Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja czy Czarnogóra??

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 24.05.2005 22:30

Bruno napisał(a):(...)

Ja jechałem przez Węgry - Cro - Bih...
chciałem zobaczy Sarajevo. i tam nocowałem na kempie....potem kierunek Dubrownik.. fajna trasa.. zero aut ...widoki przepiękne
z tego co wiem...to przez Serbie trzeba wykupić wizę...a to nie są małe pieniążki...
wjeżdżając (do SiC) od strony Czarnogóry ....wiza nie jest wymagana
(...)

Czy mógłbyś trochę sprecyzować, bo nie do końca rozumiem.
Gdzieś o uszy obiło mi się że jak wjeżdżam do Czarnogóry z Chorwacji to nie potrzebuje wizy, a jesli z Bośni to jest ona wymagana. A ja właśnie zamierzam jechać z Dubrownika do Zabljaka i Tary, a najkrótsza droga wiedzie przez Bośnie.
Czy w związku z tym na granicy BIH/SCG będą ode mnie wymagać wizy?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.05.2005 00:39

Hej!
W zeszłym roku wjechaliśmy do Czarnogóry z BiH i nikt od nas nie chciał wizy.
pzdr
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 25.05.2005 07:03

Czy w związku z tym na granicy BIH/SCG będą ode mnie wymagać wizy?

niestety nie moge pomóc :( ...takiego wariantu nie testowalem...
kazda wizyta w Montenegro...rozpoczynala sie na granicy HR/SiC

pozdravki
Bruno
Rafał B.
Croentuzjasta
Chorwacja czy Czarnogóra??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 25.05.2005 07:27

"31 maja 2003 r. weszła w życie decyzja rządu Serbii i Czarnogóry znosząca obowiązek wizowy dla obywateli polskich. Obywatele polscy posiadający ważny paszport mogą wjeżdżać i przebywać na terytorium Serbii i Czarnogóry przez 90 dni bez wizy.
Nie uległy natomiast zmianie przepisy dotyczące pobytów dłuższych lub związanych z podjęciem pracy. W takich wypadkach wiza jest wymagana."
Za ONET-em.

Do 2003 wizy obowiązywały na terenie Serbii, natomiast na terenie Czarnogóry były znoszone czasowo (tak jak w BiH). Interesowałem się tematem ze względu na planowany powrót z BG przez Serbię.

"Rząd Bośni i Hercegowiny regularnie od kilku lat zawiesza obowiązek wizowy wobec obywateli Polski w okresie wakacyjnym - w 2005 roku ten okres trwa od 1 kwietnia do 31 października. Na mocy tej decyzji zezwala się na wjazd i pobyt bez wizy na terytorium Bośni i Hercegowiny przez okres trzech miesięcy.
Poza okresem wakacyjnym wymagane są wizy, które wydaje wyłącznie placówka Bośni i Hercegowiny w Berlinie (jest to placówka akredytowana równocześnie na Polskę, BiH nie posiada swojego przedstawicielstwa dyplomatycznego w Polsce). Ze względu na wprowadzoną ostatnio przez władze bośniackie rejonizację, praktycznie nie istnieje możliwość ubiegania się o wizy np. w Budapeszcie czy Wiedniu. Wymagany minimalny okres ważności paszportu przy wjeździe wynosi 3 miesiące. Nie ma obowiązku posiadania określonej kwoty pieniędzy na czas pobytu."
Za ONET-em.

Czyli krótko: od 1.04.-31.10.2005. nie powinno być problemu bowiem w tym czasie nie będą obowiązywały nas wizy ani w BiH, ani w SiG.

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 25.05.2005 12:58

witam

co do wizy to trudni jest mi sie na ten temat wypowiedziec
bylem w zeszlym roku nad vielika plaza
wiec tak : piach jest ale taki malutki i wredny - przylepia sie wszedzie
gdzie posmarujesz sie emulsja na slonce i bardzo trudno jest go zmyc
na platnych plazach sa prysznice ale z lodowata woda co czyni je nieuzytecznymi - malo kto z nich korzystal
dojazd do plazy to .... 10 km korek
wszyscy rano wala na plaze wiec 10 km jedzie sie zderzak w zderzak przez 40 minut to samo po poludniu tylko w strone przeciwna
bardzo duze wahania temperatury wody
np. rano jest b.ciepla i nagle w poludnie staje sie mocno chlodna
by znowu pod wieczor byc ciepla - nie doszukalem sie zadnego schematu wedlug ktorego zmiania sie temperatura wody - raz rono jest ciepla a raz zimna

Piotr
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 25.05.2005 14:04

PKLIMAS czy mógłbys coś więcej opowiedzieć o pobycie w Montenegro bo jade 16 czerwca pod ulcinj i interesuja mnie wszystkie info
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 25.05.2005 14:16

zawodowiec napisał(a):Hej!
W zeszłym roku wjechaliśmy do Czarnogóry z BiH i nikt od nas nie chciał wizy.
pzdr

Dzieki za informacje. Własnie chodziło mi o kogoś kto na wasnej skórze to przerabiał.
To może jeszcze jedno pytanie do ciebie, (na razie nie mam na nie odpowiedzi) a z tego co pamietam to wypowiadałeś się na temat Zabljaka, więc może "przerabiałes: i Tare :-):
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=6904&start=15
Wezyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 25.05.2005 14:50

Marco Polo napisał(a): jade 16 czerwca pod ulcinj i interesuja mnie wszystkie info

Daj cynka jak wrócisz jak było i czy warto jechać bo jeszcze sie nie zdecydowałem na 100% Cro czy Montenegro jak dasz rade sie dowiedziec ile by kosztowała kwaterka w połowie sierpnia bede wdzieczny.

Pozdrawiam Wezyr
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.05.2005 15:11

Typ, pewnie mowisz o tym temacie

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=661 ... je+zabljak

Nie przerabiałem jeszcze tamtych rejonów, jak czas pozwoli to moze w tym roku sie uda.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 25.05.2005 23:21

zawodowiec napisał(a):Typ, pewnie mowisz o tym temacie

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=661 ... je+zabljak

Nie przerabiałem jeszcze tamtych rejonów, jak czas pozwoli to moze w tym roku sie uda.

Fakt, to ten wątek, widocznie źle skojarzyłem, bo ty dopiero planujesz :-)
Moje plany juz są coraz bliższe..... druga połowa czerwca...
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 26.05.2005 13:08

Spoko Wezyr na pewno zrelacjonuję swoje podróze. Na temat Czarnogóry krąży sporo sprzecznych opinii więc chcę zobaczyć na własnej skórze kto ma rację. Ja za apart. 5 os. płacę ok 26 E za dzień. W sezonie tj. od 1 lipca chcą już 35E. Rezerwowałem przez internet u P.Kosanović z Ulcinja. A klimaty orientalne które podobno są w tych okolicach to zawsze jakaś odmiana od tzw. cywilizacji.
Pozdrawiam
moze z kimś z Cromaniaków spotkam sie po drodze.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 26.05.2005 18:05

Chorwacja.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 27.05.2005 07:37

Marco Polo napisał(a):Spoko Wezyr na pewno zrelacjonuję swoje podróze. Na temat Czarnogóry krąży sporo sprzecznych opinii więc chcę zobaczyć na własnej skórze kto ma rację. Ja za apart. 5 os. płacę ok 26 E za dzień. W sezonie tj. od 1 lipca chcą już 35E. Rezerwowałem przez internet u P.Kosanović z Ulcinja. A klimaty orientalne które podobno są w tych okolicach to zawsze jakaś odmiana od tzw. cywilizacji.
Pozdrawiam
moze z kimś z Cromaniaków spotkam sie po drodze.

Może nas spotkasz hehe....
Cena rzeczywiscie rewelacyjna!!! Taniej niż niejeden kemping.... :-)
Możesz jakeś bliższe namiary na te apartamenty? Jakaś stronka? (pisz na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl) Będę tam w II połowie czerwca. Najpierw myślałem o 1 dniowym wypadzie z Chorwacji, ale teraz jak mi się "nazbierało" tyle ciekawych rzeczy do zobaczenia, to myśle że musiłabym jakieś 2 a może 3 noclegi gdzieś kupic. Więc może w Ulcinju? :-)
Wezyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wezyr » 27.05.2005 10:41

Marco Polo napisał(a):Spoko Wezyr na pewno zrelacjonuję swoje podróze. Na temat Czarnogóry krąży sporo sprzecznych opinii więc chcę zobaczyć na własnej skórze kto ma rację. Ja za apart. 5 os. płacę ok 26 E za dzień. W sezonie tj. od 1 lipca chcą już 35E. .

No to za 5 os. nawet 35E to normalna cena! A mnie interesuje ta piaszczysta plaża a i pewnie z boku tez będą skałki i ponurkowac w czystej wodzie tez mozna bedzie, więc z niecierpliwościa czekam na relację. Miłego "byczenia" się.
Pozdrawiam Wezyr
typ
Cromaniak
TAk-TAK w Czarnogórze......

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 27.05.2005 13:51

Nie chce zaczynać nowego tematu wiec wrzuce to tutaj:

Wszedłem na strone ery http://www.era.pl/index.php/id=r_cen_tt ... ction=korp (mam tak-taka) żeby sobie sprawdzić jak się mają ceny roamingu w Chorwacji i Czarnogórze (poprzednio zawsze jeździłem z telefonem abonamentowym.....)
W chorwacji jeszcze "jako tako":
- na terenie chorwacji 6,82 PLN za minute rozmowy z tak-taka pod jakikolwiek numer chorwacki
- rozmowy przychodzące 4,26 PLN
- smsy - 1,95 PLN
Ale sprawdzałem ceny w Serbii i Czarnogórze i powiem szczerze, że nie spodziewałem sie, że może być tak drogo.
Większość sieci nie pozwala wykonywać połączeń z telefonu tak-tak (jedynie można smsowac za 1.95 PLN)
Ale jedna z nich - nazwa na wyświetlaczu - YUG 03 lub Telekom Srbija lub MTS 064 - pozwala dzwonić z telefonu użytkownikowi tak-taka i pobiła chyba rekord (na szczęscie ma zasięg tylko w Serbii a nie w Czarnogórze gdzie się wybieram):
- na terenie SiC minuta rozmowy z tak-taka na jakikolwiek numer SiC (ale w zasadzie nawet pare sekund, bo naliczanie jest minutowe) kosztuje 23,17 PLN!!!!!- a jesli odbierzecie choć na pare sekund jakąkolwiek rozmowe to z karty znika 7,31 PLN
A więc morał taki - z tak-takiem mozna jechać do Czarnogóry, ale najlepiej mieć go wyłączonego :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone