Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- Ciemna strona raju

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2008 07:33

mkm napisał(a):A ja mówię Wam , że Chorwaci to zdecydowani nacjonaliści 8O
Nie wolno tuszować historii i robić z Chorwatów wiecznie uciśnionych przez silniejszych Serbów :!: Chorwaci byli faszystami , tak jak Niemcy w czasie wojny , czy to się komuś podoba czy nie :(

Są różne "odcienie" nacjonalistów - patriota to też swojego rodzaju "nacjonalista" , bo kocha swój kraj. :lol:

Gdyby narody żyjące w "tworze" o nazwie Jugosławia nie były uciskane przez Serbów , to pewnie ten "twór" trwałby nadal.
A nawet jeśli nie byli uciskani - to czy narody te nie miały prawa do własnych historycznych państw :?:

mkm
- dlaczego prawie co roku jeździsz na wakacje do nacjonalistów i faszystów :?:
- czy Twoich gospodarzy u których mieszkasz (na przykład w Dingaczu) też do nich zaliczasz. :?:

(jak wszyscy - to wszyscy):wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.08.2008 07:35

janniko napisał(a):A tak na marginesie, to bardziej mnie wzrusza to, że do dziś nikt nie rozliczył należycie byłych pracowników zbrodniarzy z SB i UB i jeszcze ich musimy utrzymywać z naszych podatków i płacimy im nie bagatelne emerytury. To jest dopiero skandal!!! I nawet PiSiory nie dały im rady.. a już obecny rząd nawet się tym zająć nie ma zamiaru.
pozdro

Jesteś zaślepiony propagandą "pisuarowską" lub nieobiektywny.
W SB pracowali różni ludzie i w wiekszości przypadków to normalni, porządni obywatele.
To co populistycznie myślimy ... "zbrodniarzez SB", to garstka osób, może kilkadziesiąt w skali kraju ( nie wiem).
Znam gościa z SB, bardzo porządny obywatel tego kraju. W byłej pracy zajmował sie m.in. "cinkciarzami" (czyli handel dolcami). Uczulony na krzywdy ludzkie i obłudę ludzką która to właśnie teraz jest obłudą do kwadratu.
Ja daleki jestem od generalizowania problemu. To tak, jakbyś powiedział, że każdy członek PZPR ( włącznie z tym szeregowym-mrówką) to debil, kretyn i zbrodniarz.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 26.08.2008 07:35

mkm prowokujesz ostro na drazliwi i powarzny temat jak dla mnie...
Chorwacy nie sa faszystami. Na terenie bilej Jugoslawii w II W.S. najwiencej antifaszystow bilo z Chorwacji (politikow oraz inteligencji i partizantow z ruchu oporu).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.08.2008 07:48

Leon .... spokojnie. Ja jak jadę do Was (do Chorwacji) to widzę: chorwata, chorwatkę, piękne krajobrazy i czystą, ciepłą wodę w morzu.
Polityka wewnętrzna państwa chorwackiego tyle mnie interesuje co zeszłoroczny śnieg na kiężycu.
Oczywiście, jak każemu udziela się i mnie atmosfera. Nie lubię ludzi o dwóch twarzach i tych co "tylko ONI widzą poprawnie". ...... a reszta to co ???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2008 08:32

Co ma piernik do wiatraka ? Najważniejsze, że Chorwacja jest bezpieczna, ciepła, jest wspaniała woda i wspaniali ludzie bo negatywnych odczuć nie mam...Jeździłem, jeżdżę i będę jeździł do Cro bo jak dla mnie to najwspanialsze miejsce na letni ( nie tylko ) wypoczynek...autorka tego artykułu nie musi tam jeździć i na dodatek swoimi negatywnymi odczuciami będzie siała zarazę...dla mnie to i tak raj... :wink:
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 26.08.2008 10:13

woka napisał(a):Jesteś zaślepiony propagandą "pisuarowską" lub nieobiektywny.
W SB pracowali różni ludzie i w wiekszości przypadków to normalni, porządni obywatele.
To co populistycznie myślimy ... "zbrodniarzez SB", to garstka osób, może kilkadziesiąt w skali kraju ( nie wiem).
Znam gościa z SB, bardzo porządny obywatel tego kraju. W byłej pracy zajmował sie m.in. "cinkciarzami" (czyli handel dolcami). Uczulony na krzywdy ludzkie i obłudę ludzką która to właśnie teraz jest obłudą do kwadratu.
Ja daleki jestem od generalizowania problemu. To tak, jakbyś powiedział, że każdy członek PZPR ( włącznie z tym szeregowym-mrówką) to debil, kretyn i zbrodniarz.

Zbrodniarz SB to garstka w skali kraju ale mnie rozbawiłeś. Przez 45 lat garstka? oni musieli stwarzać pozory porządnych. Zapewne Twój znajomy do dziś stoi w niedzielę na mszy z włączonym na nagrywanie magnetofonem tak z przyzwyczajenia. Zbrodniczy system stworzył służbę której celem było działanie aby system trwał.
Mojżesz prowadził naród wybrany po pustyni przez 40 lat. Co było tego powodem? Nikt kto żył w niewoli nie wszedł do ziemii obiecanej. Niewolnik nie mógł stworzyć wolnego państwa. W Polsce też będzie się żyć dobrze gdy naturalnie wymieni się pokolenie.
Pozdrawiam
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 26.08.2008 10:43

Autorka artykułu zabiera głos w sprawach wewnątrz chorwackich i ma do tego prawa a nie sieje zaraze na turystów z Polski ....
Polityka szczególnie wewnątrz obcego państwa może kogos interesowac lub nie kazdy ma wybór ...
Fakt ze CHorwaci nie rozliczyli sie do końca ze spuścizną II wojny a już gloryfikacja zbrodniarzy z obozu w jesenovacu ( dla przypomnienia obóz koncentracyjny gdzie gineły całe rodziny głownie serbskie i zydowskie , ofiary liczone w dziesiatkach , a niektórzy podają w setkach tysięcy ) chluby im nie przynosi ... Fakt że Rosja ( państwo jak i obywatele ) ma stosunek do spuścizny staliznimu bardzo dwojaki a np. państwo Niemieckie potępiło i odcieło się od spuscizny Hitlerowskiej , powoduje że uważamy ( przynajmniej w większości ) Rosję za kraj bardziej nieobliczalny
Tak samo Serbowie przestraszyli się wszelkich odwołań do spuscizny ustaszowskiej po akcie niepodległosci CHorwatów , i to m.in. posłuzyło im za pretekst do działań separystycznych .
Mnie zastanowiło ze jadąc stara droga od Slunja do Knina nie widac żadnej cerkwi .....ślady bytności Serbów na tych terenach to tylko ruiny domów szkoda .... A na przykład w rejonie Bania Luki w Bosni wszędzie widac obok cerkwi kościoły i meczety ( w częsci chorwackiej cerkwi można ze świecą szukac...)
Ale tez jak wszędzie musimy sobie zdawac sobie sprawe ze są ludzie i ludziska , ja na przykład nieuprzejmego CHorwata nie spotkałem i jakos na " łysych" o szerokich barach tez sie nie natknąłem , ale może omijają oni te mniejsze miejscowosci turystyczne .....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2008 10:52

Ale po co to wszystko ? Każdy kraj skrywa w sobie jakieś niechlubne tajemnice i ma w swoich szeregach obywateli, którzy zaliczali się do czarnych charakterów wojennych...ten profil jest po to aby doradzać sobie nawzajem w kwestiach turystycznych a nie prowadzić dyskusję na temat win tego czy tamtego...jak komuś to przeszkadza i żyje czasami wojennymi na urlopie to nie musi tam jechać...wydaje mi się, że ludzi, którzy jadą tam wypocząć nie interesują tego typu sprawy więc po co zaśmiecacie to forum ??? Odsyłam do kącika historycznego lub stron IPN...
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 26.08.2008 10:52

Wyrażę się chyba bardziej łopatologicznie.
Nie chcę i nie zamierzam pouczać Chorwatów co do poglądów politycznych, ani je popieram, ani nie. Jadąc do Chorwacji, cieszę się, że tam jestem i tyle. Nie prowokuję rozmów na tematy wojenne bo rozumiem, że mógłby to być temat drażliwy. Wszystko zależy, poglądy i opcje też, od uwarunkowań. W Egipcie co roku odbywa się uroczystość pod el Alamein, a gośćmi honorowymi są konsulowie Niemiec i Włoch. Ja to doskonale rozumiem, bo to Anglików Egipcjanie zwalczali w czasie II wojny. Nie zamierzam ich krytykować, bo nasz wróg, był dla nich oczywistym acz przypadkowym sojusznikiem. Ale nie będę opłakiwać klęski Rommla :roll:
Ja rozumiem zafascynowanie Chorwacją i sympatię, miłość nawet, ale niezmiennie dziwią mnie ci, którzy nagle są bardziej chorwaccy niż Chorwaci, którzy zarzucają Drakulovic brak dystansu i takie tam dyrdymały. Jeśli my Polacy kłócimy się o SB, teczki, Rydzyka czy cokolwiek to ok, normalne. Ale jeśli my Polacy wtrącamy się w spory chorwackie, zajmujemy w tych sporach stanowisko, popieramy Chorwatów przeciwko Serbom etc to raczej śmieszne jest. I co? Do tego upoważnia nas urlop spędzony w Chorwacji?
Poza tym może warto się zainteresować, może NOP też ma swojego barda, może nie potrzeba szukać za granicą :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2008 10:56

Tu zgadzam sie z przedmówcą...jedziecie do Chorwacji na urlop to wypoczywajcie i cieszcie oczy tym pięknym krajem...sprawy historyczne zostawcie albo douczcie się historii własnego kraju..sprawy chorwackie zostawcie do rozstrzygnięcia Chorwatom...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2008 10:59

armar napisał(a):Autorka artykułu zabiera głos w sprawach wewnątrz chorwackich i ma do tego prawa

Nikt jej tego prawa nie odbiera :lol:
Każdy ma prawo zabrać głos i czasem bywają one odmienne :wink:
MPaulo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MPaulo » 26.08.2008 11:14

MWN napisał(a):Poprawność polityczna to największe zakłamanie tych wszystkich "inteligentnych inaczej". W jej imię nie można nie tylko powiedzieć murzyn, ale nawet określenia kobieta i mężczyzna zaczynają nabierać faszystowsko-machowskiego odcienia.

A przecież MPT ma prawo do własnego zdania na temat historii własnego kraju i własnej jej interpretacji. Ilość ludzi, która tłumnie słucha jego koncertów pokazuje, że nie jest odosobniony w tym myśleniu. Można się na to gniewać, ale trudno nie zauważać, że wyśpiewuje tylko to co gra w duszy przeciętnego Chorwata. I co z tego?

MWN - 99% racji. Zwłaszcza z tą poprawnością.

Ten 1% z kolei może być zamieniony na 99% "nie racji" w przypadku jawnego sympatyzowania niektórych Chorwatów z nazizmem, a nie po prostu odwoływania sie do kilkuletniej niezależności Chorwacji od Serbów. Nie mają innej spuścizny, odwołują się do swojej przeszłości, ale
nazistów, faszystów nie cierpię, tak samo zresztą jak polskich komuchów i SB-ków. Pisanie, ze to wspaniali ludzie to jawny skandal. Tak samo wspaniali jak ten Dinko Šakić. Wśród nazistów przeciez tez byli "porzadni" ludzie, którzy po prostu wykonywali rozkazy...
Żaden porządny Polak nie powinien popierać nazistów, nawet gdy tępaki z europy, usa, izraela powtarzają kłamstwa na ten temat. My wiemy, jak było...

I jeszcze u tej Pani Slavenki Drakuli (lewicowa manipulatorka trochę) nie wiem zupełnie co robi Zvonko Busić - człowiek nie ma nic wspólnego z faszyzmem, nieszczęsny pechowiec, a ona bezczelnie wrzuca go do worka z nazistami...
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 26.08.2008 13:15

- muszę sobie ten tekst wydrukować i zalaminować. Pamięć w moim wieku staje się powoli, z lekka zawodna.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.08.2008 14:17

who napisał(a):

- muszę sobie ten tekst wydrukować i zalaminować. Pamięć w moim wieku staje się powoli, z lekka zawodna.

Bardzo proszę = pozwalam. :wink:

ps.
lub wydrukuj sobie inny, o treści zgoła odwrotnej, gdzie każdy kto służył w SB to kanalia, a każdy kto w niej nie służył to cudo, cudeńko = prawy obywatel, jednym słowem "świetość chodząca".
........ kilka dni temu jakiś małolat zamordował księdza. Za młody, nie służył w SB, więc ........ ( za łopatologiczny wykład przepraszam). Myślę, że dotarło.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 26.08.2008 14:30

Who - nie musisz laminować; to obecnie (vide IPN) oficjalnie promowany przez SB popłuczyny pogląd historyczny na przeszłość. Niestety właśnie pamięć jest zawodna i na tym oni bazują.

A co do Chorwatów - każdy ma prawo mieć jakiś pogląd nie tylko na własną ale i innych przeszłość. Nikt nikogo nie poucza, ale poglądy są nasze własne i jak pisałem - każdy ma je na wyłączność i własną odpowiedzialność. lepiej się uczyć na cudzych błędach, jak wiadomo...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko