Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - gdzie najcieplejszy Adriatyk?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cedryk
Chorwacja - gdzie najcieplejszy Adriatyk?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cedryk » 06.03.2002 11:08

Ostatnio na wakacjach w Chorwacji (w sierpniu 2000) rozczarowałem się nieco temperaturą Adriatyku w niektórych miejscach. Zauważyłem też, że jest bardzo nierówna czasowo i gograficznie. Stąd pytania:
1. Czy ktoś wie jak można z Polski dostać się do informacji (Internet,
publikacje) o tempearturze wody w Adriatyku na bieżąco i w statystykach za ostatnie kilka lat (np. jakieś biuletyny chorwackich służb hydrologicznych, albo meteorologicznych)?
2. Czy ktoś zna jakieś "pewniaki" - miejsca, gdzie zawsze Adriatyk jest
najcieplejszy?
Interesuje mnie głównie Dalmacja.

Cedryk
Tomek
Cromaniak
Temperatury wody (i nie tylko)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 07.03.2002 00:24

Polecam strony instytutu, w którym pracuje Leon stały bywalec forum. Co prawda pomiary dotyczą Splitu, ale myślę że są dość dobrą podstawą do oceny. W zeszłym roku byłem nieco dalej na południe, ale wydaje mi się że temperatury zarówno powietrza jak i wody były zbliżone.

http://www.izor.hr/eng/intro.html

Uwaga !
Śledzenie temperatur czy Web Camery może wciągać :) (zwłaszcza gdy u nas za oknem śnieg i chmury).

Tomek
MaciejK
temperatury Adriatyku

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaciejK » 07.03.2002 12:31

Polecam stronkę - /www.weatheronline.co.uk/ - masz tam cały świat w tym i HR. bardzo dobry serwis. Wchodzisz w dany kraju-wybierasz miejscowość i dopiero wtedy temp. morza. Podawana jest dla większości miast.
Z moich osobistych obserwacji-ze względu na duzą ilość wysp i nie tylko Adriatyk obfituje w liczne prądy w tym i zimne stad np. jak na te okolice bardzo zimna woda jest w przesmyku między wyspą KRK a miejscowoscia Senj(ten prąd daje sie nawet we znaki w Baśce), czy wzdłuz Pagu.
Drugą sprawa która musisz uwzględnić to głębokość morza - na północy Adriatyk jest b. płytki na południu głęboki. Stąd jesli jedziesz np. w czerwcu to cieplejsza woda będzie na Istrii(23-24 stopnie). Natomiast we wrześniu na południu(lepiej trzyma temperaturę). W lipcu i sierpniu różnice są zauwazalne tylko ze względu na prądy. A np. teraz woda w Dubrovniku ma 14 stopni a w Puli 11-to tez efekt różnic w głębokościach morza.
Pozdrawiam
piotrs
Croentuzjasta
Ciepła woda

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 08.03.2002 21:41

Jeśli idzie o pewniaki to baaaardzo ciepła woda jest latem w zatoce 7 Kaszteli koło Splitu i Trogiru, niestety woda ciepła jak zupa ale również niezbyt czysta. Ciepła woda jest również w okolicach półwyspu Peljesacz w południowej Dalmacji oraz w okolicach Pagu w północnej.
Ja osobiście nie wymagam bardzo gorącej i dlatego wybieram okolice gdzie jest woda bardzo czysta, tam też jadą Chorwaci (trochę zaciszniej i zdala od magistrali) np. Razanji, niedaleko Rogoznicy i Primostenu.
Leon
Cieplo morze )))

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.03.2002 23:10

Czesc i od razu sorry za muj Polski.
Jezeli chodzi o temperature morza polecam piaszcziste i plitke plaze bo sie morze tam dosic szibko zagrzewa. Taka palarza jest w miescie Omis na poudnie od Splitu. Choc nie piaszcista dosic cieple morze jest w miejscowosci Marina na polnoc od Trogiru (10 km). Kolo kompleksu chotelowego Solaris pare km na poudnie od Sibenika. Zatoka Lovorike na polnocnim brzegu wispi Brac 6 km w kierunku Sumartina z miasta Postira.
W Kasztelach jest brudna woda nie polecam. Na polwispie Peljesac w miescie Lovisce ale tam sie dostac to przechlapane. Jezeli potrzebujesz informacji tak jak napisal Tomek polecam www.izor.hr
Apropos zimnich prondow to jest tak ze z naszeg morza wichodza od razu guri. Czasami w podstawach tych gur istnieja podwodne zrodla wodi slodkej ktora jest zazwiczaj zimna (no to tak bardzo w skrucie).
stary admin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary admin » 10.03.2002 23:35

Słuchajcie głosu Leona, bo to fachowiec w tej branży :mrgreen: .
myzia

Nieprzeczytany postnapisał(a) myzia » 21.03.2002 15:18

Poza tym wieja czesto wiatry z południa, Leon pewnie wie jak one się nazywają i nawiewaja zimną wodę z morza Śródziemnego. Taką sytuację miłam w połowie naszego wyjazdu. Najpierw strasznie wiało, a potem była zimna woda w morzu, ale i tak dało sie pływać :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 25.03.2002 01:16

Myzia morze bic ze w twoim przipadku zymna woda pochodzila z rzeki Cetina ktora jest gurska rzeka z zymna woda. Chodzi mi o ten kamping Galeb bo ja tam czensto zbieram prubki nariblu i sledze temperature wodi
m420
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) m420 » 14.04.2002 22:52

Czy ktoś wie jak jest z temperaturą wody w lipcu w okolicach Opatiji - szczególnie na południe od niej na Istrii - i czy tam jest czysta woda?

Czy ktoś był w Moscenicka Draga ?

Mam ponad 20 miejsc dla 9 osób od Porec do Molunat i nie mogę się zdecydować.
tomek2234
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek2234 » 25.05.2002 20:59

Leon!!! Przestraszyłeś mnie swoją opnią o czystości wody w zatoce 7 Kaszteli. Ja już mam tam załatwiony kamping. Może zrezygnować? :?: :(
kawa
plaże i Adriatyk

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.06.2002 18:27

Zatoka Ljubać przy wjeździe na wyspę Pag, woda ok. 10 st. cieplejsza niż na otwartym morzu ale za to bardzo płytko /po ok.300m od brzegu jest dopiero 1,5 m głębokości/ ale za to jest piaszczysta plaża.
wladek55
cieple morze

Nieprzeczytany postnapisał(a) wladek55 » 05.06.2002 20:03

witam polecam Umag a wszczególnosci osrodek punta werudela jest tam w miare plytka zatoczka a woda jest tam naprawde ciepla
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 06.06.2002 20:14

tomek2234:
to ja wspomniałem o 7 kasztelach i musze się wytłumaczyć. Woda latem jest baaaardzo ciepła ale niestety ani samo wybrzeże, ani wygląd morza nie jest typowo chrwacki. Dość mocno zurbanizowany, góry w pewnym oddaleniu od brzegów a woda niestety mętna i bez atrakcyjnych widoków podczas nurkowania pod wodą.
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 09.06.2002 22:49

Ośrodek Punta Verudela jest w Puli na południu Istrii a nie w Umagu który leży na północy półwyspu.A poza tym jak określić wodę jako "ciepłą".Z jej temperaturą jest trochę tak jak z solą do zupy:co dla jednego jest OK. to dla drugiego za słona :roll: !!
zuczek24
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuczek24 » 23.05.2016 04:54

Witam.
Odświeżam temat.Gdzie w rejonie Zadar-Pag może być ciepła woda w l połowie czerwca???? :? :?
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies