Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - gdzie mieszkamy?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Chorwacja - gdzie mieszkamy

Apartament
59
97%
Jacht
0
Brak głosów
Inne
2
3%

Liczba głosów : 61

sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 05.12.2004 17:25

:) własnie znalazłem namiocik któy powinnien mnie zadowolić :) Campus Santiago 2+2 dwie sypialnie :) i jest do tego dość wysoki bo w przedsionku podają wyskość 200 cm :) czyli mozna spokojnie sie przemieszczać :)

namiot już wybrany :) teraz trzeba będzie skompletować reszte ekwipunku :) czyli coś do spania, siedzenia, no i oczywiście do gotowania :) bez kuchenki sie nie ruszam :) musze dbać o wage :) bo mnie nie przyjma do klubu :twisted: wielkich cromaniaków :lol:
i tu pytanie jak radzicie sobie z problemem gotowania?? rozumiem że woda to nie problem skoro jest prąd ale reszta?? maszynka elektryczna czy kuchenka gazowa??

pozdrawiam
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.12.2004 17:54

Ja znowu z własnych doświadczeń.
Podstawa to czajnik bezprzewodowy. Nawet gotując obiady często rozpoczynamy od zagotowania wody w czajniku, bo jest tak najszybciej. Przez kilka lat używałem butli gazowej (netto 3kg gazu), która zawsze wystarczała przy dodatkowym częstym użytkowaniu czajnika. Jednak do butli miałem tylko kuchenkę jednopalnikową przykręcaną do butli i to nie było wygodne. Od ostatnich wakacji zrezygnowałem z butli zastępując ją dwupalnikową kuchenką elektryczną OPTI (kosztowała na wiosnę w Selgrosie w promocji około 105 zł ale ostatnio w Real'u chyba jest w promocji poniżej 80 zł), która sprawowała się bardzo dobrze. Płytki po rozgrzaniu mają dużą pojemność cieplną, łatwo jest utrzymywać średnią temperaturę przez dłuższy czas.
Waga pełnej butli z gazem 3kg plus palnik to więcej niż waga małej kuchenki dwupalnikowej (jeden palnik to za mało), łatwiej spakować do bagażnika, wada to uzależnienie od podłączenia do prądu...
Ważny jest długi kabel elektryczny o odpowiednim przekroju żył z odpowiednią liczbą gniazdek na końcu, właśnie muszę kupić sobie nowy bo poprzedni trochę się grzeje przy równoczesnej pracy czajnika i obu palników kuchenki. Ja kupuję przewód w sklepie elektrycznym a końcówki przykręcam własnoręcznie, w końcu kiedyś kończyłem technikum elektroniczne :wink: Długość uniezależnia położenie namiotu od szafki z podłączeniami. Ja używam około 40m kabla i zawsze mam dużą rezerwę...

Na najbliższy sezon oprócz posiadanej lodówki samochodowej na 12V oraz torbolodówki na wkłady planujemy zakupić najmniejszą możliwą lodówkę z agregatem. Będzie to chyba firmy Haier o pojemności około 48 litrów w ten sposób uniezależnimy się od tego, czy na polu namiotowym będą dostępne lodówki czy też nie. Taka lodówka w bagażniku zajmie dużo miejsca ale również jej wnętrze będzie służyło do wykorzystania w czasie podróży...

Pozdrawiam
Józek
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 05.12.2004 18:06

hej! hej!

Namioty przerabiałam od końca podstawówki do wakacji 2003 czyli około 15 lat i nie wyobrażałam sobie innych letnich wakacji - tylko takie kojarzyły mi sie z prawdziwa swobodą i przygodą, ale w zeszłym roku znajomi namówili nas w HR na apartamenty, a że byliśmy akurat po 4 dniach deszczu w Słowenii, zgodziliśmy sie z prawdziwą ulgą - wszystko było mokre. I potem były juz tylko apartamenty tzn w Savudrija i Premantura (Istra), Plitvice i w tym roku Murter, Drasnice i Zuljana. I teraz pomimo, że nie mam nic do namiotów - wole apartament. Dla mnie jest wygodniejszy. Niemniej jednak rozumiem doskonale pasjonatów campingowania. To jest naprawde b. fajne.
Jesli chodzi o rzeczy przydatne podczas tej formy wypoczynku to służe pomocą i radą doświadczonej campingowej turystki, bo skrupulatna jestem i mam taką listę rzeczy od lat, co roku uzupełnianą o nowe, potrzebne lub zapomniane manele.
Mogę na priva, albo tu wrzucić, jak wolicie !
pozdr
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.12.2004 18:14

Dusia napisał(a):Jesli chodzi o rzeczy przydatne podczas tej formy wypoczynku to służe pomocą i radą doświadczonej campingowej turystki, bo skrupulatna jestem i mam taką listę rzeczy od lat, co roku uzupełnianą o nowe, potrzebne lub zapomniane manele.
Mogę na priva, albo tu wrzucić, jak wolicie !

Jedna wersja takiej listy opublikowana przez Jacunia istnieje już od ostatnich wakacji:
forum/viewtopic.php?t=5175&start=15

a dokładnie tutaj: http://pilak.republika.pl/podnamiot.htm

Pozdrawiam
Józek
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.12.2004 18:31

sly29 napisał(a)::) własnie znalazłem namiocik któy powinnien mnie zadowolić :) Campus Santiago 2+2 dwie sypialnie :) i jest do tego dość wysoki bo w przedsionku podają wyskość 200 cm :) czyli mozna spokojnie sie przemieszczać :)

Nie mam zastrzeżeń co do konstrukcji namiotu, jednak ja optowałbym za większymi komorami... Przy czterech osobach (wiem, że na razie dzieci nie zajmują pełnej przestrzeni życiowej ale przecież szybko rosną i czasem przerastają rodziców). Komora 144x210 jest wąska bo przecież nigdy nie będzie prostopadłościanem, zewnętrzne ściany leżą skośnie.
Przy wzroście do 190cm, w pozycji leżącej poza głową zostaje tylko 20cm na ubrania (za mało !), a nie jest zbyt wygodnie wszystko trzymać w samochodzie...
No i widzę, że "firma" = znaczna cena :(

Pozdrawiam
Józek
Ostatnio edytowano 05.12.2004 18:32 przez JoeF, łącznie edytowano 1 raz
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 05.12.2004 18:31

Jak dotąd - dwa razy hotel.
Ale już w maju tego roku świtał mi inny pomysł:

forum/viewtopic.php?t=3939&highlight=zamieni+hotel+pole+namiotowe

Przymiarki robiliśmy w tym roku na campingu nad morzem.
Wszystkim się podobało :lol: .
Tylko sprzęt mieliśmy pożyczony. Też będziemy musieli się rozejrzeć za jakimś zwijanym M - 4 :D
Pozdrawiam
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 05.12.2004 18:43

Józek zgadza sie firma -cena ale jeszcze popatrze za tańszym odpowiednikiem :) pozatym wstapie jutro do ich sklepu pewnie mają jakieś przeceny bo sezon teraz nei na namioty
co zaś tyczy sie miejsca :) to mówiąc że chce 4 osobowy już brałem zapas :) bo jest nas tylko 3 :) więc miejsca powinno wystarczyć

pozdrawiam

a to ja :)
tu masz troche namiotów http://www.campus.com.pl/index.php/124/24020
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 05.12.2004 18:58

lista faktycznie świetna - tez może jeszcze skorzystam
ale pozwolę sobie coś dopisać :

GRILL (w pudełku po butach narciarskich :lol: lub jednorazowy), ROZPAŁKA DO GRILLA, WIDEŁKI DO GRILLA
NOZNA POMPKA DO MATERACY, PODUCHY POD SIEDZENIE NA KRZESEŁKA - RÓWNIEZ DOBRE NA PLAŻĘ POD GŁÓWKĘ, LAMPA DO BUTLI GAZOWEJ, SZNURKI I SPINACZE NA PRANIE,ZAMIAST GARNKÓW -KOCHER, SAPERKA, LORNETKA,KRZYŻÓWKI, AGRAFKI, TAŚMA KLEJĄCA I DRUT (przydatne np przy częściowo urwanym przednim zderzaku w autku), LAMPKA SAMOCHODOWA (przydatna np w przypadku awarii podczas drogi w nocy), CHUSTKI NA GŁOWĘ, FOLIA PRZEZROCZYSTA NP JAKIŚ DUUUŻY WOREK, OSŁONA NA SAMOCHÓD I JA UŻYWAM FOLII BUDOWLANEJ NIE POD NAMIOT, TYLKO PRZED NAMIOT - WYSTARCZY ZAMIEŚĆ( ale to zależy od namiotu - niektórzy mają w przedsionku podłogę - ja nie mam)
i tyle wystarczy :wink:
pzdr
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 05.12.2004 19:06

Dusia napisał(a): JA UŻYWAM FOLII BUDOWLANEJ NIE POD NAMIOT, TYLKO PRZED NAMIOT - WYSTARCZY ZAMIEŚĆ

A jak zamieść - to i szczotka by sie zdała! Taka mała.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.12.2004 20:51

Widze Sławku że mamy równe gusta!!!!!!!!!! Ten santiago też wpadł mi w oko. A i cena niejest zbyt wygórowana, przecie to duży namiot jest. I jest gwarancja że w razie czego i w naszym klimacie da radę.
Piszę tak bo kiedyś jak jeszcze nie było namiotów kupiłem willowy namiot, był piękny, dwie sypialnie bardzo duży przedsionek, wspaniałe okna, a i firanki były. Wszystko było ok. do pierwszego deszczu, zacząl nieźle przeciekać. Okazało się że on był rumuński i nie nadawał się do naszego klimaty. Dopiero ktoś mi przywiózł preparat do impregnacji z niemiec ( nieżle marek wtedy za to dałem) i potem jakoś szło. Od czasu do czasu puszczał na szwach. ale cóż nie było wyboru. Dziś człek dostaje oczopląsów i może wybrzydzać. I jest super!!!!!!!!!!!!! :P
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 06.12.2004 07:55

Jurczku , chyba w 1990 byłem pod namiotem w Skorzęcinie nad jeziorkiem :) to gdzieś blisko ciebie chyba jest, posiadałem wówczas jakiś polski namiot 4 osobowy i chińską 2 , polski przeciekał jużpo 12 godzinach deszczu :) a chiński trzymał sie świetnie jedynie przy zamkach coś przeciekało ale bardzo neiwiele :) do dzis mam napady śmiechu jak to sobie przypowminam :) było nas 6 osób i spaliśmy na zmiany w tej chińskiej 2 :lol: a w 4 korzystaliśmy tylko z przedsionka :) gdzie się siedziało i ..... grało w karty
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 06.12.2004 08:13

No hejka!!!
ja bywałęm w młodosci pod namiotami , ale juz od kilku ładnych lat zawwzsze w grę wchodziły tylko apartamenty. Są napewno wiele wygodniejsze niż nanmiot, ale z drugiej strony większa przygoda spędzajac wakacje pod namiotem. Wszystko zalezy jak się zorganiazuje wyjazd bo mozna przecież spać w przytulnym apartamencie w zacisznym miejscu a ktoś inny będzie pod namiotem w "kombajnie" jak mawia Volumen. Czyli poczucie wolności itp niekoniecznie musi być zalezne od miejsca w którym się śpi , a raczej chodzi o wybór miejsca. reasumując wolałbym spać w hotelu w jakiejś wioseczce niż pod namiotem w Splicie albo Rijece.
No i na koniec ...kwestia bezpieczeństwa,że nie każde pole dysponuje bankiem przechowującym pieniądze, dokumenty itp
pzdrantek
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 06.12.2004 08:34

Ja mieszkam w namiocie Kalahari Campusa, dwie sypialnie, przesionek wysoki na 2 metry. Przed namiotem stoi pawilon ogrodowy. Super!
Ostatnio edytowano 06.12.2004 09:24 przez ewa.z, łącznie edytowano 1 raz
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 06.12.2004 09:17

...tatarzy chiba czensto nawiedzali ta Polske :lol: :lol: i zostalo wam cosz w kodzie geneticznim...bo widze ze tu nie tylko o mniejszy koszt wczasow chodzi ale o i sposob zycia i niejaki rodzaj wolnosci :P
Pod namiotem spendzile wloncznie z 2,5-3 lata czyli prawie 10% zycia. Najwieksza czensc jako charcerz co roku 1-2 mca, oraz w wojsku (to boli).
Niestety zrobile sie wigodni i za stary :wink: oprucz tego ja na wakacje ostatnio nigdy nie jade a jak mam wolni czas to na Swienta Bozego narodzenia (niestety w tim roku nie, z braku laku) do Ustki- pod namiot?? cieszko....by mi bilo bigos ogrzac
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 06.12.2004 12:56

Dotychczasowe wyjazdy do Chorwacji to apartamenty. I tak pewnie pozostanie. Kiedyś był namiot, a nawet jak wspomnę szkolne rajdy po Roatoczu i Pomorzu, ....... to i stodoły się zaliczało. :wink: :wink: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Chorwacja - gdzie mieszkamy? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone