku lat?

Dokładnie to, że płacąc tyle samo za apartament nad morzem w podobnym standardzie w Chorwacji i w Polsce mam gwarancję, że rodzina poczuje to morze i spędzi w nich trochę więcej czasu niż przysłowiowy kwadrans, bo potem dzieci w Bałtyku sinieją... No ale wątek nie jest też przecież o temperaturze wody w morzu, prawda? :wink:
Owszem, zapłacę więcej za podróż i ewentualnie żywność na miejscu, ale nie żałuję.
Piszecie o wzroście cen - owszem, to nieuniknione, jak sądzę. Jednak jakimś cudem za apartamenty chorwackie 2+2 i 2+3 nie płacę od 2006 do 2014 roku jakoś znacząco więcej niż płaciłam nad Bałtykiem (47, 55, 50, 50, 50E w kolejnych latach, a w Polsce ap. kosztowały około 200zł). Choć przyznam, że szukać dobrych okazji w necie muszę równie wytrwale w przypadku obydwu krajów, bo znaleźć apartman za 400zł czy 100E można bez problemu.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 24.05.2014 08:57

Słuchajcie, można znaleźć coś budżetowego w Cro, można wynająć Campera, można jechać pod namiot, można jechać w mniej dostępne i oblegane miejsce. Jest sporo opcji. Cro jest przychylna ludziom obrotnym. Fajną i niedrogą kwaterkę można znaleźć, ale trzeba się naszukać. Sama do nas nie przyjdzie...

Jedyne co nie stanieje to jedzenie na mieście...drogie są atrakcje typu rejsy. Drogie są ryby prosto od rybaka, parkingi. Drogie są duże miasta, nie jest większy problem w Dubrovniku wydać w 1 wieczór na 2+1 400 zł.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 24.05.2014 09:00

Cena... to Cena i tyle.

Dla jednych za wysoka dla innych do przyjęcia. Wszystko zależy od zamożności, oszczędności człowieka.

Dlaczego ja lubię Chorwację?
- apartament na odludziu w lesie
- obcowanie z przyrodą
- śniadania, obiady, kolację - na dworze
- 100% pewna pogoda*

Jest to najlepsze miejsce do spędzania wakacji z dziećmi, możliwość odpoczynku, spokoju.
Jestem typem człowieka, który na wakacjach odpoczywa; czyli nie włóczę się co drugi dzień zwiedzając okolice.
Mam ochotę to gdzieś jadę; nie mam to cały dzień leżę na plaży w cieniu i pije winko.
Plusem jest możliwość wypuszczenia dzieci/dziecka na ogród; wiedząc że nie wybiegnie na ulicę (bo jej w pobliżu nie ma), tak samo jest na plaży gdzie najczęściej jest się samym np. w zatoczce. Dzieci mamy cały czas na oku a nawet możemy uciąć sobie krótką drzemkę.
Fajne też jest, że mamy drzewa zaraz na plaży, czyli cień. (Bałtyk tego nie oferuje).
Jakże wspaniałe uczucie leżeć na hamaku dosłownie kilka metrów od morza.

Jeśli byłbym kawalerem, lub miał zamiar spędzać wakacje tylko z żoną/dziewczyną to Bałtyk mógłby być dobrym pomysłem.

Nie każdy może wziąć urlop na żądanie i jechać w każdej chwili (np. gdy zapowiadają tydzień upałów nad Bałtykiem) .............Gdybym Mógł.... :?: To w jednym roki odwiedziłbym obydwa morza.
-------------- I tu jest jeden z powodów dlaczego nasi rodacy wybierają cro.

Teraz o CENACH.

Dla mnie zawsze było drogo jak cholera... ale nie za nocleg tylko za życie. (wyłącznie wyspy)
Jeśli miałbym tam się żywić to za 14 dni na samo jedzenie poszło by ok 800 euro.
DLAtego zawsze biorę jedzenie z Polski i ograniczam koszty; jem co lubię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja- hmm za drogo - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone