Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - droga bez tuneli

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rock
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rock » 27.07.2012 13:06

A tak z ciekawości - ma ktoś zdjęcia z wnętrz jakiś typowych tuneli w Chorwacji? Jakie one są szerokie? Bo od tego w dużej mierze zależy komfort.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.07.2012 13:08

Na autostradzie w tunelu mieszczą się dwa pasy ruchu.

Krótki

Obrazek

Dłuższy

Obrazek

Jeszcze dłuższy

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2012 13:13

Zdjęć nie mam, ale tunele na autostradach w Chorwacji są najlepiej zabezpieczone, oświetlone i oznakowane z tych które widziałem.

Tunele zwykłe - już gorzej, sam jestem ciekaw przejazdu przez Pitve na Hvarze już być może za dwa tygodnie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.07.2012 13:17

Interseal napisał(a):Jeden z ciekawszych na trasie :wink:

Obrazek

fotka z netu.

Oprócz tego pokazanego przez Ciebie wcześniej jest jeszcze ten

Obrazek

:wink:
Rock
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rock » 27.07.2012 13:20

My planujemy objazdówkę z finiszem w Dubrovniku. Z autostrady planujemy zjechac w okolicy Senji i potem 8ką do samego południa. Powrót starą 1ką i powrót na autostradę w Karlovacu. Jest się czego obawiać na tych dwóch trasach? Chodzi mi o jakieś mega skarpy obok drogi albo wlasnie długie i waskie tunele.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2012 13:24

Rock napisał(a):My planujemy objazdówkę z finiszem w Dubrovniku. Z autostrady planujemy zjechac w okolicy Senji i potem 8ką do samego południa. Powrót starą 1ką i powrót na autostradę w Karlovacu. Jest się czego obawiać na tych dwóch trasach? Chodzi mi o jakieś mega skarpy obok drogi albo wlasnie długie i waskie tunele.

Myślę, że nie ma czego się obawiać.
Dla trasy nr 8 powstał ostatnio nowy wątek ze zdjęciami "Po prostu Jadranka" - czy jakoś tak i są tam głównie spektakularne i widokowe zdjęcia. Poszukaj, zobacz, oceń.

Poniżej link do przejazdu przez tunel Pitve na Hvarze, takich obiektów na drogach nr 1 i 8 nie będzie.
skywalker_01
Cromaniak
Re: Chorwacja droga bez tuneli

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 27.07.2012 21:16

sarali napisał(a):Witam wszystkich serdecznie, chce jechac do Split albo Zadar mam silna klaustrofobie wiec tunele nie wchodza w gre wole jechac dzien dluzej anizeli miec napady hiperwentylacji i innymi z tym zwiazanymi dolegliwosciami. Bede wyjezdzac z Wroclawia dopiero za miesiac prosze o opisanie krok po kroku jak jechac omijajac kazdy tunel. :roll:

Generalnie to raczej chyba nie ma takiej opcji, żeby na miejsce dojechać nie jadąc w tunelu jakiej by nie był długości, 20 m czy 6 km :roll: Nawety na Jadrance (vel Via Adriatica) są tunele krótkie, ale tunele. :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 27.07.2012 21:36

Tunele przez wielkie ''T'' są dopiero w Czarnogórze :wink:
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 27.07.2012 21:48

Ja jechałem do CRO w 2001 roku i podziwiałem wtedy te autotrady w budowie. Z tamtej wyprawy najbardziej utkwiły mi w pamięci 2 rzeczy : piękne widoki i smród klocków hamulcowych :D
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 27.07.2012 22:14

evil napisał(a): i smród klocków hamulcowych :D

Widocznie twój mechanik założył tobie klocki dębowe, bo już kiedyś (lata 90'te) coś takiego widziałem w warsztacie Renault w Klaudynie/ k Warszawy . Chichrali się ci mechanicy, że aż na zewnątrz było słychać. :mrgreen:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2012 22:33

Smród klocków w górach to nic dziwnego! Sam to przeżyłem niedawno po zjeździe z Wurzenpass do Villach.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 28.07.2012 07:18

Raul73 napisał(a):Smród klocków w górach to nic dziwnego! Sam to przeżyłem niedawno po zjeździe z Wurzenpass do Villach.

Jadąc w tereny górzyste, szczególnie na urlop na południe robię przegląd układu hamulcowego. Nie czekam, aż metal będzie tarł o metal, tylko wymieniam klocki, szczęki, a nawet tarcze. Następnie cały układ odpowietrzam dokładnie, a co 2 lata wymieniam płyn hamulcowy, i wspomagania. Po tak zrobionym przeglądzie nic mi nie śmierdzi z kół, chyba że wasza technika jazdy (operowanie biegami i trzymaniem nogi na hamulcu) jest odmienna od mojej.
Odpowietrzenie układu hamulcowego ma kolosalne znaczenie w górach.
I nie piszcie, że macie nowe samochody prosto z salonu. Nowe samochody też się psują, a hamulce w nich się też zapowietrzają :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.07.2012 12:57

Serwis układu hamulcowego to rzecz oczywista - nie tylko przed wyjazdem w góry - to po pierwsze.

Nikt o zdrowych zmysłach nie wymienia całego układu przed każdym wyjazdem w góry - to po drugie.

Częste hamowanie powoduje nagrzanie się układu hamulcowego, smród z klocków i zjawisko "twardego pedału" - rzecz całkowicie normalna! I o ile się nie przesadzi - całkowicie nieszkodliwa dla auta - to po trzecie.

A po czwarte - wjedź na Korensko Sedlo/Wurzenpass i spróbuj zjechać do Villach bez prawie ciągłego hamowania! Jak ci się uda, to stawiam całą skrzynkę piwa. O ile przeżyjesz - mocno wątpliwe.

Technikę jazdy po górach znam - zapewniam cię. Nie używałem tam innego biegu niż 2, bo wyżej się nie da. I co kilka sekund trzeba ostro hamować. Nic się nie zapowietrzało, płyn się nie gotował - po prostu śmierdzialy nagrzane okladziny klocków - normalka!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.07.2012 13:52

No i po temacie... 8)
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 28.07.2012 14:14

Bocian napisał(a):No i po temacie... 8)

Prowda

Raul73 napisał(a):Nikt o zdrowych zmysłach .
O ile przeżyjesz - mocno wątpliwe.
po prostu śmierdzialy

Tyz prowda.

A może to nie hamulce ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwacja - droga bez tuneli - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone