Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- hmm za drogo

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alwexim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alwexim » 27.05.2014 23:46

Pogoda, pogodą, ale jest za drogo i nie opłaca się jeździć do CRO. Jak Bałtyk za zimny, to można na Mazury skoczyć. Jeziora są trochę cieplejsze, no i taniej niż nad Bałtykiem. Cudze chwalicie, a swego nie znacie. CRO jest przereklamowane. Ja bym Chorwacji nikomu nie polecał. Tam nie ma nic ciekawszego, co by w Polsce nie było.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2014 00:15

maniust napisał(a):Śledzę ten wątek od początku i w ogóle dziwią mnie takie porównania Bałtyk-Adriatyk!
Toż to całkiem różne wakacje!
-klimat
-woda
-plaża
......chyba wystarczy , jak ktoś dalej chce porównywać to powodzenia.

Wszystko można porównać, np. krzesło z krzesłem elektrycznym,
Morze Bałtyckie z Morzem Adriatyckim, świnię z dzikiem, :wink:

Niby wskazane wyżej podobieństwa są duże, ale po bliższym przyjrzeniu się są niewielkie :roll: :wink: :wink:

Każde miejsce ma swoje plusy i minusy.
Jeśli powodem zniechęcania do podróży jest cena noclegów i wyżywienia, to jest to trochę bez sensu. :roll:
Idąc tym tropem najładniej jest tam, gdzie jest najbiedniej i mają z tego powodu niskie ceny :wink:
Na przykład w Mołdawii :roll:

Jakoś Mołdawia nie jest miejscem masowej turystyki :roll:

Klimatu się nie przeskoczy i jak ktoś nie lubi zimna nad morzem w środku lata, to go siłą nad Bałtyk nie zaciągną :wink:
Wszelkie przekonywania nic nie dadzą, jak ktoś szuka latem ciepła :wink:

Cała reszta jest zbiorem subiektywnych wrażeń.
Jednemu się to podoba, drugi uważa to samo za rzecz bezwartościową.

Pamiętam jak znajomy na Moście Karola w Pradze, w miejscu uważanym za jedno z najładniejszych na świecie :!: ,
wypalił, że jemu się to ani trochę nie podoba, same stare domy, on by to wszystko WYBURZYŁ i postawił bloki mieszkalne :wink:
Ostatnio edytowano 28.05.2014 00:24 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
areq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) areq » 28.05.2014 00:22

Wlasnie kazdy wybiera to co lubi i mu najbardziej odpowiada.
Ja wiem ze musialbym chyba zwariowac zeby siedziec 14 dni nad baltykiem i ciagle zastanawiac sie jaka jutro bedzie pogoda i do tego za taki pobyt zaplacic co najmniej kilka tysiecy.
Jezdzimy co roku nad nasze morze ktore ma sporo uroku podczas np. jakiegos dlugiego weekendu.

Pozdrav
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 28.05.2014 05:05

przemo99 napisał(a): w przyszłym roku też zamierzamy odwiedzić inny kraj, może będą jakieś ciekawe propozycje.

tak! tydzień w Rumuni, tydzień w Bułgarii :) :) a za rok Albania :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.05.2014 06:30

maniust napisał(a):Śledzę ten wątek od początku i w ogóle dziwią mnie takie porównania Bałtyk-Adriatyk!
-klimat
-woda
-plaża

Właściwie zawsze, gdy pada hasło, że Chorwacja nie jest tania, zaczyna się wylewanie pomyj na Bałtyk, że zamiast ryb gówno smażą, że w wodzie kwas siarkowy, że sami złodzieje, zamiast kąpielówek na straganach w lipcu kalesony proponują.

Gdy Polak chce zarobić w 3 miesiące na cały rok to kutas i złodziej, gdy robi to Chorwat to musi sobie jakoś poradzić.

Polskie wybrzeże można porównywać z wybrzeżem dawnych republik nadbałtyckich, albo duńskim.
Porównywać wybrzeże chorwackie można z wybrzeżem tureckim, albo z lazurowym wybrzeżem.

W zeszłym roku znajomi z Wałbrzycha przyjechali na mierzeję helską i po jakimś czasie się spotkaliśmy.
Pytam jak było a oni, że cały czas lało.

Wiedziałem kiedy byli i mówię, że w czasie ich pobytu padało 2 razy, a w pozostałym czasie była całkiem fajna pogoda, sam w tym czasie byłem w Juracie.
On na to, że no właśnie, przecież mówię, że cały czas padało, wiesz taki skrót myślowy. 8O
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2014 06:31

alwexim napisał(a):Pogoda, pogodą, ale jest za drogo i nie opłaca się jeździć do CRO. Jak Bałtyk za zimny, to można na Mazury skoczyć. Jeziora są trochę cieplejsze, no i taniej niż nad Bałtykiem. Cudze chwalicie, a swego nie znacie. CRO jest przereklamowane. Ja bym Chorwacji nikomu nie polecał. Tam nie ma nic ciekawszego, co by w Polsce nie było.

Też tak uważam. Choćby Rowy i Rovinj. I nazwa prawie taka sama.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 28.05.2014 06:47

cooleczka napisał(a):
przemo99 napisał(a): w przyszłym roku też zamierzamy odwiedzić inny kraj, może będą jakieś ciekawe propozycje.

tak! tydzień w Rumuni, tydzień w Bułgarii :) :) a za rok Albania :)

do Albanii możemy już nie dojechać :mrgreen:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.05.2014 07:24

alwexim napisał(a):Pogoda, pogodą, ale jest za drogo i nie opłaca się jeździć do CRO. Jak Bałtyk za zimny, to można na Mazury skoczyć. Jeziora są trochę cieplejsze, no i taniej niż nad Bałtykiem. Cudze chwalicie, a swego nie znacie. CRO jest przereklamowane. Ja bym Chorwacji nikomu nie polecał. Tam nie ma nic ciekawszego, co by w Polsce nie było.

Nie jedż zatem będzie lużniej na plaży. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2014 07:31

Trochę wcześniej :wink:

alwexim napisał(a):To co w życiu zobaczysz jest twoje i nikt ci tego nie zabierze. To co w Chorwacji zobaczysz tego w Polsce nie ujrzysz. Żadne zdjęcie tego nie odda. To trzeba przeżyć. Samej podróży nie traktuj jako zło konieczne. Przygoda rozpoczyna się od wyjścia z domu. Zaplanuj podróż ze zwiedzaniem, lub innymi atrakcjami. Możesz zaplanować odpoczynek po drodze. Wszystko traktuj jako niezapomnianą przygodę. Wspomnienia później po nawet wielu latach będą bezcenne. Będziesz wiedział, że gdzieś w życiu byłeś i coś zwiedziłeś, nie mówiąc już o dzieciach, będą wspominać szczęśliwe dzieciństwo. :D

jak-przekonac-zone-do-wyjazdu-do-cro-t34084-45.html#p792470
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 28.05.2014 07:58

W Polsce jeszcze zdaze, odkladam na starosc....
zbychn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychn » 28.05.2014 08:30

Jadę w tym roku pierwszy raz do Chorwacji bo chcę na własne oczy zobaczyć co jest w tym kraju takiego co każe gonić tam co roku rzeszom naszych rodaków. Już teraz bez ruszania się z domu wiem że mnie ta wyprawa wyniesie dużo drożej niż dotychczasowe pobyty nad Bałtykiem-mało tego w Polsce nigdy nie gotowaliśmy a tam co nieco bierzemy ze sobą. Nigdy nie rozumiałem ludzi ,którzy twierdzą że urlop w Chorwacji wypada taniej niż w Polsce- dużo dalej samochodem a więc większe koszty paliwa,opłaty autostradowe,o promach nawet nie mówię. Ceny kwater podawane w euro i to tak od 50 w górę- nikt mi nie wmówi że w Polsce nie można znaleźć tańszych kwater a i jedzenie droższe niż u nas- skąd więc te wyliczenia że jest taniej. Biją nas tylko klimatem i mają ciekawszą linię brzegową- choć też nie wszędzie. Wiele plaż położonych tuż przy ulicy- jak to się ma do naszych szerokich piaszczystych plaż oddalonych wydmami i lasem. W Rewalu w zeszłym roku miałem kwaterę z żoną i 9- letnim wtedy synem niedaleko zejścia na plaże tuż przy promenadzie z dostępem do kuchni z małą lodówką w pokoju i płaciliśmy w lipcu 120 zł. - jak ktoś mi znajdzie kwaterę w podobnym miejscu i w podobnej miejscowości wtedy powiem że tam faktycznie jest porównywalnie z naszym morzem.

W Chorwacji w zeszłym roku byłem po raz pierwszy i nie żałuję. Wybieram się ponownie. Jadąc wiedziałem, że wakacje w Polsce są tańsze, ale polskie wybrzeże już zwiedziłem, chorwackiego nie znałem. To co zobaczyłem, zwiedziłem nie przeliczałem na wydane złotówki, a na moje osobiste odczucia. To są wakacje(urlop, wypoczynek) i na ogół polegają na wydatkach, a czy to jest strata, czy zysk to każdy sam powinien ocenić :hut:
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 28.05.2014 08:47

Najwazniejsze, zeby dobrze wypoczac....
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.05.2014 08:49

Doman73 napisał(a):Najwazniejsze, zeby dobrze wypoczac....

Cóż, dla każdego może to znaczyć coś innego.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 28.05.2014 09:15

Taki nasz Polaków urok, że wszędzie za drogo, pogoda nie taka, woda za zimna, zupa za słona, korki po drodze, grzybów mało, deszcz pada ale nie taki jak chcemy ... a jak by darmo dawali to też by nie pasowało komuś. Jak się chce jechać to i się kasa znajdzie a mnie jak nie stać na Bali to nie jadę, bo po co kredyt brać, uzbieram to pojadę :mrgreen: a do tego czasu pozostaje Bałtyk, Mazury, góry i ma się rozumieć Chorwacja.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2014 09:39

kaszubskiexpress napisał(a):
-klimat
-woda
-plaża

Właściwie zawsze, gdy pada hasło, że Chorwacja nie jest tania, zaczyna się wylewanie pomyj na Bałtyk, że zamiast ryb gówno smażą, że w wodzie kwas siarkowy, że sami złodzieje, zamiast kąpielówek na straganach w lipcu kalesony proponują.

Gdy Polak chce zarobić w 3 miesiące na cały rok to kutas i złodziej, gdy robi to Chorwat to musi sobie jakoś poradzić.

Polskie wybrzeże można porównywać z wybrzeżem dawnych republik nadbałtyckich, albo duńskim.
Porównywać wybrzeże chorwackie można z wybrzeżem tureckim, albo z lazurowym wybrzeżem.

W zeszłym roku znajomi z Wałbrzycha przyjechali na mierzeję helską i po jakimś czasie się spotkaliśmy.
Pytam jak było a oni, że cały czas lało.

Wiedziałem kiedy byli i mówię, że w czasie ich pobytu padało 2 razy, a w pozostałym czasie była całkiem fajna pogoda, sam w tym czasie byłem w Juracie.
On na to, że no właśnie, przecież mówię, że cały czas padało, wiesz taki skrót myślowy. 8O

Porównania są bez sensu, a nie spotkałam się nigdzie z tyloma negatywnymi ( przesadzonymi, pod publikę) komentarzami odnośnie naszego morza jak tutaj.
Na Zachodzie jest okreslenie - polska Riviera. Oni doceniają ( głównie walory mikroklimatu naszego morza, no i nie każdy lubi 40 stopniowe upały), my narzekamy.
Polskie morze jest piękne, ale chorwackie wcale nie gorsze :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja- hmm za drogo - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone