Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- Ciemna strona raju

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2008 12:03

darek1 napisał(a):.... Natomiast na historyków trzeba uważać bo wielu z nich manipuluje faktami w zależności jak wiatr zawieje, a wśród nich sa tacy którzy maja nieczyste dłonie. ....

O :!: :!: :!: i tu masz 100 % racji.
Mnie też otwierał sie nie raz nóż w kieszeni jak czytałem różnych - pożal się Boże "historyków" manipulujacych faktami na zamówienie, szczególnie historią współczesną.
Niektórzy nawet uczynili sobie z tego niezłe źródło dochodów jeżdząc po Polsce z "odczytami" - jednocześnie siejąc zamęt w głowach tych, którzy myśleć samodzielnie nie potrafią lub nie chcą........ :twisted:
Pozdrav
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 07.09.2008 12:04

darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.09.2008 12:18

Piotrek_B napisał(a):
darek1 napisał(a):.... Natomiast na historyków trzeba uważać bo wielu z nich manipuluje faktami w zależności jak wiatr zawieje, a wśród nich sa tacy którzy maja nieczyste dłonie. ....

O :!: :!: :!: i tu masz 100 % racji.
Mnie też otwierał sie nie raz nóż w kieszeni jak czytałem różnych - pożal się Boże "historyków" manipulujacych faktami na zamówienie, szczególnie historią współczesną.
Niektórzy nawet uczynili sobie z tego niezłe źródło dochodów jeżdząc po Polsce z "odczytami" - jednocześnie siejąc zamęt w głowach tych, którzy myśleć samodzielnie nie potrafią lub nie chcą........ :twisted:
Pozdrav

Mało tego, znam i takiego który dostał nagrodę Nobla. Historia jest szyta grubymi nićmi ale nie chcę rozwodzić się na ten temat bo to nie miejsce na forum. A co do współczesnych historyków to wielu z nich więcej wie jak wyciągnąć państwowe pieniądze na własne korzyści niż o historii. Wystarczy się kogoś przyczepić, działać w jakimś stowarzyszeniu - miernota. Najgorzej, że ta miernota uczy studentów.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.09.2008 12:20

J23, co ma wypadek do tematu postu. Moje posty odbiegają ale Twój to już zupełnie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.09.2008 13:27

darek1 napisał(a):No cóż, wiem tyle, że była to nieudana próba germanizacji polskich górali. Tak śladowa, że nie warto o niej mówić. Spacyfikowana przez Armię Krajową i pózniejszą władzę ludową. Świnie z polskim rodowodem, denucjanci i judasze zdarzali się ale nie tak masowo jak w innych krajach. Zresztą w Polsce polacy oparcie mieli na silnym podziemiu. Próba utworzenia przez niemców regularnego zaledwie 200 osobowego pododdziału nawet nie oddziału nie udała się na skutek konfliktu z faszyzujacymi ukraińcami. To świadczy też o tym , że tym ludziom bardziej chodziło o samodzielne państwo góralskie niżli walczenie obok ukraińców za III rzeszę. Pozdrawiam. Zresztą przywódca góralskich kolaborantów, którego w 1944 roku gestapo chciało aresztować po ucieczce na Słowację został rozstrzelany przez Armię Krajową jako zdrajca.

Tak sie składa , że nie rozstrzelany a powieszony. I tak też jest napisane w Wikipedii która to przytoczyłeś. Napisane jest także , że kilku ochotników przystąpiło do SS. Za dużo używasz "nigdy" i "zawsze" Co do zagłady Żydów to wg mnie Polacy nie przykładali ręki do masowej eksterminacji, ale znam osobiście człowieka który na własne oczy widział jak Polacy spalili w stodole kilkudziesięciu Żydów.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.09.2008 14:10

Sławomir Wocial napisał(a):
darek1 napisał(a):No cóż, wiem tyle, że była to nieudana próba germanizacji polskich górali. Tak śladowa, że nie warto o niej mówić. Spacyfikowana przez Armię Krajową i pózniejszą władzę ludową. Świnie z polskim rodowodem, denucjanci i judasze zdarzali się ale nie tak masowo jak w innych krajach. Zresztą w Polsce polacy oparcie mieli na silnym podziemiu. Próba utworzenia przez niemców regularnego zaledwie 200 osobowego pododdziału nawet nie oddziału nie udała się na skutek konfliktu z faszyzujacymi ukraińcami. To świadczy też o tym , że tym ludziom bardziej chodziło o samodzielne państwo góralskie niżli walczenie obok ukraińców za III rzeszę. Pozdrawiam. Zresztą przywódca góralskich kolaborantów, którego w 1944 roku gestapo chciało aresztować po ucieczce na Słowację został rozstrzelany przez Armię Krajową jako zdrajca.

Tak sie składa , że nie rozstrzelany a powieszony. I tak też jest napisane w Wikipedii która to przytoczyłeś. Napisane jest także , że kilku ochotników przystąpiło do SS. Za dużo używasz "nigdy" i "zawsze" Co do zagłady Żydów to wg mnie Polacy nie przykładali ręki do masowej eksterminacji, ale znam osobiście człowieka który na własne oczy widział jak Polacy spalili w stodole kilkudziesięciu Żydów.

Za dużo się o tym nie mówi, często prawda jest skrywana przez wszystkie narodowości, gdzie leży prawda nie wiem, świadkowie powymierali lub boją się mówić. Zbrodnie były po obu stronach, często podsycane przez faszystów. Gineli żydzi z rąk polaków i odwrotnie. Gineły też inne nacje. Zbiorowych grobów, często bezimiennych na terenach okupowanych jest pełno. Ziemia zabrała tajemnicę. Kolego Wocial jeszcze raz powtarzam, że polacy nie kolaborowali jak inne narody z niemcami, nie posiadali regularnych wojsk wspierajacyh działania hitlerowców, nie tworzyli struktur państwowych popierających hitlerowski faszyzm. To o czym mówisz to margines. Nie twórz nowej historii, że tylko żydzi byli poszkodowani, bo także inne nacje zamieszkiwały nasz kraj i też wiele ucierpiały. Naszym zadaniem jest tworzenie wspólnej Europy i budowanie dobrej współpracy między narodami bez względu na to, kogo to dotyczy.

CZY TO ŻE KILKU POLAKÓW WSTĄPIŁO DO SS TO WAŻNE? cZY ROSTRZELANY CZY POWIESZONY TO WAŻNE ? - CHYBA NIE, W APTECE CHYBA NIE PRACUJESZ :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.09.2008 14:22

Nie napisałem , że kolaborowali na duża skalę. Podałem tylko przykład , że były takie sytuacje. Fikcją zapewne , wg mnie , jest to , że Polacy na dużą skalę pomagali Żydom, nagłośnione są tylko takie przypadki jak np. Sendlerowa, bo to chwała. O zbitych majątkach na Żydach w gettach sie jakoś nie wspomina. Nie tworze żadnej historii. Dla Krzeptowskiego raczej nie robi różnicy czy go AK-owcy powiesili czy rozstrzelali. Powinieneś chyba wiedzieć , że rozstrzelanie to śmierć honorowa, a na to Krzeptowski, nota bene, krewny Sabały, nie zasłużył.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.09.2008 14:51

Ja piszę o kolaboracji z niemcami, a nie kto kogo okradał czy pomagał, a to jest duża różnica. Uczepiłeś się jednego i tak drązysz temat. Dlatego już go zamykam bo ten temat na forum to nie miejsce na polemikę.

Pozdrawiam kolegę Wociala i zyczę miłego pobytu w Chorwacji w 2009 roku.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 22.02.2010 11:25

mkm napisał(a):A ja mówiê Wam , ¿e Chorwaci to zdecydowani nacjonali¶ci 8O
Nie wolno tuszowaæ historii i robiæ z Chorwatów wiecznie uci¶nionych przez silniejszych Serbów :!: Chorwaci byli faszystami , tak jak Niemcy w czasie wojny , czy to siê komu¶ podoba czy nie :(

Naravno, vec unaprijed sve znam - opet ce Biker biti problem, nacionalista i "prijatelj Hitlera"...

"Hrvati su bili fasisti" - kad su Wermacht i taljanski fasisti okupirali ovo podrucje, Hrvate tada vise nitko nije ni pitao tko ce dalje biti na vlasti, i kakva ce biti ta vlast.

Politicke prilike u Hrvatskoj prije WW II bile su takve da je Hrvatska seljacka stranka (HSS), pod vodstvom najveceg politickog lidera Stjepana Radica na izborima osvajala nevjerojatnih 93% glasova. Cak je i velik broj pravoslavaca glasao za HSS.

Kralju Karadzordjevicu u Beogradu se nije dopadalo takvo stanje, pa je narucio atentat u Beogradu. Placeni cetnik Punisa Racic ubio je u saveznom parlamentu Stjepana i Pavla Radica, i Djuru Basariceka (trojicu od jednom). Nakon toga kralj je proglasio diktaturu, ukinuo je "demokraciju" (velikosrpska hegemonija koja je prije toga vec ubila mnoge ugledne Hrvate intelektualce, naseljavala je solunske dobrovoljce u Srijem, Slavoniju i Vojvodinu, kako bi sto vise promjenila etnicku sliku. Stotine tisuca Madjara i Njemaca protjerani su iz tih podrucja i naseljeni su Srbi. Poljaci ce tek kasnije doci na red, oni su protjerani iz Bosne tek nakon WW II, pogodite tko se naselio na njihovo podrucje?).

Ante Pavelic bio je do tog atentata poslanik u tom istom parlamentu u Beogradu, i bio je neposredni svjedok atentata na najvece hrvatske vodje. Stranka od Pavelica bila je tada zabranjena, od je protjeran u emigraciju. Otisao je u Italiju, gdje se je povezao sa talijanskim fasistima i osnovao ustaski pokret.

Velikosrpska politika i teror jos od pocetka 20 stoljeca je najizravniji uzrok geneze i nastanka ustaskog pokreta, a kad je doslo do nacisticke okupacije, ustase su kao kvislinska vlast bili silom i terorom nametnuti Hrvatima od strane Hitlera i Musolinija.

S druge strane, partizanski pokret osnovan je u Hrvatskoj, i bio je najmasovniji pokret u Europi. U Srbiji je vecina naroda u to vrijeme podrzavala cetnike, koji su ubijali po Bosni i po Dalmaciji. Partizanski pokret u Srbiji imao je vrlo malo pobornika.

Jos 1903. je u Zagrebu izasao prvi broj srpskih novina "Srbobran", njegov je glavni moto bio: "DO ISTRAGE VASE ILI NASE" (do istrebljenja vaseg ili naseg). Radi se o velikosrpskoj ideji kako su svi juzni Slaveni ustvari Srbi, niti jedan drugi narod ovdje ne postoji, samo Srbi..

Od citave te dugacke povijesti, mkm falsificira samo ono sto njemu odgovara, "Hrvati su bili fasisti, jednako kao i Njemci".

Sramota je da se ovakve lazi kakve pise mkm mogu pisati ovdje, a kad netko drugi pokusava reci istinu, njega se vrijedja i omalovazava....
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 22.02.2010 14:45

BikerHR, kada tebe citam, kao da slusam Zeljka Keruma 8)
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 22.02.2010 14:55

Nives napisał(a):BikerHR, kada tebe citam, kao da slusam Zeljka Keruma 8)

Naravno, spustanje rasprave na osobni novo, i rasprava o "liku i djelu" onoga tko se je usudio ovako nesto napisati... :roll: :D :lol:

Cemu sad usporedba sa Zeljkom Kerumom, mkm je to bolje formulirao - prijatelji Hitlera i fasisti. Ali nekim cudom, o mkm-u se nije raspravljalo na slican nacin.

Imate li vi neki argument, protiv onoga sto sam ja napisao, a da se ne bavite sa mnom?
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 22.02.2010 15:02

Biker, meni je Kerum skroz simpatican, pa to zaista mozes da shvatis kao kompliment. 8)

Podsecas me u tvojim iskazima na njega (on je nedavno izjavio da Srbi Hrvatima nista dobro nisu donijeli), pa sam zato ti to rekla, a ne da bih te uvredila.

Uzgred, ja se zaista dobrim delom slazem sa vecinom onoga sto si napisao. Samo bih volela da znam da ne mrzis susede i da je suzivot Hrvata i Srba u Hrvatskoj moguc. Jer moramo gledati u buducnost i biti pozitivni. Istina je da niko nije naneo toliko zla Hrvatskoj, kao Srbi, ali istina je i da je bilo i jos uvek ima puno ljubavi izmedju Hrvata i Srba. I uvek ce biti, jer su upuceni jedni na druge. Zato treba izvinjavati se i oprastati.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 22.02.2010 17:08

Ja u svojem zivotu susrecem, i druzim se sa puno vise Srba (i Srpkinja), nego sto ti uopce mislis! Sa svakim od njih ja normalno komuniciram, nema tu apsolutno nikakve mrznje. Jucer popodne sam sjedio sa njima na gradskom bazenu u Varazdinu, i pili smo crno vino. Imaju nekakve pripreme za mladje juniore u vaterpolo (uzrast 1996), a koliko sam shvatio, ovaj petak ce u Splitu na bazenu poceti medjunarodni turnir.

Jedino nikako ne mogu prihvati kad netko ovako tendenciozno laze i siri svoju propagadndu, kao sto rade neki na ovome forumu. Uvijek cu reci istinu svakome u lice, a necu biti dvolican, i glumiti jedno, a osjecati, misliti i podrzavati nesto sasvim drugo.

A sto se Keruma tice, ljevicarski novinari navijali su da na lokalnim izborima u Splitu (jednom napokon) pobjedi SDP. Bili su jako razocarani jer je pobjedio Kerum i njegova nezavisna lista.

Stankovic ga je provocirao sa svojim pitanjima tipa: "dali bi zeljeli da se vase dijete uda/ozeni za Srbina? Kerum je iskreno odgovorio - "ne bih - Srbi nista dobroga nama nisu donjeli". Covjek je bio iskren, a nakon toga usljedila je salva medijskih uvreda i sotonizacije na njegov racun.

Pa valjda se covjek ima prava sjecati onoga sto je citava Dalmacija dozivjela od 91. do 1995.? Od potpune prometne izolacije, bombardiranja i razaranja gradova, masovnih zlocina (Skabrnja, Nadin i sl.), pa do toga da su zivjeli bez struje, bez turizma, suoceni sa ratom i okupacijom.

I sad na kraju - od sveg tog zla, najvise je kriv Zeljko Kerum, koji je rekao samo ono sto misli, i ono sto je on osobno prozivio?
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 22.02.2010 23:45

Biker_HR napisał(a):Ja u svojem zivotu susrecem, i druzim se sa puno vise Srba (i Srpkinja), nego sto ti uopce mislis! Sa svakim od njih ja normalno komuniciram, nema tu apsolutno nikakve mrznje. Jucer popodne sam sjedio sa njima na gradskom bazenu u Varazdinu, i pili smo crno vino. Imaju nekakve pripreme za mladje juniore u vaterpolo (uzrast 1996), a koliko sam shvatio, ovaj petak ce u Splitu na bazenu poceti medjunarodni turnir.

srce mi je puno kada ovo procitam (pogotovo ovaj bold)

mislim da je zaista bitno da svi, koliko je moguce, radimo na dobrosusetskim odnosima i suzbijanju medjunacionalne netrpeljivosti

meni je ovo sto je kerum izjavio logicno i ljudski (verujem da 90% hrvata deli njegovo misljenje po tom pitanju), ali on, kada je vec usao u politiku, i kada je gradonacelnik svih splicana, pa i srba, tako nesto niposto ne bi smeo izjaviti, ne prilici mu. trebao bi zaista da ode u neku skolu diplomatije, da ne bude "sto na um, to na drum".
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 23.02.2010 09:56

Wydaje mi się, że strona z akademią języka też jest na forum - proszę zmieńcie język, albo stronę.

Admin śpi?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko