Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja FAQ :)

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MateuszŁÓDŹ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszŁÓDŹ » 05.08.2007 22:13

Witam wszystkich!
Na początku chciałem napisać że szukałem informacji na pytania które chce zadać i jeśli coś znalazłem było wszytko chaotycznie opisane (prosze nie wkelcjać linków do innych tematów, ani nie zadawać uszczyplich uwag na temat mojego lenistwa 8) ).

Jadę do chorawacji pierwszy raz. Mijescowość Cirkvenica ośrodek wypoczynkowy (nazwy nie pamiętam). I chciałem zadać pare pytań na tematy które mnie nurtują.

1. Cirkvenica co mozecie powiedzieć na temat tej miejscowosci. Jestem młody i czy w tej miejscowosci są jakieś dyskoteki czy puby?

2. Alkohol 8) Jakie ceny? Czy lepiej wziasc wiecej z Polski czy lepiej zapoatrywać się tam?

3. Czym lepiej płacić Euro, Kuny?

Prosze o odpiewdzi i jak coś mi sie przypomni dopisze.

POZDRAWIAM
MateuszŁÓDŹ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszŁÓDŹ » 09.08.2007 23:15

dziękuje za liczne odpowiedzi 8)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 10.08.2007 12:17

nie byłem w Cirkvenicy :) ale mój kolega był i troszkę mi opowiedział :)

- no więc :) Dyskotek Bardzo dużo ;) ,
- płacić kunami ;)
- jedziesz na wczasy chyba wszystkiego nie weżniesz z Polski ;) wydasz trochę więcej na Chorwacki Alkochol ;) ale za to jaki ;)) np Karlovacko :)
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 10.08.2007 12:20 przez Adam.B, łącznie edytowano 1 raz
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 10.08.2007 12:19

MateuszŁÓDŹ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszŁÓDŹ » 10.08.2007 19:28

właśnie jutro wyjeżdzam... I nigdzie w Łodzi nie mogłem dostać Kun 8O albo poprostu źle szukałem. Nie orientujesz sie czy duzo strace wymieniajac tam euro na Kuny?
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 10.08.2007 19:34

MateuszŁÓDŹ napisał(a):właśnie jutro wyjeżdzam... I nigdzie w Łodzi nie mogłem dostać Kun 8O albo poprostu źle szukałem. Nie orientujesz sie czy duzo strace wymieniajac tam euro na Kuny?

Aż sie nie chce pisać!!! jak to cztam!!! Setki razy było poruszane na tym forum że kuny kupujemy w cro i ni ewazne czy za euro czy za złotówki. W polsce jezeli znajdzisz w któryms kantorze kuny to w cenie zaporowej.
MateuszŁÓDŹ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszŁÓDŹ » 10.08.2007 20:10

Wybacz ale byłem na tym forum 4 razy więc nie oczekuj, że przejrzałem już wszytkie tematy. A do chowarcji jadę pierwszy raz.

Aż sie nie chce pisać!!! jak to cztam!!!

Jednakże dziękuje za wysiłek.
Spiderx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spiderx » 10.08.2007 20:29

Jeżeli masz taką możliwość weź "płaską" (płatniczą) kartę do konta. Wbrew pozorom najbardziej opłaca się wybierać kasę ze "ściany" (bankomatu). 8) Po pierwsze - bierzesz ile akurat potrzebujesz (warunek: kasa na koncie w PL albo linia debetowa :D ). Po drugie - kurs wymiany zawsze jest lepszy. Bank co prawda zwykle tak jak Ty przelicza najpierw na Euro a potem na Kuny i pobiera niewielką prowizję - ale ma "ciaśniejsze" widełki wymiany - kantory zawsze mają szersze widełki wymiany - inaczej nie opłacałoby się im działać :)
Chyba, że masz bank który pobiera jakąś chorą prowizję składaną (np. 9 zł + 3%) - ale nie wiem czy któryś bank w Polsce robi jeszcze takie sztuki. Ja na początku cudowałem jeszcze z markami, potem z oiro ale ostatnie dwa wyjazdy już tylko "ściana". Np. w ING Śląskim przy wypłacie kartą Maestro pobierana jest prowizja 3% bez względu na kwotę wypłaty.
Jak nie masz konta lub karty - złotówki lub ojro i wycieczka po punktach wymiany walut (kurs + prowizja) - gdzie najlepiej.

Tu jeszcze masz bankomaty ;)

HRVATSKA POSTANSKA BANKA
IVANA SKOMERZE 1
CRIKVENICA, HRV
HRVATSKA POSTA
HRVATSKA POSTANSKA BANKA
2. EURONET
Brace Bozicevic 3
CRIKVENICA, 51260 HRV
EURONET
3. Plodine-Crikvenica
KOTORSKA B.B.
CRIKVENICA, 51 260 HRV
Shop 'Plodine'
Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.
Limited Access
4. Pharmacy Fuduric-Zuzic- Boras
TRG S. RADICA 1
CRIKVENICA, 51260 HRV
OFFICE STREET SIDE
ZAGREBACKA
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 10.08.2007 21:09

MateuszŁÓDŹ napisał(a):Wybacz ale byłem na tym forum 4 razy więc nie oczekuj, że przejrzałem już wszytkie tematy. A do chowarcji jadę pierwszy raz.

Aż sie nie chce pisać!!! jak to cztam!!!

Jednakże dziękuje za wysiłek.

no i twój błąd bo to forum to kopalnia wiedzy o Cro a gdybyś przejrzał pare tematów to nie przyszło by ci do głowy zeby biegać po Łodzi, tracić czas i szukac kun w kantorach. A po drugie nie wyskoczyłbyś z pytaniem czy dużo starcisz jak wymienisz w Cro euro na kuny, ale na twoje szczescie nie było kun w naszych kantorach bo wtedy byłbys stratny i to nie mało. Możliwe ze przepłaciłbyś 60gr za kune lub nawet wiecej.
Ja tez 2 lata temu jechałem 1szy raz ale dokładnie wczytałem sie w forum i gdy jechałem do Cro to miałem złudzenie jakbym już tu kiedys był a to dzieki dokąłdnym opisom tras itd. cromaniaków

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone