Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja dziś.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.04.2011 12:41

Gotovina jest postrzegany w kraju jako bohater walk o niepodległość, lecz jego przeciwnicy uważają go za bandytę, zwłaszcza po doniesieniach mediów o kradzieżach, które miał popełnić we Francji w latach 80. W 1986 roku został skazany na pięć lat więzienia za kradzież biżuterii.

http://konflikty.wp.pl/title,Dla-jednyc ... caid=1c235
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 16.04.2011 12:48

Piłsudski - dla nas bohater, dla Ukraińców, Rosjan - morderca, gwałciciel, tyran.

Gotovina - dla Chorwatów (i mnie) bohater, dla Serbów, lobby projugosławiańskiego i pana Putina - morderca, bandyta i złodziej.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 16.04.2011 12:52

Phantom , człowieku chodzi o zabójstwa na niewinnych ludziach które odbyły się nie w trakcie działań wojennych tylko były wykonane z premedytacją , np. wrzucenie niepełnosprawnego staruszka na wózku inwalidzkim do płonącego domu .

Zgadzam się z Lubuszaninem , zbrodnie na ludności cywilnej ( mówię o celowym zabijaniu a nie ofiarach przy okazji działań wojennych ) powinne być osądzone , kwestia winy konkretnych osób to już inna sprawa , trudno mi oceniać wyrok dla gen.Gotoviny nie znając dowodów - wiem tylko ze CHorwaci mogą to odebrać jak policzek ......
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.04.2011 12:52

Pilsudski gwałcił i zabijał dzieci i dziadków?Pokaż mi materiał o tym.
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 16.04.2011 12:55

Pokaż mi jednoznaczny i całkowicie wiarygodny materiał o winie Gotoviny.
Nie mówię, że Piłsudski to robił - po prostu gdzieś mi się obiły o uszy takie oskarżenia ze strony w/w narodów.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 16.04.2011 13:09

"Międzynarodowy Trybunał Karny do spraw Zbrodni Wojennych w byłej Jugosławii, sąd międzynarodowy powołany na mocy 1993 rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ. Jego jurysdykcja obejmuje zbrodnie popełnione od 1991 na terenie (...).

Rada Bezpieczeństwa ONZ (...) jest organem, na którym spoczywa główna odpowiedzialność za utrzymanie pokoju na świecie, pełni swe funkcje bez przerwy (...) składa się z 15 członków, członkami stałymi (5) są mocarstwa: Chiny, Federacja Rosyjska (do 1991 ZSRR), Francja, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania..."

Źródło - google.

Ależ to się, ku...a, "miłujące pokój na świecie" towarzystwo zebrało. Ciekawe tylko czego miłośnicy pokoju nie powołali do dziś Międzynarodowego Trybunału Karnego do spraw Zbrodni Wojennych w Tybecie, Czeczeni, czy Algierii.

Nie mam bladego pojęcia komu zależało na upokorzeniu Chorwacji i Chorwatów, bo jak widać międzynarodowa rada leśnych dziadków ma dość selektywne poczucie sprawiedliwości.

Pzdr
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.04.2011 13:18

Phantom napisał(a):Pokaż mi jednoznaczny i całkowicie wiarygodny materiał o winie Gotoviny.
Nie mówię, że Piłsudski to robił - po prostu gdzieś mi się obiły o uszy takie oskarżenia ze strony w/w narodów.

Widocznie są świadkowie, którzy świadczyli przeciw Gotovinie.Został osądzony przez sąd, a bez świadków, to raczej się nie da osądzić.Milosevic też w koću znalazł swoje miejsce w sądzie i w kryminale, prawda?Serbowie go wydali sami, a też przez jakiś czas był "bohaterem"narodowym serbów.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.04.2011 13:18

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Novatio, a masz porównanie, jak to się żyje poza wspólnotą? Ja mam... (mam też porównanie, jak wygląda życie pl - hr rodziny w Pl i takowej w RH.. i miażdząca jest przewaga RP choćby w kwestii socjalu)

Z całym szacunkiem - przynależnośc do Unii, lub brak takowej chyba nie ma tu nic do rzeczy. Można być w strefie Schengen i w Europejskim Obszarze Gospodarczym nie będąc członkiem Unii i zachowując przy okazji suwerenność. Wszystko zależy od tego, jak się tą suwerenność wykorzystuje. Co do socjalu, to myślę, że im bogatsze państwo, tym na więcej (w ramach rozsądku) może sobie pozwolić. Czy Chorwacja jest krajem bogatym? Dużym zagrożeniem dla rozwoju gospodarczego jest nadmierne szastanie pieniędzmi (co widać w wielu krajach), których się nie ma.
Pozdrowienia dla Ciebie i całego Hvaru. :)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.04.2011 13:24

Rafał K napisał(a):
Ależ to się, ku...a, "miłujące pokój na świecie" towarzystwo zebrało. Ciekawe tylko czego miłośnicy pokoju nie powołali do dziś Międzynarodowego Trybunału Karnego do spraw Zbrodni Wojennych w Tybecie, Czeczeni, czy Algierii.

Nie mam bladego pojęcia komu zależało na upokorzeniu Chorwacji i Chorwatów, bo jak widać rada leśnych dziadków ma dość selektywne poczucie sprawiedliwości.

Pzdr

I wszytsko na ten temat, a już wrzutki o Gotovinie złodzieju biżuterii to klasyczne dzialanie jak kiedyś SB, daj człowieka znajde paragraf, nasi AKowcy też kradli mordowali, gwalcili - oczywiście wg PRLowskich "sądów".

Gotovina dziadków na wózkach do płonących domów nie wrzucał, nie wieerzę by był jakikolwiek wiarygodny dowód na podrzeganie przez niego do takich czynów - czyli np. film lub zapis dźwiękowy, bo "świadków" to można wyprodukować w 3 minuty na konkretny cel.
Milosevic w pewnym momencie olał swoich ziomków z Krajiny - widać to choćby po tym co robili jego żołnierze z uciekającymi z Krajiny Serbami. A że Serbowie uciekali nic dziwnego, jak wcześniej pogonili od 40 do 90 tys CHorwatów (różne szacunki) część wymordowali to mieli obawy przed odwetem. Kto mieczem wojuje od miecza ginie.
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 16.04.2011 13:24

Lubuszanin napisał(a):
Phantom napisał(a):Pokaż mi jednoznaczny i całkowicie wiarygodny materiał o winie Gotoviny.

Widocznie są świadkowie, którzy świadczyli przeciw Gotovinie.Został osądzony przez sąd, a bez świadków, to raczej się nie da osądzić.Milosevic też w koću znalazł swoje miejsce w sądzie i w kryminale, prawda?Serbowie go wydali sami, a też przez jakiś czas był "bohaterem"narodowym serbów.

O ile jesteś chrześcijaninem to pewnie wiesz jak to było z Jezusem. Za pieniądze to każdy coś chlapnie.

Co do Slobodana M i serbskich morderców to Rysio bardzo mądrze powiedział:
"Dodatkowo należałoby się zastanowić dlaczego do dziś nikt "nie wie" gdzie bawi Mladić, a Miloševicovi przez 5 lat eunuchy z Hagi nie potrafiły wyroku ogłosić. "
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.04.2011 13:30

Maciej, niektórzy niemcy, arabowie i inni nie wierzą do dziś, że w Oświęcimiu Hitlercowcy palili żydów.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.04.2011 13:35

Phantom napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):

O ile jesteś chrześcijaninem to pewnie wiesz jak to było z Jezusem. Za pieniądze to każdy coś chlapnie.

Co do Slobodana M i serbskich morderców to Rysio bardzo mądrze powiedział:
"Dodatkowo należałoby się zastanowić dlaczego do dziś nikt "nie wie" gdzie bawi Mladić, a Miloševicovi przez 5 lat eunuchy z Hagi nie potrafiły wyroku ogłosić. "

O bajkach z przed 2tyś. lat nie dyskutuję.
Phantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phantom » 16.04.2011 13:39

Lubuszanin napisał(a):O bajkach z przed 2tyś. lat nie dyskutuję.

Bajki. Wiesz, właśnie obraziłeś mnie i wielu innych chrześcijan na tym forum. Cóż, nie było to miłe.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 16.04.2011 13:45

Chwała bohaterowi!
Mam nadzieję,że szlachetny naród chorwacki zmusi swoje skundlone elyty do obrony bohatera.
Łatwiej jest "młodym wykształconym z dużych miast" pieprzyć farmazony z odległości tysiąca z hakiem kilometrów lub ich chorwackim odpowiednikom sprzedawać się w Zagrzebiu za brukselskie srebrniki niż wywalczyć z bronią w ręku wolny kraj.

Ne plaćajte Gotovinom za dostojanstvo!
Ostatnio edytowano 16.04.2011 13:55 przez M., łącznie edytowano 1 raz
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 16.04.2011 13:49

hepik napisał(a):Z kulturą to nie ma nic wspólnego.Z nimi rżęlismy się nawzajem po sąsiędzku ;)
Ani z Chorwatami ,ani z Sebami nie było to nam dane.
Dlatego decyduje dostęp do morza.
I do palm ;)

Mnie ani palmy ani morze do szczęścia niepotrzebne - raczej góry i narty (tu Serbia powinna mi być bliższa), a kulturowo mi bliżej do Chorwatów i to nie tylko z powodu znaku krzyża i alfabetu. :)

I jeszcze chcę dodać, że jestem młodą, wykształconą z dużego miasta (to do M) :)
Ostatnio edytowano 16.04.2011 13:52 przez HAncur, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja dziś. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone