Chorwacja czerwiec 2009- gdzie nas oczy poniosą :D
Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj! [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Właśnie wróciłem z pracy więc dzisiaj króciutko (trzeba spać)
Mostar nocą już był, więc teraz będzie za dnia
Droga przez BiH przebiega bezproblemowo to znaczy bez kontroli policji
Zaskakują nas dwujęzyczne znaki informacyjne które prawie do samego Mostaru mają zamalowane sprajem napisy w cyrylicy oraz Chorwackie flagi wiszące nad drogami
Czyżby mniejszość Chorwacka nadal robiła sabotaż ?
Nie wiemy.
Docieramy do celu i pierwszy widok który przykuwa nasz wzrok to ruiny budynków które od czasu wojny nie zostały jeszcze ruszone.
Gdybyśmy zobaczyli tam jakichś żołnierzy i czołg to moglibyśmy się obawiać że wojna nadal trwa!
Ale tuż obok zgliszczy budowane są nowe domy, hotele , urzędy i oczywiście meczety.
widziałam na tym forum wiele pięknych zdjęc, ale w Twojej relacji przekonuję się, że można jeszcze i jeszcze... Masz oko. No, bo nie wiem, jak inaczej wyrazić swój podziw. Boooosssssssssssskkkkkkkkkkkiiieeee
A co do zamalowanej cyrylicy - tam mieszkają Chorwaci i tym sposobem podkreślają swoją obecność. W końcu jednym z krajów związku BiH jest Federacja Bośniacko-Chorwacka nazywana czasem muzułmańsko-chorwacką. Sam kształt Chorwacji w formie rogala ujawnia wyraźną lukę jakby brak serca w organizmie. A sama BiH ma dokładnie właśnie kształt serca....
Cześć ! Weszlam tu bez pytania czy można , przeczytałam od deski do deski na wydechu i czekam na jeszcze !!!
Uświadomiłam sobie , że jazda motorem to moje nie zrealizowane marzenie z młodości-Monika pełen zachwyt dla Ciebie
.....a może jednak...? Przecież chcieć to móc .
A Mostar wpisałam na osobistą listę perełek - do zobaczenia w przyszłości .
Pozdrawiam - piszcie dalej!
Ostatnio edytowano 31.07.2009 17:37 przez AndreaMia, łącznie edytowano 1 raz
cd.
Meczet Karadjozbega z 1564 roku znajduje się nad rzeką Neretwą jest udostępniony do zwiedzania cena za meczet to 3 euro + 3 euro za wejście na szczyt wierzy.
Super knajpki w których można płacić w euro.
Bośniacka waluta to marki, a dwie marki to jedno euro
Stare miasto
i znowu stragany z kuszącymi żonkę cudeńkami
Głównym zabytkiem miasta jest XVI-wieczny kamienny Stary Most, wybudowany w 1566. Początkowo był drewniany w 1566 dotychczasowy drewniany most został zastąpiony kamiennym, który znany jako Stary Most. W wyniku wojny w byłej Jugosławii został zburzony przez Chorwatów w listopadzie 1993 roku. Ponownie odbudowany w lipcu 2004 roku.
To chyba konsulat Turecki
Wejście na plac przed meczet Karadjozbega i zabytkowa studnia z wodą pitną
Oj byliśmy spragnieni bo upał był okrutny
Kilka fotek z wnętrza meczetu
co ciekawe nie musieliśmy ściągać butów czy zakrywać nagości a tak nakazuje koran
Wejście na wierzę
A ze szczytu bajkowy widok na Stary Most i piękną rzekę Neretwę
moja Monika
i kilka widoczków z wierzy
Cmentarz muzułmanów
I jeszcze jedna pożegnalna fotka mostu
już na dole schody na szczyt to niezła gimnastyka
Wspólne zdjęcie zrobione nam przez Muzułmana
Miejscowi bardzo przyjaźnie nastawieni do turystów i bardzo zapraszają do swoich knajpek
Przyszła pora wracać do Cro, na motorki i wio
Po drodze mijamy kilka patroli policji z suszarkami ale jadący z przeciwka z daleka mrugali światłami więc nie zapłaciliśmy żadnego mandatu
Pola uprawne w Chorwacji
zrobiliśmy kilka fotek i lecimy dalej
Cali i zdrowi docieramy do naszej bazy czyli Orebica.