Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - czy warto?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
odpadek
Turysta
Chorwacja - czy warto?

Nieprzeczytany postnapisał(a) odpadek » 20.08.2006 21:08

Witam forumowiczów

Chciałem poruszyć temat tego <b>co sie wam nie podoba, bądź nie podobało w Chorwacji</b>. Wydaje mi sie ze ten wątek nie byl poruszany a moze okazac sie pomocny dla niektorych osob wybierajacych sie badz planujacych pobyt w Cro.
Ja osobiscie bylem trzy razy w Chorwacji. W zeszlym roku w sierpniu (Dalmacja-kamp Dole-Zivogosce) i w tym roku rowniez na poczatku sierpnia (dwa dnia na Hvarze, reszta w Zivogosce).
To co mnie rozczarowalo juz po raz drugi to niestety pogoda ktora nie byla wymarzona. Na 8 dni (bylismy od 5-18.08.2006) byly tylko 4 sloneczne i to tez tak nie do konca bo z chmurkami.
Druga sprawa ktora zauwazylem - daje sie we znaki - to zdecydowany przyrost turystow, co objawia sie wzmozonym ruchem (zaliczylismy dwa korki; jeden na autostradzie, drugi w okolicach Makarskiej; strata ok 1,5h). W drodze powrotnej udalo sie przejechac bez przystankow, ale patrzac na to co sie dzialo z autami jadacymi w druga strone to zdeczka horror. Na kempingach tez niestety bylo praktycznie full ludzi, przez co atmosfera nie byla niestety czasami najcichsza.
Trzecie to ceny, ktore urosly do malo atrakcyjnych. Przynajmniej 30-50% wyzsze niz w Polsce, a na kampie to z jakies 200-300%.
Kolejna rzecza ktora mnie rozczarowala to wyspa Hvar. Z tego co poczytalem na forum to zdecydowanie mijalo sie z rzeczywistoscia. Po przepromowaniu sie na Hvar zaczelismy szukac miejsca do rozbicia namiotu (zaliczylismy kamp Grebisce, kolejny w Starym Gradzie, i jeszcze jeden niedaleko Grebisce - nazwy nie pamietam). Ku naszemu zdziwieniu okazalo sie ze nie ma niestety plaz, co dla nas bylo pewnego rodzaju priorytetem. Zostaja jedynie skałki, i to nie zawsze umozliwiajace fajny wypoczynek. Kolejnym problemem okazalo sie przepelnienie kampingow, brak sensownych miejsc, ciasnota na maksa. Nie mowie o wjazdach do centrum miast, do ktorych czasem sie niestety, ale nie dalo dojechac. Po przenocowaniu sie "na dziko" zdecydowalismy wrocic na lad i szukac czegos sprawdzonego i tak spedzilismy reszte czasu na kempingu "Dole".
Nie wiem jakie inni mieli w tym roku wspomnienia, ale ja niestety sie troszke rozczarowalem. Napiszcie jakie wy przezyliscie rozczarowania, aby pozostali forumowicze nie popelnily tych samych bledow.

Pozdrawiam wszystkich.
Odpadek

P.S. Jesli ktos ma jakies pytania sluze pomoca.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 26.08.2006 00:24

Ja byłem siedem razy w Cro i też się rozczarowałem.
Poczytaj TEN wątek.
Pozdrav !
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.08.2006 15:10

...... a ja nie. Moim zdaniem, problem jest w tym, że Wy za każdym razem szukacie wyzwań i wrażeń a ja jadę do miejsca znanego i ulubionego. Ja nie muszę szukać, marudzić, ... niepotrzebnych kilometrów robić w atmosferze " można zwariować" . Wiem gdzie jadę i po 5 min. od dotarcia do celu jestem już na wczasach. :lol:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 05.09.2006 09:57

To fakt, ze jest coraz wiecej ludzi i coraz drozej na HR, ja w tym roku bylem kilka dni (10-08-06) w Patrcane k/Zadaru na campie Pineta - cena za camp 2+1 + namiot + samochód + prad + taxy = ca' 160 kuna/doba, wlasciciele jak nie chorwaci, :twisted: (innych ktorych znamy - zawsze pomocni)) Ci - tylko do kasowania - (nawet ten smial nas skasowac za prad za caly pobyt a na 2 dni nas odlaczyl bo deszcz padal) omijajcie z daleka Pinete.
Potem pojechalismy w strone Szybenika - w Drage (ktos pisal na forum o campie Oaza Mira) podjechalismy pod brame - recepcjonistka wyliczyla nam ca' 270 kuna/doba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! = 39 EURO. Na tym campie ludzi mnostwo - bez sensu - wycofalismy sie. W Drage znalazlem apart. ca 60 m2 za 30 Euro - wspaniali gospodarze - typowi chorwaci - zawsze usmiechnieci - wino - rakija - figi - kolacja dalmatynska - :D wszystko gratis.

Szukajcie takich miejsc a najlepiej do HR wrzesien.

Pozdrowienia dla forumowiczow
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 05.09.2006 10:56

zgadzam się co do pogody...2 razy byłem na przełomie lipca i sierpnia i bywało deszczowo i nieprzyjemnie...za to jak patrzę na obecną pogodę w Cro to mnie krew zalewa, że nie poczekałem do września...
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.09.2006 11:06

faktem, co mówi "woka"! Być może trochę nadinterpetuję Twoje słowa, ale myślę, że wielu z nas ma zbyt wysokie oczekiwania ... Kolejny wyjazd nie będzie już, jak ten pierwszy ... Trzeba się nastawić na wypoczynek (cokolwiek to nie znaczy), a nie na przeżycia, które nam towarzyszyły za "pierwszymi razami" ... Chociaż - wrażenie, jakie odbieram widząc Adriatyk z wysokich gór, jadąc z Polski, po roku nieobecności ... to jest chyba nie do podrobienia :), k.
billea
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) billea » 05.09.2006 13:26

Cayman napisał(a):zgadzam się co do pogody...2 razy byłem na przełomie lipca i sierpnia i bywało deszczowo i nieprzyjemnie...za to jak patrzę na obecną pogodę w Cro to mnie krew zalewa, że nie poczekałem do września...

Heheh własnie !!! Od trzech lat jeżdze we wrzesniu, w tym roku trafilismy na promocje skyeurope i 8 - 19 sierpnia bylismy. Pogoda nie była zła, bo w sumie dwa dni zachmurzone w tym jeden deszczowy jedna noc z takim wiatrem że mało nas nie wyrwało ze sledziami :D
Poza tym reszta dni raczej słoneczne a ostatnie 5 dni totalna lampa. Ale we wrzesniu to zawsze trafialiśmy na pełne 10 dni lampy
Poza tym niższe ceny za noclegi no i ta fantastyczna pustka na plażach ..... w sensie brak wrzeszczacych i dzieci ( nie żebym nie lubiła ale na wakacje jade wypoczac a dzieci na co dzień mi w pracy wrzeszczą za uszami)
To chyba mój pierwszy i ostatni raz w Chorwacji w wakacje, nastepnym razem tylko wrzesień !!!!!
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 05.09.2006 13:35

Na szczęście są tacy, którym w Chorwacji sie podoba :lol:
forum/viewtopic.php?t=13645&sid=19
shatz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shatz » 05.09.2006 21:12

Chorwacja jest piekna i to jest fakt! Mozna tam spędzić wspaniałe chwile bo morze jest cudowne , klimat który powinien być w Polsce, miasta pełne zabytków i starych uliczek z klimatem, atrakcje dla podniebienia nie do podrobienia. Można narzekać na ceny ale u nas nad morzem (mieszkam nad nim) prawie się nie różnią. W Chorwacji mozna się zaopatrywać w duzych marketach i wtedy jest trochę taniej . Ceny kempów w czerwcu i wrześniu są odpowiednie i to jest najlepszy moment dla Polaków na urlop którzy nie lubia tłoku- nioestety całą europa ma wakacje w lipcu i sierpniu. Byłem w Chorwacji dwa razy w czerwcu i pogoda nigdy mnie nie zawiodła. Żałuję tylko że mieszkam nad Bałtykiem , bo mam bardzo daleko nad Adriatyk, i dziwię się polakom z południan którzy wolą bałtyk. 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.09.2006 22:15

Ja byłem już dziewiąty raz w Chorwacji i pewnie w przyszłym roku pojadę po raz dziesiąty :lol:
Bo uważam, że warto-relacja z 9 pobytu tu:
forum/viewtopic.php?t=13524
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 05.09.2006 22:43

Warto na pewno. Ale z roku na rok człowiek coraz bardziej dostaje w kość. Nie mówię tutaj tylko o cenach. Prawo rynku. Jest popyt, jest cena.

Bardzie koncentruję się nad zachowaniem miejscowych ludzi. Poczuli się władcami. Juz nie cieszą się na widok turysty. W koncu by zwariowali.
Odnoszę wrażenie, jakby stali się dwulicowi.
Nie płacisz - nie ma uśmiechu, nie ma cierpliwości, nie ma uprzejmości, spontaniczności.
Płacisz - wszystko masz.

A kiedyś rozdawali to za darmo. Ech...

Europa się kurczy. Turyści mocno naciskają. Taki świat.

Pozdrawiam!
shatz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shatz » 07.09.2006 21:19

Polacy są tacy sami- górale tylko dutki liczą... nad morzem nie lepiej...cóz taki jest teraz świat- dobrze że chociaz są uprzejmi jak widzą pieniążki

Powrót do Kempingi

Chorwacja - czy warto?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone