Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- hmm za drogo

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.06.2014 13:43

No i wywiązała się dyskusja stara jak co było pierwsze jajko czy kura.
Od lat jeżdżę nad Bałtyk w różnych terminach (w tym roku ferie zimowe i pewnie w sierpniu ) jest świetny na drogi oddechowe i alergię.
Od trzech jeżdżę do Chorwacji z powodu cieplejszej wody, możliwości skoków do niej ( bez nadzoru i opłat ) połączenia gór które kocham z wodą którą kocha moja rodzina.
Porównywaliśmy ceny za każdym razem wychodziło drożej o paliwo. Z warszawy w zależności w które miejsce się udajemy mamy 350-650 km. W okolice Trójmiasta mam najbliżej i droga ok. Okolice Dąbek, Rewala niestety to już koszmar zdarzyło nam się jechać nawet 10 godz.
I tu nasuwa się pytanie 8-10 godz. w stronę Świnoujścia to może dobić 4 godz i jesteśmy w Poreć-u lub w Senji.
Tak było w zeszłym roku gdy usiadłam i rozglądałam się za kwaterą dla 2+2 w Piaskach na Mierzei Wiślanej taniej niż 200 zł nie było.
Pogodę zapowiadali już od dwóch tygodni piękną ale za oknem jej nie widzieliśmy.
Moja druga połowa stwierdziła, że 5 godz. w samochodzie + pokoje jak ostatnio (ledwo przechodziliśmy miedzy meblami) + pogoda którą obiecują a nie widać = Chorwacja, pomimo, że gdy wracaliśmy z poprzednich wakacji stwierdził "fajnie, fajnie, ale nigdy więcej 12 godz w samochodzie.
Po powrocie z Poreć-a już planowali gdzie w tym roku.
I w tym roku nad Bałtyk na pewno ale przede wszystkim pomimo zmiany terminu urlopu 27.06 wyjeżdżamy do Trbunji.
I już nie przeliczamy bo jak mawiają nasze dzieci tak się nie da.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.06.2014 13:44

szrek27 napisał(a):Ja myślę, że to czy jest drożej w Cro czy nie, powinno się oceniać wg zasobności swojego portfela. Bo jeśli ktoś musi ciułać cały rok, żeby choć "liznąć" Chorwacji, nie szalejąc przy tym (czytaj: rowerki, skutery itp), to jest dla niego drożej, ale dla tych, co nie muszą się aż tak szczypać z wydatkami i mają na to, co dusza zapragnie - jest tanio lub porównywalnie z Polską... Nie można się kierować czyjąś opinią. Trzeba usiąść i obliczyć koszty. :)

Nie zawsze kasa jest wyznacznikiem korzystania z tych atrakcji. Niektórzy nie korzystają z tego, bo ich to nie interesuje, a wolą Cro z ciszą i spokojem i takich miejsc szukają. W PL też są oczywiście spokojne i puste miejsca, ale ich jest niestety coraz mniej, bo nasze wybrzeże jest zdecydowanie bardziej "proste" i mniej tych ustronnych plażyczek.

ologaw napisał(a):Apartamenty w Cro tych za 40 to musisz szukać i to długo w jakiś nieciekawych miejscach.

Całkowicie nie prawda, fajne miejscówki są także w super miejscach i super miejscowościach, ale trzeba w szukanie się zaangażować w styczniu. Mi zajmuje to max tydzień, a nie w maju pisać na forum: jadę w tym terminie, dajcie adres kwatery (100 pozycji wymagań) w cenie do 10euro/os. A samemu nie można w google wpisać nazwę miejscowości i apartment/villa. Zawsze pełno wyników wyskakuje. Tylko się nie chce wcześniej pomyśleć i podziałać to potem opinie, że w fajnym miejscu nie można znaleźć kwaterki za 40 euro.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.06.2014 13:48

21monika napisał(a): Z warszawy w zależności w które miejsce się udajemy mamy 350-650 km. W okolice Trójmiasta mam najbliżej i droga ok. Okolice Dąbek, Rewala niestety to już koszmar zdarzyło nam się jechać nawet 10 godz.
I tu nasuwa się pytanie 8-10 godz. w stronę Świnoujścia to może dobić 4 godz i jesteśmy w Poreć-u lub w Senji.

Ja z południa mam praktycznie to samo, jazdy nocą:
zeszły rok: Sucha Besk. - Gdańsk (maj/czerwiec) - 7,5 godz. 630km
wrzesień 2012: Sucha - Rovinj: 9,5 godz., 950 km
Nie ma co porównywać komfortu jazdy.
Jeździmy do Cro co roku, a nad Bałtyk co dwa, ale przed sezonem na dłuższy weekend.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.06.2014 13:56

piekara114 napisał(a):
21monika napisał(a): Z warszawy w zależności w które miejsce się udajemy mamy 350-650 km. W okolice Trójmiasta mam najbliżej i droga ok. Okolice Dąbek, Rewala niestety to już koszmar zdarzyło nam się jechać nawet 10 godz.

Ja z południa mam praktycznie to samo, jazdy nocą:
zeszły rok: Sucha Besk. - Gdańsk (maj/czerwiec) - 7,5 godz. 630km
wrzesień 2012: Sucha - Rovinj: 9,5 godz., 950 km
Nie ma co porównywać komfortu jazdy.
Jeździmy do Cro co roku, a nad Bałtyk co dwa, ale przed sezonem na dłuższy weekend.

I to jest prawda i to jest to co często przeważa szalę jest ciepło, bardzo ciepło.... :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.06.2014 13:58

21monika napisał(a):I to jest prawda i to jest to co często przeważa szalę jest ciepło, bardzo ciepło.... :papa:

Pomimo tego, że jest trochę drożej. :oczko_usmiech:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.06.2014 14:12

Vjetar napisał(a):
21monika napisał(a):I to jest prawda i to jest to co często przeważa szalę jest ciepło, bardzo ciepło.... :papa:

10.07.2014 odpiszę ci o ile było drożej. Wyjeżdżam 27.06 około 14 z warszawy z pełnym bakiem i go nie liczę bo zawsze tak robię bez względu gdzie jadę.
Zakładam, że po 14 -15 godz. będę w Tribunj czyli około 5 będę na miejscu, tata i młodzież do wody a ja na rekonesans gdzie wolne apartamenty. Zakładam, że zapłacę około 45-50 euro za 4 osoby, a reszta tak jak co roku, pizza, konoba, Konzum, Lidl, itd. :wink: :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.06.2014 14:14

21monika napisał(a):
Vjetar napisał(a):

10.07.2014 odpiszę ci o ile było drożej. Wyjeżdżam 27.06 około 14 z warszawy z pełnym bakiem i go nie liczę bo zawsze tak robię bez względu gdzie jadę.
Zakładam, że po 14 -15 godz. będę w Tribunj czyli około 5 będę na miejscu, tata i młodzież do wody a ja na rekonesans gdzie wolne apartamenty. Zakładam, że zapłacę około 45-50 euro za 4 osoby, a reszta tak jak co roku, pizza, konoba, Konzum, Lidl, itd. :wink: :wink:

No to grzecznie czekam na relację.
Miłego wypoczynku. :papa:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.06.2014 14:22

Nie dziękuje :D
:evil: oby bo zaczyna się z przebojami. Mieliśmy wyjątkowo zrobić rezerwację u Daria ale jakoś coś mi mówiło zawsze w ciemno to i tym razem sobie daruj i co.
Moja połowa we wtorek rano poinformowała mnie, że ma przesunięty urlop z 14 lipca na 30 czerwiec. :!:
Czyli zostało mi dwa tygodnie na organizację jak zawsze zresztą.
Pozdrawiam :hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.06.2014 15:27

21monika napisał(a):Moja połowa we wtorek rano poinformowała mnie, że ma przesunięty urlop z 14 lipca na 30 czerwiec. :!:

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :wink:
Będzie łatwiej o apartament w ciemno :lol:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.06.2014 21:07

Widzę że wiara w moje wrodzone talenty organizacyjne JEST .
To miłe i bardzo dziękuje.
wojtole
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtole » 15.06.2014 09:17

Czytam Wasze dyskusje i wierzyć mi się nie chce gdy porównuje się polskie morze z Dalmacją. To dwie odrębne rzeczy, z których ja zdecydowanie wybieram tę drugą opcję nawet gdy jest dwa razy droższa niż wyjazd nad polskie morze. Przede wszystkim nie ma żadnego rozczarowania pogodą. Tam zawsze jest pięknie i ciepło w wakacje, czego nie można powiedzieć o Polsce. Kolejna sprawa to niesamowita kultura, piękne zabytki jakich nie uświadczymy nad Bałtykiem. Ponadto wspaniałe jedzenie i ogromny wybór kwater.
Jeżeli dla kogoś za drogi jest na przykład Krk to nie rozumiem po co ten płacz na forum i narzekanie. Jest tyle innych pięknych miejsc w Cro gdzie można mniejsze kwoty znaleźć kwatery nad morzem, wystarczy poszukać.
Dla poszukiwaczy polecam: njuskalo.hr - to takie jakby ich Allegro. Bez żadnych pośredników, oferty prosto od właścicieli, jedyna wada, że są tylko po chorwacku.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 15.06.2014 11:58

wojtole napisał(a): Przede wszystkim nie ma żadnego rozczarowania pogodą. Tam zawsze jest pięknie i ciepło w wakacje, czego nie można powiedzieć o Polsce.

Rzeczywiście rozczarowania pogodą nie ma, zazwyczaj jest tam ciepło, choć nam zdarzyło się być w lipcu na Pelješacu i Adriatyk był chwilami tak zimny, że zanurzanie się w nim trochę trwało.... :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.06.2014 13:13

maluszek napisał(a):
wojtole napisał(a): Przede wszystkim nie ma żadnego rozczarowania pogodą. Tam zawsze jest pięknie i ciepło w wakacje, czego nie można powiedzieć o Polsce.

Rzeczywiście rozczarowania pogodą nie ma, zazwyczaj jest tam ciepło, choć nam zdarzyło się być w lipcu na Pelješacu i Adriatyk był chwilami tak zimny, że zanurzanie się w nim trochę trwało.... :D

A w Mlini w 2012 po nocnej burzy temp. wody spadła z zupy 26 do 21. Nikt się prawie nie kąpał. Wrażenie z wchodzenia do wody jak nad Bałtykiem.
wojtole
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtole » 15.06.2014 13:48

Ok, rozumiem, ale to jest jednorazowy przypadek. Podczas moich pobytów w Cro tylko 2 razy widziałem deszcz. Będąc nad polskim morzem byłem 4 razy tylko raz mogę powiedzieć, że pogoda naprawdę dopisywała.
Chorwacja to mimo wszystko gwarancja dobrej pogody za którą warto zapłacić. Poza tym w Bałtyku przez cały lipiec nie da się wejść do wody, dopiero w sierpniu ta temperatura jest w miarę znośna.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 15.06.2014 13:54

wojtole napisał(a): Poza tym w Bałtyku przez cały lipiec nie da się wejść do wody, dopiero w sierpniu ta temperatura jest w miarę znośna.

e tam, tydzień temu w niedzielę pełno ludzi w wodzie :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja- hmm za drogo - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone