Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- hmm za drogo

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 15.06.2014 14:05

Lechoo napisał(a):
wojtole napisał(a): Poza tym w Bałtyku przez cały lipiec nie da się wejść do wody, dopiero w sierpniu ta temperatura jest w miarę znośna.

e tam, tydzień temu w niedzielę pełno ludzi w wodzie :lol:

to pewnie klub morsów :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.06.2014 14:26

maluszek napisał(a):to pewnie klub morsów :mrgreen:

Za specjalnie klimat się nie zmienił w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, więc czemu i dziś ludzie nie mieliby się w czasie wakacji kąpać w Bałtyku?
Odkąd pamiętam sezon żeglarsko-kąpielowy trwał tak od początku maja do końca września, a przy sprzyjającej pogodzie nawet do początków października i z tego co widzę, to nadal wiele osób kultywuje ten zwyczaj i nie widzi w tym nic specjalnego.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 15.06.2014 14:29

weldon napisał(a):
maluszek napisał(a):to pewnie klub morsów :mrgreen:

Za specjalnie klimat się nie zmienił w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, więc czemu i dziś ludzie nie mieliby się w czasie wakacji kąpać w Bałtyku?
Odkąd pamiętam sezon żeglarsko-kąpielowy trwał tak od początku maja do końca września, a przy sprzyjającej pogodzie nawet do początków października i z tego co widzę, to nadal wiele osób kultywuje ten zwyczaj i nie widzi w tym nic specjalnego.

do wakacji jeszcze trochę... :D a i pogoda raczej nie sprzyja na kąpiele w morzu... ja mówię o sobie oczywiście, jeśli komuś nie jest zimno i chce się kąpać, to jego wybór.... ja zdecydowanie wolę Jadran :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.06.2014 15:30

Dziś, w porównaniu z moimi czasami, ulice roją się od okularników, ale nie zwalałbym tego na aurę.
Po prostu kiedyś ludzie przyzwyczajeni byli do normalnych, panujących w Polsce warunków i temperatura wody nie miała takiego znaczenia.
To, że dziś są chowani w bardziej cieplarnianych warunkach i więcej przesiadują przed komputerami niż na świeżym powietrzu to niestety ma wpływ zarówno na oczy, jak i na postrzeganie normalnych dla nas temperatur jako chłodu.

Bałtyk tu nie ma nic do rzeczy.
Ostatnio woda w Jadranie byłą tak zimna, że też, żeby się zanurzyć, musiałem poświecić na to sporo czasu, zaś małżonka momentami rezygnowała z z tego powodu z kąpieli, zwłaszcza tam (a więc w 99 %) przypadków, gdy trzeba było zejść po drabince.
To było na przełomie lipca i sierpnia, więc chyba i Jadran zdążył się nagrzać.

Nad Bałtykiem masz to samo - wchodzisz, przyzwyczajasz się i pływasz cały dzień. Jedynie co, to o drabinki trudno ;)

Różnica jest taka, że w Chorwacji szybciej gatki schną 8)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2014 15:34

:mrgreen:
weldon napisał(a):Różnica jest taka, że w Chorwacji szybciej gatki schną 8)

Jest i na to sposób :arrow: FKK.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 15.06.2014 15:45

maluszek napisał(a):
Lechoo napisał(a):
wojtole napisał(a): Poza tym w Bałtyku przez cały lipiec nie da się wejść do wody, dopiero w sierpniu ta temperatura jest w miarę znośna.

e tam, tydzień temu w niedzielę pełno ludzi w wodzie :lol:

to pewnie klub morsów :mrgreen:

Morsy niestety już do takiej wody nie wchodzą - za ciepła dla nich :D
wojtole
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtole » 15.06.2014 15:55

Co kto lubi, ja nie przepadam za wodą, która ma temperaturę 15 stopni, a dopiero w sierpniu przekracza 20 stopni. Według strony "seatemperature.org" już dzisiaj w Splicie woda ma temperaturę 23,9 stopni, więc dalsza dyskusja na temat brania kąpieli w morzu Bałtyckim czy jednak w Adriatyku nie ma sensu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.06.2014 16:31

wojtole napisał(a):ja nie przepadam za wodą

Ale to jest już kwestia indywidualnego gustu, a nie jakiś standard.

Dla mnie jest obojętnym czy to Jadran, czy Bałtyk. Jak jest, to wchodzę i się kąpię.
W zasadzie tu i tu pływa mi się tak samo.
W Bałtyku nurkuje mi się bez porównania łatwiej, za to pływając w Jadranie częściej leżę na plecach i czytam gazetę ... bez materaca ;)

I fale tak nie przeszkadzają :D
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 15.06.2014 16:58

Ceny za apartman 2+1
2012- Rogoznica - Stupin Celine 40E
2013- Podaca 38 E
2014- Molunat 29 E
Porównanie Jadranu i Bałtyku jest nie na miejscu...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.06.2014 17:00

weldon napisał(a):
W Bałtyku nurkuje mi się bez porównania łatwiej,

Jaki jest cel nurkowanie w Bałtyku? Na ABC czy w pełnych gratach?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.06.2014 17:02

slavko.v napisał(a):Ceny za apartman 2+1
2012- Rogoznica - Stupin Celine 40E
2013- Podaca 38 E
2014- Molunat 29 E

skavko.v - a w jakim terminie te ceny :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.06.2014 17:03

He, he...
widziałem apartamenty cenione w cro na 80€ warte 20...
Odpuść.
Nad Bałtykiem mamy mieszkanie za 80 przewyższające te chorwackie miody za 70.
Nie ma dwóch takich samych.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 15.06.2014 17:10

ceny pierwsze 2 tygodnie lipca... zaczynam szukanie po przyjeździe z CRo i zawsze coś ciekawe się znajdzie. Szuka zawsze w pierwszej linii brzegowej.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 15.06.2014 17:15

nikt nikogo nie zmusza do wyjazdów do CRO, wolę w CRO trochę niższy standard apartmana, niż polskie miody... w czasie dnia przebywa się głównie nad morzem, albo na zwiedzaniu okolicy... nie potrzebuję ekskluzywnego apartmana.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.06.2014 17:16

Nie przejmuj się, Fux ma zawsze najfajniejsze :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja- hmm za drogo - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone