napisał(a) wiolszyd » 06.10.2009 12:50
Witam ponownie,
Krystofie
taśmy nie było niestety, ale za to wzdłuż całej plaży betonowy pas, dodatkowo takie mini molo betonowe co kawałek (nie wiem jak sie to fachowo nazywa, może znajdę na zdjęciu to pokaże), gdzie również ludzie się opalają i plażują.
Trzeba wziąść pod uwagę, ze Chorwacja jest dla niepełnosprawnych trudno dostępna ogólnie rzecz biorąc. To wiemy wszyscy, którzy tam byliśmy, wszędzie schodki, kamienie.
Połowa sukcesu udanego wyjazdu to pozytywne nastawienie. Tak było u nas. Byliśmy w 5 osób. Ja, mąż, 4 letnie dziecko i moi rodzice z czego tata na wózku a ja o kulach ( w lipcu złamałam nogę w czterech miejscach w stawie skokowym), to jednak nie zniechęcilo nas do wyjazdu na upragnione i wyczekane wakacje
Kwatere mieliśmy 10 metrów od morza z prywatnym tarasem z leżakami z którego można było dorzucić kamieniem do wody. W łazience była wanna. Niestety do apartamentu był przy wejściu próg, niemożliwy do samodzielnego pokonania przez osobę na wózku. Wyjazd na balkon bez barier jak i poruszanie sie po całym apartamencie. Trochę były wąskie drzwi do łazienki ale mój Tata spokojnie do niej wjeżdżał bo mial sportowy wąski wózek. Dla zainteresowanych postaram się podac wymiary tych drzwi.
Sam Orebic oceniam jako przyjazny dla niepełnosprawnych. Osoba na wózku spokojnie sama może poruszac się po mieście. Jest betonowa trasa przy samym morzu wzdłuż całego miasta. Prawie dokażdego sklepu są podjazdy.
W miarę wolnego czasu będę dopisywać więcej informacji, pytajcie pozdrawiam.
A i przypomnialo mi się jeszcze, w drodze do Orebica zatrzymaliśmy sie w Omisiu i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu na plaży była dla niepełnosprawnych winda do wody!!!
Plaża również piękna i dostępna bo na części posiana trawa i palemki a dno piaszczyste.
To narazie tyle.....