Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- Ciemna strona raju

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.08.2008 17:57

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a):A ja mówię Wam , że Chorwaci to zdecydowani nacjonaliści 8O
Nie wolno tuszować historii i robić z Chorwatów wiecznie uciśnionych przez silniejszych Serbów :!: Chorwaci byli faszystami , tak jak Niemcy w czasie wojny , czy to się komuś podoba czy nie :(

Są różne "odcienie" nacjonalistów - patriota to też swojego rodzaju "nacjonalista" , bo kocha swój kraj. :lol:

Gdyby narody żyjące w "tworze" o nazwie Jugosławia nie były uciskane przez Serbów , to pewnie ten "twór" trwałby nadal.
A nawet jeśli nie byli uciskani - to czy narody te nie miały prawa do własnych historycznych państw :?:

mkm
- dlaczego prawie co roku jeździsz na wakacje do nacjonalistów i faszystów :?:
- czy Twoich gospodarzy u których mieszkasz (na przykład w Dingaczu) też do nich zaliczasz. :?:

(jak wszyscy - to wszyscy):wink:

Wszyscy napewno śpiewaja jednym chórem - Nasa obala je najlipsa na svijetu ... :D A polityka jest jaka jest i my tu nic nie zmienimy . Ale czasami dobrze jest o niej podyskutować :wink:
Pozdrav.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.08.2008 18:24

Są różne "odcienie" nacjonalistów - patriota to też swojego rodzaju "nacjonalista" , bo kocha swój kraj. :lol:

Gdyby narody żyjące w "tworze" o nazwie Jugosławia nie były uciskane przez Serbów , to pewnie ten "twór" trwałby nadal.
A nawet jeśli nie byli uciskani - to czy narody te nie miały prawa do własnych historycznych państw

-------------------------------------------------------------------------------------

Przed chwilą właśnie powstały dwa nowe historyczne państwa o nazwach : Abchazja i Osetia Południowa :D I napewno nie były uciskane przez Gruzję :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.08.2008 12:09

Na wstępie chciałbym przeprosić, że kilka pierwszych zdań będzie nie na temat, ale jako że jest to mój pierwszy post, wypada się przywitać i przedstawić. Forum studiuję od około roku. Jest to miejsce tak kapitalne, że zaglądam na nie prawie codziennie na "pięć minut", a po wyjściu stwierdzam że odbyłem kolejną podróż, która trwała 3, albo 4 godziny. W Chorwacji po raz pierwszy byłem w 1997 roku i od tego czasu jestem "trafiony i zatopiony". Bez reszty.
Chciałbym jeszcze pozdrowić wszystkich forumowiczów, bo bez ich pracy (czasem wręcz godnej podziwu) to cudo by nie powstało. Niektórych z nich trochę już poznałem - jak się czyta kilkadziesiąt (lub więcej) wypowiedzi tego samego autora, zaczyna się z tego wyłaniać jakaś konkretna postać. Szczególne słowa uznania należą się panu Januszowi Bajcerowi (wszechobecnemu na forum), z którym może nie zawsze zgadzam się w stu procentach (wykazała to choćby dyskusja o Kosowie), ale który nigdy nie podniósł głosu i nikogo nie zostawił bez pomocy. Z konieczności pomijam innych zasłużonych. Za chwilę przejdę do tematu właściwego.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.08.2008 12:20

jan_s1 napisał(a): Szczególne słowa uznania należą się panu Januszowi Bajcerowi (wszechobecnemu na forum), z którym może nie zawsze zgadzam się w stu procentach (wykazała to choćby dyskusja o Kosowie), ale który nigdy nie podniósł głosu i nikogo nie zostawił bez pomocy. Z konieczności pomijam innych zasłużonych. Za chwilę przejdę do tematu właściwego.

Dziękuję Janie_s1 :lol:

Gdyby wszyscy zgadzali się ze sobą w 100 % , świat byłby mniej ciekawy :wink: :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.08.2008 12:34

Jeśli chodzi o komentarz pani Drakuli(ć) tak ochoczo tropiącej faszystów, to muszę wstępnie zaznaczyć, że lektura jakiegokolwiek tekstu rodzi pytanie zasadnicze: kto jest jego autorem? (chodzi rzecz jasna o jego poglądy polityczne). Przecież cała HISTORIA pisana przez komunistę, "różowego postępowca", lub konserwatystę wygląda zgoła inaczej, pomimo, że opiera się na tych samych faktach. Nie inaczej jest i w tym przypadku. Prawie pominę tu taką "drobnostkę", że słowo faszyzm używa się zamiennie z nazizmem (od czasów Norymbergi zresztą), choć oznaczają one coś zupełnie innego. Tak, czy owak tropiciele faszystów nie próżnują. Jeśli jest prikaz, to szukają ich nawet tam, gdzie ich nie ma. I znajdują. Że co? Że MPT występuje w czarnej koszuli? A od kiedy to jest przestępstwo? Również teksty jego piosenek trącając wyraźnie nutę narodową nie nawołują jednak do zbrodni. A znaczenie słowa nacjonalizm (jak wiele innych zresztą) zostało zniekształcone przez rzeczników "nowomowy". Od nacjonalizmu do szowinizmu droga daleka. W dawnych czasach nazistą był ten, kto wyznawał poglądy narodowosocjalistyczne. Dziś nazistów wskazują wyselekcjonowane autorytety, oraz różni pomniejsi tropiciele politycznej niepoprawności.
Jak na pierwszy raz, chyba limit wyczerpałem.
Pozdrawiam.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.08.2008 20:56

Janusz Bajcer napisał(a):
jan_s1 napisał(a): Szczególne słowa uznania należą się panu Januszowi Bajcerowi (wszechobecnemu na forum), z którym może nie zawsze zgadzam się w stu procentach (wykazała to choćby dyskusja o Kosowie), ale który nigdy nie podniósł głosu i nikogo nie zostawił bez pomocy. Z konieczności pomijam innych zasłużonych. Za chwilę przejdę do tematu właściwego.

Dziękuję Janie_s1 :lol:

Gdyby wszyscy zgadzali się ze sobą w 100 % , świat byłby mniej ciekawy :wink: :lol:

No niestety panie Januszu zaśmieca pan i rozmywa tematy.
Proponuję poddać się samokrytyce . :D
Interesuje pana liczba 10000. :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.09.2008 22:42

Przeczytałem wszystkie posty i chcę dopowiedzieć, że:

Historii nie da się oszukać. Niestety ale prawdą jest, że z niemcami kolaborowali francuzi (chyba Napoleon przewracał się w grobie), Chorwacja była państwem faszyzującym tak samo jak Słowacja, Rumunia, Włochy, Hiszpania, Węgry, Ukraińcy - nawet spośród jeńców rosyjskich utworzono dywizję SS gen Własowa, byłego sowieckiego krwopijcy rosyjskich istnień. Czechy poddały się bez wystrzału, bo z nich to dupa , a nie żołnierze.
Jestem dumny z polaków, że nie poddali się bezwolnie i to , że nie faszyzowali z niemcami i nie kolaborowali. Niemcom nigdy nie udało się zmusić polaków do współpracy.

Niech przedstawiciele tych narodów wstydzą się ale nie polacy. Niech spuszczają głowy anglicy i francuzi za to że zdradzili polaków w 1939 roku. Dlatego na każdym kroku przypominam przedstawicielom tych narodów tamte wydarzenia, żeby wiedzieli gdzie jest ich miejsce w szyku. Zdarza się, że po mojej krótkiej wymianie zdań opuszczają głowy i szybko się zmywają. Tak kiedyś powiedziałem austriakowi, o tym co robili austriacy w czasie II wojny światowej, że wśród nich są zbrodniarze - trzeba było zobaczyć jego minę. Niemcy się wstydzą, mają za co, ale czy tak do końca. Są pokojowo nastawieni dopóki amerykańskie wojska u nich siedzą - może się mylę ale chyba nie.

I to jest powód do naszej narodowej dumy.
Trzeba też powiedzieć , że w Jugosławii to Broz Tito z pochodzenia chorwacki komunista nie poddał się niemcom i utworzył doskonale zorganizowaną partyzantkę. Po wojnie krwawo rozliczył się z faszystami chorwackimi czy serbskimi. Tak jak Rosja Sowiecka rozliczyła się z przekazanymi im przez amerykanów żołnierzami gen. Własowa (Własowa powieszono na haku od tyłu za potylicę, tak żeby długo cierpiał ).

Historia zna wiele tajemnic, także to że przed II wojną światową w sowieckiej rosji więcej rosjan, ukraińców zmarło z głodu i zostało umieszczonych w łagrach Rosji niż zgineło ich w czasie walk z hitlerowską rzeszą.

Dobrze, że jestem Polakiem chociaż mi czasami wstyd za rodaków. No cóż, lata zaborów i niewoli powojennej zrobiły swoje. Teraz trzeba to prostować poprzez wychowanie i kształcenie nowego pokolenia. Nie amerykanizować młodzież polską tylko wychowywać w duchu patriotycznym.

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.09.2008 10:41

darek1 napisał(a):Przeczytałem wszystkie posty i chcę dopowiedzieć, że:

Historii nie da się oszukać. Niestety ale prawdą jest, że z niemcami kolaborowali francuzi (chyba Napoleon przewracał się w grobie), Chorwacja była państwem faszyzującym tak samo jak Słowacja, Rumunia, Włochy, Hiszpania, Węgry, Ukraińcy - nawet spośród jeńców rosyjskich utworzono dywizję SS gen Własowa, byłego sowieckiego krwopijcy rosyjskich istnień. Czechy poddały się bez wystrzału, bo z nich to dupa , a nie żołnierze.
Jestem dumny z polaków, że nie poddali się bezwolnie i to , że nie faszyzowali z niemcami i nie kolaborowali. Niemcom nigdy nie udało się zmusić polaków do współpracy.

Niech przedstawiciele tych narodów wstydzą się ale nie polacy. Niech spuszczają głowy anglicy i francuzi za to że zdradzili polaków w 1939 roku. Dlatego na każdym kroku przypominam przedstawicielom tych narodów tamte wydarzenia, żeby wiedzieli gdzie jest ich miejsce w szyku. Zdarza się, że po mojej krótkiej wymianie zdań opuszczają głowy i szybko się zmywają. Tak kiedyś powiedziałem austriakowi, o tym co robili austriacy w czasie II wojny światowej, że wśród nich są zbrodniarze - trzeba było zobaczyć jego minę. Niemcy się wstydzą, mają za co, ale czy tak do końca. Są pokojowo nastawieni dopóki amerykańskie wojska u nich siedzą - może się mylę ale chyba nie.

I to jest powód do naszej narodowej dumy.
Trzeba też powiedzieć , że w Jugosławii to Broz Tito z pochodzenia chorwacki komunista nie poddał się niemcom i utworzył doskonale zorganizowaną partyzantkę. Po wojnie krwawo rozliczył się z faszystami chorwackimi czy serbskimi. Tak jak Rosja Sowiecka rozliczyła się z przekazanymi im przez amerykanów żołnierzami gen. Własowa (Własowa powieszono na haku od tyłu za potylicę, tak żeby długo cierpiał ).

Historia zna wiele tajemnic, także to że przed II wojną światową w sowieckiej rosji więcej rosjan, ukraińców zmarło z głodu i zostało umieszczonych w łagrach Rosji niż zgineło ich w czasie walk z hitlerowską rzeszą.

Dobrze, że jestem Polakiem chociaż mi czasami wstyd za rodaków. No cóż, lata zaborów i niewoli powojennej zrobiły swoje. Teraz trzeba to prostować poprzez wychowanie i kształcenie nowego pokolenia. Nie amerykanizować młodzież polską tylko wychowywać w duchu patriotycznym.

Pozdrawiam

A co powiesz o Goralenvolk?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2008 11:16

darek1 napisał(a):.... Niemcom nigdy nie udało się zmusić polaków do współpracy.....

I tu się mylisz..........niestety :cry:
Każdy naród ma historyczne karty chwały i hańby....
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.09.2008 11:18

No cóż, wiem tyle, że była to nieudana próba germanizacji polskich górali. Tak śladowa, że nie warto o niej mówić. Spacyfikowana przez Armię Krajową i pózniejszą władzę ludową. Świnie z polskim rodowodem, denucjanci i judasze zdarzali się ale nie tak masowo jak w innych krajach. Zresztą w Polsce polacy oparcie mieli na silnym podziemiu. Próba utworzenia przez niemców regularnego zaledwie 200 osobowego pododdziału nawet nie oddziału nie udała się na skutek konfliktu z faszyzujacymi ukraińcami. To świadczy też o tym , że tym ludziom bardziej chodziło o samodzielne państwo góralskie niżli walczenie obok ukraińców za III rzeszę. Pozdrawiam. Zresztą przywódca góralskich kolaborantów, którego w 1944 roku gestapo chciało aresztować po ucieczce na Słowację został rozstrzelany przez Armię Krajową jako zdrajca.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.09.2008 11:24

Piotrek_B napisał(a):
darek1 napisał(a):.... Niemcom nigdy nie udało się zmusić polaków do współpracy.....

I tu się mylisz..........niestety :cry:
Każdy naród ma historyczne karty chwały i hańby....

Ale kolego jak znasz historię to chyba Wiesz, że żadnej masowej współpracy polaków z niemcami nie było. I proszę nie dorabiać nowej historii Polski, bo wiele takich osób chce Polsce doczepić chociażby zagładę żydów. A pojedyńcza kolaboracja i współpraca z niemcami to nie masowe ludobójstwo jakie realizowała hitlerowska Rzesza w stosunku do wielu narodów.

Jeśli jesteś z Rzeszowa to też Wiesz ilu tam zgineło polaków i ukraińców nawzajem się zwalczajacych. I proszę tu nie mówić , że każde państwo ma historyczne karty chwały i hańby bo w tym przypadku Faszyzujący z niemcami ukraińscy nacjonaliści, Ukraińska Powstańcza Armia realizowała politykę ludobójstwa na Wołyniu (kilkadziesiąt tys. zamordowanych polaków) z taką zbrodniczością, że gestapo i NKWD od nich winno się uczyć jak zabijać dzieci i starców. To nie polacy realizowali politykę mordowania ukraińców, a jeżeli już to palenia wiosek ukraińskich w odwecie za zbrodnie swych wschodnich sąsiadów. Wiem, że mniejszość ukraińska w Polsce myśli inaczej ale tak jest wygodnie działaczom ukraińskim w Polsce. Pozdrawiam.

Polecam,

Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na ludności polskiej Wołynia 1939-1945 ; tom 1 i 2
Autor Władysław Siemaszko, Ewa Siemaszko
Miejsce wydania Warszawa
Wydano w roku 2000
ISBN 83-87689-34-3
Wydawnictwo Wydawnictwo von borowiecky
Adres wydawnictwa 01-231 Warszawa
ul. Plocka 8/132
Tel: (+48 22) 6314393
Fax: (+48 22) 6314393
Adres wydawnictwa w internecie http://www.vb.com.pl/
Email adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Elektroniczna wersja ksiazki

Polecam do przeczytania, wyrabia się spojrzenie na politykę polsko-ukraińską, jakże niewygodną dla wielu osób teraz w Polsce. Nawet ciężko uświadczyć tej książki w bibliotekach - dlaczego?.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2008 11:45

darek1 napisał(a): I proszę nie dorabiać nowej historii Polski, bo wiele takich osób chce Polsce doczepić chociażby zagładę żydów.....

Nie dorabiam historii - to nie o to mi chodziło.
Tylko.........jak już coś piszesz to uważaj na słowa bo one wbrew pozorom potrafią przeinaczyć sens każdej wypowiedzi:
darek1 napisał(a): .... Niemcom nigdy nie udało się zmusić polaków do współpracy.....

Jak mawiali starożytni Rosjanie nad Tybrem: NEVER SAY NEVER :wink:
I tyle miałem na myśli :wink:
A rozważania historyczne pozostawiam historykom.......:papa:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.09.2008 11:46

Zszedłem trochę z tematu postu ale troszkę prawdy historycznej nie zaszkodzi. Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.09.2008 11:50

darek1 napisał(a):Zszedłem trochę z tematu postu ale troszkę prawdy historycznej nie zaszkodzi. Pozdrawiam

I jak mawiali starożytni Rosjanie: "bjez połlitry nie razbierjosz!".. cyzli bez rakiji nie da rady dojść do "prawdy historycznej"..
pozdro
Ostatnio edytowano 07.09.2008 11:52 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.09.2008 11:52

Piotrek_B napisał(a):
darek1 napisał(a): I proszę nie dorabiać nowej historii Polski, bo wiele takich osób chce Polsce doczepić chociażby zagładę żydów.....

Nie dorabiam historii - to nie o to mi chodziło.
Tylko.........jak już coś piszesz to uważaj na słowa bo one wbrew pozorom potrafią przeinaczyć sens każdej wypowiedzi:
darek1 napisał(a): .... Niemcom nigdy nie udało się zmusić polaków do współpracy.....

Jak mawiali starożytni Rosjanie nad Tybrem: NEVER SAY NEVER :wink:
I tyle miałem na myśli :wink:
A rozważania historyczne pozostawiam historykom.......:papa:

Dobrze, będę uważał na słowa. Natomiast na historyków trzeba uważać bo wielu z nich manipuluje faktami w zależności jak wiatr zawieje, a wśród nich sa tacy którzy maja nieczyste dłonie. Dla mnie autorytetami w dziedzinie historii są naoczni świadkowie w tym i choćby nasi dziadkowie i babcie. Moja rodzina pochodzi z lubelszczyzny i zamojszczyzny i od nich wiem wiele, nawet bardzo wiele. Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja- Ciemna strona raju - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone