Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja czy Czarnogóra??

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wezyr
Globtroter
Chorwacja czy Czarnogóra??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 31.03.2005 15:09

Witam wszystkich. Chce się wybrać w tym roku na wakacje ale nie wiem czy do Cro (Dubrownik) czy gdzieś do Czarnogóry. Co poradzicie,gdzie jechac?! gdzie lepiej nurkować(maska i rurka:) nie byłem jeszcze nad tym morzem i jedni mówią że lepiej w Cro inni że lepiej Czarnogórze. Co wybrać? Towarzysze Pomożecie?!
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 31.03.2005 16:52

Ja byłem i tu i tu....i wybieram Cro
w Montenegro...wszędzie tłok jak diabli...i...niestety mają jakiś inny wzorzec porządku...mnie on nie odpowiada...a im dalej na południe (Ulczinj) tym z tym gorzej...fakt...woda cieplejsza..ale tam gdzie piaszczyste (piasek jak poiół) plaże...to woda zmącona...generalnie wszystkie kurorty...zapchane...(sierpień)...ja wolę spokój i kameralność dlatego Cro

a co do nurkowania...to warto (będąc w okolicy Dubrownika) choć raz skoczyć na Prevlakę...i dzika plaża..po lewej stronie drogi...potem płynąc w prawo wzdłóż brzegu..takich kolorowych rybek (fioletowe, czerwone,pasiaste) nie widziałem nigdzie indziej w Cro

Pozdrawki
Bruno
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 31.03.2005 18:54

A ja myślę , że warto na własne oczy przekonac sie jak jest i tu i tu. Ja wymysliłem sobie , że w tym roku zacznę od Czarnogóry , a jak mi sie nie spodoba to mam żabi skok z powrotem do Cro. I myslę , że jeżeli ktoś się waha Cro , czy Montenegro to taki właśnie sposób zaplanowania wakacji jest najlepszy. Bez kombinowania i bez ryzyka. :)

pozdrawiam
Wezyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 01.04.2005 08:34

Wielkie dzieki chyba zrobie tak że pojade do Montenegro na tydzień i na tydzień do Cro pewnie wybiore Dubrownik bo słyszałem że jest zajebi.... i skorzystam z podpowiedzi i skuszę sie na te kolorowe rybki :D a myślałem o Ulcinj dlatego bo jest tam plaża piaszczysta a jade z żoną i znajomą a u niej raczej kiepsko z pływaniem więc tylko "moczenie" jej zostaje:D jak myślicie jest to dobra kolejność czy lepiej odrazu do Cro i później do Ulcinj i jak będzie kiepsko to z powrotem do Dubrownika :?:
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 01.04.2005 09:04

Hejka

W 2003 planowałem podobnie .....znaczy się tydzień w Montenegro... potem 2 w Cro
....i tak zrobiłem.....przejechałem całe wybrzeże Czarnogórskie do Ulczinj......tam znalazłem kwaterkę.....potem jeszcze pojechałem na Ada Bojana.....to już koniec Montenegro...dalej....to już Albania
...po drodze...widoki przepiękne.....góry, morze....zabytkowe miasta.....ciepło....nawet za bardzo
Miałem być tydzień.....byłem 3 dni....o trzy za dużo....bo nie jechałem zwiedzać tylko leniuchować.... ciężko zwiedzać....jak masz ze sobą 3 letnie beaby....a temperatura....uffffff
Co do Ulczinj.....pojedziesz zobaczysz....ja wiem jedno....takiego syfu w mieście, na plaży.....nie widziałem nigdzie...mam video z tego miejsca.....brrrrrr.....sporo tam mają ludzików coś jak u nas jakiś czas temu tzw "Rumuni"......a oni jakoś mają inne poczucie estetyki...mi to nie pasi
....ale na temat.....plaża miejska.....jak chcesz miejsce...wstawaj wcześnie rano....tak około 8:00....potem możesz mieć już problem ze znalezieniem miejsca na.....klapki
Velika Plaża....no tam znajdziesz miejsce dla siebie......13 km piacho-popiołu.....problem w tym że aby tam się znaleźć...trzeba...samochodzik odpalić i.....kawałek dojechać....potem parking....i już jesteś...
Mi osobiście się nie podobało.....woda zmącona......tyle że ciepła...ale wizualnie.....to nad Bałtykiem fajniej
Fajniejsze plaże......zdecydowanie fajniejsze....w mijanych kurortach....ale tłoczne....
W....zatoce Kotorskiej....przewaga wąskich plaż....przy których wiedzie główna droga....

A co do braku umiejętności pływania.....woda tak słona....że....machać nie trzeba :D :D :D
A mistrzostwo świata.....to utopić się w Adriatyku

Twój wybór jak spędzisz wakacje.....ja żeby się nie denerwować....melinuję się w Cro.....choć na zakupy.....napewno do Montenegro skoczę :D ....bo z Prevlaki to już rzut beretem :D :D :D

Pozdrówka
Wezyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 01.04.2005 09:28

No tak mi obrzydziłeś że poważnie się zastanowie ale chciałem jechać trasą Słowacja,Węgry i Serbia Czarnogóra myślałem żeby zatrzymać sie pierw w Budapeszcie i później w Belgradzie zobaczyć jak tam jest i później dopiero do Ulncinj i całe szczęście że pytam tak wcześnie bo przynajmniej troche czasu mam do namysłu (wyjazd II połowa sierpnia) najwyżej zostane w Czarnog.... 3 dni tak jak ty i bede spadał do "Cromaniaków" :lol: A mam pytanko nie orientujecie się czy potrzebna jest zielona karta do Czarnogóry i czy są jakieś dodatkowe opłaty na granicach bo do Cro to chyba nie potrzeba nic i żadne dodatkowe koszta mnie nie zaskoczą.
Dzięki Bruno jesteś spoko koleś i tak trzymaj :D
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 01.04.2005 09:43

zielona.. raczej tak...ale to chyba nie problem bo w pakiecie...gratis dają
a co do "obrzydzania".. nie mam takiego zamiaru...naprawdę...przedstawiam tylko swoje i swojej rodziny subiektywne oceny...zaistniałej sytuacji :D :D :D
do tego...skażone...oj bardzo skażone...miłością wielką i prawdziwą do Hrvatskiej... także...wiesz :D :D :D

Ja jechałem przez Węgry - Cro - Bih...
chciałem zobaczy Sarajevo. i tam nocowałem na kempie....potem kierunek Dubrownik.. fajna trasa.. zero aut ...widoki przepiękne
z tego co wiem...to przez Serbie trzeba wykupić wizę...a to nie są małe pieniążki...
wjeżdżając (do SiC) od strony Czarnogóry ....wiza nie jest wymagana

Ps
może wpadnij na majówkę....w Bory....będzie czas pogadać....popatrzeć na fotki i video... sam zobaczysz :D :D
Wezyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 01.04.2005 09:58

Hmmmm.. to może jednak zmienie trase i wcześniej "zalicze" Cro i wyskocze z Dubrownika na jeden dzień do Ulcinj i zobacze jak tam jest i czy warto jechac no... ten pomysł zaczyna mi sie coraz bardziej podobać tylko nie wiem jak moja "druga połowa" będzie się zapatrywać na Sarajewo bo myśle że to fajna trasa ale czy bezpieczna :?: ale na razie nie podejmuje żadnej decyzji musze to przemyśleć dokąd,któredy i na ile :D
Co do zaproszenia to wielkie dzięki ale raczej nie będę miał jak się wyrwać dlatego z niecierpliwością czekam na wakacyjny urlopik i na "byczenie" sie nad ciepłym morzem bo w tamtym roku coś mnie podkusiło i wybrałem się z żoną do Kołobrzegu i ..... nawet kąpielówek nie zamoczyłem!!!
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 01.04.2005 10:06

trasa...bezpieczna...nie pekaj...3 razy jechalem...rózne warianty....ai Mostar...obowizkowo...np...w drodze powrotnej
Wezyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 01.04.2005 10:30

No chyba tak zrobie że pojade prosto do Cro i później zobaczymy co dalej.
Ciekaw jestem tylko reakcji płci pięknej jak im powiem że jedziemy przez Sarajewo :lool: . Wielkie dzięki za podpowiedzi :D
Ostatnio edytowano 01.04.2005 11:52 przez Wezyr, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.04.2005 11:02

Moja tez kiedys musialem dlugo przekonywac w ogole do jazdy przez BiH, a co dopiero przez Sarajewo :) Ale w koncu 3 razy przejezdzalismy przez ten kraj, za kazdym razem inna trasa i naprawde bylo fajnie.
Tez wole chorwackie morze od czarnogorskiego ale w Czarnogorze jest mnostwo do zobaczenia oprocz morza :)

Ostatnio za mna chodza gory Prokletije na granicy czarnogorsko-albanskiej i jeszcze inne gory w tamtej okolicy, moze nawet sama Albania... tylko zeby czas pozwolil. I to juz raczej nie z moja Pania :wink:
Izawid
Globtroter
prom

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izawid » 04.04.2005 07:09

Cześć Bruno widzę ,że jesteś w temacie czy wiesz coś nt. przedostania się z Chorwacji promem do Włoch /(chodzi mi takie coś po glowie ,ale nie mogę wyobrazić sobie tych cen promu o ile takie są) interesi mnie okolica Dubrownika lub Splitu.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 04.04.2005 07:21

Witaj

Takiej opcji....wprawdzie nie testowałem....na sobie
...ale popatrz tutaj...

http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1421

i dalej

Cijene / Međunarodne linije

....może coś znajdziesz dla siebie :D :D

Spróbuj może poszperać w archiwum...
...coś kiedyś na podobny temat było
....i byli tacy co chcieli przeżyć taką przygodę :D
...ale czy to się im udało...nie wiem :?

Pozdrav
Bruno
Izawid
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izawid » 06.04.2005 08:05

witaj, dzięki za podpowiedź też nie testowałam takiej opcji i chyba z niej zrezygnuję, czy orientujesz się w cenach promó , które krążą pomiędzy wysepkami ?
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 06.04.2005 08:11

poszukaj na powyzszej stronce....napewno sa aktualne
ceny rózniaste...zalezy...jaki dystans :)...
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone