Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja czy wystarczy?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robsson
Globtroter
Temat postu: Chorwacja czy wystarczy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsson » 26.07.2008 04:24

Kynio święta prawda. Z kartą przecież wygodniej
I tak zrobię. Dzięki
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 27.07.2008 10:09

robsson napisał(a):asik możesz podać jakiś konkretny przykład.
akurat mam konto w pekao sa

Wybieraliśmy 09.07.2008 1000 kun za które potrącono nam 453,90 zł czyli kurs o,4539 bez wątpienia najkorzystniejszy z wszystkich dostępnych opcji.

Jeśli chodzi o nawigację to my mamy doświadczenie z Mio- pokrywalność dobra ale na głównych trasach boczne drogi raczej kiepsko ale fajny bajer np z bankomatami do których doprowadzał nas bezbłędnie.
robsson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsson » 27.07.2008 16:22

a w tym MIO jaki jest progarm
automapa?
czy może miomap?
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 28.07.2008 07:46

My mieliśmy wgraną miomap. ( chyba najgorszy numer nawigacja zrobiła nam w Budapeszcie kierując nas przez samo centrum - i zjazd na M3 przez rondo które już nie funkcjonuje - poza tym była ok- troszkę trzeba zaufać intuicji i jakaś dodatkowa mapa też się przydaje), z automapą nie mamy doświadczeń.
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 28.07.2008 09:51

asikx napisał(a):1. jedziesz z 1200 PLN w kieszeni - sprzedajesz je w Splitska Banka dostajesz 2.624,28 HRK (kurs skupu PLN w Splitska Banka 2,1869)
2. kupujesz kuny w kantorach w Polsce za 1200 PLN - dostajesz 2149, 38 HRK (kurs sprzedaży kuny na www.kantory.pl - 0,5583)
3. kupujesz EUR w kantorach w Polsce za 1200 PLN - dostajesz 366,35 EUR (kus sprzedaży EUR na www.kantory.pl - 3,2755) i sprzedajesz EUR w Splitska Banka i dostajesz 2.623,84 HRK (kurs skupu EUR w Splitska Banka 7,1620)

1. 2.624,28
2. 2.149,38
3. 2.623,84
różnica między wariantem 1 a 3 jest zerowa tyle, że musisz przed wyjazdem odwiedzić kantor; różnica między wariantem 1/3 a 2 jest ogromna!

Jak wielokrotnie na tym forum pisano - NIE KUPUJE SIĘ KUN W POLSCE.

Pozdrawiam,
Aśka

PS. kursy ze stron Splitska Banka i kantory.pl na dzień dzisiejszy. rynek finansowy jest płynny i jutro już może być inna sytuacja - to po pierwsze; a drobne różnice mogą wystąpić tylko jeżeli wybierzesz inny bank, inne kantory - to po drugie

PS2. a czy to wystarczy to nie mnie oceniać - zależy co dla Ciebie oznacza "przeżycie".

Nie wiem czy przoczyłem: gdzie prowizja z banku?
W kantorach a Cro ich nie ma, nie zmienia to jednak faktu, że najlepiej brać ze sobą euro.
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 28.07.2008 10:40

fafikdog napisał(a):
asikx napisał(a):1. jedziesz z 1200 PLN w kieszeni - sprzedajesz je w Splitska Banka dostajesz 2.624,28 HRK (kurs skupu PLN w Splitska Banka 2,1869)
2. kupujesz kuny w kantorach w Polsce za 1200 PLN - dostajesz 2149, 38 HRK (kurs sprzedaży kuny na www.kantory.pl - 0,5583)
3. kupujesz EUR w kantorach w Polsce za 1200 PLN - dostajesz 366,35 EUR (kus sprzedaży EUR na www.kantory.pl - 3,2755) i sprzedajesz EUR w Splitska Banka i dostajesz 2.623,84 HRK (kurs skupu EUR w Splitska Banka 7,1620)

1. 2.624,28
2. 2.149,38
3. 2.623,84
różnica między wariantem 1 a 3 jest zerowa tyle, że musisz przed wyjazdem odwiedzić kantor; różnica między wariantem 1/3 a 2 jest ogromna!

Jak wielokrotnie na tym forum pisano - NIE KUPUJE SIĘ KUN W POLSCE.

Pozdrawiam,
Aśka

PS. kursy ze stron Splitska Banka i kantory.pl na dzień dzisiejszy. rynek finansowy jest płynny i jutro już może być inna sytuacja - to po pierwsze; a drobne różnice mogą wystąpić tylko jeżeli wybierzesz inny bank, inne kantory - to po drugie

PS2. a czy to wystarczy to nie mnie oceniać - zależy co dla Ciebie oznacza "przeżycie".

Nie wiem czy przoczyłem: gdzie prowizja z banku?
W kantorach a Cro ich nie ma, nie zmienia to jednak faktu, że najlepiej brać ze sobą euro.

Większość banków (oraz kantorów w godzinach pracy banków) nie pobiera prowizji. Co jest o tyle logiczne, że przecież zarobek jest już zawarty w różnicy między skupem a sprzedażą waluty.

Z mojego przykładu wynika, że jednak bardziej opłaca się brać PLN. Na 1200 pln o 43 lipy, ale im większa kwota tym większa różnica. Inny dzień - inne kursy ta różnica może być większa/odwrotna/mniejsza - ale nie jest na tyle duża, żeby to roztrząsać. Ja biorę EUR tyle ile na rozliczenie noclegów i podróż. I kartę w portfel. Bo najlepiej jest zdecydowanie wyciągać z bankomatu. Wiele osób już tu pisało, że efektywny kurs był 0,45-0,48 pln za kunę.

Pozdrawiam,
Aśka
walidom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walidom » 29.07.2008 10:51

no cóż zdania są podzielone czy brać euro czy kartę do chorwacji!?
Wiele osób preferuje karty płatnicze - tylko jedno pytanko !?
1.Czy piorą pod uwagę że każdy bank bierze prowizje za wypłatę kasy w bankomatach w CRO - to po pierwsze!
2.Nawet tak zacny Bank jak PKO SA tez pobiera prowizje, chyba ze znajdzie się bankomaty Unicredito! Każda transakcja nawet w sklepie jest obciążona !
Zgodzę się z faktem że przelicznik złoty na kuny w banku może być dobry ale na koniec okresu rozliczeniowego w Banku zostanie doliczona prowizja!
Zależnie od banku procedura jest taka ze jeżeli pobierasz lub wykonujesz jakąś operacje w kunach są one przeliczane najpierw na dolary lub euro a potem z tych walut na złotówki! :lol: :) :D
robsson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsson » 29.07.2008 15:33

czytaj dokładnie Bank Pekao SA ma podpisaną umowę z Zagrabacka Bank i w tych bankomatach możesz wypłacać bez prowizji
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 29.07.2008 16:29

Moje spostrzeżenia i sugestie:

- kilka lat temu najlepiej było wziąść EURO a wcześniej DM,
- ale na dzien dzisiejszy EURO przyda się na trasie, winiety, tankowanie, kibelki
- a w Chorwacji najlepiej jest mieć złotówki, przelicznik jest taki sam jak za EURO, kupowanie KUN w PL można porównac do choroby psychicznej,
- a jeszcze lepiej mieć kartę z mBanku i wypłacać ile wlezie i ile potrzeba KUN bez prowizji,
- co do płacenia kartami to robię to gdzie tylko się da i nigdy nie spotkała mnie jakaś niespodzianka
- co do obiadów na ISTRII mozna się najeść 25-60KUN + napoje jak kto lubi, oczywiście są wyjątki i drożej też można się najeść
- w DALMACJI jest drożej i jedzenie w knajpach (obiad) 50 - 90KUN + przystawki za które wołają 10 KUN,
- moim zdaniem mając 200-300KUN/dzień (w zależności od wymagań i regionu) na osobę, można się dobrze bawić po knajpach, kawiarenkach, popijać piwko, winko czy Rakiję, zwiedzać.......

Pozdrawiam urlopujących w Chorwacji, nam uda się chyba 2 razy w tym roku być jeszcze w Chorwacji, długi weekend w sierpniu i normalny 14-sto dniowy urlop we wrześniu.
balbie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) balbie » 29.07.2008 22:37

To jest cytat ze strony mBanku, tabela opłat i prowizji.

KARTA debetowa - Visa Electron eKONTO

Rodzaj czynności Opłaty/prowizje

prowizja od wypłaty gotówki w bankomatach za granicą 0 zł

5 W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji

Wg. mnie w tym systemie walutą rozliczeniową jest Euro.
nillu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nillu » 30.07.2008 07:27

z ta karta mbanku to nie obejdzie sie jednak bez prowizji. wlasnie pytałem panią z mbanku na czacie, oto jego fragment:

Łukasz Chciałbym zapytać o prowizję pobieraną przy wypłatach gotówki za granicą

Rychlik, Katarzyna przy karcie debetowej nie ma prowizji

Łukasz ale znalazlem dopisek - W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do wartości transakcji

Łukasz proszę zatem wytłumaczyć mi czy wypłata gotówki za granicą jest w koncu bezpłatna czy nie

Rychlik, Katarzyna Pan pytal o prowizje za wyplate z bankomatu wiec sa takie jak podalam a oplata o ktorej pan napisal jest to prowizja za przewalutowanie i dotyczy i wyplaty z bankomatu i platnosci karta w przypadku gdy transkacja jest w innej walucie niz euro

Łukasz dobrze, zatem wyjezdzam do kraju gdzie nie placi sie w euro

Łukasz czy zatem przy wyplacie lokalnej waluty z bankomatu uzywajac mojej karty debetowej bedzie pobierana prowizja w wysokosci %wartosci wyplacanej gotowki?

Rychlik, Katarzyna tak

Łukasz ok, dziękuję
balbie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) balbie » 30.07.2008 08:44

Wygląda więc na to że rozmawiamy o dwóch różnych sprawach albo mylimy pojęcia.

Czym innym jest prowizja od wypłaty z bankomatu, ustalona zazwyczaj jako stała kwota a czym innym prowizja od przewalutowania ustalana jak widać procentowo od kwoty transakcji. Podejrzewam że to drugie pobierane jest przez każdy bank. Rozumiem że zobaczymy ją dopiero na miesięcznym wyciągu kiedy to nasze transakcje z Chorwacji zostaną zaksięgowane. No ale nie zmienia to faktu że na "opłacalność" tych transakcji ma to wpływ.
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 03.08.2008 21:09

w odniesieniu do wspomnianych opłat za przewalutowania doliczanych na koniec okresu rozliczeniowego - aby sprawdzić poczekałam na 31 lipiec i żadnych opłat nie doliczono tak jak już wcześniej pisałam my mamy konto w Pekao S.A pobieraliśmy gotówkę w Zagrabacka Bank i płaciliśmy kartą w sklepach żadnych prowizji ani dodatkowych kosztów nie do;iczono nam do rachunku. Pozdrawiam
fider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fider » 13.08.2008 00:16

MOja dziewczyna ma konto studenckie w pekao i mam pytanie czy bedzie miala prowizje za wyplaty i platnosci karta?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2008 05:40

fider napisał(a):MOja dziewczyna ma konto studenckie w pekao i mam pytanie czy bedzie miala prowizje za wyplaty i platnosci karta?

1) w jakim "pekao" ? Bo są dwa :lol:
2) zobacz sam na stronie www banku - masz zakładke dotyczącą "opłat i prowizji". Chyba to bardziej wiarygodne od stwierdzeń "moim zdaniem nie zapłacisz/zapłacisz"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Chorwacja czy wystarczy? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone