Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - gdzie mieszkamy?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Chorwacja - gdzie mieszkamy

Apartament
59
97%
Jacht
0
Brak głosów
Inne
2
3%

Liczba głosów : 61

volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 05.12.2004 02:22

Niby do wyjazdów A.D. 2005 czasu jeszcze całkiem sporo, ale chcialem zaproponować ankietę pt. Gdzie mieszkamy w Chorwacji.
Mam nadzieję, że przez te kilka miesięcy dzielące nas od wakacji uzbiera się tu całkiem sporo ciekawych głosów, przy okazji dowiemy się też czy częściej wybieramy jako Nasz tymczasowy dom namiocik, apartament, kamping czy jeszcze inną formę noclegową (np. na jachcie).

Układ ankiety jest następujący:
Apartament - czyli wynajmowane pokoje (od jednego wzwyż)
Namiot - tu chyba wszystko jasne (cyrkowe się nie liczą :lol: )
Przyczepa kampingowa - bez komentarza
Domek kampingowy - tu także chyba wszystko jasne
Hotel - od jednej gwiazdki wzwyż
Jacht (czyli ogólnie rzecz biorąc domek na wodzie)
Inne - tu wrzucamy wszystko, co nie podchodzi pod powyższe kategorie

Wszelkie uzasadnienia, uwagi i ciekawostki mile widziane.
Ostatnio edytowano 07.12.2004 09:23 przez volumen, łącznie edytowano 1 raz
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.12.2004 09:46

8) A nagrody będą :oops:
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 05.12.2004 10:13

Jasne , że będą :) Jurek główna nagroda noclegi nad Jadranem pod gołym niebem :) na plaży

jak narazie tylko spanko w apartamentach zaliczyłem :) ale nabieram coraz większej ochoty na spakowanie namiotu i taką właśnei forme wypoczynku
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.12.2004 10:58

Ja właśnie też. Wczoraj przeglądałem namioty w internecie. Nie które są całkiem fajne. Ja kiedyś bardzo dużo jeździłem pod namiot, z małymi dzieciakami. Czasami ciężko bywało. Nasz klimat za bardzo przyjazny dla tej formy wypoczynku nie jest. Sam namiot to pikuś ! DZiś można kupić wszystko, muszę się zorientować jaki standart mają chorwackie campy. Bo według tego trzeba kompletować sprzęt. Musimy poprosić Volumena, bo jeśli dobrze pamiętam ma to obczaskane. A za namiotem można było by sie rozeżeć już od teraz. Niektóre molochy mają wysprzedaż. Chorwacja jak by nie było stworzona jest dla tej formy.
Od jutra rozglądam się z większym natężenie za namiotem :hut:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.12.2004 11:02

A co do noclegu pod gołym niebem.
Myślę że było by romantycznie, a rano wschód słońca. :wink:
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 05.12.2004 11:04

Volumenie :) jak fachowiec od turystyki namiotowej w cro :) prosze o przedstawienie podstawowego wyposazenia niezbędnego do dobrego wypoczynku :)(czyli co oprócz namiotu) może faktycznie nadszedł czas aby zacząć kompletować ekwipunek :)

pozdrawiam

oztatnio pod namiotem byłem 14 lat temu :) w bieszczadach
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.12.2004 11:17

Chyba u mnie będzie to samo 12-14 lat. potem zjeździłem campingi z przyczepą, to dopiero była rewolucja. Ostatną przyczepę sprzedałem w 2001 r. Teraz troszeczkę żałuje. :cry:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 05.12.2004 11:23

Do tej pory dwukrotnie zaliczyłem HR w apartmani i raz - w tym roku - z namiocikiem . I powiem Wam jedno : TYLKO NAMIOT !!!
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.12.2004 12:39

Moja rodzina na szczęście też nie wyobraża sobie innej formy jak tylko namiot. Oczywiście licząc staż naszej "podstawowej komórki społecznej" :) w przeszłości byliśmy kilka razy nad Bałtykiem na standardowych wczasach w domu wypoczynkowym. Ale aktualnie tylko namiot: 4 razy Bałtyk 2 razy Chorwacja. Wyposażenie zbierane stopniowo, w miarę poprzednich doświadczeń, w kierunku coraz większej wygody. Na 4 osoby mamy od dwóch lat duży dwukomorowy namiot 6-osobowy. Zamiast butli gazowej, mała kuchenka elektryczna...

Pozdrawiam
Józek
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 05.12.2004 12:43

a u mnie własnei zapadają decyzje co do przyszłego roku :) narazie skłaniamy się w kierunku namiotu :lol:
własnei zaczynam przeglądać oferty sprzętu turystycznego :) kurcze ale wybór :) no ale jak tylko małżonka potwierdzi że jedziemy pod namiot zaczynam kompletować sprzęt :) liczę na waszse podpowiedzi :)

pozdrawiam
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.12.2004 13:07

Ze względu na wagę, zajmowane miejsce w bagażniku i wygodę przy użytkowaniu polecam skompletowanie krzesełek z oparciami składanych ale nie typu "leżakowego" z regulacją poprzez przesuwanie podłokietników. Takie już "przerobiliśmy" i na szczęście przed rokiem zostały w śmietniku w Łukęcinie (przy moim ciężarze nastąpiło zmęczenie materiału w podłokietnikach) poza tym zajmowały dużo miejsca w bagażniku. Na wiosnę kupiliśmy w Macro cztery krzesełka produkcji Chińskiej typu "rybacko-reżyserskiego" składają się one z kilku wyprofilowanych rurek połączonych zawiasami (chyba plastikowymi) plus całość obszyta bardzo mocnym płótnem. Są szerokie z oparciem i podłokietnikami płuciennymi. Mają nawet w podłokietnikach okrągłe wgłębienie z siateczką (my to nazywamy "na robaki") do którego doskonale pasuje puszka z piwem :) Ich cena była zaskakująco niska i nie myślałem, że będą tak solidnie zrobione. Kosztowały w promocji około 40zł, gdy w internecie jakieś markowe, podobne krzesełko reżyserskie kosztuje czterokrotnie więcej :( Każde nasze kszesełko miało swój pokrowiec z paskiem na ramię, żona rozpruła dwa i zrobiła jeden wspólny futerał, do którego wciskamy cztery krzesełka z czego robi się sztywny pakunek o długości około 70cm do przypięcia na belkach obok box'a bagażowego. Być może sezon jesienno- zimowy jest dobry na takie zakupy, bo pamiętam, że również tanio kupiliśmy po sezonie nasze plastikowe bojki a'la "słoneczny patrol".

Pozdrawiam i zachęcam wahających się, bo życie pod namiotem to życie w innym świecie... (ale się teraz rozmarzyłem)

Józek
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.12.2004 13:18

Dla zastanawiających się również istotny jest sprzęt do spania. Cienkich, tanich karimat i nienapompowanych materacy gumowych używamy przy rozbijaniu się na pojedyncze noclegi (mamy dodatkowy namiot 3-osobowy, do którego wciskamy 4 osoby a zwłaszcza mnie, bo na długość jest ledwo, ledwo...)
Do dłuższego biwakowania używamy dużych dwuosobowych materacy gumowych, napompowanych na 90% na które rozwijamy różne bardziej przyjemne rzeczy, czasem kołdry biwakowe (już się zdarły), czasem koce lub jakieś cienkie śpiwory kopertowe...
Raczej nie polecam chińskich materacy (jakby ceratowych) wyściełanych z jednej strony czymś miękim bo nie są zbyt pewne i trwałe :(
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.12.2004 13:59

Właśnie odchodze od monitora. Też skończyłem przeglądać namioty. Jest w czym wybierać. Ja też czekam na decyzje drugiej połowy!!!!!! :lol:
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 05.12.2004 14:12

:) już zapadły decyzje :) zaczynam poszukiwania namiotu :lol: jeżeli ktoś jest w stanie podzielić sie swoimi spostrzeżeniami w tym temacie to będe wdzięczny (namiot dla 4 osób) kurcze ale się pozmieniało w tej branży, kiedyś to człowiek się cieszył jak udało mu sie kupic jakikolwiek namiot a teraz :lol: zawrotu głowy można dostac jak sie przegląda oferty
pozdrawiam
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.12.2004 16:51

Nie wiem jakie będą uwagi innych ale moje są następujące:
- przy przemieszczaniu się samochodem nie ma znaczenia waga namiotu, co innego przy dzieleniu na części i noszeniu z plecakami czego w młodości doświadczyłem...
- dla wyjazdów do Cro praktycznie nie jest istotna wodoprzepuszczalność ale jednak porządny namiot powinien być na tyle uniwersalny aby nadawał się nawet do "najechania" Borów Tucholskich więc lepiej wybrać coś pomiędzy 1500 - 2000mm. Szwy powinny być laminowane od wewnątrz. Ja mam duże igloo produkcji chińskiej, chociaż marka Dunlop wodoprzepuszczalność 2000mm - ale w czasie ulewnego deszczu przesączają się pojedyncze krople wody przez gumki zaszyte na wylot służące do podwiązywania np. okien i drzwi. To samo mieli znajomi w markowym namioce firmy Atlantic ale to raczej nie dyskwalifikuje namiotu.
- zachęcam do spojrzenia przyszłościowego (nie tylko ze względu na przyrost naturalny :wink: lecz chociażby ze względu na dorastanie pociech) i w kierunku wygody czyli kupienia dużego co najmniej dwukomorowego na większą niż wymagana ilość osób, W naszych trzyosobowych komorach obok dużych jak lotnisko materacy dwuosobowych mieszczą się jeszcze torby z poukładanymi ubraniami co nie zajmuje miejsca w bagażniku ani w przedsionku i łatwiej jest utrzymać porządek, znajomi mają trzykomorowy, gdzie trzecia komora jest spiżarnią i magazynem. Koszt rozłożenia na kempingach namiotu dużego i mniejszego niewiele się różni.
- ze względu na czas rozkładania i możliwość ewentualnego przesuwania najlepsze dla mnie są typu igloo, gdzie na początku rozkłada się tropik na giętkich masztach z włókna szklanego, a potem po dopasowaniu ułożenia namiotu montuje się podłogę w przedsionku i podwiesza się komory sypialne, i dopiero na końcu można wykonać ostateczne naciąganie,
- oprócz kompletu szpilek z lekkim zapasem, obowiązkowo zabieramy młotek i pewną ilość aluminiowych śledzi, bo jeżeli uda się je wbić to o wiele lepiej trzymają... a czasem zdarza się nawet w Cro, że nadchodzi burza "tropikalna" (ja mam szczęście przy każdym wyjeździe), zabieramy na ogół duże ilości mocnego sznurka i w miarę możliwości wiążemy namiot (i pawilon) do najbliższych drzew,
- duże igloo ma tę zaletę, że w przedsionku nawet przy wzroście 188cm można się swobodnie wyprostować, co w czasie deszczu może się przydać
- duży namiot to duży przedsionek, gdzie w czasie deszczu można grać w karty przy stoliku w cztery osoby
- oprócz namiotu wozimy ze sobą jeszcze mały pawilon 3 x 3 m, który pomaga w znalezieniu cienia niezależnie od pory dnia

Pozdrawiam
Józek

P.S. O ile pamiętam za nasz namiot przed 2 laty zapłaciliśmy w promocji chyba około 550zł, po sezonie były już do kupienia około 200 zł taniej...
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone