Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja czy Bułgaria gdzie jedziecie i gdzie lepiej....

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
_Piotrek_
Cromaniak
Re: Chorwacja czy Bułgaria gdzie jedziecie i gdzie lepiej...

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 18.03.2017 12:08

Heike napisał(a):Witam i dziękuję za pomoc :)
A ile czasu trzeba poświęcić na przejazd przez Rumunię?
I zastanawiam się, czy jest szansa dotrzeć na miejsce na jednym noclegu?

Można spokojnie dotrzeć do Bułgarii przy jednym noclegu, ale trzeba się liczyć z tym, że masz dwa bite dni jazdy. Przez Rumunię jedzie się długo, niewiele jest autostrad, więc może być tak, że jak na krętym odcinku trafisz na starą dacie z kurami( w klatce) na dachu, to możesz 50km/h jechać przez pół godziny, jak trafisz na furmankę w mieście to jeszcze wolniej, a przez Rumunię masz 650-700 km drogi. Ruch jest duży, dużo tirów. My podzieliliśmy podróż w taki sposób, że po dojechaniu do Sibiu, (co też zajęło nam cały dzień), przez 4 dni zwiedzaliśmy Transylwanię, a później jechaliśmy do Złotych Piasków.

Heike napisał(a):I czy lepiej brać euro czy lewy?

Ja miałem tylko Euro, na Węgry kupiłem winietę przez neta i nie wydałem tam ani grosza, nie potrzebowałem forintów. Za przejściem z Węgrami przed Oradea można wymienić bez problemu walutę i kupić winietę (nie pamiętam ile kosztuje, ale nie rujnuje budżetu), oczywiście nie wiem, czy nadal obowiązuje ten sam system co 2 lata temu.

Heike napisał(a):W ogóle to jaką byś proponował trasę przez Rumunię?
Jeśli możesz to podaj dwa warianty: jeden szybki, a drugi widokowy :)

W Rumunii jak już pisał walp, wariant szybki, nie jest taki szybki jak można by się spodziewać, a wariant widokowy wymaga, żeby zostać w Rumuni kilka dni. Mapkę ze stanem dróg masz tu. Cała strona romaniatourism jest bardzo pomocna, wiele przydatnych informacji, można napisać do Ośrodka Informacji Turystycznej Rumuni w Warszawie i przyślą foldery, mapy, przewodniki. Kraj bardzo otwarty na turystykę mający bardzo wiele do zaoferowania. W drodze do Bułgarii warto zatrzymać się na kilka dni.

Heike napisał(a):Czy możesz podesłać link, gdzie je można dostać?

Ja kupiłem Bułgarską winietę na granicy, nie wiem czy nadal obowiązuje naklejana na szybę.

Heike napisał(a):A co masz na myśli pisząc, że w Bułgarii perfidnie oszukują?

Trzeba mieć się na baczności. Po kilku dniach spędzonych w Rumunii, pełnej przyjaznych i uprzejmych ludzi, straciłem w Bułgarii czujność. Musisz uważać przy zakupach, wymianie waluty, mnie np próbowali oszukać w Nesebarze na głupich lodach.

Trochę więcej informacji znajdziesz w mojej niedokończonej ;) relacji tu
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.03.2017 12:46

Heike napisał(a):A czy te winiety przez internet są dużo droższe?

Polecam wątek: https://www.cro.pl/winiety-online-w-cenie-winiet-portal-tolltickets-com-t31825.html?hilit=tollticket
Heike napisał(a):Czy możesz podesłać link, gdzie je można dostać?

Słowacką kupowałem tu: https://www.eznamka.sk/selfcare/home/, wegierską i rumuńską na https://www.tolltickets.com/, a bułgarską na stacji benzynowej.
Heike napisał(a):A co masz na myśli pisząc, że w Bułgarii perfidnie oszukują?

Tak, jak pisał przedmówca:
_Piotrek_ napisał(a):Musisz uważać przy zakupach, wymianie waluty, mnie np próbowali oszukać w Nesebarze na głupich lodach.

Ja dałem się oszukać na tej stacji Петрол АД w Ruse. Rodacy mieli podobne doświadczenia.
Heike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heike » 18.03.2017 14:20

Czyli jednym słowem każde wyjście do sklepu lub restauracji to konieczność posiadania kalkulatora ;) ?
Heike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heike » 19.03.2017 01:14

I jeszcze jedna sprawa. Czy mogę prosić o pomoc z tymi winietami kupowanymi na zagranicznych stronach?
Czy możecie mi krok po kroku opisać, co robić, żeby taką winietę kupić [Słowacja, Węgry, Rumunia lub Serbia]?
I czy w ich przypadku nie trzeba nic naklejać na szybę, jak np. w Austrii??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2017 01:17

Słowacja, Węgry - winiety elektroniczne, nic nie przyklejasz. :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2017 08:48

serbia placisz na bramkach.mozesz w euro lub karta.najpierw
pobierasz bilet.pozniej placisz.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.03.2017 12:39

Heike napisał(a):Czyli jednym słowem każde wyjście do sklepu lub restauracji to konieczność posiadania kalkulatora ;) ?

Przelicznik 1 BGN to ok. 2,2 PLN
Ja płaciłem (gdzie było to możliwe) kartą. Poza tym wypłacałem z bankomatu gotówkę i płaciłem w lewach.
Heike napisał(a):Czy możecie mi krok po kroku opisać, co robić, żeby taką winietę kupić [Słowacja, Węgry, Rumunia lub Serbia]?
I czy w ich przypadku nie trzeba nic naklejać na szybę, jak np. w Austrii??

To jest prosta sprawa. Czytaj dokładnie komunikaty na stronie i wszystko pójdzie OK.
Elektroniczną winietę dostaniesz na maila. Koniecznie wydrukuj i zachowaj do kontroli. Ja miałem kontrolę na przejściu w Giurgiu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2017 17:51

.
Ostatnio edytowano 03.05.2018 14:47 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
michalkrak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalkrak » 18.05.2017 00:00

witam , mam pytanko co do drogi do nessybaru jedziemy w Krakowa i która trase byście polecili, nie chodzi o winiety raczej o bezpieczenstwo i w miare szybkie dotarcie z noclegiem może w sybinie w rumunii choć nie koniecznie, jedziemy busem pod koniec sierpnia.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.05.2017 06:46

michalkrak napisał(a):witam , mam pytanko co do drogi do nessybaru jedziemy w Krakowa i która trase byście polecili, nie chodzi o winiety raczej o bezpieczenstwo i w miare szybkie dotarcie z noclegiem może w sybinie w rumunii choć nie koniecznie, jedziemy busem pod koniec sierpnia.

Raz, dwa, trzy, cztery i parę innych.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.05.2017 08:21

michalkrak napisał(a):jedziemy w Krakowa i która trase byście polecili, nie chodzi o winiety raczej o bezpieczenstwo i w miare szybkie dotarcie z noclegiem

I właśnie z tego powodu, powinno się w miarę możliwości, korzystać z dróg płatnych. W Bułgarii płatne są również drogi szybkiego ruchu, np. bardzo często uczęszczana droga nr 2 Ruse-Razgrad-Szumen.

Winiety nie są drogie nawet na busa. Miesięczna winieta rumuńska na busa to koszt 16 euro, a bułgarska (samochód do 3,5 t) 15 euro.
Moja trasa była dłuższa, ale od Krakowa do bułgarskiego wybrzeża (po konsultacjach na naszym forum oraz bulgaricus.pl jechałem taką trasą. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2017 10:16

.
Ostatnio edytowano 03.05.2018 14:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 18.05.2017 16:21

walp napisał(a):
michalkrak napisał(a):jedziemy w Krakowa i która trase byście polecili, nie chodzi o winiety raczej o bezpieczenstwo i w miare szybkie dotarcie z noclegiem

I właśnie z tego powodu, powinno się w miarę możliwości, korzystać z dróg płatnych. W Bułgarii płatne są również drogi szybkiego ruchu, np. bardzo często uczęszczana droga nr 2 Ruse-Razgrad-Szumen.

a tak konkretnie to w Bułgarii są płatne de facto wszystkie drogi krajowe poza obszarem zabudowanym. Tak więc winietę i tak trzeba kupić, podobnie jak w Rumunii, więc tu się nic nie zaoszczędzi.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 18.05.2017 17:23

Jesli szybko chcecie do Neseberu to zdecydowanie przez
Węgry i Serbie,
pare lat temu jechalismy do Obzoru przez Rumunie(polecam) z noclegiem,
z powrotem wracalismy przez Serbie i Węgry "na raz",
przez Serbie "kosztowniej"ale zdecydowanie bezpieczniej,
Heike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heike » 24.05.2017 23:22

AIT napisał(a):Hej
Fajny temat i nawet postami nie byłem zaskoczony.
Nie pozostaje nic jak tylko życzyć wspaniałych nadchodzących wakacji, wiadomo gdzie :wink:

:papa:

Dziękujemy i nawzajem życzymy udanych wakacji :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Chorwacja czy Bułgaria gdzie jedziecie i gdzie lepiej.... - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies