Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- hmm za drogo

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.05.2014 06:11

iwoniczanka napisał(a):Napisałam to ja- zazwyczaj wychodząca "na dwór", choć od kilku lat także "na pole"

Bralczyk ma połowicznie rację.

Tak dokładnie, to na pole wychodzili wszyscy, a na dwór tylko ci, którzy mieli taką możliwość, a więc posiadali podwórze, którego dwór jest skróconą formą.

Jednym słowem to zależy od architektury i tego, czy w okolicy budowało się na sposób polski, zagrodniczy, gdy budynki otaczały jakąś przestrzeń i stanowiły osobne elementy wokół podwórza, czy powstawały wsie ulicówki, z zagrodami typu rzędowego, kiedy wszystkie budynki zbudowane były w jednej linii i przykryte jednym dachem, a więc nie posiadały podwórza.
Taki sposób budowania zawdzięczamy Olendrom i kolonistom niemieckim, a praktykowany był przede wszystkim na terenach zalewowych, a więc nizinnych, gdzie dwór, podwórze, zatrzymywałoby śmietnik płynący z powodzią lub na południu, gdy warunki naturalne nie pozwalały na inne budowanie, jak wzdłuż koryta rzeki, wąwozu itp.
Na nizinach rodziły się dowcipy o "brudnych" Polakach, bo po powodzi musieli sprzątać zagrodę z naniesionego śmiecia i Niemcach, którzy "sprzątają gospodarstwo tylko wtedy, jak powódź wypłucze wszystkie pomieszczenia" i posiadanie dworu, podwórza z czasem stało się tu wyznacznikiem przynależności do określonego narodu, a nie jakąś próbą wywyższenia się,

Zabudowa dworów i pałaców to zupełnie inna bajka, wynikająca z barokowej koncepcji entre cour et jardin czyli między dziedzińcem, a ogrodem.
Dworów i pałaców nie budowało się przy polu, bo dwór to nie pegieer, żeby patrzeć jak gnojówkę po polu rozrzucają.
No, chyba, że, w okresie pauperyzacji szlachty zaściankowej, kiedy zamieniano ogrody na pola ze względów ekonomicznych, ale to zupełnie inna bajka.

Dobrze to jest opisane u Glogera*.

PS nie, nie ma czegoś takiego jak gloger.pl ;)
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 27.05.2014 07:36

wystarczy napisać coś w stylu Chorwacja nie dziękuję i od razu milion wpisów, może by tak te wszystkie wątki do kupy pozbierać i wydać książkę złote myśli cromaniaków :?:

Może postawimy za to jakąś szopę nad jadranem :!:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2014 07:48

przemo99 napisał(a):wystarczy napisać coś w stylu Chorwacja nie dziękuję i od razu milion wpisów, może by tak te wszystkie wątki do kupy pozbierać i wydać książkę złote myśli cromaniaków :?:

Może postawimy za to jakąś szopę nad jadranem :!:

Łeee, szopę? Będzie gorąco w takiej szopie a napoje drogie, a piwo to już kosmicznie drogie.
I jak więcej ludzi się tam zjedzie to będzie tłok, i te krzyki matek przywołujący dzieciaki znad jadranu...

:oczko_usmiech:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 27.05.2014 07:50

przemo99 napisał(a):Może postawimy za to jakąś szopę nad jadranem :!:

Nad Bałtykiem lepiej. Nie będzie za gorąco, za to bardziej zdrowo dla dzieci, a wilgotność powietrza dobrze wpływa na cerę... :roll: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.05.2014 07:55

Gwoli ścisłości szopa to prowizoryczny budynek, w którym zasiadali senatorowie w czasie Sejmu elekcyjnego, wystawiany przez marszałka wielkiego na koszt skarbu publicznego i raczej nie należał do mało wystawnych obiektów w dawnych czasach, a wręcz przeciwnie. Często był to namiot zrobiony z kosztownych materyi ;)

Patrz > Gloger
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 27.05.2014 08:23

kibic hr napisał(a):
Nigdy nie rozumiałem ludzi ,którzy twierdzą że urlop w Chorwacji wypada taniej niż w Polsce

Bo wypada taniej, kiedy wie się, jak to zorganizować. Ja na szczęście wiem, ale gotowej recepty podać nie mogę, bo każdy lubi co innego. Ja lubię Chorwację i będę ją lubić nawet, jak podrożeje.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 27.05.2014 09:14

Taniej na pewno nie wychodzi niż w Polsce ale nie dużo drożej, a porównując to co się zastaje na miejscu warto, a nawet trzeba dołożyć $$ i wybrać Chorwację ;)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.05.2014 09:40

przemo99 napisał(a):Może postawimy za to jakąś szopę nad jadranem :!:

Janowicz się ucieszy :oczko_usmiech:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.05.2014 09:45

To ja jednak wolę drogą Chorwację ..... :roll:
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 27.05.2014 10:05

Widzę,że chyba włożyłem kij w mrowisko. Nie zrozumcie mnie źle, ale bądźcie też obiektywni.Jest drogo i tyle. Widać to nawet po ilości turystów odwiedzających Chorwację. Myślę,że zmienia się też mentalność samych Chorwatów. czas ich inwestycji w turystów kończy się . Czas na odcinanie kuponów. Dziękuję wam,za namiary na inne kwatery , które dostałem na priva. Chorwacja jest pięknym krajem,ale jest tyle miejsc na świecie za podobną cenę. Może za kilka lat wrócimy do Cro
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.05.2014 10:17

maksikaz napisał(a):Widzę,że chyba włożyłem kij w mrowisko. Nie zrozumcie mnie źle, ale bądźcie też obiektywni.Jest drogo i tyle.

a gdzie jest tanio???? :roll:
a drugie pytanie - czy wyjazd na wakacje jest obowiązkowy???

maksikaz napisał(a):Widać to nawet po ilości turystów odwiedzających Chorwację.

masz jakie dane statystyczne???

maksikaz napisał(a): Myślę,że zmienia się też mentalność samych Chorwatów. czas ich inwestycji w turystów kończy się . Czas na odcinanie kuponów.

czyli ci co żyli dzięki turystom odpuszczą to??
zaczną książki pisać i garnki lepić??? czy w końcu do dobrej pracy pójdą?

maksikaz napisał(a):Dziękuję wam,za namiary na inne kwatery , które dostałem na priva. Chorwacja jest pięknym krajem,ale jest tyle miejsc na świecie za podobną cenę. Może za kilka lat wrócimy do Cro

pod warunkiem, że turystyka będzie tam jeszcze istniała :)
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 27.05.2014 10:19

To nie mrowisko to UL krzyżówki szerszeni z dzikami :mrgreen:

Masz rację że jest drogo byliśmy w 2011 i 2013 i ceny się bardzo zmieniły, ale w sumie za 70dni znowu cro.

Zależy kto co lubi, z tym że te 130E to taka trochę "wymówka" żeby pojechać gdzie indziej za 40-50E też wynajmiesz.

Napisz gdzie trafiłeś i jak było bo w przyszłym roku też zamierzamy odwiedzić inny kraj, może będą jakieś ciekawe propozycje.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 27.05.2014 10:23

Bea.ta... odpuść:) Nie ma obowiązku jeżdżenia do CRO, i nie ma co innych na siłe przekonywać.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.05.2014 10:26

przemo99 napisał(a):Bea.ta... odpuść:) Nie ma obowiązku jeżdżenia do CRO, i nie ma co innych na siłe przekonywać.

ja przeciez nikogo nie przekonuję ;)
ja się cieszę, ze ludzie jadą w inne miejsca :)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 27.05.2014 12:38

przemo99 napisał(a):Nie ma obowiązku jeżdżenia do CRO, i nie ma co innych na siłe przekonywać.

...strasznie drogo się zrobiło ,a wiecie dlaczego :roll:
...w BV powiedziała mi właścicielka , że muszą zarobić w sezonie na cały rok :wink:
...a i tak mniej biorą od nas jak od niemiaszków tak powiedziała ,a ja jej no ale rezerwacja przez booking jest taka sama dla wszystkich 8O
.....zaczęła się tłumaczyć że nie rozumie :D
Wniosek jeden albo szukamy tanio ,albo nie jeżdżimy do CRO :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja- hmm za drogo - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone