Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- hmm za drogo

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 09.06.2014 10:18

maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 09.06.2014 10:25

maksikaz napisał(a):A jednak to nie tylko moje odczucia...

http://podroze.onet.pl/aktualnosci/dubr ... nowe/gl6wf

ceny za parking w Dubrowniku rzeczywiście nie są małe :lol: ale pamiętam jak parę lat temu kiedy jeszcze nie było tego wielopoziomowego parkingu, szukaliśmy z mężem miejsca do parkowania ponad 2 godziny. I to nie w szczycie sezonu tylko we wrześniu, więc ja jednak wolę zapłacić i nie jeździć w upale, tym bardziej, że do Dubrownika jeździe się raz aby go zwiedzić. Chyba, że ktoś jeździ codziennie... :lol: to wydatek spory...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.06.2014 10:31

5 kun kosztuje z wioski przed Dubrovnikiem komunikacją miejską.
Z Soline 15 (taksówka 120), z Cavtatu 30 kun.
Proszę sobie policzyć.
Wygoda gratis.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 09.06.2014 11:01

FUX napisał(a):5 kun kosztuje z wioski przed Dubrovnikiem komunikacją miejską.
Z Soline 15 (taksówka 120), z Cavtatu 30 kun.
Proszę sobie policzyć.
Wygoda gratis.

a widzisz tego nie wiedziałam... dziękuję za podpowiedź. Jak będziemy się wybierać do Dubrownika (?) weźmiemy tę opcję pod uwagę... :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.06.2014 11:54

FUX napisał(a):Dla porównania, w Wenecji, gdzie placów do parkowania mrowie :mrgreen: , parking za dobę to 23€.
Chorwatom zaczyna się w głowach przewracać.
Opinie z innych forów także zblizone.
Znowu zaczyna się jeździć do Grecji, mimo że dalej.

Nareszcie :)
Szkoda, że nie napisali, że w podziemnym zostało bez zmian.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 09.06.2014 12:14

Bocian napisał(a):
FUX napisał(a):Dla porównania, w Wenecji, gdzie placów do parkowania mrowie :mrgreen: , parking za dobę to 23€.
Chorwatom zaczyna się w głowach przewracać.
Opinie z innych forów także zblizone.
Znowu zaczyna się jeździć do Grecji, mimo że dalej.

Nareszcie :)
Szkoda, że nie napisali, że w podziemnym zostało bez zmian.

Dobrze zrozumiałam cena w podziemnym parkingu się nie zmieniła?
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 09.06.2014 12:14

hmm drogo, a może jednak tanio...., dwa lata temu będąc w okolicach Dubrownika, moimi sąsiadami było bardzo sympatyczne małżeństwo emerytów po siedemdziesiątce z Włoch. On mówił nieźle po angielsku i zaprzyjaźnił się nieco z moim mężem, opowiadając mu b. ciekawe historie ze swojego życia. Otóż oni wynajmowali kwaterę za ścianą taką samą jak my na 4 miesiące i robią tak co roku. Dla nich było tanio, u siebie za kwaterę 5 m od morza musieliby dużo drożej zapłacić. Gospodyni co wieczór robiła dla nich kolacje przy świecach, codziennie pływali, normalnie raj na emeryturze :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.06.2014 12:17

maluszek napisał(a):Dobrze zrozumiałam cena w podziemnym parkingu się nie zmieniła?

Taką miałem informację. Z tego co pamietam to 15 kun za godzinę.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 09.06.2014 12:21

Bocian napisał(a):
maluszek napisał(a):Dobrze zrozumiałam cena w podziemnym parkingu się nie zmieniła?

Taką miałem informację. Z tego co pamietam to 15 kun za godzinę.

my chyba tyle płaciliśmy... :D dzięki za odpowiedź
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 09.06.2014 12:24

Fanka napisał(a):hmm drogo, a może jednak tanio...., dwa lata temu będąc w okolicach Dubrownika, moimi sąsiadami było bardzo sympatyczne małżeństwo emerytów po siedemdziesiątce z Włoch. On mówił nieźle po angielsku i zaprzyjaźnił się nieco z moim mężem, opowiadając mu b. ciekawe historie ze swojego życia. Otóż oni wynajmowali kwaterę za ścianą taką samą jak my na 4 miesiące i robią tak co roku. Dla nich było tanio, u siebie za kwaterę 5 m od morza musieliby dużo drożej zapłacić. Gospodyni co wieczór robiła dla nich kolacje przy świecach, codziennie pływali, normalnie raj na emeryturze :)

dla jednych tanio będzie 50 Euro za dobę, dla innych 15 Euro będzie drogo. Wszystko zależy od zasobności portfela i od tego kogo na co stać itd... :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2014 12:33

Fanka napisał(a):hmm drogo, a może jednak tanio...., dwa lata temu będąc w okolicach Dubrownika, moimi sąsiadami było bardzo sympatyczne małżeństwo emerytów po siedemdziesiątce z Włoch. On mówił nieźle po angielsku i zaprzyjaźnił się nieco z moim mężem, opowiadając mu b. ciekawe historie ze swojego życia. Otóż oni wynajmowali kwaterę za ścianą taką samą jak my na 4 miesiące i robią tak co roku. Dla nich było tanio, u siebie za kwaterę 5 m od morza musieliby dużo drożej zapłacić. Gospodyni co wieczór robiła dla nich kolacje przy świecach, codziennie pływali, normalnie raj na emeryturze :)

Polscy emeryci, na emeryturze :cry:
Obrazek

Emeryci zza zachodniej granicy, na emeryturze 8)
Obrazek

Smutne ale prawdziwe
:?
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 09.06.2014 12:35

sandomingo napisał(a):No bez przesady...Chciałbym, żeby na Polach Elizejskich były takie ceny - chyba że chodzi im o McDonalda.

W '11 w Szybeniku w McDonalds ceny były zbliżone do polskich. Ale ileż można tam jeść? Oprócz sałatki to ja nic nie jadam. Tylko kawę bardzo lubię, żona też. Dziecko starsze czasami lody.
Nadal uważam, że w Chorwacji można znaleźć nocleg za przyzwoitą cenę, można znaleźć w knajpie tzw. obiadowe menu za sensowne pieniądze. W marketach typu Lidl na obrzeżach miast też jest drożej. Tak więc jeśli ktoś pojedzie np. pierwszy raz, albo nie zrobi rozeznania po okolicy, to rzeczywiście może się przerazić. We wspomnianym '11 brzoskwinie w Primosten - 15kun/kg, w Splicie zaraz za starym miastem jest bazarek - 5kun/kg. Wiele osób, w tym ja, ze względu na charakter żony i małe dzieci, nie możemy sobie pozwolić na wyjazd w ciemno. Pozostaje internet i rezerwacja e-mailem. A w ten sposób nie zawsze najtańsze apartmany się reklamują, raczej odwrotnie. Natomiast osobiście zakwaterowania z dala od morza sobie nie wyobrażam.

Co do kosztów podróży, to znów nie wiem, czemu narzekania. Przecież nawigacja, google maps, czy papierowe mapy podają dystans do przejechania, ceny autostrad i sposoby ich ominięcia są znane...
A propos czasu podróży, właśnie wróciliśmy z Cypru. I tu uwaga: cała długość podróży od momentu wyjścia z domu, do momentu wejścia do hotelu, to 9 do 10 godzin mimo, że lot trwa 3 do 3,5 godziny! Dla wyjaśnienia, podróż na lotnisko zajmuje mi 2h, w tym pozostawienie auta na parkingu w okolicy lotniska. Z lotniska do hotelu to jakieś 1-1,5h.
Ostatnio edytowano 09.06.2014 12:45 przez Rafal_X, łącznie edytowano 1 raz
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 09.06.2014 12:41

JackDaniels;) napisał(a):Polscy emeryci, na emeryturze :cry:

Emeryci zza zachodniej granicy, na emeryturze 8)

Smutne ale prawdziwe
:?

A byś się zdziwił, że nie. Bo u nas jest b. dużo emerytów, co mają dużo. Byłych wojskowych, policjantów (zatrudnionych na umowy zlecenia czy dzieło i pracujących dalej) i innych mundurowych. Osoby, które średnio dobrze zarabiały np. w państwowych firmach na początku 2000, ma całkiem sensowne emerytury dzisiaj. I może nie stać ich na super kampera, czy mega wielką przyczepę kempingową i landkruzera do kompletu, to na pewno stać na wycieczkę samolotem do **** nad ciepłe wody. Wiem, że statystyki mogą być odmienne, ale takie są moje obserwacje. Bo takie wycieczki nie są zbyt drogie, w stosunku do tego, co oferują (czyli całą obsługę). Co innego, jak masz na głowie żonę/męża i do tego jeszcze dwójkę dzieci (pow. 2 lat) - wtedy naprawdę taniej jest dymać autem po 1500km w jedną stronę i spędzić na miejscu 13-14 dni, do tego mieć znacznie więcej zwiedzania i innych atrakcji.
Ostatnio edytowano 09.06.2014 12:49 przez Rafal_X, łącznie edytowano 1 raz
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 09.06.2014 12:45

maluszek napisał(a):
Rafal_X napisał(a):
maluszek napisał(a):Komary...odpada.

Jakiś czas temu zauważyłem, że nad ładnymi, czystymi i głębokimi jeziorami komary nie dokuczają. Nad zamulonymi sadzawkami tak. I przepraszam wszystkich chorwatolubów, ale nad Adriatykiem komary też występują :lol:

Takie komary, to nie komary. Są mało dokuczliwe tak mi się wydaje, bo do tej pory nie miałam do czynienia z żadnym komarem w Chorwacji... :mrgreen: za to z osami tak... zwłaszcza wtedy kiedy czyściło się rybki. Oj latało tego, latało.....

Moje dzieci 3 lata temu w Mimicach pogryzły i to w kilku miejscach - zarazy jedne. Ale komary w Chorwacji to "wymysł" ostatnich kilu lat - wcześniej ich nie widziałem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.06.2014 12:46

Rafal_X napisał(a): ale takie są moje obserwacje.

A kogo obserwowałeś?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja- hmm za drogo - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone