Leon napisał(a):Troszke jest to dziwne, przinajmniej tak mi sie widaje.
Trzebaby przeczytać uzasadnienie wyroku,a potem pisać czy to troszkę dziwne.
Krzychooo napisał(a):Odbiegamy o tematu (może to dobrze)...FUX napisał(a):To sa raczej kompleksy nowobogackich z zapadlych wsi, ktorzy się do wielkiego miasta lub stolnicy wdrapali.
Oj, przepraszam, znowu stereotypy. Co widzisz złego w "zapadłych wsiach"? Mieszkam na wsi i protestuję. Moje doświadczenia mówią, że największą "wieś" robią wielkopańskie mieszczuchy... Ale w życiu bym nie napisał, że każdy mieszkaniec wielkiego miasta to "wieśniak"...
Apteczki, gaśnice, kamizelki? No cóż, to "pastwienie się" to stosowanie obowiązującego w tych krajach prawa. Kiedy jadę za granicę, to jestem tam gościem i muszę się do niego dostosować. Żałosne jest narzekanie Polaków, którzy dostali mandat za brak kamizelki. Czyste frajestwo...
Pozdrawiam i przepraszam za OT.
FUX napisał(a):Co do gościny za granicą, to obowiązują przepisy odnośnie wyposażenia kraju rejestracji auta.
Na marginesie, wielokrotnie były na forum jakies konwencje cytowane.
kaszubskiexpress napisał(a):. My nie możemy pojechać w wybrany region Polski, bo tam płaca lepiej, bo takiego nie ma w tym sensie.
Fatamorgana napisał(a):kaszubskiexpress napisał(a):. My nie możemy pojechać w wybrany region Polski, bo tam płaca lepiej, bo takiego nie ma w tym sensie.
Jesteś pewien?
Są dowody, że jednak jest inaczej.
Wschodnia Polska i Podkarpacie coraz częściej przyjeżdża na Śląsk lub na Mazowsze- i nie chodzi tylko o to, że tamte firmy przebijają cenowo miejscowe- droższe. Chodzi właśnie o stawki....
Josko Bulic napisał(a):I tam majom szczenszcza bo Horwacki sakralni objekti w Srbiji som zbużoni na proch i nema spomena o wracaniu ich bo nic po nich nie zostalo.
kaszubskiexpress napisał(a):arkona napisał(a):kaszubskiexpress napisał(a):Polska jest w Unii 7 lat, w tym czasie średnia liczona per capita skoczyła z 37% średniej unijnej do ponad 60% średniej unijnej.
Po pierwsze średnia per capita ale czego? Bo tego już nie dodałeś.
Po drugie od wejścia Rumunii i Bułgarii to ta średnia chyba spadła i stąd tak ładnie to w statystykach wygląda
Per capita czego ? To chyba oczywiste w kontekście mojej "wypowiedzi"
61% średniej unijnej mieliśmy w 2009 roku, więc po ostatnich spadkach tempa rozwoju większości państw i naszym wzroście (warto to docenić, bo to nasz wysiłek a nie sukces jakiegokolwiek rządu) ta proporcja może być lepsza.
Znalazłem dane z 2007 roku.
PKB Unii to 15.200 miliardów euro a Rumunii i Bułgarii razem wziętych to 280 miliardów euro. Policz sobie jaki to może mieć wpływ na średnią.
Wschodnie Niemcy są wyludnione bo maja dokąd wyjechać, kilkadziesiąt kilometrów od ich domów można zarobić 20-30% więcej. My nie możemy pojechać w wybrany region Polski, bo tam płaca lepiej, bo takiego nie ma w tym sensie.
Jeśli chodzi o ujemne saldo, to bardzo łatwo z tym walczyć, wystarczy przestać kupować VW-ny, Mercedesy, Seaty itd. Być może jeszcze produkujemy Tarpany, ale chyba nie. Polską motoryzację nie wykończyły rządy, ale związki zawodowe ( Niemcy z VW pukali do bram FSO, chłopaki w czerwono-białych koszulkach ich pogonili, więc Ci pojechali do Skody, dzisiaj Skoda jest potęgą i jest Czeska.........WOW).
Ujemny bilans handlowy to jedno a o dodatnich wpływach z Unii pisałem wyżej.
Nives ja te szanujem ale prosze cie nie opowjadaj glupote bo Horwati w Srbiji nemajom żadnich praw obiwatelskich a wienkszoszcz katoliczkich koszczoluw jest zamjenione na bazareNives napisał(a):Josko Bulic napisał(a):I tam majom szczenszcza bo Horwacki sakralni objekti w Srbiji som zbużoni na proch i nema spomena o wracaniu ich bo nic po nich nie zostalo.
To jest nieprawda. I chyba kompletny jezyk nienawisci, ktory usprawiedliwiam czesciowo tylko straszna tesknotom za ojczyzna.
Sporo katolickich kosciolow dziala (i zawsze dzialalo, takze i w czasie wojny) na terenie Serbii, prosze poczytac co mowi na ten temat nadbiskup katolicki Stanislav Hocevar:
"Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar izjavio je da "Sveti otac želi da dođe u Srbiju i da za to postoji jaka želja države i većinskog dela Srpske pravoslavne crkve".
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/225675 ... e-u-Srbiju
Czyli nadbiskup katolicki powiedzial ze papiez chce przyjechac do Serbii i ze istnieje silne pragnienie panstwa Serbskiego i wiekszosci kosciolu prawoslawnego aby on przyjechal.
A oto wogle ile sie uwagi poswieca (i zawsze sie poswiecalo) katolikom w mediach:
http://www.blic.rs/tag/14577/Stanislav-Hocevar
I takze trzeba brac pod uwage ze nie istnieje chyba cos takiego jak "chorwacki obiekt sakralny" - katolicki kosciol jest dla wszystkich katolikow - niewazne czy sa Polakami, Chorwatami, Slowencami czy kimkolwiek.
Josko Bulic napisał(a):Nives ja te szanujem ale prosze cie nie opowjadaj glupote bo Horwati w Srbiji nemajom żadnich praw obiwatelskich a wienkszoszcz katoliczkich koszczoluw jest zamjenione na bazare